🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой е новият председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев?

Той е от гражданската квота на ГЕРБ и наследи Орлин Алексиев като председател на бюджетната комисия. Вероятно е да бъде следващият кандидат на ГЕРБ за кмет на София

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Георги Валентинов Георгиев е общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ-СДС от 2019 г. Заема поста председател на комисията по финанси и бюджет към Столичния общински съвет след оттеглянето на знаковия за ГЕРБ Орлин Алексиев. Роден е през 1986 г. Завършил е с отличие специалност "Право" в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Има и магистърска степен по международно търговско право от King's College London. Защитава дисертация на тема "Залог на търговско предприятие" в Софийския университет, въз основа на която издава книгата "Залогът на търговско предприятие" през 2021 г. Понастоящем е главен асистент по търговско право в СУ "Св. Климент Охридски". Освен това е управляващ съдружник на Адвокатско дружество "Георгиев и Колев".

Два дни след като дългогодишният председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков подаде изненадващо оставка, на негово място беше избран общинският съветник от ГЕРБ и председател на финансовата комисия Георги Георгиев. Той заяви, че поема поста в "една необичайна ситуация", но увери, че ще работи "за връщането на политическия диалог и конструктивния дух", а вратата му ще бъде отворена за всички съветници.

Чак днес, след обявяването му за председател, кметът на София Йорданка Фандъкова се включи в заседанието на общинския съвет и посочи като причина за оставката на Герджиков липсата на активност от негова страна в работата за града. Това съвпада с вчерашното обяснение на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, който заяви, че Герджиков е напуснал по негова заръка, защото бил пасивен и не е реагирал на нападките за увеличението на интервалите на градския транспорт. Макар че така и не стана ясно какво общо има фигурата на председателя на СОС с разписанията на градския транспорт. А и Герджиков беше председател на СОС от 2012 г., като никога не е бил повече или по-малко активен досега, но винаги се ползваше с доверието на ГЕРБ.

Понятието "млади и активни"

От друга страна, Георги Георгиев се вписва идеално в "отбора" на кмета с етикет "млади и активни професионалисти". Тя посочи, че е назначила други "млади и активни членове" за зам.-кметове като Генчо Керезов (зам.-кмета по дигитализацията), Ангел Джоргов (зам.-кмет по строителството) и Кристиан Кръстев (зам.-кмет по транспорта).

През 2019 г. Георгиев се позиционира като един от новите членове на ГЕРБ в местния парламент, с пояснението, че е от гражданската квота. Въпреки че е "нов", явно бързо спечели доверието на другите си колеги и беше издигнат за председател на комисията за финанси и бюджет - една от ключовите комисии в местния парламент. Реално името му се свързва с много предложения на ГЕРБ - предимно с изготвянето на общинския бюджет, всички бюджетни актуализации, както и с проекти за помощ на бизнеса по време на корона кризата (виж по-подробно за проектите на Георгиев по-долу).

Но няколко неща показаха, че потенциалът на Георгиев се очаква да расте - той присъстваше заедно с кмета Йорданка Фандъкова на срещата с Бойко Борисов в Банкя след първите избори през април. Тогава Борисов обяви, че ГЕРБ има "готови млади кадри за кметове и министри".

Освен това Георгиев беше от най-ярките защитници на тезата, че София трябва да получи средства за разширение на метрото от Плана за възстановяване. Тогава той изготви списък с аргументи, с които "нападна" служебния вицепремиер Атанас Пеканов.

Най-вероятно именно заради бързото му издигане има много съмнения около личността му - много от общинските съветници го приемат като "наследник" на Орлин Алексиев - предишния председател на бюджетната комисия и дългогодишен общински съветник от ГЕРБ.

"Той наследи Орлин Алексиев (ковчежника на ГЕРБ в София по думите на Татяна Дончева) като председател на комисията по финанси и се твърди, че е един от неговите аватари в СОС", написа по този повод Борис Бонев в профила си във Фейсбук.

Освен това няколко източника споделиха пред "Капитал", че именно Георгиев се готви да бъде кандидатът на ГЕРБ за следващите кметски избори.

Какво направи досега Георгиев

Ето и основните проекти с ключово участие на Георгиев, които общинският съвет осъществи:

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dmc1426066369394045 avatar :-|
    Dimitar Todorov
    • - 1

    поредният герп смешник

    Нередност?
  • 2
    bed1518946490552606 avatar :-|
    Ина Христова

    Първо се информирайте кой и какъв е Георги Георгиев https://georgigeorgiev.info/ а после го коментирайте

    Нередност?
Нов коментар