България е на ново дъно по свободата на медиите

Страната вече е на 112-о място в индекса на "Репортери без граници". В Европа само в Турция положението с медиите е по-лошо

''Репортери без граници''
''Репортери без граници''
''Репортери без граници''    ©  ''Репортери без граници''
''Репортери без граници''    ©  ''Репортери без граници''
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България пада с едно място до 112-о в света в глобалния индекс за свобода на медиите на международната организация "Репортери без граници" (RSF). Страната остава на далечно последно място по този показател не само в целия Европейски съюз, но и в Европа - с изключение на Турция, която тази година се нарежда на 153-то място.

По свобода на медиите България остава в група със страни като Мозамбик, Гвинея, Боливия, Бразилия, а със сходни резултати са Бенин, Замбия, Гватемала, Габон и Конго.

"Малкото критични журналисти са подлагани не само на очернящи кампании и тормоз от държавата, но и на сплашване и насилие. Журналистите често са призовавани и разпитвани от полицията за своята работа, докато политиците и олигарсите поддържат отношения, белязани от корупция и конфликти на интереси", пише в краткия профил на България в индекса.

Последното място в Европа и влошаването на ситуацията в България не са изненада за никого. Ситуацията в страната за медиите остана същата от години, но с тенденция за влошаване, а пандемията и нажежените политически страсти от лятото единствено увеличиха натиска над все още непревзетите медии в страната.

За сравнение - дори сочената за "черна овца" в ЕС под управлението на премиера Виктор Орбан Унгария - заради подриването на демократичните принципи и върховенството на правото, пада с три позиции в индекса на RSF до 92-ро място.

От "Репортери без граници" посочват знакови случаи като полицейското насилие срещу журналиста Димитър Кенаров по време на летните протести. RSF определи отказа на прокуратурата да разследва действията на МВР срещу Кенаров в нощта на 2 септември като възмутителен, а ръководителят на бюрото на RSF за ЕС и Балканите Павол Салай нарече обясненията на СДВР и прокуратурата "абсурдни и дистопични, достойни за Джордж Оруел". Споменат е и побоят над главния редактор на "168 часа" Слави Ангелов пред дома му през март 2020 г., чийто поръчител си остава неразкрит.

Друг случай, който RSF посочва директно в доклада си, са смъртните заплахи срещу Николай Стайков от Антикорупционния фонд и семейството му през юни миналата година - заради разследването "Осемте джуджета". Заплахите спират, когато Стайков ги прави публични. Полицията обаче неглижира случая, а главният прокурор Иван Гешев обяви АКФ за свързан със съиздателя на "Капитал" и "Дневник".

Извън физическите заплахи българските журналисти често са подлагани на съдебен и икономически тормоз, посочват от RSF, като в анализа са дадени примери с разследващия сайт "Биволъ" и абсурдното дело за ЕВН, по което обвиняем за изказване на мнение в публичен форум беше и съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев. Той и останалите обвиняеми по делото бяха оправдани напълно впоследствие от съда - по липсата на престъпление.

През последната година в България се сформира и най-големият медиен конгломерат - през януари т.г. собственикът на БТК United Media официално придоби "Нова броудкастинг груп" и така концентрира най-голямата национална телевизия заедно с още няколко канала, една от най-големите групи за онлайн медии, четири радиостанции и няколко печатни издания. Нито КЗК, нито Комисията за регулиране на съобщенията видяха проблем в концентрацията на медийно влияние.

Въпреки че е разпродал медиите си, Делян Пеевски, който е въплъщение на корупционните отношения между властта и проправителствените медии, запазва проблематичното си влияние в медиите, пише в профила на "Репортери без граници" за България. През декември 2020 г. United Media придоби и редица медии, сред които и "Телеграф" и "Монитор", които бяха собственост на Пеевски.

При всички тези случаи, в които свободата на медиите в страната е заплашена или нарушена, властта или неглижира проблема, или активно насърчава погазването на тази свобода. Правителството разпределя евросредства и пари за реклама и комуникация по непрозрачен начин, за да си осигурява медиен комфорт, се казва още в анализа. През декември 2019 г. след среща с представители на "Репортери без граници" Бойко Борисов се съгласи от организацията да предложат законодателни промени, които да подобрят ситуацията с медиите в страната. От RSF изпратиха пътна карта с предложения миналия март и повече не получиха отговор от Борисов. През март тази година от RSF направиха предложенията си публични - с коментара, че очевидно правителството на Борисов отказва да направи свободата на медиите свой приоритет.

От RSF отбелязват също, че механизмите, създадени от Европейския съюз за защита на основните му ценности, не възпират правителствата в държавите от Централна и Източна Европа в опитите им да заглушат или превземат независимите медии. "ЕС изглежда безсилен. А новосъздаденият механизъм, обвързващ достъпа до европейско финансиране с върховенството на правото, не отчита свободата на медиите", заключава организацията.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 7
    • + 2

    Медии та медии. Вземете и се разходете по малките улици в София, вижте тротоарите, настилката. Вижте и в другите градове и села.

    После отидете в съседните ни държави и направете същото. Може и малко по-далеко да отидете.

    Направете сравнение. Не препечатвайте някакви други класации.

    Нередност?
  • 2
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#] от "":

    Направи ти една статистика, колко такива безхаберници като теб има останали в държавата. Ще е по-съществена от тротоари и асфалт.

    Нередност?
  • 3
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 2
    • + 2

    Най-голямата медийна група в държавата, тази около NOVA (включваща телевизии, сайтове, вестници и радиа) уж смени формално собственика си в началото на годината, но редакционната политика от времето на Пеевски/Домусчиев беше запазена във всички медии от групата. Кадрите и мисирките на Пеевски останаха, а всичките им новини продължават да са поднесени с дълок поклон към коалицията ГЕРБ/ДПС.

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Е, ще видим сега на кого ще се кланят. Известно време ще са като мухи без глави.

    Нередност?
  • 7
    vorik avatar :-|
    Tzvetan Kirov

    Лошото е че журналистическото послушание е повсеместно и клинтско усложливо ориентирано. Една от причините е дългото нездравословно задържането във властта на една и съща клика ББ и сие от които зависят рекламодателите и помощите за "свободнит медии". Например- НИТО ЕДНА МЕДИЯ не посопчи името на турски / бълкански поток при 3-4 много сериозни произшествуия свързани със смърта пряко или косвено на поне 2-ма бългаски и чуждестранни граждани / нито една телевизия, нито весник/. При бай Тошево време си бяхме свикнали да си четем между редовете, но по младите нямат този опит и са дезинформирани. Капитал остава един от малкото свободно пишешщи!

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Икономедия да не би да са в млекарския бизнес, та някак отстрани гледат на 112-тото си място?
    И тяхната степен на свобода (както и тая на Пеевските парцали) е твърде ограничена с грантовата верига на Ам за БГ на шията, която абсолютно сами доброволно си опъват.

    Както казах м.г. по повод 111-тото място: високо ще ни се види.
    Познах.
    Догодина свободното падане ще продължи.
    Толкова могат...

    Нередност?
Нов коментар