🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мораториумът върху решения на правителството в оставка се забави удобно

Докато в парламента се водеха процедурни спорове, ГЕРБ направи ключови назначения в енергетиката

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Всички срещу ГЕРБ", "всички срещу БСП", "БСП срещу всички", "ДПС срещу БСП", така изглеждаше дебатът в пленарната зала в четвъртък, когато депутатите обсъждаха решението за налагането на мораториум върху сделки и назначения на правителството в оставка на Бойко Борисов. С него се забранява на правителството, чийто живот се очертава да е още около две-три седмици, да сключва концесионни договори, да взема и предоставя държавни заеми, да променя състава на управителните органи на държавните предприятия и дружества с над 50% държавно участие, както и да прави назначения в контролни органи и държавната администрация. Правителството в оставка на Борисов няма да може да извършва и разпоредителни сделки с недвижимо имущество в държавните болници. Срокът на действие на мораториума е до избирането на ново правителство или до назначаването на служебен кабинет от президента Румен Радев. Решението беше гласувано от депутатите от всички парламентарни групи без тази на ГЕРБ-СДС, които не участваха в него.

Междувременно се увеличава информацията за бетониране на кадри на ГЕРБ в държавни структури.

В дебата в пленарната зала имаше и персонални сблъсъци, най-ярките от които бяха тези между лидера на БСП Корнелия Нинова и депутата от ДПС Йордан Цонев, както и между Нинова и председателя на парламентарната група на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

Процедурна разправия

Сагата с намерението да се забрани на кабинета в оставка да извършва сделки и назначения започна миналия петък, когато лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи то да влезе в решението за създаването на временната комисия за ревизия на трите правителства на Борисов и това на Пламен Орешарски. Тогава тя посочи, че предлага два варианта за мораториума. Единият е решението да влезе в това за създаването на временната комисия по ревизията, а другият - БСП да го внесе отделно в деловодството на парламента. В мотивите си за искането за налагане на забраната Нинова посочи, че само на последното заседание на правителството са били раздадени 7 концесии за по 35 години. От трите нови партии в парламента посочиха, че подкрепят идеята, но не може решението за налагане на мораториум да влезе в решението за създаването на временната комисия по ревизията.

Под диригентството на Йордан Цонев

Най-остро срещу това възрази Йордан Цонев. Той призова Нинова да внесе искането за налагане на мораториум отделно, за да може да се обсъди допълнително неговия срок на действие и обхват. След като предложението за мораториума не влезе в това за комисията обаче Нинова обвини останалите партии, че докато се обсъжда как управлението на Борисов да се ревизира, той "продава държавата". Тогава Цонев с доста нервен тон заяви: "Подкрепяме предложението, но не сега и веднага. Сега и веднага може в къщи само. Всички сме за мораториума, но сега и веднага, ако искате ще правите точни предложения.", каза той от парламентарната трибуна.

Мая Манолова пък ден след скандала в парламента изненадващо обяви, че "Изправи се! Мутри вън!" работят също по решение за налагане на мораториум, което засили шума в системата.

Така в понеделник в деловодството на парламента бяха внесени две решения за забрана на правителството да извършва сделки и назначения. Едното внесено от депутати от БСП, а другото от народни представители на "Изправи се! Мутри вън!"

Отлагането на решението имаше конкретен ефект. Още докато в Народното събрание в петък вървяха процедурните обструкции срещу бързото приемане на мораториума, министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова издаде същия ден решение за избора на ново ръководство на Българския енергиен холдинг, който оперативно ръководи цялата държавна енергетика. Начело на дружеството беше поставен доскорошният председател на енергийната комисия в парламента от ГЕРБ Валентин Николов.

В понеделник, 19 април, старото ръководство на БЕХ, също обвързано с ГЕРБ, буквално часове преди да бъде формално сменено, взело решение за новите имена в ръководството и на АЕЦ "Козлодуй". И това са само два от примерите за ударните кадрови рокади, извършвани в последните дни от ГЕРБ.

Кой ще отговори на Нинова

Във вторник Корнелия Нинова даде брифинг, на който обяви още факти около ключови назначения на ГЕРБ в енергетиката. "Проведоха се общи събрания, събраха десетки необходими документи, произнесе се министърът на енергетиката и всичко това е внесено в Агенцията по вписванията за 24 часа - за нещо, което по принцип отнема седмици. Борисов се бетонира в енергетиката за пет години напред. Такива са договорите на новите бордове", обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Късно е, Слави, за китка", каза тя. Нинова отправи и въпрос към новите партии в парламента "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България" - "защо обслужиха задкулисието, вместо да се борят с него", като визира отхвърлено минала седмица предложение на БСП да се въведе мораториум върху назначенията в държавните фирми до назначаването на ново правителство.

Играта на ДПС

В сряда проектът за решение за мораториума беше обсъден, преди да влезе в пленарната зала. Членовете на комисията първоначално включиха в дневния ред само този на БСП. Впоследствие беше внесен и този на Мая Манолова, след като депутатът от ДПС Хамид Хамид заплаши, че ако решението на Манолова не влезе в дневния ред, той сам ще го предложи. По време на обсъждането депутатите от ГЕРБ защитаваха тезата, че решението за налагане на мораториум е противоконституционно, а по повод назначенията твърдяха, че те стават с конкурс съгласно Закона за публичните предприятия. Неофициално депутати казаха, че предложението е "на ръба", защото "част от правомощията на правителството са му възложени от конституцията и то може да бъде оспорено пред Конституционния съд за нарушаването им".

В крайна сметка правната комисия взе соломоновското решение да обедини проектите за решения на Нинова и Манолова в едно и то да бъде внесено за обсъждане в пленарната зала.

Високият градус при обсъждането на предложението на Нинова от миналия петък се прехвърли при дебата за мораториума в пленарната зала в четвъртък. Той продължи повече от два часа. Нинова отново припомни, че заради забавянето на налагането на мораториум правителството на Борисов е започнало "да се окопава" и обвини за това останалите партии. "Решихте, че БСП е ваш враг, а не ГЕРБ. Думи много, а трябват дела. Закъсняхте с делата", заяви Нинова.

Манолова определи твърденията на Нинова като "спекулации" и за пореден път заяви, че мястото на мораториума не е било в решението за временната комисия.

От парламентарната трибуна свръфактивният по темата Йордан Цонев от ДПС посочи, че основната цел на движението е "свалянето на ГЕРБ от власт", но това не можело да става с "противоконституционни или на ръба на конституцията неща". В отговор социалистът Георги Свиленски каза, че е много лесно сега ДПС да говорят, че са срещу ГЕРБ, след като 4 г. са ги подкрепяли. А колегата му Стоян Мирчев поиска от Цонев да отговори колко от тези назначения са на ДПС и на Делян Пеевски.

Корнелия Нинова пък разказа, че миналия петък Цонев е провел с нея "нахален и арогантен" по думите й разговор и поискал да оттгегли предложението си за мораториум, защото "имало няколко обществени поръчки и няколко концесии на плажове". "Уважаеми български граждани, това, което виждате в новия парламент, е старото задкулисие с нови лица", каза тя.

"Заставам пред вас и ви заявявам категорично, че не съм произнасял такива думи. Най-малкото не бих си позволил да ги кажа на Корнелия Нинова", отговори Цонев.

ГЕРБ в бяло

От ГЕРБ пък се опитаха да влязат в спор с "Има такъв народ". Депутатът Тома Биков призова колегите си от партията на Слави Трифонов, вместо да се занимават с мораториума, да кажат какво смятат да правят и каква перспектива се очертава пред управлението на страната.

"Конституционната процедура не ви забранява да обясните. Ще управлявате ли изобщо, поне това кажете", призова Биков. В пленарната зала дори дойде министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. Тя заяви, че назначенията в енергийните дружества се правели по закон и обвини депутатите от БСП, че са подкрепили през 2019 г. приемането на закона за публичните предприятия, според който сега се провели конкурсите.

Часове след края на дебата от ГЕРБ обявиха, че ще сезират Конституционния съд за приетото от парламента решение за налагане на мораториум върху разпореждането със сделки и назначения в държавната администрация.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 16
    • + 8

    А пък тези от ДБ побързаха да си вкарат двама човека в управата на Летище София. Нека младите идиоти дето ги залъгвате да знаят, че вие сте по-алчни от ДПС и по-готови да продавате националните интереси дори от БСП! Ние помним министирте ви в първия кабинет на Борисов - Дянков, Бъчварова, Трайчо ви и единствения който ставаше за нещо Плевнелиев! Това да си назначиш Лозан Панов за шеф на ВКС и след това да искаш и главен прокурор да си сложиш е вече прекалено нагло. Вие добре знаете, че с медийната ви пропаганда и когато държите съда и прокуратурата може да си правите каквото искате и да си прокаравате американските интереси както искате например!

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 1

    Дорде умните се наумуват ...

    Нередност?
  • 3
    xyl1462697396496341 avatar :-@
    Lubomir Gavrilov
    • - 2

    не послушаха Мая, и дадоха една седмица на герберите ... после не били в коалиция с тях ?

    Нередност?
  • 4
    cobanmaala avatar :-|
    чобанмахала

    Докато се борят с БСП, дават време на ГЕРБ. Такъв кълбо от гладни змии отдавна не е имало.

    Нередност?
Нов коментар