🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Слави върна мандата, ГЕРБ, БСП и ДПС бламираха парламента и промените в Изборния кодекс

И още: Планът за възстановяване заминава за оценка в Брюксел, прокуратурата твърди, че има връзка между взривове във военни складове и оръжейния търговец "Емко", фирмата отрече

   ©  Цветелина Белутова

Политическата криза в България се задълбочава. На прага на важни промени в изборните правила работата на парламента беше блокирана от трите партии на статуквото. А президентът Румен Радев днес прие втория отказан мандат за съставяне на правителство - от "Има такъв народ". Пред журналисти и под освирквания от активисти на ВМРО зам.-председателят на формацията Тошко Йорданов повтори вече ясната им позиция, че нямат намерение да се коалират с партии от статуквото и че най-важната задача в краткия живот на парламента е промяната на Изборния кодекс.

Третият и последен мандат за съставяне на правителство вероятно ще отиде при БСП, но на етапа нито е ясно кога ще се случи това, нито дали точно на тях ще бъде предложена възможността. Това, което изглежда все по-сигурно, е, че през лятото ще има нови избори, а дотогава президентът Радев ще трябва да предложи служебен кабинет.

Междувременно премиерът в оставка Бойко Борисов обяви по време на заседанието на МС, че епидемичната обстановка се удължава до края на месец май. Правителството в оставка отново се похвали, че е преборило успешно третата вълна на епидемията. В петък отново ще има зелени коридори за ваксинации, а здравният министър в оставка Костадин Ангелов съобщи, че в област Варна е започнала ваксинация на работещите в туризма, за да се "спаси сезонът".

Друг политически скандал получи развръзка днес. Уволненият от УНСС преподавател доц. Мартин Осиковски, беше възстановен на работа от ректора проф. д-р Димитър Димитров след редица петиции и писма в негова защита от студенти и преподаватели. Осиковски беше освободен дисциплинарно за "уронване на престижа на учебното заведение", след като се беше възмутил във Facebook от присъствието на ГЕРБ и премиера Борисов в университета по време на предизборната кампания.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

ГЕРБ, БСП и ДПС бламираха парламента и провалиха гласуването на Изборния кодекс

Народното събрание днес не успя да финализира поправките в Изборния кодекс, както бе планирано, защото ГЕРБ, БСП и ДПС отхвърлиха програмата на парламента, точка, в която бяха още и промени за намаляването на държавната субсидия на партиите, както и създаването на анкетни комисии по различни казуси. Новите партии нямат достатъчно гласове, за да прокарат програмата и заседанието бе закрито 10 минути след началото. При гласуването на програмата 79 депутати бяха "за", 6 "против", а 123 "въздържали се".

Обясненията на партиите за бламирането на заседанието формално бяха несъгласия с предложения дневен ред.

  • От ГЕРБ посочиха, че имало твърде кратко време между гласуването на първо и второ четене на промените в Изборния кодекс. БСП пък не подкрепили програмата, защото в нея не били предвидени социалните и икономически мерки, които партията предложи с промени в редица закони, "за да помогне на икономиката, на бизнеса и хората". Програмата съдържаше и точка за създаване на временна комисия за казуса "Росенец", която не се харесва на ДПС. Редом с това пред парламента се провеждаше и протест на ВМРО срещу намеренията да бъде премахнат лимитът за изборни секции в чужбина.
  • На този фон Слави Трифонов, чиято формация "Има такъв народ" днес върна на президента проучвателния мандат, както бяха и обявили, коментира във фейсбук, че "ГЕРБ, БСП и ДПС показаха защо "Има такъв народ" трябваше да върне мандата". Трифонов отказа да състави правителство с предложената му подкрепа от партиите на статуквото с мотив, че това би било "политическо самоубийство". Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че провалянето на заседанието от БСП, ДПС и ГЕРБ "показва ясната физиономия на политическите сили". "Същите формации гласуваха и в защита на Гешев", припомни той.
  • Междувременно правната комисия на парламента подкрепи на първо четене законопроектите на Демократична България за закриване на специализирания съд и прокуратура, против гласуваха депутатите от ГЕРБ и ДПС. Въпреки подкрепата обаче, промените едва ли ще могат да минат през дневния ред на парламента до разтурването му, което се очаква скоро.

В крайна сметка бе решено да има извънредно заседание в четвъртък, на което ще се гледат само промените в изборния закон. От ГЕРБ обаче не дадоха гаранция, че ще подкрепят и утрешния дневен ред.

Планът за възстановяване заминава за Брюксел във варианта, предложен от правителството в оставка

Кабинетът в оставка ще внесе за одобрение в Европейската комисия Планът за възстановяване и развитие, по който България трябва да получи 12.5 млрд. лева до 2025 г. Това стана ясно днес на заседанието на Министерския съвет. Първоначалното намерение на вицепремиера Томислав Дончев беше да остави това на следващото правителство, но впоследствие Борисов заяви, че планът ще замине в този вариант. "Той не е Библия, може след това да се преправя, преписва, да се слага. Те са гъвкави документи. Това е ежедневен преговор с ЕК, с хората, които дават парите", коментира премиерът в оставка.

Прокуратурата: взривовете във военни складове в България имат връзка с "Емко"

Четири съмнителни взрива, свързани с оръжейния търговец "Емко", е разследвала прокуратурата, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на нарочна пресконференция. Те са били съответно през 2011, два през 2015 и 2020 г. Според прокуратурата при тези инциденти има подозрения, че са взривени нарочно. В тези складове са се съхранявали боеприпаси, които е трябвало да бъдат изнесени към Грузия и към Украйна, част от които са били на фирма "Емко" АД. Милева съобщи още, че доказателствата по разследването на двата взрива в складовете в село Иганово през март и април 2015 г. са изгорели в друг пожар в Института по специална техника в София същата година. От "Емко" АД заявиха, че твърденията на прокуратурата, че "Емко" има нещо общо с взривовете във ВМЗ Сопот, са "откровена лъжа". Тази лъжа също лесно се установява с налични документи", казват от фирмата. На практика единственият смисъл от пресконференцията на прокуратурата беше встъпителното слово на главния прокурор Иван Гешев, който се обяви за равнопоставен с ръководителите на ВКС и ВАС.

АБСУРД НА ДЕНЯ

Борислав Михайлов оттегли оставката си от БФС 18 месеца след като я подаде

Ден след като Димитър Бербатов обяви, че ще се кандидатира за президент на Българския футболен съюз на извънредния конгрес през юни, подалият преди 18 месеца оставка Борислав Михайлов обяви, че я оттегля. Това стана на изпълкома на БФС в сряда, на който беше отложен и самият конгрес. Така изборът на нов президент на федерацията ще е след февруари 2022 г. Изненадващият ход на Михайлов се разчита като опит да се запази поне още година статуквото във футболния съюз, което Бербатов остро разкритикува паралелно с план за реформи в нея. Михайлов подаде оставка през октомври 2019 г. след расистки скандал на мача България-Англия и след натиск на Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев. Тогава те обявиха, че спират парите за федерацията и късат отношения с нея, докато Михайлов е неин президент.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Кабинетът в оставка управлява от кухнята на Борисов

Премиерът и кабинетът в оставка в последните дни, изглежда, управляват от кухнята на Бойко Борисов, който е едновременно и в отпуск, и в болнични. Живото включване на "заседанието" в сряда (истинското заседание се е провело малко преди това онлайн) бе от дома на лидера на ГЕРБ в Банкя и на него присъстваха част от министрите, при това в костюми (с изключение на вицепремиера в оставка Каракачанов). Самият Борисов бе заел "председателското" място - пред кухненския барплот и на фона на дървен кръст и икона. Той държа реч с алегория за Великата сряда - денят на предателството на Юда.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 1850 са новорегистрираните случаи на коронавирус за изминалото денонощие в страната. Положителни са 10.3% от направените 17 987 теста. Активните случаи към днешна дата са 52 509, като в болници се лекуват 7480 души, от които 714 се нуждаят от интензивни грижи. За последните 24 часа в Единната информационна система са подадени данни за 81 починали и 3375 оздравели. Поставени са 16 749 дози ваксина.

Правителството в оставка отпусна допълнителни 83 млн. лв. за осигуряването през май и юни на допълнителните плащания от по 1000 лв. към заплатите на работещите на първа линия в борбата с коронавируса. Отделно от това финансовият министър Кирил Ананиев обяви, че през следващата седмица заедно със социалната министърка Деница Сачева ще внесат проект за отпускането на допълнителни 240 млн. лв., с които да се обезпечат помощите за бизнеса и хората в условията на пандемия, отново до края на юни.

С 12 гласа "за" здравната комисия прие проектозакон за определяне на критерии за въвеждане или отменяне на ограничения срещу разпространението на дадена зараза. В текстовете не се споменава конкретно COVID-19, но е ясно, че коронавирусът е поводът. Един от най-често критикуваните аспекти от управлението на COVID кризата досега е, че не е известно на какво основание се въвеждат строги ограничения и за кои сектори.

На заседанието си днес парламентарната здравна комисия одобри и искане на БСП, с което се възлага на кабинета "да предприеме всички необходими действия", за да осигури достъп до руската ваксина "Спутник V". Такова искане бе внесено от социалистическата партия още през февруари, но тогава бе отхвърлено. Решението да бъде окончателно гласувано и в пленарната зала.

През следващите дни държавите - членки на ЕС, ще доставят на Индия спешно необходимия кислород, лекарства и оборудване вследствие на искането на страната за подкрепа чрез Механизма за гражданска защита на ЕС, съобщи представителството на ЕК. Предложения за подкрепа понастоящем има от Ирландия, Белгия, Румъния, Люксембург и Швеция. Очаква се през следващите дни да бъде предоставена по-голяма подкрепа и от други държави членки, вкл. от Франция и Германия.

Богатите държави не успяха да предоставят равен достъп до здравеопазване по света, неадекватен бе и глобалният отговор, който би предотвратил "трагичната" ситуация в Индия. Това казва за австралийското издание на Guardian д-р Антъни Фаучи, главен медицински съветник на Белия дом. Думите му са публикувани в момент, когато Индия достигна 361 хил. новозаразени за 24 часа.

Извънредното положение заради COVID-19 в Португалия ще бъде отменено в петък, съобщи президентът Марселу Ребелу де Соуза. Решението се взема в момент, когато броят на инфекциите бележи рязък спад и страната се готви допълнително да смекчи строгия локдаун, наложен преди повече от три месеца.

КАКВО СЛЕДИМ

Колко бързо се възстановява американската икономика

В четвъртък ще бъдат публикувани първите данни за икономическия ръст на САЩ през първото тримесечие, които ще покажат скоростта на възстановяване от корона кризата. Предвижданията са БВП да се е покачил с 6.1% в сравнение с последното тримесечие на миналата година. Големите притеснения са, че по-бързият ръст може да доведе до значително по-висока инфлацията, което да накара Федералният резерв да повиши лихвите по-рано от очакваното.

Наближава крайният срок за деклариране на доходите

Крайният срок за деклариране и плащане на данък общ доход от физическите лица (без ЕТ и земеделци) през 2020 г. изтича на 30 април. Следващият работен ден за администрацията е 5 май. От тази година декларациите са предварително и автоматично попълнени от НАП на база получени справки за изплатени доходи. Хората с ПИК могат само да ги проверят и да ги пуснат обратно през системата на приходната агенция.