🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проблемът с медийната свобода си пробива път към Европейския парламент

"Репортери без граници" настоява за директива за SLAPP делата срещу медии и журналисти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На международна конференция в понеделник, организирана от Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D) в Европейския парламент и модерирана от евродепутата Елена Йончева, представители на журналистически организации изброиха някои от основните проблеми със свободата на пресата в Европа.

Председателката на фракцията на S&D в ЕП Гарсия Перез откри срещата, като заяви, че заплахите, с които европейската журналистика се сблъсква, произтичат от "изкривената система на публично финансиране на медиите, укриването на информация от институциите, заглушаването на критични гласове и дори директната намеса на правителствата, която превръща информацията в пропаганда". Тя даде пример с новия данъчен закон в Полша, който ще направи функционирането на независимите медии много по-трудно. "Не бива да позволим нито едно евро от фондовете на ЕС да бъде похарчено за правителствени действия, които ограничават свободата на медиите", каза още лидерът на социалистите и демократите в Европарламента.

Европа подценява темата

"Свободата на медиите се превръща в тема табу в Брюксел. Процедурите по член 7 срещу Унгария и Полша са блокирани в Съвета на ЕС, а обвързването на върховенството на правото с новия европейски бюджет за жалост не включва свободата на пресата, въпреки че тя е ключова за върховенството на закона", заяви ръководителят на офиса на "Репортери без граници" за Балканите и ЕС Павол Салай. Той посочи, че редакционната независимост на медиите в ЕС се подкопава с репресивни закони, включително от законодателството под претекст за борба с коронавируса, от агресивното превземане на изданията от олигарси, както и от институционален натиск върху обществените медии. "Икономическият модел на медиите е изключително крехък поради нечестното разпределение на държавна помощ и предимството, което социалните медии дават на фалшивите новини", каза още Салай.

Според него ЕС трябва да регулира дигиталните платформи, като изисква демократични защитни механизми за обществен дебат, какъвто не е случаят днес. Той смята, че е важно по-бързо да влезе в сила механизмът за върховенството на закона, нищо, че към момента не включва свободата на медиите.

Представителят на "Репортери без граници" призова за директива срещу делата срещу публично участие, така наречените SLAPP дела, които често целят финансово да омаломощят критично настроени медии и разследващи журналисти. Като илюстрация колко разпространен е този похват председателката на профсъюза на хърватските журналисти Майа Север посочи, че през 2019 г. организацията е регистрирала 1163 продължаващи дела срещу журналисти и медии. "По-голямата част от ищците са политици или бивши държавни служители, собственици на бизнеси или дори действащи съдии", поясни Север.

Павол Салай коментира, че е предстоящите избори в България дават възможност на журналисти да отговорят на атаките, като вкарат темата за свободата на медиите в предизборната кампания. От думите му стана ясно, че "Репортери без граници" подготвят конкретни предложения за подобряване на медийната среда в България и ще се опита да помогне на българските журналисти да направят темата за свободата на медиите част от предизборния дебат.