🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Австралия не се отказва от медийния закон, Канада може да я последва

Австралийският премиер призова Facebook да вдигне блокадата на новините в страната и да договори сделки с медиите

Твърдението на правителството и на медийния сектор е, че социалните мрежи са убили традиционния им бизнес модел и хората вече четат новини оттам, което пренасочва рекламодателите.
Твърдението на правителството и на медийния сектор е, че социалните мрежи са убили традиционния им бизнес модел и хората вече четат новини оттам, което пренасочва рекламодателите.
Твърдението на правителството и на медийния сектор е, че социалните мрежи са убили традиционния им бизнес модел и хората вече четат новини оттам, което пренасочва рекламодателите.    ©  Reuters
Твърдението на правителството и на медийния сектор е, че социалните мрежи са убили традиционния им бизнес модел и хората вече четат новини оттам, което пренасочва рекламодателите.    ©  Reuters
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Австралийският премиер Скот Морисън заяви в петък, че правителството ще приеме предложения закон, който ще принуди Facebook да плаща на издателските компании за съдържанието, въпреки че социалната платформа затвори достъпа до всички новинарски медии. Морисън каза още, че е получил подкрепа от редица световни лидери за действията си, съобщава Reuters. Той призова Facebook да премахне блокадата на австралийските потребители и да се върне на масата за преговори с новинарски организации.

Компанията на Марк Зукърбърг блокира страниците на местни и чуждестранни издания за австралийците в четвъртък, както и няколко правителствени сайта, свързани с коронавируса. Освен това не могат да се споделят и никакви новини от австралийски медии, дори от потребители. Компанията оправда действията си с новия закон за съдържанието, но решението предизвика възмущение и остри реакции.

Морисън, който разкритикува Facebook за "разприятеляването" с Австралия в самата социална мрежа, заяви, че лидерите на Великобритания, Канада, Франция и Индия са изказали подкрепа. "Има огромен световен интерес към това, което прави Австралия", каза Морисън пред репортери в Сидни. "Ето защо приканвам Facebook да се ангажира конструктивно, защото знае, че това, което Австралия ще направи тук, вероятно ще бъде последвано от много други западни юрисдикции".

Какъв е предложеният закон?

Блокадата дойде в отговор на това, че Камарата на представителите прие в сряда вечерта предложения от правителството закон, който ще накара Facebook и Google да плащат на австралийските медийни компании за използването на тяхно съдържание от страна на потребителите на платформата. Законът предвижда плащания не за цели статии, а за самите линкове и кратки превюта към тях. Очаква се той да бъде гласуван от Сената през следващата седмица.

Твърдението на правителството и на медийния сектор е, че социалните мрежи са убили традиционния им бизнес модел и хората вече четат новини оттам, което пренасочва рекламодателите. Facebook, от друга страна, твърди, че нейната платформа вдига трафика на традиционните медии и не им дължи финансово обезщетение.

Google отговори на предизвикателството, като бързо разработи лицензионни сделки за съдържание с големи австралийски медийни компании, според които ще им плаща, за да показва техни статии в отделна платформа, News Showcase. Малко преди Facebook да откъсне австралийските издатели от социалната си мрежа, Google обяви, че е стигнала до сделка с News Corp, медийната империя на австралиеца Рупърт Мърдок. Преди нея сделки бяха сключени и със Seven West и Nine Entertainment, други медийни гиганти в страната.

Глобална реакция

Ходът на Facebook предизвика гневна реакция от страна на издатели и политици по целия свят, като един британски депутат го определи като опит за тормоз над демокрация. "Мисля, че това действие, което са предприели в Австралия, ще предизвика желание законодателите по света да отидат по-далеч", казва Джулиан Найт, председател на комисията по цифрови технологии, култура, медии и спорт на британския парламент, пред Reuters.

Канадският министър на културата Стивън Гилбо заяви късно в четвъртък, че страната му ще възприеме австралийския подход, докато разработва собствено законодателство през следващите месеци. Гилбо, отговарящ за изготвянето на подобно законодателство за медиите, което трябва да бъде представено през следващите месеци, осъди действията на Facebook в Австралия и заяви, че това няма да спре Отава.

Друг вариант би бил страната да последва примера на Франция, която изисква големи технологични платформи да започнат разговори с издатели и да се договорят да им плащат за използване на новинарско съдържание. "Работим, за да видим кой модел би бил най-подходящ", каза Гилбо и добави, че е говорил миналата седмица с френски, австралийски, германски и финландски колеги за съвместна работа за осигуряване на справедлива компенсация за интернет съдържание. "Подозирам, че скоро ще имаме пет, 10, 15 държави, които приемат подобни правила. Ще прекъсне ли Facebook връзките си с Германия или Франция?", попита той, като каза, че в един момент подходът на Facebook ще стане "напълно неустойчив".