ГЕРБ подготвя ударна енергийна реформа след изборите

Кабинетът е представил пред ЕК план с промени, които включва край на договорите с американските ТЕЦ-ове и отпадането на НЕК като обществен доставчик и пазарна цена на тока за бита

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Кабинетът "Борисов" е предложил на Европейската комисия (ЕК) план за реформи в енергетиката, голяма част от които бяха отхвърлени от депутатите на ГЕРБ преди броени дни. На 21 януари 2021 г. ЕК е започнала консултации по предложените реформи на пазара на електроенергия в страната, които са разработени с помощта на консултантската компания Frontier Economics. Най-общо се предвижда разваляне на договорите с американските централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", отпадането на НЕК в ролята й на обществен доставчик ток и постепенното премахване на регулираните цени за бита.

Същите кардинални промени бяха предложени от депутата от ДПС Рамадан Аталай при разглеждането на последните поправки в Закона за енергетиката. Тогава обаче те не бяха приети от ГЕРБ, БСП и патриотите с мотива, че не са били подложени на обществено обсъждане, както и че са внесени в последния момент.

Сега обаче управляващите отново пропускат момента с публичната дискусия и явно разчитат на дебат, но след изборите. В. "Капитал" изпрати въпроси до ресорното министерство за това защо планът не е бил подложен на обществено обсъждане.

Тъй като комисията ще трябва да даде свое становище по българския план, ЕК търси мненията на заинтересованите страни по планираните реформи, като те трябва да внесат становищата си до 11 февруари. В. "Капитал" потърси за мнение и част от експертите в бранша, но те обясниха, че ще изложат позициите си допълнително в указания от ЕК срок.

Развод ми дай

Една от основните реформи, залегнала в плана е разтрогването на дългосрочните договори за изкупуване на тока от двете американски централи - американските централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3". Крайният срок за решаването на този въпрос е 30 юни 2021 г., като по него в момента работят финансовото и енергийното министерство, става ясно от плана. В него обаче не се посочват обсъжданите варианти за излизане от ситуацията - дали договорите ще бъдат прекратени и ще им бъдат предложени договори за разлика или пък ще се търси вариант за еднократна компенсация. Един от проблемите обаче е, че дългосрочните договори на централите с НЕК служат за обезпечение на банковите им кредити от международни финансови институции (т.нар. особен залог) и прекратяването им или промяната в тях допълнително трябва да бъде съгласувана с банките.

Договорите с "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" изтичат съответно през 2026 г. и 2024 г. В плана се посочва също, че веднага след това или още успоредно с прекратяването на договорите ролята на НЕК като обществен доставчик ще бъде заличена. Очаква се това да бъде факт на 1 юли 2021 г. и електроснабдителните дружестав на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" да започнат да купуват енергията за бита директно от борсата.

В момента всички производители на пазара на електроенергия с инсталирана мощност над 1 MW са задължени да продават тока на борсата, като изключение правят именно "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", както и централите с квоти за регулирания пазар (те се определят всяка година с решение на енергийния регулатор).

Защо е важно

Реформата в енергетиката е особено важна, за да може България да получи разрешение от Брюксел за финансова подкрепа на въглищните ТЕЦ-ове и най-вече на затъващата държавна ТЕЦ "Марица-изток 2", която регистрира отрицателен финансов резултат 128.7 млн. лв. само за първото полугодие на м.г.

Става въпрос за т.нар. Механизъм за капацитети, който ще замени досегашния "студен резерв" и ще направи сектора много по-прозрачен. Идеята е всички производители на ток да се състезават на конкурентен принцип не за да получат пари и да стоят в готовност, а за да работят и продават енергията си на борсата. Държавата пък ще компенсира единствено разликата между постигнатата цена на пазара и тази, с която са спечелили търга за капацитет.

Още 4 години гратис за домакинствата

В плана е записано че най-късно до 31 декември 2024 г. всички битови потребители също трябва да получават електроенергията си на пазарни, а не на регулирани цени. Според енергийното министерство този преход ще се случи постепенно, може би още през следващата година.

Като част от този процес потребителите трябва да разполагат с интелигентни измервателни уреди, като регулираните цени могат да се поддържат единствено за уязвимите и енергийно бедните българи. За момента обаче България все още не е определила тези засегнати групи и няма представа точно как ще ги подпомогне. В плана пред ЕК обаче е записано, че този проблем ще е решен още до края на тази година.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 3

    Идеята май е , компенсацията за развалените към края договори на двата ТЕЦ а пак да се пише на гърба на данакоплатците ...

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    До коментар [#1] от "SS":

    Винаги и всичко се плаща от данъкоплатците.

    Нередност?
  • 3
    fanfar avatar :-|
    fanfar
    • - 3
    • + 1

    "Една от основните реформи, залегнала в плана е разтрогването на дългосрочните договори за изкупуване на тока от двете американски централи - американските централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" "

    А , няма ли да прекратят изкупуването на слънчасала и вятърничава електроенергия ????

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 4

    Каква реформа? Колкото изсветли собствеността на офшорките ли?

    Подставени лица, Георгиуси и Жирардели!
    https://bird.bg/offshore-transparency/
    "Топлофикациите са добър пример за използване на подставени лица за прикриване на реалния собственик. ТЕЦ-Бобов Дол е собственост на някой си Ерлин Мей Родригез от Белиз. Британецът Дейвид Фордъм от Йоркшир пък владее “Брикел”. На достолепната възраст от 81 години той едва ли помни, че дължи на българската хазна над 38 милиона лева. Неговата съседка от Йоркшир Елизабет Клейр Улъм е собственик на тецовете в Русе и Плевен."

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Топлофикациите ... подставени лица
    https://bird.bg/tr/?q=B7_ActualOwner +ActualOwners+%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8*&index=1

    Нередност?
  • 6
    woodcock avatar :-|
    woodcock

    Най много така наречените Американски централи да осъдят България и пак от бюджета да се загубят 2-3 милиарда да покрият загубите на Европейските банки.

    Нередност?
Нов коментар