🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Има такъв народ" ще върне мандата "на секундата"

Бързането на Слави Трифонов намалява времето, с което този парламент разполага, за да направи промени

Трифонов посочи, че "Има такъв народ" няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство.
Трифонов посочи, че "Има такъв народ" няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство.
Трифонов посочи, че "Има такъв народ" няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство.    ©  Капитал
Трифонов посочи, че "Има такъв народ" няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство.    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че предложението на партията му за премиер е шахматистката Антоанета Стефанова, но тя "веднага" ще върне мандата за съставяне на правителство. Той направи изявлението си по обичайния начин - от страницата си във фейсбук.

"Нашето предложение за министър-председател е световният шампион по шах Антоанета Стефанова. Тя има икономическо образование и говори пет езика. Сравненията, размислите и изводите оставям на вас. Разбира се, Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата. Веднага. На секундата. Защото "Има такъв народ" няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство. Стабилно правителство. Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани", написа Трифонов в понеделник.

Изявлението му дойде на фона на досегашното също обичайно за тази партия мълчание по въпроса дали като втора политическа сила в парламента ще състави правителство, когато президентът Румен Радев връчи официално мандата на "Има такъв народ", след като опитът на ГЕРБ с излъчения от тях кабинет се провали.

Необяснимото бързане на Слави Трифонов

В събота държавният глава намекна, че е склонен да даде повече време на "Има такъв народ" да се опитат да сформират правителство. В конституцията няма срок кога президентът да връчи втория мандат, след като опитът на първата политическа сила е бил неуспешен. Другата причина Радев да забави процедурата е, че на парламента му трябва време, за да приеме промените в изборното законодателство. Миналата седмица поправките в Изборния кодекс тръгнаха по бързата писта и бяха приети на първо четене в пленарната зала, а срокът за внасянето на предложенията между първото и второто четене на промените беше съкратен от две седмици на три дни.

Освен тях обаче има и други спешни неща, които парламентът трябва да приеме, преди да се разпусне и да се отиде на предсрочни парламентарни избори. Продължава да е неясна съдбата на Плана за възстановяване и устойчивост, след като правителството на Бойко Борисов в оставка отказа да го прати на Европейската комисия за одобрение. В изказването си от събота президентът заяви също, че ще е необходима и актуализация на бюджета. "Очаквам парламентарно представените политически партии и настоящото правителство да намерят сили и да проявят отговорност и за актуализация на бюджета. Ще бъде крайно безотговорно милионите български пенсионери, трудещите се, хиляди фирми, изправени пред фалит, да се окажат без подкрепа точно когато имат най-голяма нужда", каза Радев.

От тази гледна точка е странно прибързаното изявление на Слави Трифонов в понеделник сутринта, преди президентът официално да е обявил датата, на която ще връчи мандата за съставяне на правителство на "Има такъв народ". Още повече че председателят на парламентарната група и заместник на Трифонов Тошко Йорданов многократно е отказвал да отговори на въпроса ще сформира ли партията кабинет, с аргумента че трябва да се изчака конституционната процедура по връчването на мандата.

С това изявление на практика Трифонов отнема възможността на президента да забави процедурата. Защото за разлика между двата мандата, когато държавният глава може да отложи за неопределено време процедурата, при третия той е обвързан със срок - може да го бави една седмица. А третата политическа сила, на която проучвателният мандат ще бъде връчен, може да го върне също в рамките на седем дни. Според конституцията Радев може да избере на коя от останалите парламентарно представени политически сили да връчи мандата, като очакванията са това да бъде БСП.

Бързането с приключването на процедурата означава, че предсрочните парламентарни избори се очертават най-вероятно на 11 юли или седмица по-късно.

Борисов го нарече "страхливец"

Малко след изявлението на Слави Трифонов във фейсбук премиерът в оставка Бойко Борисов се включи на живо също в социалната мрежа. Той обвини "Има такъв народ", че "бягат от отговорност", и нарече Трифонов "политически страхливец", без да споменава името му. "Това се казва политически страхливец. Страхливец е този, който със 165 заявили подкрепа депутати казва, че са му недостатъчни и му трябват 240. И Тодор Живков не е имал толкова", каза Борисов.

Изказването му стана в присъствието на вицепремиера Томислав Дончев и на екипа, който е изготвил Плана за възстановяване и устойчивост.

"Изправи се! Мутри вън!" няма да подкрепят кабинет на БСП

Засега само съпредседателят на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова коментира решението на Слави Трифонов да върне мандата. Тя призова народните представители, ръководството на парламента и председателите на парламентарни групи, "освен да се занимават с получаване и връщане на папки с мандати, да започнат да се занимават с проблемите на българските граждани, които имат друг дневен ред". "Не виждам в програмата на парламента важните за гражданите теми - подкрепата за малките фирми, за самоосигуряващите се лица и за българските домакинства. Стига сме се занимавали само с партийни маневри", каза Манолова. Тя отново посочи, че "Изправи се! Мутри вън!" биха подкрепили кабинет на промяната около новите формации в парламента. По повод връчването от президента на третия мандат за съставяне на правителство Манолова заяви, че не е логично това да бъде най-малката парламентарна група "Изправи се! Мутри вън!". "Не смятам че е нормално зад гърба на най-малкия, да се скрият големите.", каза Манолова. От изявлението й се разбра, че коалицията няма да подкрепи кабинет, предложен от БСП, а само такъв, излъчен от "Има такъв народ" или "Демократична България".

БСП: "Трифонов провали възможността за разграждане на модела Борисов"

В късния следобед с позиция излезе и изпълнителното бюро на БСП, което след парламентарния вот подаде оставка. "С връщането на мандата Слави Трифонов провали възможността да се разгради модела Борисов. От партията "Има такъв народ" хвърлят държавата в хаос и осигуряват връщането на ГЕРБ.", се казва в разпространено съобщение от пресцентъра на социалистическата партия. В позицията на ръковоството на социалистите се казва още и, че тези действия блокират приемането на Плана за възстановяване и устойчивост и целят единствено "промени в Изборния кодекс за овладяване на ЦИК и увеличаване на секциите в чужбина, с което помагат на ДПС". "Промяната се оказа подмяна. Задкулисието се прероди в нов образ.", смятат от изпълнителното бюро на БСП.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 4
    • + 21

    Целта на този страхлив чалгаджия въобще не беше да е втора политическа сила за да носи някаква отговорност.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 18
    • + 8

    Хубаво е тези младите, които манипулирахте толкова време, сами да вземат да се замислят дали фигурантът на Божков в Президенството заедно с шоумените от ИТН не са излъчили заедно този кандидат премиер? Не искат ли сега да променят правилата за изборите така, че партията на Божков да влезне в парламента? Вече добре се знае кой стоеше зад протестите и как младите славитрифоновци бяха изкарани на улицата. А нека младите, да не каже полезни идиоти, да се замислят дали заради амбициите на Христо им Иванов и Атанас Атанасов да се намръдат на властови позции не правят труднопоправими грешки. Едва ли младите хора искат пак оргранизираната престъпност да си поеме въздух!

    Нередност?
  • 3
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо
    • + 13

    Шоуто на Слави.
    Но не е смешно.

    Нередност?
  • 4
    lks24520573 avatar :-P
    sosy_jopy king
    • + 10

    Слави на какво се надява,че ще има по-малко вредно, алчно и доказано некомпроментирано мнозинство на следващите предсрочни избори или че заедно с ДБ и ИМТ ще имат мнозинство. По вероятно е ГЕРБ и нов Патриотичен фронт да са мнозинство и да си направят наново правителство.

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 14
    • + 2

    До коментар [#4] от "sosy_jopy king":

    Дай Боже. Това е най-доброто за тази държава и хората в нея.

    Нередност?
  • 6
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш
    • - 2
    • + 1

    Няма какво да се заблуждаваме-искат да ни насадят Ходжа, за премиер.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 5

    За да коментираш БГ политиката не е задължително да си психиатър, но определено помага.

    Защото като пред кабинет на 4-ти км. беше цялото надане с влажди очи на Дай, БГ и Мутрите на Мая Станиславовата шоу партия да им стане ракета носител към властта.
    При това без дори дума да са си разменили! Просто стискане на палци и плюене в пазвата...

    За да се бутне Герб и гербавщината трябва обединение на всички анти Герб партии и загърбване на различията, докато банкянската Вавилонска кула бъде срината. Чак тогава може да започне меренето на кого какво е по-голямо. Докато Ицо и Мая се омаяха от спечелената неочаквана дори за тях подкрепа на изборите и първо започнаха да строят огради.

    Тия стари политически кучета не видяха ли, че Станиславовата ТВ партия:
    а) няма идеология (защото точките от един възвеличен до политическо божество референдум няма как да стане политическа спойка);
    б) няма електорат, защото зрителите Слави гледат и
    шоуто на Рачков и могат на юруш да се оттекат да гласуват за него, ако Магърдич му направи партия);
    в) няма различими личности, освен Станислав със слушалките и министър-председателката по шах;
    г) не е диалогична, защото с телевизор не можеш да спориш;
    д) не е...

    Ицо и Мая повториха със Слави самоизмамата на Командира навремето, който мислеше, че простия телохранител ще попива и изпълнява всеки негов съвет.

    Егати надеждата за промяна са тия!

    С тънките си сметки размитат за доживотен мандат на баце!

    Нередност?
  • 9
    hdj27318443 avatar :-|

    Щом ще го връща на секундата, значи няма никакъв интерес това народно събрание да промени каквото и да било. Бутафорно представление, за да върне топката в Борисов.

    Нередност?
  • 10
    northwind avatar :-|
    Norie
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    Възможно е да цели да е по-надолу, факт. Но го има в зара и при нови избори да има и по-голям процент. Не ми го побира акълът, но българинът обича такива шоута като вчерашното примерно. Не знам, но игрите са сериозни.

    Нередност?
Нов коментар