🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: БСП може да подкрепи анти-ГЕРБ коалиция, МВФ повиши прогнозата си за глобалния растеж и за България

И още: Франция става най-големият акционер в Air France-KLM; ВАС обяви за нищожна методиката на фонд "Земеделие" за санкции за европроекти

Коментарите след парламентарните избори продължават да са водеща тема и във вторник. Окончателните резултати вече са ясни и на ход са политическите партии, които трябва да започнат преговори за съставяне на ново правителство.

Най-важната бизнес новина за деня е, че трите големи телекома - А1, "Теленор" и "Виваком", получиха честоти, които им позволяват да пуснат 5G мрежи. Те бяха разпредели на търг, а общата цена, която ще платят за тях, е 13.4 млн. лв.

Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници предупреди за измамни инвестиционни схеми от нелицензирани посредници. Тя посъветва гражданите винаги да проверяват дали компанията, която им предлага финансови услуги, е лицензирана.

Като добър знак за възстановяването на Германия може да се приемат данните на института Ifo, че през март бизнесът на производителите на автомобили в страната и техните доставчици се подобрява.

Главният изпълнителен директор Тим Кук призна, че Apple оценява като перспективна задача разработването на технологии за безпилотни автомобили, след като от няколко месеца се разпространяват слухове за възможни партньори на компании в автомобилния сектор.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

В окончателните резултати от изборите подредбата се запазва с шест партии. БСП може и да подкрепи анти-ГЕРБ коалиция

Официалните резултати от вота на 4 април вече са готови и разпределението на силите в следващия парламент е ясно. Шест партии ще попаднат в него, сред тях няма да е ВМРО, а партията на Слави е втора сила.

При тези данни ГЕРБ получават най-много места - 75, следвани от партията на Слави Трифонов с 51 места, БСП - 43, ДПС - с 30, "Демократична България" получава 27 места, а формацията около Мая Манолова - 14.

По-смели ходове за възможно формиране на правителство обаче все още не се забелязват.

Въпреки че премиерът Бойко Борисов в монолог под снега в края на изборния ден поиска да остане във властта поне до края на годината и е готов на всякакви колаборации като експертен кабинет, досега всички декларират, че не искат коалиция с ГЕРБ, дори и ако Борисов не е премиер. Само ДПС публично не са коментирали темата след изборите.

БСП би подкрепила правителство с мандат на "Има такъв народ" в коалиция с "Изправи се! Мутри вън" и "Демократична България", но първо трябва да бъде поискана подкрепата на социалистите, а след това партията да обсъди политическите намерения на подобен кабинет и да вземе окончателно решение. Това се разбра от думите на Христо Проданов от БСП пред "Нова тв".

Той обаче отказа да каже дали такава подкрепа е възможна, без БСП да влиза в управляващата коалиция. Лидерът на БСП Корнелия Нинова вчера също заяви, че "всички срещу ГЕРБ" е формулата, която отговаря на обявените ни предизборни намерения". От партията на Слави засега са категорични, че няма да правят коалиция с т.нар. партии от статуквото, сред които включват и левицата.

Така формирането на кабинет ще е предизвикателство заради разнородните интереси и характери на шестте партии, които попадат в новия парламент. Много анализатори не изключват нови избори.

Нинова призова протестните партии за общ отпор срещу концесията на летище София и "окопаването на ГЕРБ"

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова лидерите на трите протестни партии към общ фронт срещу действия на ГЕРБ за концесията на летище София. "На тайно заседание на Министерския съвет утре управляващите се готвят да отложат плащанията на концесионера за 10 години, но да го допуснат да управлява летището и да се ползва от правата си", каза Нинова, чиято партия от години води битка срещу концесията на летището.

"Ако препотвърждавате предизборните си ангажименти за промяна на модела, нека го направим още днес с категорични позиции по тези въпроси и да спрем решението", обърна се тя към "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". По думите й ГЕРБ също така "се окопават" във властта, като ударно слагат нови ръководства на ключови дружества, сменят директори на болници и т.н.

МВФ повиши прогнозата си за глобалния растеж до 6% и за България - 4.4%

Международният валутен фонд повиши очакванията си за световния икономически ръст през тази година заради безпрецедентния отговор на пандемията от коронавирус. Експертите на фонда очакват глобалният БВП да се покачи с 6% (при 5.5% досега). Ако предвижданията се сбъднат, това ще е най-големият ръст от 70-те години на миналия век. До голяма степен подобрената прогноза се дължи на очаквания скок на БВП в САЩ - с 6.4%.

Фондът очаква еврозоната да порасне с 4.4%, а Китай - с 8.4%. МВФ подчерта високата степен на несигурност на перспективите, главно заради пандемията. По-големият напредък с ваксинациите може да повиши прогнозата, докато новите варианти на вируса, които избягват ваксините, могат да доведат до рязко понижаване, смятат от фонда.

Новата икономическа прогноза на МВФ показва повече оптимизъм и за българската икономика. Докато през октомври експертите на фонда заложиха на икономически ръст в България от 4.1% през 2021 г., днес новите сметки показват очаквания за 4.4% увеличение на БВП през тази и следващата година. Дългосрочната прогноза за 2026 г. показва забавяне на растежа до 2.8%.

ВАС обяви за нищожна методиката, по която фонд "Земеделие" налага санкции за европроекти

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкции за нарушения по подмярката "Инвестиции в земеделски стопанства" по Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. Мотивът е, че изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" (тогава Румен Порожанов), който е утвърдил методиката, не е имал правомощия да издава такива нормативни административни актове, а и актът не е обнародван в Държавен вестник. Проблемът е известен отдавна, междувременно през 2019 г. парламентът промени закона, като със задна дата бе овластен директорът на фонд "Земеделие" да издава методики за налагане на санкции.

Франция става най-големият акционер в Air France-KLM след нова помощ

С финансова помощ от 4 млрд. евро Франция става най-големият акционер в авиокомпанията Air France-KLM, която беше силно ударена от корона кризата. След одобрението от Европейската комисия (ЕК) на държавната помощ делът на правителството трябва да се увеличи до почти 30%, заяви финансовият министър Брюно льо Мер. В замяна на помощта правителството е договорило с ЕК авиокомпанията да продаде около 4% от правата за излитане и кацане на летището в Париж "Орли". Преди споразумението за новия финансов пакет Франция и Нидерландия държаха по около 15% в превозвача. Нидерландия обаче не пожела да участва в увеличението на капитала.

Гърция затвори 4 централи на въглища

Гърция затвори официално четири въглищни централи, чийто оператор е държавната енергийна компания PPC. Те са с обща мощност 1200 мегавата и реално не работеха през последните години. Така капацитетът на ТЕЦ-овете на въглища в страната намалява с 27%. Решението идва в изпълнение на зелените цели, които си постави гръцкото правителство. До 2028 г. плановете са въглищните централи поетапно да бъдат заменени от газови и възобновяеми енергийни източници.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 3860 са новите случаи на COVID-19 за изминалите 24 часа, показват данните от Единната информационна система. Направени са 19 210 теста, като делът на положителните е 20.1%. Заради натрупвания от уикенда данните във вторник обичайно са по-високи. Към днешна дата активните случаи в страната са 69 644, като в болница се лекуват 10 402 души, от които 734 се нуждаят от интензивни грижи. За последното денонощие в системата са подадени данни за 197 починали и 2996 излекувани. Поставени са 6479 дози ваксина.

Здравните власти започнаха днес разпределянето и на иРНК ваксини към личните лекари, които до момента работеха само с векторната ваксина на AstraZeneca. Количествата обаче са ограничени - по два флакона с по шест дози от препарата на Pfizer/BioNTech и по два от този на Moderna, който съдържа 10 дози във флакон. От третата одобрена за ползване в ЕС ваксина - тази на AstraZeneca, джипитата могат да вземат каквото количество са заявили предварително. Самите лекари ще трябва да преценят на кои от пациентите си коя ваксина да поставят, като с приоритет следва да се ползват хората с хронични заболявания и възрастните.

ОББ и Райфайзенбанк подновяват приема на документи по програмата за безлихвено кредитиране на физически лица, които временно са останали без работа заради епидемията. В края на март заявления по схемата на Българската банка за развитие (ББР) започнаха отново да приемат и Уникредит Булбанк, Инвестбанк и Първа инвестиционна банка. Програмата е насочена към хора на трудов договор и самоосигуряващи се, земеделски производители и сезонни работници, които са преустановили дейността си. Чрез ББР те могат да получат гарантиран от държавата заем до 6900 лв. с максимален срок на погасяване 5 години и между 6 и 24 месеца гратисен период, като кредитите са без такси, комисиони и неустойки. В края на януари от ББР съобщиха, че предвидените през миналата година гаранционни лимити от страна на държавата са изчерпани, а в началото на март бюджетът на програмата беше увеличен с нови 100 млн. лв.

Европейският съюз е блокирал износа на 3.1 млн. дози ваксина на AstraZeneca за Австралия, съобщава Reuters, като се позовава на правителствен източник. Решението усложнява ваксинационната кампания на Австралия, която разчита силно на този препарат. То обаче е очаквано, след като британско-шведската компания достави няколко пъти под обещания обем ваксини в ЕС в последните месеци.

От днес вечерният час в Северна Македония вече е от 20 ч., а не от 22 ч., като мярката ще е в сила до 20 април. За същия период здравните власти в страната забраняват работата на зали за фитнес и спортни центрове, провеждането на семинари, обучения, курсове и конференции. Хотелите също ще спрат да приемат гости, а заведенията ще работят само за поръчки на храна за вкъщи.

Германската провинция Саар е първата, която излезе от въведената заради разпространението на коронавируса национална карантина, предаде DPA. Регионалният премиер Тобиас Ханс мотивира решението с относително ниския брой на заразените и широкомащабната кампания за тестване на населението. От днес в провинцията е разрешено да работят ресторантите на открито, киносалоните, театрите, спортните салони и някои други обществени обекти. Те ще приемат посетители, които са готови да представят отрицателен резултат от бърз антигенен тест, направен до 24 часа преди посещението. На открито ще могат да се събират групи от по десетима души с отрицателни тестове за COVID-19.

Африка ще има нужда от около 12 млрд. долара за ваксини и дистрибуцията им, за да се постигне достатъчно ниво на имунитет на населението. Това се посочва в документ на Световната банка и Международния валутен фонд, в който се призовава и за удължаване на мораториума по обслужването на дълга на континента към страните от Г-20 до края на годината, предава Reuters.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Най-посетеният мач в САЩ от началото на пандемията

Бейзболният "Тексас рейнджърс" стана домакин на най-посетеното спортно събитие в САЩ от началото на пандемията. Близо 40 хиляди зрители се събраха за мача с "Торонто блу джейс". Ръководството на отбора отвори широко вратите за първия си домакински мач от сезона и събра 38 238 души. Мачът беше първият без никакви ограничения за зрителите от началото на кризата с коронавируса, посочва Sky Sports. През февруари Супербоул - финалът в първенството по американски футбол, се изигра пред 25 хил. души.

In memoriam

Почина журналистът Георги Коритаров

На 61-годишна възраст почина журналистът Георги Коритаров, съобщи директорът на телевизия "Европа" Георги Харизанов. Последните години Коритаров водеше там предаването "Свободна зона". Вчера по обед журналистът е бил откаран в болница "Токуда", където е дал положителен PCR за коронавирус, имал е и сърдечна недостатъчност, написа "24 часа". Ерудиран публицист и емблематичен телевизионен водещ, той е сред първите журналисти на в. "Демокрация". Работил е в радио "Свободна Европа", където първо е политически репортер, а по-късно става водещ на няколко предавания. През 2003 г. Коритаров води свое предаване bTV. Две години след това се премества в "Нова телевизия". От 2010 до края на януари 2018 г. работи в телевизия "ТВ плюс". А от 1 февруари 2018 г. е автор и водещ на предаването "Свободна зона с Георги Коритаров" в телевизия "Европа".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • + 1

    Между другото, новия парламент всъщност си работи като... всеки друг парламент.
    Тоест, гласовете на всички срещу гласовете на ГЕРБ, те имат 165 гласа, квалифицирано мнозинство.
    Могат да обяват халифат, ако поискат.
    Могат да обявят война на Гибралтар, ако поискат.
    Могат да въведат рублата, стига да поискат.
    Най-важното е, че могат да закрият прокуратурата, както и да изтеглят България от валутния механизъм, както и да отменят валутния борд.
    Или да сменят Гешев, и цялата структура на правото в България - а това е и основната цел на ДБ и тази част от БСП, която е във връзка с Москва и плановете на ГРУ.
    Мълчанието на тази част от БСП, както и мълчанието на кръговете в президентството са показателни. Трескаво търсят варианти.
    Я се опитайте.

    Нередност?
  • 2
    ask16174436701044842 avatar :-|
    Тор
    • + 1

    Много удачно заглавие, в което има несъвместими думички- БСП и разтеж.

    Нередност?
Нов коментар