🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На един Слави от нови избори

След бутафорен опит на ГЕРБ за правителство мандатът отива при "Има такъв народ"

Даниел Митов от ГЕРБ получи мандат от президента Румен Радев да състави кабинет, ноще е кандидат за премиер само няколко дни
Даниел Митов от ГЕРБ получи мандат от президента Румен Радев да състави кабинет, ноще е кандидат за премиер само няколко дни
Даниел Митов от ГЕРБ получи мандат от президента Румен Радев да състави кабинет, ноще е кандидат за премиер само няколко дни    ©  Велко Ангелов
Даниел Митов от ГЕРБ получи мандат от президента Румен Радев да състави кабинет, ноще е кандидат за премиер само няколко дни    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • След бутафорен опит на ГЕРБ за правителство мандатът отива при "Има такъв народ"
  • Сигналите от партията на Слави Трифонов засега подсказват, че и те няма да внесат кабинет и ще се отиде към предсрочни избори
  • Изолацията на ГЕРБ едва ли ще продължи само в този парламент

Нивото на вероятността да има правителство в рамките на това Народно събрание продължава да е такова, каквото беше и в първите дни след изборите - sans changement (без изменение). И по време на консултациите с президента Румен Радев в понеделник преди началото на процедурата по връчването на мандатите за съставянето на правителство всички парламентарно представени формации без ГЕРБ, които обявиха своя кандидат за премиер и състав на кабинет - "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!", БСП и ДПС, декларираха, че са готови да подкрепят кабинет на "Има такъв народ", но втората политическа сила продължава да пази в тайна намеренията си. Председателят на парламентарната група Тошко Йорданов за пореден път повтори, че формацията на Слави Трифонов няма да влиза в коалиция с партиите от статуквото. "Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то е с другите две партии от протеста. Така че, каквото сме казали - това ще направим", заяви той и допълни, че "Има такъв народ" ще даде отговор на въпроса дали ще предложи правителство, когато "мандатът стигне до тях".

Кога е денят Х

Кога ще стане това зависи от две неща. Едното е свързано с това колко дълго ГЕРБ ще бави връщането на мандата, който като първа политическа сила след изборите получиха от президента във вторник, и дали обявеният от партията проектокабинет ще бъде внесен за гласуване в Народното събрание, въпреки че нито една от останалите парламентарно представени политически сили няма намерение да го подкрепи. Максималният срок е седем дни, но различни представители на формацията заявиха, че може това да стане и по-рано. Според премиера в оставка (а също и в отпуска и болнични) Бойко Борисов още в четвъртък, а според депутати може и ден или два по-късно. Пак според тях твърде вероятно е ГЕРБ да се откаже да внася предложението си за правителство в парламента, което още преди да бъде обявено, на практика беше обречено.

Другият фактор, от който зависи кога политическата интрига ще има развръзка, е президентът. Радев няма срок кога да връчи мандата на втората политическа сила, но не може да си позволи и да го бави прекалено дълго.

Ако се съди по първите законопроекти, които влизат за обсъждане в пленарната зала, животът на този парламент се очертава да бъде кратък. В сряда правната комисия прие на първо четене предложените поправки в изборните правила от различни парламентарни групи, а в петък това стана и в пленарната зала, което е знак, че от "Има такъв народ" се подготвят за предсрочен вот. (Вижте какви промени в изборния кодекс се предлагат в този текст.) Другият индикатор за задаващи се предсрочни избори за нов парламент е поведението на парламентарно представените формации. Те пренесоха страстите си от приключилата в началото на април предизборна кампания в пленарната зала.

Ако "Има такъв народ" откаже да предложи кабинет, вероятността третата политическа сила да успее изглежда почти невъзможна. След консултациите при президента от "Изправи се! Мутри вън!" лансираха идеята мандатът да се даде на някоя от останалите нови формации в парламента, около която би могло да се сформира мнозинство и правителство на промяната, но самите те изключиха себе си от тази възможност. "Евентуалното връчване на третия мандат е слабо вероятно да бъде насочено към нашата парламентарна група предвид факта, че ние разполагаме с 14 депутати", каза Мая Манолова след консултациите при президента.

"На "Демократична България" избирателите отредиха пето място в парламента. Ние сме политическа сила във възход, но не считаме, че това място ни отрежда сред онези субекти, които да имат първостепенна роля в претендирането за мандат, който вие да им връчите", заяви и съпредседателят на обединението Христо Иванов по време на разговора с държавния глава. По неофициална информация третият мандат най-вероятно ще бъде даден на БСП, което изначално минира възможността да сформиране на мнозинство около третата партия предвид заявките на новите парламентарни формации, че не желаят да влизат в партньорски отношения с партиите от статуквото, към което причисляват и социалистите.

Димките на Борисов

Докато обаче "Има такъв народ" мълчат, а останалите са в очакване на решението им за съдбата на новия парламент, Борисов и депутатите му на няколко пъти се опитаха да провокират партиите от протеста. Премиерът в оставка първо пробва да направи това чрез състава на проектокабинета, който представи. Обявените от него имена не предизвикаха кой знае каква изненада, защото те са смесица от част от досегашните министри на ГЕРБ и депутати от все още управляващата партия, но впечатление направиха няколко имена, които, ако този кабинет имаше шанс да бъде одобрен от парламента, едва ли щяха да присъстват в него. Те по-скоро бяха включени в предварително обреченото на неуспех правителство заради връзките си в миналото с трите от новите партии в парламента. Посоченият от Борисов за премиер Даниел Митов беше зам.-председател на една от партиите в обединението "Демократична България" - ДСБ, а впоследствие и ДБГ, която сега е в коалицията "Изправи се! Мутри вън!". А във второто правителство на Борисов беше външен министър от квотата на Реформаторския блок. Заедно с него в проектокабинета като министри бяха посочени още настоящият депутат от ГЕРБ Любен Дилов-син и бившият народен представител от същата партия Калин Вельов. Дилов, който е в близки отношения със Слави Трифонов от студентското предаване "Ку-ку", беше номиниран за министър на туризма, а Вельов, който пък преди години беше в "Ку-ку бенда", беше издигнат за министър на културата.

Опитите на Борисов обаче не спряха дотук.

Въпреки че веднага след изборите и след това от "Демократична България" и от "Има такъв народ" категорично отхвърлиха вероятността за какъвто и да е вид партньорство с ГЕРБ, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова отправи официална покана към "Демократична България" за консултации в сряда, а към "Има такъв народ" - в четвъртък. От обединението веднага отказаха. "Нашите предизборни ангажименти и каузата на "Демократична България" за дълбоки реформи в правосъдието и борба със системната корупция, изключва възможността да се отзовем на Вашето предложение. ГЕРБ продължава да бъде основен носител на порочния управленски модел "Борисов" и опитите за лансиране на фасаден състав на Министерския съвет от подставени лица по никакъв начин не променят този факт", отговори съпредседателят на обединението Христо Иванов. "Има такъв народ" също отказа да се отзове на поканата.

Към "Демократична България" имаше и още една провокация. Депутатите от ГЕРБ се опитаха да изземат инициативата на Христо Иванов за създаването на анкетна комисия в парламента, която да провери как са построени обектите на територията на парк "Росенец", където се намира т.нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Изненадващо такъв проект за решение беше внесен от депутати от ГЕРБ начело с председателката на групата Десислава Атанасова.

Заедно с това Борисов пусна и димката, че ще се кандидатира за президент. На излизане от болницата в сряда, където беше оперирано коляното му и откъдето обяви проектосъстава на кабинета на ГЕРБ, премиерът в оставка намекна, че ще се кандидатира за президент, ако се стигне до сформирането на служебен кабинет, но малко по-късно написа на страницата си във фейсбук: "Не, няма да се кандидатирам за президент!"

Поведението на Борисов, хаотичните му и противоречиви действия издават притеснението му, че ГЕРБ изпадна в пълна изолация и това едва ли ще бъде преодоляно скоро. Засилва се и вероятността в следващите седмици да бъде назначено служебно правителство, което да извади неприятни подробности от кухнята на третия му мандат във властта. И което е още по-важно - последните седмици показаха, че ГЕРБ има алтернатива, и то далеч не само в една партия. Усещането за това и съответно настроенията за промяна ще продължат да се засилват. За Борисов перспективата, че трябва да поседи на опозиционната скамейка изглежда все по-вероятна.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 17
    • + 4

    Днес е петък, ден за статии на килограм тук с умни заглавия. Ще чакам статия за предложението на ДБ да вдига с 25% възнагражденията на депутите при неясни допълнителни дейности. Ще чакам статия и за закона на адвокатската мафия стил Ванко 1, стил новите лица Мая Манолова и Татяна Дончева, с който ще освободите олигархията и организираната престъпност от наказателна отговорност. Но ще си остана с чакането! Манипулирате младите хора, че вие сте "новите", умните, модерните, технологичните, готови за реформи, за грандиозни промени т.н, но ние ви знаем още от времето на Костов как приватизирахте по неясни правила, как с Дянков продадохте 33% държавен дял на безценица на ЕВН. Вие сте много по-алчни и опасни и от ДПС!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 10

    "...знамето се развѣва прѣдъ конака, пушкитѣ гърмятъ, придружени отъ ека на черковнитѣ камбани, и юнацитѣ се цѣлуватъ единъ други по улицитѣ!..." пише Каблешков в прочутото Кърваво писмо при обявяването на Априлското въстание в Копривщица.

    Подобни са априлските следизборни сцени в ТВ студията: на още топлия труп на Герб се гласят да цъфнат много (нови) цветя...

    Но тия, дето сме ходили на училище, знаем какво е последвало след онази еуфория през 1876 г. Пък и Пиотровски го е нарисувал, а Захарий описал подробно. За тия, дето не им се чете - в костниците в Пантеона в Русе, в Дряновския манастир, в Седемте престола, в Баташката църква, в ... има артефакти от тогава...

    По всичко личи, че след политическия циркаджилък на "новите", който се вихри вече цяла седмица в НС, ще последва логична тотална гербаджийска реконкиста. Защото партията на баце просто е замижала: нито е изчегъртана от властта, нито са й спрени финансовите потоци, нито е десакрализирпана в очите на 1/4 от българите.

    "Новите" (в които нов е само пълнежа) в преследването на лични реваншизми са напът да направят пред смълчаната публика абсурдна реклама на фона на тихата неяснота какво мислят да правят, колко добре и подредено ни е било под Гербаво робство.

    Елементарната логика, че малцинството на "новите" трябва да потърсят допирни точки със "старите" в НС дотолкова, доколкото интересите им по тая линия съвпадат, за да добият мнозинство за демонтажа на Герб колкото се може по надълбоко, катастрофира.

    Христо Иванов, архитектът на разделянето през 2015 г. на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска, което постла червената пътека за Гешев, сега се е захванал наново да прекроява своето творение. Този път, за да махне Гешев.
    О.К. Целта оправдава средствата, ама за да промени отново Конституцията му трябва пак квалифицирано мнозинство. Което няма как да постигне, защото законопроектът му "анти Гешев" стартира с...лустрация на БКП кадрите. Т.е. червените и Доганистите няма да го подкрепят.
    Виж, Герб ще го гласуват, за да вкарат новаците в ясно виждащото се тресавище.
    Антикомунизмите 32 г по-късно са безсмислица. Но хамелеоните от Герб на мига подеха същата песен и предложиха махане на ПСА, приеменуване на "комунистическите" градове Димитровград, Благоевград.

    И както с профанацията на мажоритарните избори на Станислав, така и с пещерния антикомунизъм на Дай,БГ, Герб вкарват "новите" в политическо тресавище, през което те не знаят пътя, а и никой няма да им подаде ръка, за да ги измъкне оттам, когато започнат да се давят.

    Тъпаци, ще върнете баце на бял кон!

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 8
    • + 5

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Кой искаш да върнат? Корнелия ти Нинова? Няколко пъти нея те хващам да хвалиш тук. Винаги съм се чудил на такива дървени, многословни, червени кратуни като теб. БСП-то ти две национални катастрофи докараха, докарвате ни периодично Луканов, Беров, Виденов, Тройни коалиции, Орешарски и сега трябва да изтърпим Трифонов. Говориш ми за връзки на ГЕРБ с Пеевски и ДПС, а Партията ти майка винаги с ДПС управлява и ограбва държавата. Партията ти майка БСП направи Пеевски шеф на ДАНС. Понякога ми се струва, че един комунист да има останал на този свят то той ще е България. Може и ти да си даже. Няма оправия!

    Нередност?
  • 5
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо
    • - 1
    • + 8

    “Отпада ограничението за секции извън ЕС. “
    Подготовката за избори тече.

    Нередност?
  • 6
    drug avatar :-|
    реалист
    • - 9
    • + 3

    До коментар [#3 -D-r D] от "realist": Вашият анализ е повърхностен и опростен.
    Всеки Народ има управлението което му подхожда. Преди ГЕРБ комунистически сътворената Олигархия, обслужвана от тогавашните също наследствено комунистически правителства ограби, заграби и присвои всичко постигнато от Народът български. Създадоха се практики, много преди ГЕРБ, които много трудно могат да се премахнат, щото никой управленец от градско и общинско ниво не иска това. Така се осъществява местната власт. И, не е само в България, а в Света, но с различна мимикрия и по културно. В България народът е много разделен по образование, култура на поколенията и работоспособност. При социализма се извършваше всеобща масирана идеологическа пропаганда за изграждане и цели на Държавата и обществото, с потискана информацията и поколенчестите разлики силно се размазваха. След разпадането на соца и най- вече след нахлуването на интернет, информационната завеса изчезна, но се появиха много дезинформационни сцени. Въобще, този процес се стовари върху целият Свят, а хората са с различно виждане, нагласи и желания към Държавните управления. Управлението на Борисов е технократско, съобразно изграждането на фундамента на нова България, а това са пътища, пътища и пътища. Защото, ако няма такива, никой инвеститор няма да посети източна, западна и северна България. А и, техническото ниво на фирмите могат да постигнат това. Всякаквите приказки за интелектуална принадена стойност и производство на разни наукоемки изделия с голяма принадена стойност са фантазии на хора, които или нямат представа за световното разпределение на труда и нивото на държави, като България и близките наоколо такива или правят политика, разчитайки на неосведомеността на масовият гражданин. Ще ви дам пример, през соца ние бяхме напреднали в производството на твърди дискове и проивеждахме компютри, Европа също произвеждаше компютри. Сега някой да произвежда в Европа компютри или тв. дискове, или в Русия, дори в Япония не се произвеждат масово. Оказва се, че световното производство се концентрира в дадени райони. Нашият регион на ЕС ще изпълнява помощна роля на силно развитите технически държави, поне докато се развие достатъчно, за да поеме по самостоятелна роля. Сега нашият нов Парламент е натъпкан с изключително нетехнократски представители, от кол и въже, които нямат никаква, или имат изключително вредна представа за управлението на Държавата, но са силно огладнели и озверели, от повече от десетилетие, далеч от хранилката на Властта. А, времето тече, хората остаряват , а ГЕРБ не пада. Мъка-а, мъка! Да не говорим, че повечето от тях, дори не прикриват желанието си да седнат в лимузините и се обогатят от положението си. ГЕРБ изминаха 10 годишен градивен път, добиха голям управленски опит, самият Борисов стана сериозен балкански политик и промениха България. Не напразно имат милион избиратели. Това са хора, работници, инженери, лекари и др. с технократско мислене, а от другата страна са БСП и разни хуманитарни нетехнократи и хранениците на либералната ДП на САЩ.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 7

    До коментар [#] от "":

    По-откровен щяхте да сте, ако просто бяхте написал, че ни ви харесва, защото ви обиждам Герб-а.

    Всъщност, много се надявам, Герб вече да е ръгнат в (политическата) морга, където - според мен - му е мястото от 10 г. И дългият ми текст, който не ви харесва, е призив към гробокопачите му час по-скоро да го заровят.

    Знаете, вярвам, какво става с незакопаните (политически) трупове: смрад, зарази, червеи.

    Нередност?
  • 8
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 9
    • + 2

    До коментар [#7] от "D-r D":

    Същата злоба, омраза и простотия. Точно като това НС :(. Както писах по-горе - няма оправия с такива :(

    Нередност?
  • 9
    drug avatar :-|
    реалист
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#7] от "":
    Вие Докторе, явно сте от хуманитарното идеалистично лоби, за което формата има основно значение. Да уточня ГЕРБ си има трески за дялане, но те са нищо в сравнение с гредите които са ни демонстрирали и прилагали, отдавна познатите нам и много зловредни "уж нови политици", като "външните мутри" прозводни от червените провинциални тарикати в комбина със забегнали олигарси, или пък неолибералният конгломерат ДБ, заедно с не безизвестните ни БСП, ДПС. Вече доста години припявате едни и същи прокоби, следя ви писанията доста отдавна, как ГЕРБ отива в небитието, пък те, все получават на избори 5-15% повече от втората партия, за другите не говорим. Защо ли? Не ме обвинявайте в партийна пристрастност, нямам такава, просто аз съм технократ и виждам ясно, как действията на ГЕРБ издигат Родината ми в която живея и работя 73г.. Писнало ми е от подлости, лакомия, заробване и загробване на всички нас, само и единствено за лична изгода, което не е спирало от "Освобождението".

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Поклон пред възрастта ви.
    Ако знаех, нямаше да ви опонирам с ред дори.

    Нередност?
Нов коментар