🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Кабинет на ГЕРБ няма да има, ДБ предлага лихвата за забавени данъци и осигуровки да падне

И още: ЕС ще намали СО2 емисиите с 55% до 2030 г.; Путин се закани на Запада; абонатите на Netflix вече растат много бавно

Българският политически живот от няколко седмици е в състояние на постоянно кресчендо и в сряда говоренето и взаимните обвинения преминаха едно ниво нагоре. След като вчера премиерът Борисов обяви от болницата проектокабинета на ГЕРБ, а президентът Радев връчи мандат за съставянето му, в сряда стана ясно, че той няма да бъде подкрепен от никого и вероятно ще бъде върнат още утре. Което беше очаквано, но предизвика само още повече взаимни нападки. От ГЕРБ директно обвиниха отказа за партньорство от "Демократична България" за "груба политическа грешка" и "политическа незрялост".

Незнайно защо, премиерът Борисов дори разказа колоритна история отпреди години - как двамата със Слави Трифонов били на кино и срещнали пред залата тогавашния лидер на ДСБ (една от партиите в "Демократична България") Иван Костов, който отказал да подаде ръка на тв водещия. А сега, заяви Борисов, двете партии работят заедно, а не с естествения партньор ГЕРБ. В същото време премиерът в оставка "хвърли топката в противниковото поле" (да използваме метафора от тъй любимия му футбол), с което предизвика опонентите си в парламента, че разполагат с мнозинство от 165 гласа и ще са страхливци, ако не направят правителство.

Патовата ситуация около съставянето на нов кабинет се потвърди и от думите на зам.-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, който даде знак в парламента, че партията на Слави Трифонов няма да състави кабинет.

В изказване той обяви, че ще се стигне до трети мандат. Напрежението вдигна и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която обвини новите формации в парламента, че окопават ГЕРБ във властта, защото отказват да подкрепят предложението на социалистите да се наложи мораториум върху решения на правителството в оставка за сделки и смяна на бордовете на държавните дружества. Освен в транспорта и енергетиката ГЕРБ застопоряват свои кадри и в земеделските дружества, стана ясно днес.

Денят нямаше как да мине и без обвинение от ДПС, които нападнаха ГЕРБ, че е изпратил в небитието всяка от партиите, които е "прегърнала в управлението". При тези обстоятелства съставянето на правителство в този парламент изглежда все по-малко възможно, вероятно и по нови правила.

В сряда в правната парламентарна комисия започна и обсъждането на изменения и допълнения на Изборния кодекс. Сред предложенията са както въвеждането на изцяло мажоритарен вот, което изглежда все по-малко вероятно, така и идеи за облекчаване на вота в чужбина, видеонаблюдение на преброяването на гласовете, активна регистрация и др.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

"Демократична България" предлага намаляване на наказателната лихва

"Демократична България" е внесла законопроект за намаляване на тавана на законната лихва, която се налага при забавени плащания след падежа им към държавни институции и парични по закона за задълженията и договорите. В момента тя е основен лихвен процент плюс 10 процентни пункта (което прави 10% при ОЛП, който е нула в момента), като ставката е такава от много години. Тогава обаче лихвите бяха доста по-високи на фона на нулевите днес.

Предложението на депутатите Мартин Димитров, Георги Ганев и Владислав Панев е надбавката да бъде максимум 4% плюс ОЛП за физически лица и 8% за компании. "Досегашният таван е продукт на други времена, в които пазарните лихви бяха много над сегашните. Затова смятаме, че намаляването му е логична стъпка. Стотици хиляди българи са влезли в спиралата на натрупване на задължения от невъзможност да обслужват стари дългове заради икономическата криза. Идеята е да ги облекчим, доколкото може", коментира в свой Facebook пост Владислав Панев. През годините от Министерството на финансите са отказвали намаляване на тавана на наказателната лихва с мотива, че високото й ниво имало "възпитаващ характер" и стимулира навременното плащане на данъци и осигуровки.

ЕС постигна съгласие за намаляване на СО2 емисиите с 55% до 2030 г.

Преговорните екипи на институциите на ЕС постигнаха споразумение за новата рамка за климата, като зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за въпросите по изменението на климата, обяви шеговито в Туитър, че "Имаме сделка". Така целта - намаляване на емисиите от парникови газове с поне 55% до 2030 г., ще бъде записана в европейското законодателство, но все пак ще трябва да бъде одобрена и от националните правителства и парламентите. За България това означава сигурен край на въглищната енергетика и спешна нужда от план за реформи в сектора, който да се осъществи в следващите 10 години, така че да няма социално-икономически сътресения.

Путин се закани на Запада

Ако някой застраши интересите на Русия, "ще съжалява, както не е съжалявал отдавна" и ще е по-добре "никой да не си и помисля да пресича т. нар. червени линии" на Москва. Такова послание отправи към Запада руският президент Владимир Путин по време на обръщението си пред двете камари на парламента и губернаторите в страната. Речта беше посветена главно на вътрешни проблеми на Русия - икономиката, социалните въпроси, околната среда, пандемията.

В това няма изненада, тъй като президентът и "Единна Русия" се готвят за парламентарните избори на 19 септември. Руски и западни анализатори очакваха остри предупреждения към Запада в момент, когато отношенията са силно обтегнати заради ситуацията в Украйна, състоянието на руския опозиционер Алексей Навални и напрежение, свързано с дейността на руски дипломати в Европа (включително България). В края на миналата седмица изгонването на 18 души от руското посолство в Чехия заради взрив от 2014 г. доведе до размяна на остри реплики между Прага и Москва.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Абонатите на Netflix вече растат много бавно

Акциите на стрийминг гиганта Netflix се сринаха с 8% днес, след като стана ясно, че през първото тримесечие компанията е привлякла едва 3.98 млн. нови абонати, далеч под прогнозираните 6 млн. От Netflix се оправдаха с липсата на нови продукции през периода, като очакванията са да се възстанови с добавянето на нови сериали и филми в следващите месеци. Въпреки това прогнозите за новите абонати през второто тримесечие са още по-ниски - за 1 млн. нови клиенти.

Снимка на деня

Хора празнуват по улиците на Минеаполис, след като бившият полицай от града Дерек Шовин беше признат за виновен по всички обвинения за причиняването на смъртта на Джордж Флойд на 25 май 2020 г., която предизвика вълна от протести в САЩ срещу расовата несправедливост. Шовин беше признат за виновен в убийство втора степен, убийство трета степен и неволно причиняване на смърт при ареста на 46-годишния Флойд.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

16% по-висока цена на природния газ определи със задна дата от 1 април Комисията за енергийно и водно регулиране.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Намалява броят на заразените с 25% на седмична база, като за последното денонощие те са 2096. По-малко са починали (-7%) - 106 за денонощието, но са направени и по-малко тестове - 13 800 за денонощието. Увеличение с 22% се отбелязва за оздравелите, като за денонощието те са 3351. София, Пловдив и Бургас остават градовете с най-много нови случаи.

Не се обмисля за ваксината на "Астра Зенека"/Оксфорд да бъде изтегляна поради нисък интерес, заяви в интервю за БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. По думите му в България не са съобщавани от изключително редките нежелани реакции на тромбози и тромбоцитопения, които се свързват с векторните ваксини. Той уточни, че срокът на годност на флаконите (без да бъдат отваряни) е шест месеца, т.е. догодина няма да могат да бъдат използвани сега доставени дози.

Компанията Johnson&Johnson заяви, че ще възобнови доставките на ваксината си срещу COVID-19 за Европа, след като европейският лекарствен регулатор посочи, че ползите от препарата надвишават риска от много редки, потенциално летални тромби.

Норвежкото правителство продължи ограниченията за влизане от чужбина заради коронавируса до 12 май, предаде ДПА. Това означава, че няма да се позволява на туристи от чужбина да влизат на територията на страната. Позволява се да влизат само на норвежки граждани и на чужденци, регистрирани в Норвегия.

Израел планира втори кръг на ваксинацията срещу коронавирус след шест месеца, като очаква дотогава да бъде одобрено ваксинирането и на деца, каза премиерът Бенямин Нетаняху. Около 81% от израелските граждани и постоянно пребиваващите в страната на възраст над 16 години вече са получили и двете дози.

Какво следим

Обсъждане на метрото до Витоша

Обществено обсъждане ще се проведе онлайн в четвъртък за евентуалното продължаване на метрото от станция "Бизнес парк" към магазин "Икеа", "София ринг мол" и Симеоновския лифт. Предлаганото продължение на метрото е с дължина 2 км и ще е на стойност 78 млн. лева. За свързването със Симеоновския лифт се налага дострояване на въжената линия със 700 м надолу, към Околовръстния път. С него общата стойност на проекта става 100 млн. лева. Началото е от 17.30 ч и може да бъде гледано тук.