🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Нова ЦИК и видеонаблюдение за изборите, три варианта за влизане в България без карантина

И още: Диана Митева от ДСК оглави Асоциацията на банките; Няма виновни за скандалния ремонт на "Графа"; Германия очаква по-висок икономически растеж

Предсрочните избори се приближиха още днес със съобщението, че утре държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на партията на Слави Трифонов. Въпреки заявеното от Румен Радев намерение да даде на "Има такъв народ" повече време за намиране на формула за управление, с категоричната заявка Трифонов, че мандатът ще бъде върнат "на секундата", въпросът за властта, както и за живота на 45-ия парламент ще се реши най-вероятно до две седмици.

На която и да е от другите четири формации президентът да връчи третия мандат, няма да има реален ефект за изхода от ситуацията. "Демократична България" вече заяви, че не възнамерява да реализира мандата, а днес от "Изправи се! Мутри вън" декларираха, че ще обмислят какво ще правят, но не отхвърлиха възможността да предложат проект на кабинет. От БСП все още не са излезли с официална позиция, но така или иначе единствената разлика би произтекла, ако все пак на парламента бъде предложен проектокабинет с управленска програма - ще изглежда като проява на политическо мъжество след двата върнати "без бой" мандата от ГЕРБ и "Има такъв народ".

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Ще има нова ЦИК и видеонаблюдение за следващите избори

На все по-вероятните предсрочни парламентарни избори през юли в избирателните секции ще има видеонаблюдение, а основният изборен орган - ЦИК, ще бъде с нов състав. Това приеха депутатите от правната комисия по време на обсъждането на второ четене на промените в Изборния кодекс, което означава, че ще намерят подкрепа и в пленарната зала. Освен че наблюдателите и застъпниците ще могат да излъчват онлайн преброяването на гласовете от секционната комисия след приключването на изборния ден, ще има възможност за видеонаблюдение и чрез камерите в класните стаи, което да се излъчва също онлайн на сайта на ЦИК.

Прието беше предложението на "Има такъв народ" ЦИК да се редуцира до 15 души (сега са 20), като при формирането й отпада възможността партиите, които имат евродепутати, но не са представени в българския парламент, да предлагат членове. Заради кратките срокове, в които новият състав на ЦИК трябва да се избере, се предлага тя да се назначава от президента по предложение на парламентарно представените партии. Прието беше отпадане на сегашния таван от 35 секции за гласуване в страните извън ЕС, както и промяна, според която в секциите с над 300 избиратели ще се гласува само машинно.

В България ще се влиза свободно с ваксинационен сертификат, отрицателен тест или документ за преболедуване

Три варианта за влизане в България без карантина ще имат най-вероятно туристите, които искат да почиват у нас това лято:

  • с ваксинационен сертификат
  • с отрицателен PCR или сертифициран антигенен тест (но България вече ще признава само 16 производителя на антигенни тестове, като списъкът е изработен от ЕС заради многото некоректни тестове)
  • или с документ за преболедуване през последните 6 месеца (не става ясно дали тази формулировка включва резултатите само от тест за антитела, или е нужен и положителен PCR тест от диагностицирането)

Това обясни здравният министър в оставка Костадин Ангелов, като уточни, че до утре ще издаде новата заповед. С нея за легитимен документ за влизане в страната ще се признават и ваксинационните сертификати, издадени в България. Досега това не бе факт и вече ваксинираните българи трябваше да прекарат задължителната карантина при прибирането си от чужбина или да си платят за PCR тест, ако искат да се освободят от нея, въпреки че разполагат със сертификат. Миналата седмица здравният министър обеща от 1 май в страната да може свободно да се влиза с документа.

Ангелов обясни, че свободно ще се допускат туристи, ваксинирани с всички одобрени от СЗО ваксини, т.е. и китайската и руската, което се очаква да облекчи пристигането от руския туристически пазар.

Няма виновни за скандалния ремонта на "Графа"

Бившият зам.-кмет на Столичната община Евгени Крусев, който беше единственият обвинен за скандалния ремонт на улица "Граф Игнатиев", е невинен според решение на Специализирания наказателен съд на първа инстанция. Магистратите смятат, че Крусев не е нарушил служебните си задължения, нито заповед на кмета, въпреки че с негово съгласие е бил променен договорът с изпълнителя "Джи Пи груп". В случая вместо предложените от фирмата подложки на релсовия път са били сложени други, по-скъпи. Сменени са и самите релси. Всичко това е променило условията на поръчката, още повече че конкурентният кандидат "ПСТ груп" е бил предложил именно новите подложки, но въпреки това е останал на второ място.

Нено Димов отива на съд за водната криза в Перник

Рaзcлeдвaнeтo зa т.нap. вoднa ĸpизa в Πepниĸ преди две години е приключило, съобщиха от Специализираната прокуратура. По случая предстои да бъде внесен в съда обвинителен акт срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов и вpeмeннo изпълнявaщaта тогава длъжнocттa ĸмeт нa oбщинa Πepниĸ - за нeзaĸoнocъoбpaзнo paзpeшeни и изпoлзвaни ĸoличecтвa вoдa зa пpoмишлeни цeли oт дpyжecтвa "Cтoмaнa индъcтpи" AД и "Toплoфиĸaция Πepниĸ" AД. Това ще е поредното съдебно дело срещу бивш министър, заведено от прокуратурата в последните години, като предишните завършиха с оправдателни присъди.

Германия очаква по-висок икономически растеж

Германското правителство повиши прогнозата за растежа на икономиката през тази година до 3.5%. Кабинетът на Ангела Меркел се надява, че след отпадане на ограниченията разходите на домакинствата в страната ще подкрепят възстановяването от корона кризата. Предвижданията досега бяха БВП да се покачи с 3%. За 2022 г. прогнозите са за ръст с 3.6%. Министърът на икономиката Петер Алтмайер се надява, че икономиката на страната ще достигне равнището си отпреди пандемия най-късно през 2022 г.

ВИДЕО НА ДЕНЯ

Министърът на околната среда и водите в оставка Емил Димитров разпореди поредна проверка на свързаната с Христо Ковачки централа "Брикел". Повод този път е заснето лично от министър Димитров замърсяване. Местните жители в Гълъбово редовно сигнализират за подобно изпускане на мръсни газове, но никога досега проверките на институциите на са установили сериозни нарушения.

ПОСТ НА ДЕНЯ

Диана Митева е новият председател на Асоциацията на банките

Тя ще поеме ръководството на браншовата асоциация с тригодишен мандат след шестгодишното председателство на Петър Андронов. Диана Митева е дългогодишен банкер, като е сред изпълнителните директори на ДСК от 2003 г. - преди приватизацията й. От 15 години отговаря за банкирането на дребно в банката.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Новите случаи на коронавирус в България са 1759 за последното денонощие. При 14 023 направени теста това означава 12.5% дял на положителните проби. На седемдневна база случаите намаляват с 27.7%. Броят на починалите обаче остава висок - 194 за изминалите 24 часа. Данните във вторник обикновено са по-високи заради натрупвания от уикенда. В болница към днешна дата са 7669 души, от тях 724 в интензивни клиники. За последното денонощие са отчетени 4100 излекувани. Поставените дози ваксина са 10 910.

За четвърта поредна седмица заболеваемостта от COVID-19 в страната намалява и вече няма област с над 500 заразени на 100 хил. души население за 14-дневен период. Това показват данните от седмичния анализ на здравните власти, базиран на информацията от Единната информационна система. В момента най-висока е заболеваемостта в Русе, където за последните 14 дни са отчетени 494 новозаразени на 100 хил. души, а най-ниска - в Разград с 221 души на 100 хил. население. Въпреки спада цялата страна все още е в т.нар. червена зона, която се приема за тревожна - с над 120 новозаразени на 100 хил. души.

На среща с туристическия бранш премиерът в оставка Бойко Борисов потвърди, че на заседанието си в сряда правителството ще приеме удължаване на епидемичната обстановка с още месец - до края на май.

Белгийските здравни власти решиха временно да забранят влизането в страната на пристигащи от Индия, ЮАР и Бразилия. Това става, след като беше потвърдено, че и трите варианта на коронавируса, доминиращи в тях, са открити при тестване за COVID-19 в Белгия, а епидемията в трите държави е извън контрол. Превозът на пътници е забранен с всички видове транспорт, включително транзитното преминаване през Белия.

Сингапур изпревари Нова Зеландия в рейтинга на най-безопасните държави в периода на пандемията от коронавирус, съобщи Bloomberg. Причина са бързите темпове на ваксиниране на населението и ефективната борба срещу коронавируса в тази страна. В класацията, съставена от Bloomberg през ноември 2020 г., Нова Зеландия беше на първо място.

Първият заразен с "индийския" вариант в Патра, Гърция, не е пътувал и експерти не могат да установят откъде се е заразил, пишат гръцки медии. Той няма сериозни симптоми. В съседната ни държава са регистрирани поне два случая на "индийския" вариант. Вторият е на 33-годишна жена, върнала се от Дубай. Тя също не е хоспитализирана. Според главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев България "няма достатъчно връзки с Индия, за да е притеснителен новият вариант", въпреки че са интензивни транспортните връзки с държавите от Залива, както и с Великобритания, където вариантът също е активен.

Бразилският здравен регулатор отказа да даде разрешение за внос на руската ваксина "Спутник V", предаде Reuters. Решението на петчленното ръководство на регулаторния орган е единодушно, като експерти са посочили, че има рискове и "сериозни" дефекти - като липса на информация, гарантираща нейната безопасност, качества и ефикасност. Ключов се е оказал въпросът за присъствието в препарата на способен да се размножава аденовирус.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Бербатов ще се бори за президент на БФС

Бившият нападател на националния отбор по футбол Димитър Бербатов обяви, че ще се бори за президентския пост в Българския футболен съюз на предстоящия конгрес на 25 юни. "Официално откривам кампанията ми за президент на Българския футболен съюз. Мисля, че моментът е дошъл. Започнали сме да работим активно", обяви рекордьорът по отбелязани голове за България. Той посочи, че в екипа му влизат бившите му съотборници от националния отбор Стилиян Петров и Мартин Петров.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uys1511761111541407 avatar :-?
    Emil Dimov
    • + 1

    Вечерни новини: Нова ЦИК и видеонаблюдение за изборите, три варианта за влизане в "Новият"( стар!) парламент?!!!!

    Предсрочните избори се приближиха още днес (вторник) със съобщението, че утре държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на партията на Слави Трифонов И.>Т.>Н. (мат на шах "царицата" още в първия ход?!!!) Въпреки заявеното от Румен Радев намерение да даде на "Има такъв народ" повече време за намиране на формула за управление, въпреки категоричната заявка на Трифонов, че мандатът ще бъде върнат "на секундата"!!!?, въпросът за властта, както и за живота на 45-ия парламент ще се реши най-вероятно до две седмици.
    На която и да е от другите четири формации президентът да връчи третия мандат, няма да има реален ефект за изхода от ситуацията. "Демократична България" вече заяви, че не възнамерява да реализира мандата, а днес от "Изправи се! Мутри вън" декларираха, че ще обмислят какво ще правят, но не отхвърлиха възможността да предложат проект на кабинет. От БСП все още не са излезли с официална позиция, но така или иначе единствената разлика би произтекла, ако все пак на парламента бъде предложен проектокабинет с управленска програма - ще изглежда като проява на политическо мъжество след двата върнати "без бой" мандата от ГЕРБ и "Има такъв народ".

    Нещата не са такива каквито изглежда на повърхността, а именно: изглеждаше, че всичко върви като по "план", ама не съвсем - явно бе "програмирано" загубата на "победителите", но славун требеше да бъде трети, но ней се "народната" любов го направи втори и понеже сценаристите на трупата не бяха предвидили такъв сценарий това доведе до спешното "карантиниране" на техния лидер, който явно е "проект" на няКОЙ прокси, за да разсее народното недоволствие от лятото, но о ужас славун требе да стане от шоу мен Господин Трифонов (кандидат за Премиер, за което ТОЙ не е готов, защото можеше да се "пожертва", но това не е предвидено в "сценария", поради което ще играе сценката с "шах и мат" на царицата си в един ход?!!!!

    Нередност?
Нов коментар