🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо Нинова успя да изгони Георги Гергов от БСП

Постигнатото най-сетне мнозинство в новия Национален съвет на партията дава възможност за "стягане на редицитe" преди изборите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Собственикът на Пловдивския панаир, известен с ролята си в Цумгейт, с "дупката" за 43 млн. лв. във Варна, а също и като едно от водещите лица в БСП, настояващи за съюзяване с ГЕРБ, вече не е член на социалистическата партия. След доклад, изготвен от Кристиан Вигенин за дейността на градската партийна организация на БСП в Пловдив, която Гергов контрилира от години, Изпълнителното бюро предложи на Националния съвет той да бъде изключен от партията, което именно се случи в четвъртък.

Решението е взето "на подпис", тъй като заради противоепидемичните мерки широкото ръковдство на БСП от 185 души не може да заседава. "Събрани са необходимите подписи за приемане на решение за изключване на Георги Гергов от БСП. По казуса се произнесоха всички висши контролни и колективни органи на партията - Общопартийната контролна комисия, работната група по случая, Изпълнителното бюро и Националният съвет на БСП", съобщиха от "Позитано" 20

Причината, посочена от ръководство на левицата, е "грубо нарушение на уставните норми, касаещи задълженията на партийните членове", а незабавният повод е "противоуставно свикване на заседание на Областния съвет в Пловдив".

Въпросното заседание от края на миналата година е формалният повод за отстраняването на Гергов. През 2017 г., когато стана ясно, че той е домакинствал на скандална среща, в която тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров се е опитал да окаже натиск върху издателя на вестник "Сега" Сашо Дончев, Гергов беше изключен от Изпълнителното бюро на БСП. Той контролира градската организация на БСП в Пловдив, която е сред най-големите в партията и така успява да запази позиции в левицата. Основание за сегашното му окончателно изгонване от партията е проявилото се на вътрешните избори разминаване между редовите социалисти в Пловдивската област и подчиненото на Гергов градско ръководството.

Редовите социалисти са зад Нинова

Докато по време на кампанията за избор на лидер на БСП бизнесменът силно критикуваше Нинова и подкрепи Кирил Добрев, Пловдив се оказа едно от местата дали най-голяма преднина за Нинова - около 84% от социалистите в областта са подкрепили сегашния лидер въпреки опитите на Гергов изборът да бъде бойкотиран, за които потвърждават и източници, близки до кампанията на Добрев.

Жалбите срещу ръководството на градската организация на БСП в Пловдив също имат дългогодишна история. "В решението на ИБ е описано, че има жалби от страна на пловдивските социалисти години назад. Още тогава сме писали към Общопартийната контролна комисия, но никога на се е обръщало внимание на сериозните манипулации, фалшификации и злоупотреби. Най-накрая това е една крачка, която ще генерира множество позитивни неща за Българската социалистическа партия в Пловдив", коментира в сряда пред партийната телевизия на БСП пловдивският социалист и член на Националния съвет и предизборния щаб на партията Иван Петков, който определи стила на управление на Гергов като мутренски.

Изключването му, което днес беше гласувано от Националния съвет на партията, съвпада и с друг ход на Нинова - вътрешна реформа, при която в организационния отдел на "Позитано" 20 остават само шестима души, а 31 координатори се назначават по места в избирателните региони в страната. Така според членове на БСП Нинова премахва част от хората на основния си опонент от вътрешните избори на партията - Кирил Добрев, който доскоро беше и организационен секретар.

Ясно се вижда, че Корнелия Нинова иска да затегне редиците на БСП преди парламентарните избори. Сега тя може да се възползва и от важна промяна в съотношението силите - първият пленум на БСП след прекия избор на председател избра нов Национален съвет, в който поне засега срещу Нинова няма силна обединена опозиция, а знакови опозиционери от предишния Национален съвет останаха извън него.

Формалният повод за Гергов

На заседание на Областния съвет на партията през ноември м.г. за нов областен председател е избран близкия до Гергов Атанас Петков. След жалби от пловдивски социалисти обаче заседанието и изборът бяха обявени за нелегитимни от Общопартийната комисия на партията, а на депутата Кристиан Вигенин беше възложено да оглави работна група, която да изготви доклад за случилото се.

Именно на базата на този доклад, Гергов е обвиняван в уронване на престижа на партията и в грубо нарушение на уставните норми. Работната група е проучила цялостното организационно състояние на партията в областта и е провела разговори с много редови социалисти. Още през декември Гергов обяви, че ще напусне Националния съвет на БСП, на който е член по право като лидер на градската партийна организация в Пловдив, като се оплака от "реваншизма и всички останали неща, които се случват в партията", но не са присъщи за нея. В отговор на поисканото изключване на Гергов Градският съвет на социалистите в Пловдив сне доверието си от Изпълнителното бюро и го обвини в "Гьобелсов подход". "В годината на два важни избора това поведение гарантира поредна загуба за БСП, което е предателство към традициите и принципите на 130-годишната ни история", се казва още от контролираната от бизнесмена пловдивска градска организация.

"Когато искаш да управляваш България и да има ред, еднакви правила за всички, трябва да имаш сили да го направиш първо в самата партия. Ще има ред, устави и правила за всички - еднакви, независимо кой как се казва", коментира Нинова поисканото изключване на Гергов в сряда пред БНР и определи скандалите в БСП като спорове за политическата посока на партията.

Дългогодишен конфликт

Георги Гергов и Корнелия Нинова са в конфликт почти от самото начало, когато през 2016 г. тя стана лидер на БСП. Гергов и лобито му в партията първоначално я подкрепиха, но отношенията им бързо се разпаднаха със структурните реформи на Нинова, целящи да се отнеме от властта на "партийната аристокрация". През 2017г., по време на ЦУМгейт тя определи пловдивския бизнесмен като част от задкулисието и го изгони от Изпълнителното бюро. Нинова не веднъж е атакувала Гергов по медиите, обвинявайки го в прекалена близост с ГЕРБ, вкючително заради скандала с "Дупката" във Варна, която община Варна откупи от Гергов за 43 млн. лева.

Конфликтът между двамата се изостри с наближаването на прекия избор за председател, на който Гергов подкрепи главния опонент на Нинова Кирил Добрев. Източници на "Капитал" от левицата тогава разказваха, че" Гергов и кликата около него мечтаят с отворени очи" за съюз и управление заедно с ГЕРБ, след като бизнесите му се ползват с покровителство от страна на управляващите. Голяма част от кампанията за пряк избор на председател премина именно в обвинения, че Гергов и подкрепеният от него Добрев търсят съюз с ГЕРБ, което позволи на Нинова да се представи като ясният анти-ГЕРБ кандидат.

Въпреки всичко това обаче за разлика от други знакови опозиционери на Нинова като Сергей Станишев, Атанас Мерджанов, Михаил Миков, Валери Жаблянов и Красимир Янков, Гергов и близки до него социалисти останаха в Националния съвет на БСП при преизбирането му в края на септември. Гергов е член на НС по право - като лидер на втората най-многобройна партийна организация на БСП, по същата причина имаше и сериозно влияние в партията. Сега обаче Нинова може да се възползва от силното си мнозинство в новия НС.

"С изключването на Гергов БСП се изчиства. БСП дефинира много по-ясно своя образ и започва да стъпва на принципна основа", каза говорителят на ПГ на БСП Александър Симов по bTV в четвъртък. Той също повтори рефрена Нинова от лятото - че "Гергов би се чувствал много по-добре в партията, която му е на сърце - ГЕРБ."

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-(
    Peni Nikol
    • - 7
    • + 3

    Напомня ми времената около 70-80- те години на миналия век, когато член на партията не можеше да гласува "против", а само "за". И "не благонадеждните" ги изпращаха в Белене и Скравена, имуществото им се отнемаше. Пази Боже комунист да е на власт.

    Нередност?
  • 2
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • - 1
    • + 1

    При толкова мишоци в партията на Нинова не и трябват и къртици.

    Нередност?
Нов коментар