🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новоизграденият участък на бул. "Тодор Каблешков" в София се ремонтира отново

Дефектите били заради промени във времето и лошо изпълнение, като ще се отстраняват за сметка на "Трейс"

Ремонтът на южното платно на бул. "Тодор Каблешков' трябваше да приключи още през август по думите на кмета Йорданка Фандъкова, но се забави и беше готов в началото на декември 2020 г.
Ремонтът на южното платно на бул. "Тодор Каблешков' трябваше да приключи още през август по думите на кмета Йорданка Фандъкова, но се забави и беше готов в началото на декември 2020 г.
Ремонтът на южното платно на бул. "Тодор Каблешков' трябваше да приключи още през август по думите на кмета Йорданка Фандъкова, но се забави и беше готов в началото на декември 2020 г.    ©  Цветелина Белутова
Ремонтът на южното платно на бул. "Тодор Каблешков' трябваше да приключи още през август по думите на кмета Йорданка Фандъкова, но се забави и беше готов в началото на декември 2020 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Три месеца след като беше изградено новото южно платно на столичния бул. "Тодор Каблешков", плочките по тротоара, около шахтите са разместени, а някои антипаркинг колчета са наклонени или въобще липсват. Частично ремонтираната последна автобусна спирка жк "Гоце Делчев" в "Манастирски ливади" пък е затрупана със строителни отпадъци. Това са част от поредните примери в София, които задават въпроса доколко качествено се извършват ремонтите, за които иначе се харчат милиони.

От Столична община оправдават дефектите по бул. "Каблешков" с резките промени в температурите, но по тази логика излиза, че ремонт трябва да се прави всеки път, когато времето ни изненада, или пък, че не е била предвидена възможността в София да бъде понякога топло, а понякога студено. "Форсмажорни обстоятелства" и обилните валежи пък бяха посочени като причина за надигането на релсите в участък от новоизградения трети метродиаметър.

Що се отнася до строителните отпадъци на спирката на градския транспорт, от общината казват, че е наредено на фирмата изпълнител да разчисти след себе си.

"Работи се по въпроса"

След сигнали от граждани за дефекти по новата част на бул. "Тодор Каблешков" общината е направила проверка и е установила наклонени и липсващи антипаркинг колчета, вероятно блъснати от автомобили. Забелязано е и разместване на паветата при една шахта от южния тротоар.

"Причината за слягането на настилката от унипаваж около шахтата по южния тротоар е комплексна и се дължи на резките промени в температурите, които последните месеци се наблюдават сравнително често, както и недостатъчно уплътняване в зоната около шахтата", коментираха от общината за "Капитал".

Днес от "Спаси София" сигнализираха за напукани, хлътнали и надигнати плочи по ремонтирания ул. "Граф Игнатиев"

Още непосредствено след завършването на ремонта на бул. "Тодор Каблешков" обачче беше видимо с просто око, че много от плочките са неравни и фугите между тях не са запълнени, което при замръзването на водата през зимата би ги разместило още повече.

Сега фирмата изпълнител - "Трейс груп холд", отстранява дефектите за нейна сметка, тъй като обектът още не е приет от общината за завършен. "Изпълнителят е длъжен да поддържа строежа и отстранява всички появили се проблеми за собствена сметка, независимо че конкретно повредите по колчетата и паважът около колчетата се дължат на удар от автомобил или вандалска проява", казват от "Московска 33".

Тази година ще започне и преасфалтирането и ремонт на тротоарите по северното платно на бул. "Тодор Каблешков", както и изграждане на кръстовището с "Луи Айер", но за това се чакат подходящи метеорологични условия. В момента текат и процедурите по отчуждаване на терените по трасето, които ще позволят продължението на бъдещия бул. "Тодор Каблешков" до бул. "Черни връх".

Миналата седмица от гражданската организация "Спаси София" сигнализираха и за "разпадащи се "обновени" тротоари" и непочистени строителни отпадъци при новоремонтираната спирка жк Гоце Делчев" в "Манастирски ливади". "Големи и удобни спиркови навеси, перони и пункт за продажба на билети - няма. Заради лошо проектиране няма и достатъчно място за превозните средства, голяма част от автобусите и тролеите не могат да влязат в колелото и остават блокирани директно на пътното платно на бул. "Т. Каблешков", написаха от организацията във фейсбук профила си.

От общината отговарят, че ремонтът все още не е приключил и фирмата изпълнител - отново "Трейс груп холд" , е задължена да отстрани строителните отпадъци. До момента за изпълнените дейности тя е получила 6.3 млн. лв., като окончателното разплащане ще се осъществи след получаването на Акт 15 за установяване годността за приемане на строежа.

Чакат се промени в ЗУТ за спирането на практиката "ремонт на ремонта"

През октомври миналата година кметът на София Йорданка Фандъкова, главният архитект Здравко Здравков и общинският съветник и адвокат от ГЕРБ Георги Георгиев предложиха промени в Закона за устройство на територията. В тях се предлага процедура за откриване на скрити дефекти в гаранционните срокове и задължителна застраховка между общината, проектанта и строителя, която да покрива отговорността от неизпълнение и вредите върху строежа. Предстои предложението да бъде разгледано от Народното събрание.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 5

    Тия Трейс станаха нарицетелно. Скоро сигурно ще напиат песен за тях.

    Нередност?
  • 2
    lal12575638 avatar :-|
    lal12575638

    Ех, в тая София все вали дъжд или се променят температурите и развалят хубавите планове на общината!...

    Нередност?
Нов коментар