🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Започва нова гореща политическа седмица: завърта се въртележката за кабинет

Президентът събира за консултации парламентарно представените формации, Борисов няма да се яви в парламента, въпреки че е длъжен

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Градусите на политическо напрежение и тази седмица ще останат високи, като фокусът отново ще бъде интригата за това дали ще бъде съставено правителство с мандата на Слави Трифонов. Другият възможен вариант е служебно правителство, назначено от президента и нови избори през лятото.

Възможно е категоричен отговор да няма и тази седмица, но мъглата ще започне да се вдига през следващите дни. В понеделник държавният глава ще проведе консултации с всяка една от парламентарно представените политически сили в парламента, след което се очаква да връчи мандата за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група в Народното събрание - тази на ГЕРБ. Конституцията не е предвидила срок, в който президентът да започне процедурата по връчване на мандата, но се очаква това да стане още на следващия ден - във вторник. Вече беше обявено от премиера в оставка Бойко Борисов, че партията му ще предложи кандидат за министър-председател, както и състав на кабинет. Номинираният за премиер от ГЕРБ е депутатът Даниел Митов, който беше министър на външните работи във второто правителство на Борисов. Според конституцията президентът възлага мандата на номинирания за поста, т.е. на Митов. Той има една седмица да изпълни мандата като предложи състав на кабинет или да го върне неизпълнен, след което мандатът трябва да бъде връчен на втората политическа сила в парламента - "Има такъв народ". Ако и тя не успее да сформира правителство, Румен Радев ще трябва по негов избор да възложи съставянето на кабинет на някоя от останалите политически формации от Народното събрание, най-вероятно на БСП. Срокът, в който те трябва да предложат състав на кабинет или да върнат мандата е отново седем дни.

Тактиката на ГЕРБ - да тупа топката

Още отсега е ясно, че правителството на ГЕРБ няма да получи парламентарна подкрепа от нито една от останалите формации в Народното събрание. Причината партията на Борисов да номинира кандидат за министър-председател, въпреки политическата изолация, в която изпадна, най-вероятно е, за да използва възможността за политическа демонстрация. Преди няколко дни намерението на ГЕРБ беше да използват този срок за преговори с останалите партии да бъде намерена подкрепа. Така щяха и да получат още време във властта, през което да направят неочакваното за тях излизане от властта по-подредено. Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев потвърди пред bTV в събота, че мандатът няма да бъде върнат веднага и ГЕРБ ще излъчи състав на правителство. "В него ще има нови лица, ще има и приемственост.", заяви Дончев.

В неделя обаче, премиерът в оставка Бойко Борисов, заяви, че те няма да чакат една седмица, за да внесат предложението си за кабинет в парламента. Борисов направи това в дълго и хаотично изявление от централа на ГЕРБ. От словесните импровизации на премиера се разбра, че най-голямата партия в парламента ще предприеме курс да нагнетява хаоса в държавата тази седмица. Ако казаното от него бъде изпълнено (за което няма никакви гаранции, че ще стане), в сряда избраните за депутати министри ще подадат заявления в парламента да станат народни представители. Това означава, че сериозна част от министерствата ще останат без титуляри. Идеята на това вероятно е да се направи демонстрация как държавата ще рухне когато ГЕРБ не е на власт.

Какво се очаква да стане следващите дни

Понеделник

Президентът Румен Радев провежда консултации с партиите от парламента за съставяне на правителство

Вторник

Вероятно президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на посочения от ГЕРБ кандидат за премиер - Даниел Митов.

Започват работа парламентарните комисии, които трябва да разглеждат внесените миналата седмица законопроекти

Сряда

Ако ГЕРБ реши да внесе проектосъстава на правителството си в парламента, то ще трябва да бъде подложено на гласуване в сряда, или четвъртък. Ако върне мандата на Румен Радев, той ще трябва да продължи процедурата с "Има такъв народ".

Миналата седмица парламентът задължи Бойко Борисов да е яви за изслушване в парламента в сряда. На етапа не е ясно дали ще го направи.

Голямата неизвестна

Голямата неизвестна обаче продължава да е какви са намеренията на "Има такъв народ". От формацията на Слави Трифонов продължават да мълчат, а и според неофициалните коментари от страна на потенциалните им партньори в парламента за сформирането на кабинет - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", разговори с тях не се водят по въпроса от страна на формацията на Слави Трифонов. Ако се съди по изявлението на председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов при откриването на новото Народно събрание, животът на този парламент ще бъде кратък. А като основна задача той посочи единствено Изборния кодекс. "Има няколко елементарни неща, които този парламент е длъжен да направи, за да може всеки български гражданин, независимо къде се намира по света, да упражни правото си на глас.", каза Йорданов. Това изявление на зам.-председателя на "Има такъв народ" беше разчетено като знак, че формацията на Трифонов по-скоро няма да сформира кабинет. Ако от втората политическа сила в парламента върнат мандата, едва ли с мандата на третата ще може да се сформира правителство. По неофициална информация това най-вероятно ще е БСП, а от "Има такъв народ" вече заявиха, че няма да влизат в партньорство с партии от статуквото. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви пред БНР, че обединението няма да подкрепи правителство, излъчено с мандата на БСП.

Сложна ситуация

Цялата процедура по връчването на мандатите, ако всяка една от трите партии го задържи за седем дни е три седмици, но за да се случи това и "Има такъв народ" и третата формация, ще трябва да излъчат кандидати за премиери. Ако не го направят, ще трябва веднага да върнат мандата на президента след като го получат, което пък още повече скъсява времето за работа на парламента. Президентът няма срок, в който да връчи мандата на втората политическа сила, но не може и да го бави прекалено много. Една от причините е, че ако евентуалните предсрочни избори не се проведат до средата на юли, след това се влиза в сезона на отпуските, когато избирателите ще са на почивка и има опасност от ниска избирателна активност. А, ако вотът се остави за есента, освен че трябва все пак да се сглоби кабинет, предсрочните парламентарни избори ще са близко до президентските.

При предсрочен вот в средата на юли пък има друга опасност. Ако опитите за съставяне на кабинет се провалят, Румен Радев ще трябва в един ден да издаде укази за разпускане на парламента и да насрочи дата за извънредни парламентарни избори. А това означава, че Народното събрание ще изпадне в тежък дефицит на време и може и да не успее да приеме промените в Изборния кодекс. Такива притеснения вече изразяват от "Демократична България". От първото пленарно заседание от работата на парламента се видя, че ГЕРБ се опитват всячески да саботират работата на депутатите чрез процедурни хватки. Само приемането на програмата за работа в петък отне на народните представители близо един час. След това ГЕРБ провалиха и изслушването на финансовия министър в оставка Кирил Ананиев за състоянието на бюджета и фискалния резерв. Вече са създадени три от комисиите в парламента - правната, бюджетната и здравната и те биха могли да започнат да обсъждат законопроекти, но все още не са приети промените в правилника за работа на парламента, които биха дали възможност гласуването в пленарната зала да става по-бързо.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 2
    • + 3

    Зеленото чорапче чака от заровете да му падне дюшеш ...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 6

    Герб е изключително рискова за анализиране групировка, защото е изцяло зависима от настроенията на боса си, който:
    а) в събота каза, че ще се яви в НС, а в неделя обяви, че няма;
    б) в събота щеше да предлага правителство, в понеделник - може и да не предлага.

    На мен ми втръсна да гледам тая хронофицирана цели 12 г. шизофрения!

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 4
    • + 1

    Какви консултации започват?? Започва циркът за пред простолюдието. Отдавна са решили да има служебен кабинет. Само като видя псевдо-социолозите и едрите земевладелци-голфъри, които винаги стават много активни когато трябва да се манипулира обществото, какви ги говорят и е ясно на къде отиват нещата. Трифонов ще бъде използван, за да се стигне до служебен кабенет. Това устройва и него, защото знае, че скоро хората него с камъни ще бият и ще избяга бързо от отговорност!

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 2

    До коментар [#] от "":

    Айде и на този Ниновец само ГЕРБ са му в устата. Това ли е най-важното дали Боко ти ще отиде в НС или не. Сега идват твоите хора, дава им се цялата власт, нека управляват по-добре от тези кръволаци от ГЕРБ. Скоро няма да минава номера с лошите от ГЕРБ!

    Нередност?
  • 6
    borodino avatar :-P
    borodino

    До коментар [#] от "":

    Докторе, на теб ти е най-лесно, защото тая клинична картина е в твоята специалност.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#] от "":

    Докторе, психиатрията се занимава единствено с личностните разстройства, а колективните са грижа на социологията и правоохранителните органи.

    Баце, видимо от това, което демонстрира по телевизора, докато намеря дистанционното и го разкарам от погледа си, няма психическо страдание. Той просто използва простотията на 80-те % и ги лъже до премала. Като това със закриването/откриването на щаба или банкянското тълкувание на конституцията, че правителството се отчитало само на НС, което го било избрало. От което следва, че правителството му в оставка вече е безконтролно. Всъщност както беше и досега...

    Защо баце залива публиката с лъжи ли? Всъщност той само това го може. Пък и, обърквайки простите, се надява, че те ще го извикат като месия отново да ги "оправи". И защото изпитва животински ужас извън властта, когато осигуряващата му имунитет прокуратура ще бъде принудена да изпрати 2-3 джипа яки момчета да го измъкнат от леговището му с белезници.

    По-скоро съм зачуден от менталното ниво на тия гербаджии, които в събота повтаряха хрумналите му в петък опорни точки, а днес със същия апломб вече обясняват тъкмо обратните на съботните, до които баце е стигнал в неделя.

    Как тия хора: Томислав, Биков, Харизанов след като баце оттече ще се гледат в огледалото?

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Капитал, не работи системата за отговор на коментари във форума. Допускам, че не е с умисъл, а?

    Нередност?
Нов коментар