ВАС и ЦИК забраниха видеонаблюдението при броенето на бюлетините

След решението на Административния съд в София, което го позволи, ЦИК и комисията за личните данни бламираха делото на втора инстанция

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Видеонаблюдение на броенето на бюлетините и попълването на протоколите с резултатите от вота от секционните избирателни комисии няма да има. Централната избирателна комисия (ЦИК) и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) направиха всичко възможно, за да саботират решението на съда по казуса. Оспорващите забраната на изборния орган за видеонаблюдението от "Демократична България" също направиха всичко възможно да бъде изпълнено решението на Софийския административен съд, с което се разрешаваше процесът на броенето на бюлетините бъде излъчван, но съдът остави без разглеждане това искане.

Така окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС) за допускането на видеонаблюдение на изборите ще има, но десет дни след парламентарния вот - на 14 април, за когато ЦИК и КЗЛД успяха да отложат делото. С това отпадна и възможността да има пряк контрол върху броенето на резултатите от вота, което щеше да направи изборният процес по-прозрачен. Нещо, за което най-много настояваха извънпарламентарните опозиционни политически сили.

Как се стигна дотук

До това развитие се стигна, след като в петък сутринта ВАС трябваше да гледа делото по жалба на ЦИК и КЗЛД. Те оспорваха решението на Софийския административен съд, който отмени указанията на изборния орган в частта им за забраната за осъществяване на видеозаснемане на процеса на броенето на бюлетините след приключването на изборния ден. Административният съд беше сезиран от "Демократична България". Върховният съд обаче не даде ход на делото заради възражението на двете комисии, че не е спазен седемдневният срок за призоваване на страните по него. Другият им аргумент беше, че заради краткия срок не са успели да се запознаят с жалбите и по тази причина са неподготвени.

Пред ВАС председателят на КЗЛД Венцислав Караджов поиска магистратите да отправят питане до Съда на ЕС в Люксембург за прякото приложение на европейския регламент за видеонаблюдението, което също може да се определи като опит от страна на комисията да забави хода на делото, така че казусът да не получи решението още дълго време. Преди това пък по препоръка на КЗЛД ЦИК прие, че видеозаснемането на лицата на членовете на секционните комисии са лични данни.

Така съдът отложи разглеждането на делото за 14 април.

Опитът на "Демократична България" за надбягване с времето и ЦИК

В опит все пак да има някакво решение по казуса до парламентарните избори в неделя от "Демократична България" поискаха от ВАС да допусне предварително изпълнение на решението на първата инстанция - Софийския административен съд. Срокът за произнасяне по това искане е три дни, но от ВАС излязоха с определение още в късния следобед в петък. То беше оставено без разглеждане. В мотивите си магистратите посочват, че по делото няма представени нови факти и обстоятелства. От "Демократична България" може да обжалват това определение пред петчленен състав на ВАС, но няма шанс магистратите да се произнесат в оставащите дни до парламентарните избори в неделя.

След като определението на Софийския административен съд беше публикувано, от обединението "Демократична България" заявиха, че ще призоват своите застъпници на изборите да снимат броенето на бюлетините и попълването на секционните протоколи при определени правила. "Нашите застъпници ще се явят в секциите. Те ще бъдат инструктирани как да проведат видеонаблюдение дори при тези порочни инструкции на ЦИК и при спазване на духа на закона - без да снимат лицата на членовете на секционните комисии", каза съпредседателят на обединението Христо Иванов. Създадената от "Демократична България" платформа за изборите "Ти броиш", на която ще се публикуват сигнали за нарушения по време на вота, както и протоколите с изборните резултати на секционните комисии, разполага и с функцията да предава видеонаблюдението от помещенията, където ще се преброяват бюлетините.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uys1511761111541407 avatar :-(
    Emil Dimov
    • + 1

    ВАС и ЦИК "забраниха" видеонаблюдението при броенето на бюлетините?!

    естественно че ще го забранят те да не са вчерашни на "демократи" ще си играем, тук се "работи здраво"! (работа, работа и ......!!!) и няма няКОЙ да МИ се пречка пред дЖипката, щото ако няКОЙ "снима" ще се разтури мошенгията?!!!

    След решението на Административния съд в София, което го позволи, ЦИК и комисията за личните данни бламираха делото на втора инстанция?!!!

    Нередност?
Нов коментар