🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: Таксиметровите услуги поскъпват административно; Над 8100 фирми искат субсидия за нереализиран оборот

AstraZeneca ще намали с 60% доставките на ваксини за ЕС; В над 70 града в Русия протестираха в подкрепа на Навални

Протестната вълна в подкрепа на Навални тръгна от Хабаровск и Владивосток, за да стигне до Москва.
Протестната вълна в подкрепа на Навални тръгна от Хабаровск и Владивосток, за да стигне до Москва.
Протестната вълна в подкрепа на Навални тръгна от Хабаровск и Владивосток, за да стигне до Москва.
Протестната вълна в подкрепа на Навални тръгна от Хабаровск и Владивосток, за да стигне до Москва.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Уикендът ще се запомни с топлото време за януари в България и липсата на важни събития в страната. В неделя беше отбелязан ден 200 на протести в София с искане за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. След призив от демонстрантите да се влезе в сградата на Министерския съвет се стигна до напрежение с полицаите.

Премиерът Борисов не пропусна рекламното си пътуване, но този път викове "Оставка!" и "Мафия!" го стреснаха при посещението му в Сливница. Докато премиерът и министърът на икономиката Лъчезар Борисов се хвалиха пред камерата на правителствената пресслужба колко милиони са раздали на закъсали в корона кризата фирми и граждани, се чу женски глас, който започна да скандира "Оставка", "Мафия", "Чекмеджета" и "Кюлчета".

През новата седмица за първи път Световният икономически форум в Давос ще се проведе онлайн, като по-голяма част от световните лидери ще вземат виртуално участие в него.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Транспортният министър вдигна административно цената на таксиметровите услуги

Транспортният министър Росен Желязков е подписал увеличаването на първоначалната тарифа на таксиметровите превози, което ще се отрази най-драстично върху късите курсове. По сметките на Желязков това значи 1 лв. на курс, но наредбата дава място и за увеличение от над 2 лв. Реално с действието му цената се вдига административно. И поддаването под натиска на таксиметровия сектор идва малко преди изборите. В България има регистрирани над 25 хил. таксита, по-често с по двама шофьори.

Над 8100 фирми са кандидатствали за субсидията за нереализиран оборот

Между 21 декември и 20 януари над 8100 фирми са кандидатствали за общо 115 млн. лв. субсидия за нереализиран оборот през Националната агенция по приходите (НАП). Това показва справка на данъчната агенция за схемата, по която бизнесът може да кандидатства за помощ от държавата заради въведените в края на ноември ограничения. Бюджетът по схемата е 156 млн. лв. и се осигурява от програма "Иновации и конкурентоспособност". Отпускането на средствата става в срок до 7 дни от получаването на одобрение. От данъчната агенция уверяват, че до 28 януари по сметките на дружествата ще постъпят над 30 млн. лв. Всеки кандидат може да види точния размер на безвъзмездната помощ в системата ИСУН.

Фирмите кандидатстват за средства в размер на 10 или 20% от оборота си в зависимост от това в кой сектор работят. Така например 20% от оборота за съответния период на предходната година могат да получат заведения, детски градини и занимални, фитнеси и други. По-малката субсидия от 10% е за туроператори, туристически агенции и обекти, засегнати от затварянето на моловете. Максималният размер на помощта е 150 хил. лв. на фирма.

Европейският парламент пита за разследването на аудиозаписите на Борисов

Евродепутатите от мониторинговата група в Европейския парламент са задали много уточняващи въпроси за пълномощията на главния прокурор в България като допълнение към изслушването в началото на януари. Тогава участваха заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов и заместник-главните прокурори от Върховната касационна прокуратура Даниела Машева и Красимира Филипова. Евродепутатите настояват главният и заместник-главният прокурор да коментират медийни публикации, че прокуратурата е създала регистър на случаи с неоправдан натиск върху работата си и изразяват изненада, че са посочени доклади на ЕК и мненията на високопоставени представители на правосъдието, съобщава БНР. От прокуратурата трябва да отговорят и докъде е стигнало разследването за предполагаемия скандал с пране на пари (т.нар. "Барселонагейт") с участието на премиера Бойко Борисов. От парламентарната комисия също искат да знаят води ли се разследване за изтеклите в публичното пространство аудиозаписи и снимки на Бойко Борисов, както и златни кюлчета и банкноти по 500 евро.

В над 70 града в Русия протестираха в подкрепа на Навални

В над 70 града в Русия се проведоха протести в подкрепа за вкарания в ареста руски опозиционер Алексей Навални и на гняв от репресивните мерки на държавата. Според неправителствената организация ОВД-ИНФО има над 3450 арестувани. Протестната вълна тръгна от Хабаровск и Владивосток, за да стигне до Москва. Властите обявиха предварително протестите за незаконни. Активисти пуснаха в социалните мрежи видеокадри, показващи как полицаи бият демонстранти и ги тикат в полицейски камионетки. Стотици протестиращи излязоха по улиците и във Владивосток и Иркутск въпреки мразовитото време с лозунги, като "Ние сме силните" и "Путин е лъжец".

На 25 януари в Брюксел се събират външните министри на страните от ЕС, като една от главните теми ще бъде арестът на Навални. Има вероятност да бъде обсъдено и налагането на мерки срещу хората, свързани с ареста на опозиционера и с отравянето му през лятото съгласно новия глобален санкционен режим на ЕС, свързан с нарушенията на човешките права.

AstraZeneca ще намали с 60% доставките на ваксини за ЕС през първото тримесечие

Британската компания AstraZeneca уведоми представители на ЕС, че ще намали с 60% броя на дозите ваксина срещу коронавируса, които може да достави в първото тримесечие. Разглеждането - и евентуалното одобряване - на съвместната разработка с Оксфордския университет от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е насрочено за след седмица - 29 януари. Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис обяви, че ЕК иска да получи конкретен график за доставките, на базата на който страните да планират програмите си за ваксиниране. Европейската комисия ще продължи да изисква от AstraZeneca да увеличи предвидимостта и стабилността на доставките, както и ускоряване разпространяването на дози. Въпреки че България е на опашката по ваксиниране в ЕС, според здравния министър Костадин Ангелов ваксинационният план нямало да бъде нарушен заради намалените доставка на AstraZeneca.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Илън Мъск дава награда от 100 млн. долара награда за създаването на нова екотехнология

Илън Мъск обяви, че дава 100 млн. долара награда за създаването на нова екотехнология, целяща да улавя въглерода. Основателят на Tesla обяви новината в Twitter, като каза, че ще даде повече подробности следващата седмица. Фокусът на Мъск върху улавянето на въглерод е в съответствие с другите му бизнес интереси, които до голяма степен са насочени към технологични решения на спешни екологични проблеми.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Фитнесите и залите за извънкласни дейности отварят врати на 4 февруари. Това става ясно от изказвания на премиера Бойко Борисов и здравния министър Костадин Ангелов. През следващата седмица се очаква официалната заповед за продължаване на противоепидемичните мерки след 31 януари. Местата за спорт бяха затворени в края на ноември заедно със заведенията за хранене. Ресторантите обаче може да почакат до началото на април за разхлабване на част от мерките, става ясно от думите на проф. Тодор Кантарджиев пред БНР.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че новият вариант на COVID-19, който беше открит в Обединеното кралство, може да увеличи нивото на смъртност, въпреки че според него доказателствата показват, че двете ваксини, използвани в страната, имат ефект върху вируса.

Учени в страната обаче смятат, че въпросът дали новият щам е по-смъртоносен от оригиналния вариант остава открит, тъй като все още няма твърди доказателства за това. Англия и Шотландия обявиха нови ограничителни мерки на 4 януари, за да спрат разпространението на болестта. Последните оценки на здравното министерство показват, че броят на новите инфекции се понижава с 1% до 4% на ден.

В ПАМЕТ

Почина американската легенда в тв журналистиката Лари Кинг

Легендата на американската телевизионна журналистика Лари Кинг почина на 87 години. Той беше едно от най-разпознаваемите лица в телевизията в страната. "Лари Кинг лайв" беше в ефир 25 години и всяка вечер се гледаше от над милион и половина зрители. Разговарял е със световни личности като Нелсън Мандела, Ясер Арафат, Владимир Путин, Франк Синатра и с всички американски президенти от Ричард Никсън насам. Водещият беше известен със собствен стил - например често не се подготвяше задълбочено за интервюта, тъй като предпочита да не знае много повече от зрителите, за да задава въпросите, които те биха си задали, докато слушат събеседника. Той също така избираше да не влиза в остра конфронтация, а по-меко да търси отговорите, които иска да получи.

ЦИТАТИ НА УИКЕНДА

"На фона на тази госпожа, която е против нас, в ЕС беше разгледано задържането на лидера на руската опозиция Алексей Навални. На този фон е оглушително мълчанието на Радев. До този момент той не се е произнесъл. Нещо повече - европейски депутати, и началникът на кабинета му е европейски депутат, не влязоха да се регистрират, докато се гласуваше резолюцията на Европейския парламент за Навални."

Бойко Борисов, премиер

"Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В европарламента се прочу със заканата "да изгори" Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа."

Румен Радев, президент

КАКВО СЛЕДИМ

Седмица за регионални данни

Във вторник Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представя за девета поредна година доклада "Регионални профили: показатели за развитие". Изследването предоставя детайлна информация за икономическите и социалните тенденции в българските области. Фокусът тази година попада върху местните пазари на труд и ефектите на пандемията върху регионите. В петък пък Националният статистически институт (НСИ) публикува БВП на регионално ниво през 2019 г. - макар и с голямо закъснение, това са първи оценки за състоянието на местните икономики непосредствено преди кризата.

Как се е справила американската икономика в края на 2020 г.

Пазарите ще следят с интерес първите данни за това как се е справила икономиката на САЩ през последното тримесечие, след като през декември вътрешното потребление се понижи, а пазарът на труда се затегна. Прогнозите са за ръст на БВП от 4%, като очакванията са за цялата минала година най-голямата икономика да се е свила с 3.5%.

Първо заседание на Фед за годината

Федералният резерв на САЩ ще проведе във вторник и сряда първото си заседание за годината, което ще е и първото след встъпването в длъжност на президента Джо Байдън. Очакванията са да няма промяна в паричната политика, каквото решение обяви и Европейската централна банка миналата седмица. Двете водещи централни банки ще продължат да подкрепят икономиките, за да се справят с ефектите от корона кризата.

OUT_OF_OFFICE

Театър

26.01 Lovid-19. Спектакъл по пиесата "Най-много самоубийства стават в неделя" от Анна Бужинска, в която главните герои Ник и Клара препускат през живота в гонене на успешна кариера и финансова стабилност, но попаднали в механизирано ежедневие, без грам свободно време нито един за друг, нито за себе си, те изгубват връзката помежду си.

Русе, Драматичен театър "Сава Огнянов", 19:00 ч.

27.01

Белият плъх. Мария Айрийн Форнес е изключително оригинална авторка на над 40 пиеси, спечелила десетки награди за работата си, обучила и вдъхновила редица сценаристи и драматурзи като Тони Кушнер, Едуард Олби и др. За първи път в България ще видим постановка на съвременната американска драматуржка, родена в Куба, на сцената на "Сфумато".

В "Сфумато", зала Underground, 19:00 ч.

28.01

Науру. Монолог на един пътуващ. Спектакълът се базира върху мотиви от първата книга "Отвъд играта" на журналиста и писател Иво Иванов, живеещ повече от 20 години в САЩ.

City Mark Art Center, 19:30 ч.

Изложба

21.01 - 15.02

Международна графична изложба. По традиция през януари за 14-а поредна година ще видим селекция от наградени творби, последните произведения на утвърдени, а и на млади художници - над 60 автори, изразяващи се със средствата на графиката, на рисунката с игла, щихел, молив, в черно-бели нюанси или в цветна литография и акварел.

В галерия Le Papillon