🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Разговорите при президента не дадоха яснота за кабинет; ДБ предлага закриване на спецсъда и КПКОНПИ

И още: Българската "Емко" беше намесена в чешко-руския шпионски скандал; Общината дава заем от 10 млн. лв. на софийските транспортни фирми

   ©  Цветелина Белутова

Дъждовният и мрачен ден бе разведрен за кратко от шеговитите допълнения в Националния план за възстановяване и устойчивост. Иначе сериозният документ, с който България трябва да получи 12 млрд. евро от ЕС до 2026 г., бе качен като файл в Google Drive с отключена възможност за редакция. Преди гафът да бъде осъзнат и файлът - свален, часове наред находчиви читатели го допълваха с точки като "Ходи пеш", "Продавам две джанти 19. Голфче", "Кафе и кроасан, моля", "Вече два часа чакам мекици с кафе? Какво е това слабо обслужване?!". "Тук съм само да питам къде са ми дубайските фурми?".

Далеч по-сериозна е историята с чешко-руския шпионски скандал и силната българска следа в него в лицето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, който през 2015 г. беше отровен с нервнопаралитично вещество от руски агенти. Според чешките служби агенти от същото подразделение на руското ГРУ са виновни за взривяването на склад с боеприпаси в чешко село преди шест години. Експлозията обаче е трябвало да стане в България, а оръжието в склада е било предназначено за Украйна по сделка с участието на Гебрев. Компанията на Гебрев "Емко" разпространи официално съобщение, с което отрича да има връзка и твърди, че изводите на чешките служби са неверни. Според съобщението българската оръжейна компания е държала стока в същия склад, но тя е трябвало да остане там още месеци и не е била предназначена за Украйна.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Консултациите при президента не донесоха яснота за правителството

Консултациите днес при президента Румен Радев преди връчването на проучвателния мандат за съставяне на правителство не дадоха повече яснота за управлението след вота на 4 април - дали ще бъде сформирано редовно правителство, или ще бъде назначено служебно, което да подготви следващите предсрочни избори.

"Президентът не е и не може да бъде архитект на бъдещата коалиция и управление. Отговорността за съставяне на правителство и за формиране на неговата подкрепа е изцяло в Народното събрание", заяви президентът в началото на консултацията му с ГЕРБ-СДС. Приоритетите, които той постави в по време на разговорите си с шестте парламентарни формации, са справянето с пандемията, икономическата и социалната криза, както и внасянето на ефективен план за възстановяване и устойчивост.

От изявлението на участниците в консултациите се разбра:

  • ГЕРБ е готова и да управлява, и да е в опозиция, и на служебно правителство. Вицепремиерът Томислав Дончев повтори офертата на премиера Борисов - да подкрепи мандат на партията на Слави Трифонов със знакови два-три гласа, в случай че не му достигат, в името на стабилността.

  • "Има такъв народ" ще даде ясен отговор за намеренията си, ако и когато мандатът бъде връчен на партията, стана ясно от изявление на председателя на ПГ на партията Тошко Йорданов след разговора с президента. Йорданов отрече възможност за коалиция с "партиите на статуквото" - ГЕРБ, БСП или ДПС.

  • БСП е готова да подкрепи правителство на "Има такъв народ" срещу поставените на съботния пленум на партията условия. Корнелия Нинова каза отново, че ако третият мандат стигне до БСП, ще решават колективните органи на партията.

  • ДПС би подкрепила кабинет на някоя от новите формации в парламента, ако поемат ангажимент за справянето с COVID кризата, промяна на Плана за възстановяване, но не даде повече яснота по въпроса.

  • "Демократична България" е готова да води конструктивни разговори с партията на Слави Трифонов на базата на приоритети. Според Христо Иванов важно е осигуряването на стабилна парламентарна подкрепа не просто за ново управление, а за реализиране на определени политики, които ще доведат до излизане на България от три големи кризи - здравната, икономическата и тази на държавността. По думите му няма основание ДБ да получи третия мандат, тъй като е пета сила в парламента.

  • Лидерът на "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова заяви, че е малко вероятно коалицията, при нейните 14 депутати, да получи третия мандат за съставяне на правителство. Тя обаче призова президента да го връчи на някоя от новите партии в Народното събрание, защото това ще бъде възможност за създаване на правителство на промяната.

"Демократична България" внесе проекти за закриване на спецсъда и комисията "Цацаров"

Да се закрият специализираните прокуратури и съдилища, магистратите и прокурорите да се преназначат в други прокуратури и съдилища, а висящите дела да продължат пред съответните съдебни инстанции, които са компетентни да ги разглеждат. Това предлагат в законопроект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс депутатите от "Демократична България". Друг внесен от тях законопроект е за промени в закона, по който функционира антикорупционната комисия (КПКОНПИ), оглавявана от Сотир Цацаров, която според предложението ще бъде закрита в сегашния й вид и ще се раздели на две различни комисии - едната ще се занимава с конфликт на интереси и антикорупция, а другата - с производства по конфискация.

Чехия няма да допусне "Росатом" в търга за дострояване на АЕЦ "Дуковани"

Руската държавна корпорация "Росатом" ще бъде извадена от списъка с кандидатите за участие в търга за строителството на нов блок на чешката АЕЦ "Дуковани". Това ще стане през следващите няколко дни, съобщи вицепремиерът и министър на промишлеността и търговията Карел Хавличек. Руската компания няма да може да участва и като подизпълнител в процедурата. Премиерът Андрей Бабиш каза, че е за отстраняването на "Росатом" от подготвяния търг, след като бяха изяснени обстоятелствата около взривовете в складове за боеприпаси в село Врбетице. Чешките власти съобщиха, че руските спецслужби са замесени в инцидента. В края на март Прага включи сред кандидатите за участие в търга "Росатом", Westinghouse, EDF и южнокорейската KHNP.

Столична община дава заем от над 10 млн. лв. на транспортните си дружества

Заради по-малкото пътници, спирането на продажбата на билети от шофьора и по-малкия контрол вследствие на ковид кризата София отпуска заем от над 10 млн. на транспортните си дружества, за да платят просрочени задължения. Предложението беше прието по време на заседанието на транспортната комисия към общинския съвет днес и ще се гласува окончателно в четвъртък. Според него 5.3 млн. лв заем ще бъде отпуснат на "Столичен автотранспорт", а още 4.8 млн. лв ще отидат в Центъра за градска мобилност, който трябва да плати задълженията на "Столичен електротранспорт" за 4 млн. лв., и още 877 хил. лв. на "Метрополитен" за електроенергия и доставени части.

Средствата за заема ще бъдат от бюджета на общината. Основната критика към предложението по време на обсъждането дойде от независимия общински съветник Борис Бонев, който припомни, че бяха отложени реформите за разширяване на синята и зелената зона и нейното поскъпване, че един месец в центъра се паркираше безплатно, както и че вече могат да се плащат билети и през сайта на ЦГМ. "Въпреки финансовите затруднения на дружествата изплащането на възнаграждения не е забавяно, а от март заплатите в "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт" са увеличени с 10%", пише в прессъобщението на Столичния общински съвет.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Първият полет на чужда планета е факт

Днес човечеството извърши първия полет на небесно тяло, различно от нашата Земя. Американската космическа агенция НАСА успешно тества малък хеликоптер на Марс. Безпилотният апарат, наречен Ingenuity, е бил във въздуха за по-малко от минута, но това е първият контролиран полет в друг свят. Потвърждението дойде чрез сателит на Марс, който предаде данните на хеликоптера обратно на Земята. Космическата агенция обещава още полети през следващите дни. Тежащият едва 1.8 кг хеликоптер със захранване от слънчеви батерии се издигна на 3 метра, задържа се половин минута и кацна успешно на четирите си опори. Да се излети в атмосферата на Червената планета не е лесно, тя е много тънка, само 1% от плътността тук, на Земята. Затова машината е много лека и перките се въртят изключително бързо - при над 2500 оборота в минута.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 418 са новорегистрираните случаи на COVID-19 за последното денонощие в страната, което е 24% по-малко от преди седмица. Традиционно в понеделник има по-нисък брой, защото се публикуват данните за почивната неделя. За изминалото денонощие излекувани са 1441 души, а починалите са 57. Поставените дози ваксина са 1600.

От днес, след заповед от миналата седмица, здравният министър разреши да заработят детските центрове и клубове, като помещенията трябва да са заети на 50% от капацитета и персоналът да носи маски. Могат да се провеждат присъствено конгреси, конференции, семинари, конкурси, тиймбилдинги, изложения и други форми на събития, като се спазва дистанция от 1.5 метра и се използват не повече от 50% от капацитета на дадена зала. Увеличава се допустимият капацитет от 30% на 50% при всички форми на културно-развлекателни прояви, както и във фитнесите, спортните зали, басейните и спа центровете.

Днес в страната са доставени 62 хил. дози от ваксините на Pfizer/Biontech и 50 хил. на AstraZeneca. Вчера пристигнаха и 38 400 дози от Moderna.

Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 години с риск от тромбози, обяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов. През следващите дни ще бъде разрешено ваксинираните с първа доза AstraZeneca да могат да ползват втора доза от Pfizer, както в Германия и Франция, като здравните власти настоятелно препоръчват, ако пациентът не е имал сериозни реакции при първата доза, да продължи имунизацията си и с втората доза на оксфордската ваксина, тъй като все още няма яснота какъв ще бъде ефектът от смесването на двете ваксини.

Гърция отмени карантината за граждани на държави от ЕС. Новите разпоредби са в сила от днес и важат също за гражданите на Великобритания, САЩ, ОАЕ и Израел. Отпадането на седемдневната карантина за пътуващите от тези страни ще е възможно при условие, че гражданите представят при пристигане в Гърция документ за негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната, или сертификат за ваксинация срещу коронавирус COVID-19, доказващ, че ваксинацията е направена най-малко 14 дни преди това.

В САЩ половината от пълнолетните са с поне една доза ваксина. Почти 130 млн. души - или 50.4% от пълнолетното население, са получили поне една ваксинна доза, а близо 84 млн. души - или 32.5%, са ваксинирани с пълните две дози. Главният правителствен експерт по заразните болести д-р Антъни Фаучи каза, че американските здравни власти вероятно ще вземат решение тази седмица за възобновяване на употребата на ваксината срещу COVID-19 на Johnson&Johnson, може би с някои ограничения или предупреждения, след като тя беше спряна заради случаи на редки кръвни съсиреци.

Ново изследване за повторното заразяване. Британски учени започнаха днес изследване, в което участниците, прекарали вече COVID-19, ще бъдат умишлено изложени отново на коронавируса, за да се проучи имунният отговор. През февруари Великобритания стана първата страна, разрешила изпитания с хора, при които доброволци умишлено са излагани на коронавируса, за да се съдейства за изучаването на COVID-19. Сегашното изследване търси да проучи възможността за повторно заразяване на хора, които вече са прекарали COVID-19, за да получи по-голямо разбиране за имунитета.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Претоплянето на манджата с взривовете в чешки оръжейни складове във Врбице от 2014 г чак сега - 7 години по-късно - и набъркването им в причинно следствения маркуч "украина-скрипал-гру-гебрев-навальныи" говори за изключително ограничено мислене. При това неуважително към (част от) публиката.
    Защото де е логиката оръжие от Чехия за Украйна първо да трябва да мине през БГ, където едни лоши хора да го взривят?.. Пък те сбъркали Врбице с Връбница и го думнали там...
    Даже Гебрев се изсмива на това милиционерско обяснение.

    Прелюбопитно е и обвинението в участието на цялата руска амбасада в тая пиромания. Най-малкото защото в дипломацията има мандатност. Обикновено 4 г. Т.е. е някак си е доста тъпо чехите да не се замислят, че персоналът на което и да било посолство за 7 г се е обновил два пъти! И обявените за подпалвачи едва ли са били в Прага през 2014 г.

    Кучето на съспенса видимо е заровено другаде.
    Най-вероятно целта на скандала е да се провали спечеления от Росатом конкурс за строеж на блок в чешка АЕЦ.
    На бас за 5 лв, че конкурсът ще бъде отменен и новият ще го спечели Уестингхаус. Които, защото никога не са могли да направят реактор, дори и в САЩ, ще вземат корейци като подизпълнители да им го направят за част от сумата.
    Все пак става въпрос за 6-8 млрд. долара...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Баце, само и само да не ходи в НС, предпочете за пети път да си оперира менискуса. Излиза, че прочутият Тони Коляното явно си е оставял ръцете...
    Сега съвсем оправдано ще му дават болнични докогато трябва. А Шехерезада ще облива електората със снимки на обинтования вожд...
    Надявам се да не подведат под отговорност внуците му, които на мачлето оня ден явно са изтесларили надеждата на нацията.

    Нередност?
  • 4
    ask16174436701044842 avatar :-|
    Тор

    Чехите не са най- добрите приятели на Русия, и има защо. Няма нищо чудно, че са изгонили дипломати и, че АЕЦа няма да го строи руска компания.

    Нередност?
Нов коментар