Отровното трио се вля в платформата на Мая Манолова за изборите

Лидерът на "Изправи се.БГ" и адвокатът Николай Хаджигенов подписаха във вторник споразумение

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обединението между организаторите на протестите пред президентството - Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков, придобили известност като Отровното трио, и бившият омбудсман Мая Манолова, сега лидер на гражданската платформа "Изправи се.БГ", вече е факт. Във вторник Манолова и триото подписаха официално споразумение за предстоящите парламентарни избори, с което беше сложена и точка на въпроса дали тримата ще правят собствен политически проект за вота напролет.

За какво се договориха Манолова и триото

"Само обединението може да доведе до успех демонтирането на личния модел на управление", каза Манолова при подписването на документа и определи това като втора крачка срещу едноличния модел. "Първата беше постигането на договореност за общи усилия за осигуряване на честни избори. Имаме принципна договорка с партията на Слави Трифонов и се надявам през следващите седмици да постигнем такава и с "Демократична България" за общо наблюдение на изборите и за паралелно преброяване на парламентарния вот. Третата стъпка ще бъде сформирането на критично политическо мнозинство в следващото Народно събрание, което да извърши истински реформи и да постигне демонтиране на едноличния модел. Защо е необходимо обединение? Защото срещу себе си имаме нещо голямо, нещо много богато, нещо много ретроградно с кюлчета и с пачки, което стана толкова голямо и толкова богато, защото липсваше обединение. Това голямо нещо може да бъде демонтирано само с общи, съвместни усилия", каза Манолова.

Адвокат Николай Хаджигенов пък, който положи подписа си под споразумението от името на триото, определи това като "втора стъпка към разчупването на политическите стереотипи". Той също посочи, че новото обединение е изправено срещу "огромен мастодонт, пълен с милиарди, с кюлчета, с много власт и много корупция около себе си". По думите на Манолова споразумението съдържа ангажименти на двете страни за наблюдението на честността на изборите, участие във вота с общи листи, усилия за създаване на мнозинство в следващото Народно събрание, обща управленска платформа. "Ще създадем парламентарна комисия, която да ревизира 11-годишното управление на Борисов и сделките на прехода", добави Манолова.

Кои още влизат в обединението

Макар споразумението за парламентарните избори да е само между Отровното трио и партньорската мрежа на Мая Манолова "Изправи се.БГ", при подписването му присъстваха и лидерите на няколко малки формации, които също ще участват в коалицията. Това са партията на бившия вицепремиер от второто правителство на Борисов Меглена Кунева - "Движение България на гражданите" (ДБГ), чийто председател сега е Димитър Делчев, "Движение 21" на Татяна Дончева, партия "Нова алтернатива" на бившия военен министър от правителството на Сергей Станишев - Николай Цонев, ВОЛТ на бившия депутат от ДБГ в 43-ото Народно събрание Настимир Ананиев, както и лидерът на Земеделския народен съюз (ЗНС) Румен Йончев, чиято формация беше в коалиция с партията на Николай Бареков "България без цензура" в предишния парламент. Преди това, по време на правителството на Пламен Орешарски, Йончев беше депутат от "Коалиция за България". Тези формации, както и Отровното трио, подкрепиха кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София на местните избори миналата година, така че обединението им сега за предстоящия парламентарен вот не е изненада.

Коалицията ще участва в изборите с регистрациите на някои от тези партии, но все още не е ясно с кои от тях. Манолова посочи, че и около Отровното трио има партии, чиято регистрация също може да бъде използвана. Най-вероятно става въпрос за Единната народна партия, чийто учредител е единият от триото - Арман Бабикян.

Какви са шансовете на новата коалиция

Подписването на споразумението идва на фона на критиките, главно в социалните мрежи, че триото са използвали протеста за политически цели, както и заради опита за натиск от тяхна страна за сформиране на коалиция с другото основно извънпарламентарно обединение, чиито симпатизанти активно участваха в протестите - "Демократична България".

Поводът за критиките е поведението на триото по време на протестите, когато твърдяха, че той е граждански и по тази причина в него не трябва да участват лидери на политически формации. А на многобройните въпроси дали ще направят собствена формация и дали ще участват в изборите първо уверяваха, че нямат политически амбиции, а след това доста уклончиво в стил, че все още не са решили. След затихването на протестите тримата се опитаха да станат инициатори на обединителен процес между платформата на Манолова, партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" и "Демократична България" - първоначално с общи действия за проследяването на честността на вота, които евентуално след това да прераснат в широко анти-ГЕРБ обединение за парламентарните избори.

На срещата за "честни избори" обаче освен Манолова се отзоваха само представители на формацията на Слави Трифонов. От "Демократична България" отказаха с аргумента, че те вече са изготвили платформа, чрез която всеки, който е застъпник, независимо на чия партия е, ще може да публикува в нея протоколите от секционните избирателни комисии. Въпреки че участваха с срещата, от партията на Трифонов обявиха, че "Има такъв народ" ще участва самостоятелно на изборите.

Необходимост от обединение с други партии нямат и от "Демократична България", за които социолозите прогнозират, че почти сигурно ще имат депутати в следващия парламент. Засега проблемно изглежда влизането на "Изправи се.БГ", защото според социологическите проучвания платформата на Манолова е на ръба на 4-процентната бариера и от тази гледна точка привличането на Отровното трио е опит да се прелее част от енергията на протеста в редиците й. Колко обаче са привържениците на триото никой не може да каже. На този етап не е сигурно и каква част от хората, които подкрепиха Манолова на кметските избори в София, ще застанат зад платформата й на парламентарните избори. На местния вот в столицата тя спечели на втория тур малко под 190 000 гласа - от широк кръг от избиратели на БСП и протестен вот на привърженици на десницата, които на парламентарния вот ще подкрепят формациите, чиито привърженици са.

Пример за такъв тип гласуване е президентският вот през 2011 г., когато Меглена Кунева спечели като кандидат за президент 470 000 гласа, но впоследствие формацията й ДБГ не успя да премине бариерата за влизане в 42-ото Народно събрание. Не е ясно и какво могат да донесат на Манолова множеството малки партии, с които ще участва на изборите, защото тяхната обществена подкрепа е минимална. ДБГ, което участваше на местните избори в София с листа за общински съветници заедно със ЗНС, например спечелиха едва малко над 3000 гласа в столицата.

Влизането на платформата на Манолова в следващия парламент обаче е важно от гледна точка на бъдещата управленска конфигурация. Дори и с минимален брой депутати, тя би могла да си партнира в новото Народно събрание с формацията на Слави Трифонов, за която социолозите твърдят, че има потенциал да стане трета политическа сила и от тази позиция двете политически сили да се превърнат в незаобиколим фактор при съставянето на следващото парламентарно мнозинство и правителство. Макар че Слави Трифонов не подкрепи явно Манолова в кметската битка, отношенията им не изглеждат съвсем разрушени. Освен че формацията на шоумена се отзова на поканата за обединяването на усилията за следенето на честността на вота, в платформата на Манолова е и гражданското движение "Днес", което беше в основата на събирането на подписите и провеждането на референдума за промяна на избирателната система на "Шоуто на Слави" през 2016 г. Предложенията за промени в Изборния кодекс бяха внесени в парламента от Мая Манолова в качеството й на омбудсман.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 14
    • + 5

    Втора голяма консолидационна стъпка за разбиване на КГБ-ДС статуквото след създаването на Демократична България

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 14

    Текстът би бил на висота, ако не му липсваха няколко съществени неща:

    1. Бабикян, Минеков и Хаджигенов не представляват никого, освен себе си.

    Да, те бяха двигателят на въстанията в края на лятото, но хората на площада не бяхме обединени около някаква тяхна платформа, каквато не се появи, а ни събираше погнусата от Борисовщината. Погнусата остана, а триото просто потърси властово осребряване на усилието си;

    2. Туморът на Борисовщината може да бъде опериран единствено от общ анти Герб фронт.

    Възлагането на надежди единствено на политически тарикати и файтонни партии, които реално формират т.н. извънпарламентарна опозиция, и противопоставянето на анти Герб настроенията по линии ляво - дясно и партийно - непартийно, отблъсква политически неангажираните и левите и го маргинализира.
    Маргинализира го, защото дори и да прескочат поотделно бариерата, Мая, Слави и Ицо, няма как да добият в НС достатъчна политическа тежест и единственото, което могат да направят, е да пристанат на някакъв евентуално нов Герб формално без Борисов ;

    3. Невероятно е Слави Трифонов (и най-вече сценаристите му) да се представят за алтернатива на каквото и да било. Това, че могат да съберат десетки хиляди чалгаджии по стадиони не е качеството, което търсим.

    Пък и единствената им политическа активност беше прочутият референдум с 6-те точки, половината от които бяха обявени за противоконституционни, а останалите бяха пик на популизма. Натрапва се аналогията със комедианта Володимир Зеленский, който помете Порошенко с 4:1. И какво стана с Украйна вече 2 г. от разгромната му победа? Още повече от същото...

    4. Големият отсъстващ в текста очаквано е БСП - единствената партия, която категорично не влиза в съглашателство с Герб от първия му ден във властта.

    Пък и азбучна истина е, че по един или друг начин всички от изброените като анти Герб надежда персони са били в колаборация с Герб в различни етапи и по различен начин: и Мая, и Слави, и Ицо, и Меглена, и Барековите чаталчета - В С И Ч К И!
    Да се очаква революция от ренегати е унизително глупаво и обидно за автора на подобно съждение.

    Общ фронт на всички срещу Герб. Това е единственото спасение.
    Но никой не го иска...

    Видимо отново дребосъкът в НС ще се надскача да стане поредната коалиционна патерица на Герб: както в 43-тото НС бяха десните, както сега са нацитата.

    Нищо не е забравено.
    Нищо не е научено...

    Нередност?
  • 3
    lig35561597 avatar :-|
    lig35561597
    • - 4
    • + 16

    Квартет Гнус

    Нередност?
  • 4
    iub31527961 avatar :-|
    iub31527961
    • - 1
    • + 8

    Ха, тримата глупаци от "отровното "трио" станаха четирима с Мая Манолова !!!

    Нередност?
  • 5
    b.davidkov avatar :-?
    masay
    • + 11

    Мая имаше достатъчно време да направи партия. Защо не го направи?И любопитно е как три частни лица и една голяма уста ще гарантират честността на избори? Пак се еб*ват с нас... Някой помага на Боко да спечели от тоя паноптикум.

    Нередност?
  • 6
    aly02306991 avatar :-|
    aly02306991
    • - 4
    • + 7

    Тия тримата от самото начало беше ясно, че са БСП палячовци и очаквано се вляха в патерицата Мая. За съжаление и това творение няма да е спасението на България. Аз бих заложил на Слави, не че идеален, просто всички останали са много политическо Гнусни.

    Нередност?
  • 7
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 1

    Всеки, който се замеси с г-жа "аз предложих Пеевски" е с постоянно петно върху репутацията. Благодарен съм на лидерите на ДБ, че демонстрираха благоприличие, спазвайки необходимата дистанция. Иначе наистина щеше да ми е много трудно да реша за кого да гласувам..

    Нередност?
  • 8
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#6] от "aly02306991":

    И какво му е гнусното на Христо Иванов? Че обикаля България и изобличава корупционните схеми на ГЕРБ и ДПС ли?

    Нередност?
  • 9
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Готови са за pornhub в секцията gang bang ...

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#5] от "masay":

    Мая не иска да прави партия. Тя залага на принципа на кукувицата: предпочита да снася в чуждо гнездо, защото партията не е като да регистрираш ООД: ако не потръгне бизнесът - правиш друго ООД. В политиката изпразването от съдържание на политическите субекти води до ... обединяване.
    Там царе са представящите се за десни. Помнещите могат да изредят всичките им метаморфози: СДС,ОДС,РБ, Дай,БГ
    Общото е стремежът на софийската десница към властта. Попадне ли в нея като нечия патерица, обаче, е запомнящо се...

    Нередност?
Нов коментар