🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изборите на живо: Борисов иска експертен кабинет до декември, ВМРО може да остане извън парламента

Най-важните новини, данни и коментари от изборния ден

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ГЕРБ е първа на изборите, но едва ли ще може да остане на власт. Формацията на Слави Трифонов може да излезе на второ място пред БСП, а "Демократична България" е близо до ДПС, като демократичната формация печели изборите в София. ВМРО пък е на ръба да изпадне под 4-процентовия праг за парламента. Това сочат окончателните данни от екзит-половете на няколко социологически агенции.

Според резултатите на на "Алфа рисърч", съобщени от bTV, в следващия парламент влизат шест партии, а седмата - ВМРО е точно на 4-процентната бариера, докато "Изправи се! Мутри вън!" с малко над нея - с 4.6%. ГЕРБ води с 25.1%, а БСП е вече трета с 16.5% след формацията на Слави Трифонов с резултат 16.7%. ДПС е четвърта политическа сила с 11.6%, а "Демократична България" получава 9.8%. Дясното обединение спред агенцията печели изборите в столицата с почти 30% от вота. И двете формации разчитат на силен вот от чужбина, който се очаква да им даде предимство, а също и да свие резултата на ВМРО, която е много вероятно да слезе и пдо чертата.

Много близки до тези на "Алфа Рисърч" са и данните на агенциите "Маркет Линкс" и "Тренд", като последната обаче дава още по-голяма преднина за ГЕРБ.

Друга агенция - "Галъп", също посочва седем партии над чертата, като "Има такъв народ" е втора сила, а "Демократична България" е пред ДПС.

Данните на ЦИК за избирателната активност към 17 ч са около 40%, а сондажът на "Алфа " показва над 47% в края на изборни ден. Така тя е близка до тази от избори 2017 (малко под нея), въпреки страховете от епидемията, лошата организация за галсуването на хората в карантина и лошото време днес, като в голяма част от страната има код оранжев за валежи.

Високата избирателна активност е важна, защото намаля тежестта на купения и контролирания вот, чийто дял експерти очакват да е значителен на тези избори. С него могат да се обяснят и разликите при последните няколко национални вота, както и на местните избори в София, между прогнозите на социологическите агенции и реалните резултати.

В същото време по-ниската активност може да намали шансовете на формациите, които са близо до бариерата за влизане в парламента, да я прескочат. А от това ще зависи дали в Народното събрание ще има има реална, макар и разнородна опозиция. Тя именно би затруднила силно повторението на досегашното безконтролно управление, а също и сформирането на такова мнозинство. Залогът за досегашните управляващи този път е особено голям: Следващият кабинет ще разпредели над 50 млрд. лв. - повече пари, отколкото България получи дотук за 14 г. членство в ЕС.

С течението на изборния ден се натрупаха и проблеми с машинното гласуване. След като ЦИК го спря напълно във Велико Търново заради разменени кандидати за депутати в листата на "Демократична България" подобен проблем с устройствата за гласуване се появи и в Добрич. Там вотът с машина беше спрян от Районната избирателна комисия. Причината за прекратяването на гласуването са многобройните сигнали за разменени имена и номера на кандидати от различни партии. По информация на БНР не е било възможно и да се гласува с опцията "Не подкрепям никого". Очаква се решението на ЦИК по казуса.

Освен в тези в тези два избирателни района проблеми с машините за гласуване има и на други места. От платформата "Ти броиш", която събира сигнали за нарушения по време на вота, съобщиха, че в една от секциите във Варна устройството не е пускало разписка след като избирателят е упражнил правото си на глас. При гласуване с машина избирателят трябва да получи разписка с името на партията, за която е гласувал и името на кандидата от съответната листа, ако е гласувал преференциално. В някои от секциите в София, Бургас и Русе са постъпили сигнали пък за зацапани разписки.

От РИК Габрово съобщиха, че в две секции в избирателния район машините не работят. В Разград също в поне две секции ще се гласува само с хартиени бюлетини.

В настоящия лайв-блог по-долу можете да проследите хронологично (с най-новото начело ) всички по-важни и ключови събития от изборния ден, данни и коментари от журналистите на "Капитал", а в 18:00 ч започва и изборното студио на "Дневник", което можете да проследите през страниците на "Дневник" и "Капитал", както и във Фейсбук профилите им - тук и тук.

23:55

Борисов предлага експертно правителство до декември

Премиерът Борисов се включи изненадващо в познатия монологичен "брифинг" през фейсбук от къщата си в Банкя, като зад него се виждаше паркиран джипа, от който обичайно води монолозите си. Накратко - премиерът предлага да се състави експертно правителство до декември месец, което да има широка подкрепа от парламента. Той призова партиите дда излъчат специалисти. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за обединение станалите политически играчи, които ще влязат в новия парламент, но същевременно снизходително им обясни, че нито са получили достатъчно голяма подкрепа от хората, нито пък имали експертиза да управляват. И призова за смирение.

Вариантът за съставяне на експертно правителство не е неочакван, при положение, че конфигурацията до момента оставя твърди малки възможности за съставяне на кабинет около ГЕРБ. За подобен вариант преди изборите говореше и ДПС.

21:45

Слави Трифонов няма да говори, изолирал се заради COVID-19

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви в публикация във "Фейсбук", че има симптоми на COVID-19 и си прави изследвания. Трифонов уточнява, че се е самоизолирал и дава да се разбере, че също няма намерение да коментира резултатите от парламентарния вот тази нощ. Партията му завърши изборния ден в челната тройка на най-високите резултати, като данните от екзит пол на различните агенции им дават разлика между 1 и 2 % с БСП. Според "Алфа рисърч" тя е на трето място, а според "Галъп" - на второ.

" Важно е това, което се случи днес. Важно е това, което вие направихте днес. Ако сте си задавали въпроса как изглежда суверенът, ето така изглежда. Обикновено след изборите всички партии се обявяват за победители. Днес победителите сте вие! Вие си поискахте властта и промяната е неизбежна", заявява Трифонов.

"Хората поискаха промяна, защото това статукво не може да съществува вече. Ще си изпълним обещанията - с ГЕРБ, БСП, ВМРО - ако влязат, няма да правим коалиция", каза Тошко Йорданов, цитиран от БНТ, в кратък коментар от името на партията. 21:30

Какво (не) казаха политическите партии в коментарите си за резултатите дотук

Очакваше се в централата на ГЕРБ да има брифинг, на който ръководството на формацията да коментира резултата от вота. Вместот ова пред централата излезе Любен Дилов-син от гражданската квота на партията, коийто не коментра резултатите по същество. Пред централата на партията са се събрали няколко десетки протестиращи.

БСП няма да коментира представянето на партията според данните от екзит половете, обяви пред журналисти Георги Свиленски, шеф на предизборния щаб на партията. Той съобщи, че партията прави "пълно паралелно преброяване" във всички секции в страната и изрази надежда, че резултатите от него ще съвпаднат с тези, които ще обяви ЦИК.

И ДПС обяви, че няма да коментира изборните резултати и възможностите за съставяне на ново управление тази вечер. "Очакваме окончателните резултати, за да кажем дали сме доволни, или не", каза пред Би Ти Ви зам.-председателят на движението Хасан Азис.

Резултатите от изборите, които виждаме, трудно могат да доведат до там, че да се подреди една по-добра България, коментира пред bTV съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Според него те все пак могат да доведат до това Борисов да загуби властта. "Българите се освободиха от страха от тази машина и ще има вълни на промяна. Хората гласуваха въпреки хаоса и мачкането", допълни той.

По думите му основните изводи са, че БСП губи централно място, а ДПС не може да определя царете зад кулисите. Христо Иванов е на мнение, че ако този парламент "изгасне като намокрен фас", това не е непременно лоша новина, защото промяната на политическата система минава през няколко избори.

"ГЕРБ загуби, протестният вот спечели". Това гласи първият коментар на лидера на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова след изнесените данни от социологическите агенции от екзитполовете към 19 ч. Тя предупреди Михаил Константинов, директорът "Информационно обслужване (държавната фирма, която обработва протоколите) да "не се опитва да краде гласове, както е било досега".

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заговори за широко коалиционно правителство. По думтие му, ако напред излезе здравият разум и грижата на хората, може да се стигне до "едно широко коалиционно правителство", като за целта е достатъчно да се постигне съгласие по 4-5 теми - кризата с коронавируса, икономическата криза, доходите, "циганизацията" и т.н.

20:50

"Галъп": Слави изпревари БСП, "Демократична България" е пред ДПС

Седем партии влизат със сигурност в новия български парламент. Това показват финалните прогнозни резултати от екзитпол на социологическа агенция "Галъп интернешънъл". Според тези данни неочаквано партията "Има такъв народ" се очертава като втора политическа сила, а "Демократична България" е пред ДПС.

Бариерата от 4 процента за влизане от парламента преодоляват още "Изправи се! Мутри вън! - 5,1% и ВМРО - 4,4 на сто. Под чертата, но с потенциална субсидия остават "Българско национално обединение - БНО" (2,3%), "Възраждане" - (2,2%), "Воля-НФСБ" (2,2%), "Републиканци за България" (1,5%) и "Атака" (1,1%).

20:38

Данни от екзит пола на "Маркет Линкс": БСП втори, ДПС и "Демократична България" с на практика равни резултати

Според екзит пола на "Маркет Линкс", седем партии влизат в следващия парламент. ГЕРБ-СДС са първи с 24.5%. За разлика от половете на Галъп и Тренд, в които партията на Слави е втора политическа сила, второ място според Маркет Линкс все пак взимат БСП със 16.9%, а "Има такъв народ" остават трети с 15.5%. Показателно е обаче колко са близко двете партии спрямо прогнозите от предишните дни и показва ниска активност на изборите от електората на БСП. Според Маркет Линкс, ДПС и Демократична България се борят рамо до рамо за третото място - ДПС с 10.4%, а ДБ с 10.3%. 4.7% взима Изправи се! Мутри вън! на Мая Манолова, а ВМРО са на ръба с 4.1%.

20:16

Първи данни от екзитпол на "Алфа рисърч": Интересна битка и много близки позиции на няколко партии

Според първите данни от екзитпол на "Алфа рисърч" седем партии ще влязат в следващия парламент. ГЕРБ са първи с 25.7%, БСП е на второ място с 17.6%, но с близки резултати с "Има такъв народ" на Слави Трифонов (15.2%). ДПС и "Демократична България" също са с много малка разлика, към момента в полза на ДПС, за които са гласували 11%. 10.4% е прогнозният резултат за "Демократична България". При тези прогнозни данни ГЕРБ-СДС биха имали 70 депутата, БСП - 48, Има такъв народ - 41, ДПС - 30, Демократична България - 28, Изправи се! Мутри вън - 12 и ВМРО - 11.

"БСП потъна с 10%, младите са се мотивирали и са отишли да гласуват, по-възрастните хора са се изплашили и не са излезли", е първият коментар на социолога Алексей Пампоров. Според него формацията на Слави Трифонов може да е голямата изненада на изборната нощ, защото според други екзитполове тя изпреварва БСП. Неговата прогноза е, че вотът от чужбина може да се отрази най-много на финалните резултати на "Има такъв народ", ДПС и "Демократична България".

19:07

Рекордно висока избирателна активност в Германия, секциите искат допълнителни бюлетини

При разкрити за първи път 69 секции за гласуване, се очакваше, че избирателната активност в Германия ще е висока. Но това, което наблюдават комисиите, към този час, надминава всички очаквания.

"Избирателната активност е може би с 300% повече, отколкото през минали години в Регенсбург, а сумарно от това, което виждам от други секции е може би 200% по-висока", споделя пред "Капитал" Антоанета Тончева, председател на изборната комисия в Регенсбург, Германия, дългогодишен доброволец и активист за разкриването на секции в страната.

Огромният наплив от българи, желаещи да гласуват, означава и огромно напрежение за избирателните комисии. По правило те се състоят от пет човека, но на някои места се срещат и тричленни комисии. "От рано сутринта сме постоянно на крак. Някой, ако пие глътка вода или глътка кафе, дори това е в движение. Ако напливът е толкова голям навсякъде, не знам как ще се справят комисиите с по трима членове", добавя Тончева. Разговаряме с нея в единствения момент през целия изборен ден, през който въобще успява да стигне до телефона си. Тя пътува към близкия Ландхут, за да вземе 300 допълнителни бюлетини за секцията си.

До този момент в Регенсбург са гласували около 700 души, а към 17:30 българско време, пред секцията са чакали още 200. За сравнение на парламентарните избори през 2014 г., когато за пръв път се формира секция в Регенсбург, са гласували около 220 души, а на изборите за европейски парламент през 2019 г. активността е ниска - гласуват 147 души.

Увеличената в пъти активност не е уникална за Регенсбург. Пред секцията в Мюнхен, където живеят 25 000 българи, а комисията се състои от трима души, от часове се вие опашка от стотици хора. В Ландхут за пръв път има секция, която също е поръчала 200 допълнителни бюлетини - заявени са 500 бройки, от които вече са гласували над 350 души 3 часа преди края на изборния ден. Огромен е напливът и на българите от Нюрнберг, снимки на виещи се тълпи има и от секцията във Фрайбург.

18:00

ЦИК: Близо 40% е избирателната активност към 17 часа

Централната избирателна комисия обяви, че към 17 часа избирателната активност е 39.99%. За сравнение - на миналите избори към този час са гласували около 42.74 % от избирателите. Изборният ден няма да се удължава.

Социологът Алексей Пампоров коментира в изборното студио на "Дневник", че ако съдим по предишен опит изборният ден ще приключи с добра избирателна активност. "Първоначалните социологически проучвания прогнозираха по-ниска активност заради COVID и заради времето, но хората се мобилизираха и излязоха да гласуват", допълни той.

17:25

Арест за членове на секционна комисия за търговия с вот

Членове на Секционна избирателна комисия (СИК) в град Славяново, Плевенско, са арестувани след редица сигнали за купуване на гласове, съобщават bTV и Нова телевизия. По информация на предизборния щаб на коалиция "Изправи се! Мутри вън!" в Плевен в момента полицията взема показания по случая и прави обиски в домовете на задържаните. Сигнали за купуване на гласове на платформите на коалицията са получени и от Русе, където цената на глас била 30 лв., Стара Загора - 50 лв. и Девня - 100 лв. на глас. Граждани сигнализират и за контролиран вот в Ихтиман и Асеновград.

16:55

Масов вот на българите в чужбина и огромни опашки, полицията в Германия предупреди за затваряне на секции заради струпване на хора

Опашките пред секциите в Западна Европа и САЩ продължават, като гледката на десетки или дори стотици български граждани е особено разпространена във Великобритания (където броят на секциите е ограничен спрямо минали години), Германия и Испания.

Тази година в Германия бяха разкрити рекорден брой секции, 69, и въпреки това опашките са огромни и дори се повдигат опасения, че може предвидените 70 000 бюлетини да не достигнат спрямо избирателната активност, предупреди в изборното студио на Bulgaria on Air журналистът Петър Пунчев. В минали години германското правителство рядко разрешаваше разкриването на изборни секции извън дипломатическите представителства и консулства, което водеше до гигантски опашки, които и в момента са налице.

Огромната активност на българите в Германия създава и епидемичен риск. Секционните избирателни комисии в Берлин и Франкфурт са получили последно предупреждение от полицията, че ако гласуващите на спазват дистанция, комисиите могат да бъдат затворени преди приключването на изборния ден, съобщи bTV.

Огромните опашки продължават и във Великобритания. В Лондон Сътън например полицията се опитва да помогне с организацията на опашките, където към обяд са чакали поне 600 човека, сподели във Фейсбук журналистката Мария Спирова, която самата е доброволец в изборната секция в Оксфорд. Българи, живеещи в Шотландия, разказват пред "Капитал", че комисията в Единбург се справя много експедитивно, но въпреки това опашка пред секцията има. При миналите парламентарни избори в Единбург са гласували около 330 души - сега е много вероятно броят гласуващите да надмине 1000, особено като в съседния и много по-голям Глазгоу за пръв път няма секция заради ограничението от общо 35 секции за цяла Великобритания.

16:10

Около 30% е изборателната активност към 15 ч според "Галъп", в София тепърва ще расте

Малко над 30% е избирателната активност на парламентарните избори към 15.00 часа, изчисляват "Галъп", съобщи БНР. В ефира на "Хоризонт" социологът Светлин Тачев уточни: "Това, което сме наблюдавали до момента - по-възрастните хора излизат сутрин, по-младите след обяд и късния следобед, в столицата започва да се гласува обикновено от обяд нататък, докато примерно в по-малките населени места хората излизат да гласуват сутрин". Около 22% е била избирателната активност към 13 часа по данни от екзитпола на "Галъп". За сравнение - към този час на изборите през 2017 г активността е била 25,77%, добави пред БНР Яница Петкова от "Галъп".

От "Алфа Рисърч" посочват сходна изборателна активност, като към 14:30 ч тя е била почти 27% според сондажа на агенцията. 13:30

Много висока избирателна активност в циганските секции в Сливен

По последните данни на ЦИК избирателната активност към 12 ч е най-висока в област Сливен - 24.87% . Вероятното обяснение за това е изключително високото участие в секциите близки до циганските квартали. В тях избирателната активност е в пъти по-висока от средната за страната, коментираха представителите на ЦИК в града, пред репортер на "Капитал". Според броя на раздадените бюлетини в секцията в 8 училище например активността е била 19% към 12 часа, с дълги опашки пред входа. Още повече хора има пред 6-то основно училище, но "Капитал" не успя да достигне до точен процент там.

Сливен е един от основните центрове за купуване на гласове в страната, като тази година мобилизацията изглежда е пълна. Според източници на "Капитал" цената на един глас достига 300 лв.

12:40

Избирателната активност към 10 ч е близка до тази от последните парламентарни избори

Първите официални данни от ЦИК за избирателната активност в страната към 10 ч показват, че тя е малко под, но съпоставима с тази от последните парламентарни избори. Показателят се формира от всички, упражнили правото си на глас, а обявеният общ брой избиратели е 6.7 млн. души.

Избирателната активност на тези избори е от особена важност, тъй като заради епидемията и лошото време тя е трудна за прогнозиране, а може много силно да повлияе на резултатите. Според някои анеции тя може и да е рекордно ниска - около 38-40%. Други прогнозираха около 50% - близо до обичайните стойности за парламентарни избори, но с много условности. При ниска избирателна активност биха спечелили големите партии и тези с твърди ядра докато тези, които са по-близо до четирипроцентовата бариера и нямат добре мобилизиран електорат може и да изпаднат под нея. Това би означавало парламент с по-малко формации, ниска представителност, трудни управленски формули и вероятна нестабилност.

12:39

Хаос и скандали при гласуването в Турция, опашки пред секции в Западна Европа

Изборният ден за българите в Турция започна със скандали в секцията в истанбулския квартал Авджълар. Причината са декларациите, които гласуващите трябваше да попълват онлайн, но комисията в секцията сутринта е решила, че хората, които не са попълнили декларацията, трябва да го направят на живо, но извън секцията. На по-късно заседание на комисията през изборния ден пък беше решено обратното - декларациите да се попълват вътре в секцията, съобщава БНР. Това доведе до организационен хаос, опашки, струпване на хора и невъзможност да се следват противоепидемичните мерки за дистанция.

Създалият се хаос доведе до съмнения у българите в секцията, че се прави опит да им се попречи да гласуват. "Сега" съобщава, че докато в квартал Авджълар вчера целия ден е имало микробуси с високоговорители, които са съобщавали как ще бъде проведен вота за българския парламент, в друг район на Истанбул, Газиосманпаша, където съща има секция, не е имало никакви индикации, че днес ще има избори.

Турция традиционно е страната с най-много гласували от чужбина българи. Тази година тя е и страната с най-много подадени заявления за гласуване - с 21 000, а тази година секциите в страната са 35 заради ограниченията за брой секции в страни извън ЕС.

По информация от БНР няма засилен трафик от Турция до Кърджали по редовните автобусни линии. За около 10 автобуса съобщи Нова телевизия. Интервюирани казаха пред медията, че нямат представа кой е платил превоза. Причина за по-слабия трафик са строгите ограничения срещу ковид епидемията в Турция, която през този уикенд е в пълен локдаун. налоанкетираните. Скъпите PCR тестове също могат да имат такъв ефект. Избирателите по списък в Кърджали са близо 270 000, но реално се очаква да гласуват 3 пъти по-малко, посочва БНР.

Големите опашки и струпването на хора, което застрашава спазването на мерките, не са ограничени само до Турция обаче - от сутринта българи в чужбина публикуват снимки на виещи се опашки пред секции в Лондон, Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Барселона и други градове с големи концентрации на българи. Те се дължат на мобилизацията на българите там да гласуват и на затрудненията, които им причини отказът на управляващите да променят Изборния кодекс, за да бъде отменен таванът от 35 секции за страна извън ЕС. След Brexit това ограничение засегна особено силно една от най-големите и най-активни български диаспори - тази във Великобритания.

Големите опашки са довели и до осуетяване на разкриването на секция във френския град Моасак по информация на Свободна Европа, потвърдена от ЦИК. Местните власти не са разрешили разкриването на секция в близкия до Тулуза град заради противоепидемичните мерки.12:00

Президентът Румен Радев обяви, че днес е гласувал "срещу разпада на държавността, срещу беззаконието и корупцията". След като упражни правото си на глас той коментира пред медиите, че от години гласува в една и съща секция, но за пръв път е видял толкова много хора, което, според него означава, че българите са ангажирани към изборите.

По повод съвпадането на изборния ден с католическия Великден, което стана с негов указ, той коментира, че изборите е трябвало да бъдат много по-рано - през миналата година. Тогава в страната имаше много протести, които Радев подкрепи.

11:30 ЦИК спира машинното гласуване във Велико Търново

Проблеми с машините за гласуване са регистрирани с началото на изборния ден.

След постъпили оплаквания за гласуването с устройства във Велико Търново ЦИК обяви, че ще спре окончателно използването им в целия избирателен район. До радикалната мярка се стигна, след като местната районна избирателна комисия (РИК) е получила сигнали за грешка в софтуера, която е станала причина за размяна между имената на кандидатите и номерата на преференциите им. Сигналът е от "Демократична България", че нейната листа в машините за гласуване в различни секции в област Велико Търново е разбъркана и при натискане на бутоните за преференции излизат имена, които са различни от подредбата, одобрена с решение на РИК.

От Института за социална интеграция (ИСИ) - неправителствена организация, която участва в наблюдението на изборите, съобщиха, че 5 от 6-те сигнала за нередности, които са отправили към 9.30 часа сутринта, засягат машинното гласуване. В секции в Ихтиман и Златица например също е имало проблеми с устройствата, които са наложили да се премине изцяло към хартиени бюлетини.

Вчера също така е имало затруднения за доставката на машини, но все пак са стигнали до секциите. При инсталирането им се е установило, че десет машини не са в добро състояния и е решено, че в тези секции няма да има машинно гласуване. Ако машина за гласуване се развали, тя не се подменя или ремонтира, гласуването продължава само с бюлетини.

С машини тази години се гласува в 9398 секции от общо 12630, каза пред журналисти днес Таня Цанева, член и говорител на Централната избирателна комисия

11:00

Първите резултати от екзит половете - проучванията на социологическите агенции в избирателните секции, бяха оповестени от няколко медии. Накратко, резултатите до момента потвърждават последните прогнози от дните преди изборите. По принцип днес има забрана за оповестяване на проучвания, но част от медиите се опитват или да я заобиколят, или просто да преглътнат вероятната глоба. Първи данни може да се видят в сайтовете на "24 часа", ексип полове от три агенции следят и "Клуб Z", първи данни могат да се видят и в Yputube канала на "Дневник". Нито една медиа не казва откъде взима данните, така че рискът с тях да се манипулира е директно зависим от репутацията на съответната медиа.

10:40

Изборният ден започна в 7 сутринта в страната и засега върви спокойно. В сутришните часове традиционно политическите лидери пускат своите бюлетини. Премиерът Бойко Борисов гласува в Банкя, за първи път без да бъдат поканени журналисти. Той говори пред камерата на свои сътрудници и така за пореден път избегна журналистически въпроси. Изтъкна, че тези избори ще са най-скъпите заради допълнителните разходи за ваксини за изборната администрация и заради гласуването и с машини и по думите му парите - около 150 млн. лв., биха могли да се използват по-рационално. Така той отговори на онези, които, според него, говорели "да вървим от избори на избори".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов гласува с хартиена бюлетина, защото, както обясни, има нередности с машините, чийто ефект и обхват се оценява. "Очаквам да се сформира Народно събрание с повече легитимност, в което да започне разговор за промяна", каза Иванов.

10962570 Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган гласува за "рестарт на държавността", съобщи пресслужбата на движението и разпространи кадри от гласуването.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова всички български граждани да упражнят правото си на глас в днешните парламентарни избори. Тя гласува с машина и отбеляза, че това е един от начините за намаляване на фалшификациите, за прилагането на който БСП работи.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 2
    • + 4

    Данните от различните exit poll-ове на агенциите са главозамайващо различни, така че е трудно човек да добие ясна представа. За мен лично, активноста не е толкова "обнадеждаваща",а резултатите ще бъдат решени в късния следобед, когато бъдат мобилизирани брокерите за покупко-продажба на гласове.

    Нередност?
  • 3
    radi_nikolaev avatar :-|
    radi_nikolaev
    • - 16
    • + 7

    "цигански гласове" е ужасно расистка формулировка

    Нередност?
  • 4
    azuro avatar :-|
    azuro
    • - 5
    • + 7

    И на мен не ми харесва това "натъртване" на "цигански гласове", доста далеч от съвременните разбирания. Относно купуването на гласове, то нека след изборите да се провери за кого се е гласувало в районите, за които се предполага, че се продават гласове. Лесно ще се види, "кой" "поръчва музиката".

    Нередност?
  • 5
    uys1511761111541407 avatar :-@
    Emil Dimov
    • + 5

    Изборите на "дЖипо": Седем формации, а защо пък точно "седем" - може би щото има "седем смъртни гряха"?! и това е някаква символика? За сега баце си "мечтае" ако в новият парламент "войводите" влезнат като седма формация и с Д(П)С "изотзад" да го подкрепи, ама не се знае дали ще му се нареди пасианса, май че по скоро не! Силна "мобилизация" на циганските гласове в Сливен - ( "купен вод?!") интересно е КОЙ ги мобилизира и как ги "стимулира", явно тук няКОЙ работи за "победа" познай на КОЙ?!!!

    До коментар [#2] от "Любопитната Съседка":
    Данните от различните exit poll-ове на агенциите са главозамайващо различни (естественно , ако им вярваш трябва да си много наивна), така че е трудно човек да добие ясна представа. За мен лично, активноста не е толкова "обнадеждаваща", а резултатите ще бъдат решени в късния следобед, когато бъдат мобилизирани брокерите за покупко-продажба на гласове!!!

    Нередност?
  • 6
    qza201045259 avatar :-|
    qza201045259
    • + 4

    Ако партия Герб отново спечели на изборите днес,това ще е най-големия срам и крах за България. Ще докажем на света колко сме жалки и неможем една промяна за живота си да извоюваме.

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 2

    Мисля, че е време г-н Доктора да обяви победата на БСП.

    Нередност?
  • 8
    jnh16175640671045314 avatar :-|
    Jordanka Suchowiejko
    • + 2

    7 Comments
    Agnieszka Świderska
    Jaki wynik rozgrywek?
    · Reply · See Translation · 3h
    Danuta Pawlak
    Agnieszka Świderska brawo
    · Reply · See Translation · 1m
    Write a comment…

    Jordanka Suchowiejko
    otSrponsor3cehd ·
    Shared with Public
    04.04.2021 около 14ч.- гласувам за нов парламент на България в българското посолство във Варшава. Излизам от тъмната стая с попълнена бюлетина и я пускам в урната. За съжаление никой в секцията не ме предупреди, че след попълването, същата бюлетина не е валидна без втори печат а и трябва да ѝ скъсат някакъв там купон. И какво сега? Започнаха бурни дискусии, които приключиха с обявяването на моя глас за недействителен. На въпроса ми защо не са се консултирали с ЦИК, госпожата, която не се представи каза, че те са ЦИК извън България. Накараха ме да се подпиша в протокола, че моят глас е невалиден. Много ме обиди решението на комисията, но си спомних стария добър виц от с право отминалата епоха - Обявяват в завода, че ще ни бесят на другия ден и правилно мислещият гражданин плахо задава въпроса: Въжетата сами ли да си донесем или ще ни ги раздават по профсъюзна линия?
    Интересното беше, че нямаше нито един застъпник в комисията. Единственият застъпник беше навън, защото проверката на неговите правомощия траеше. Недоглеждането на членовете на комисията приключи с моето лишаване от избирателно право

    Нередност?
  • 9
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 2

    Ignorance is bliss!
    До коментар [#8] от "Jordanka Suchowiejko":

    Нередност?
Нов коментар