🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Нови избори през юли, без ограничения за ваксината на Johnson&Johnson в България

И още: Германският бизнес климат се подобрява с по-слабо от очакванията; "Земя на номади" спечели най-много оскари

Парламентарни избори 2021, урна, машинно гласуване
Парламентарни избори 2021, урна, машинно гласуване
Парламентарни избори 2021, урна, машинно гласуване    ©  Надежда Чипева
Парламентарни избори 2021, урна, машинно гласуване    ©  Надежда Чипева

Страстната седмица преди Великден започна със слънчево време и очаквана политическа новина - партията "Има такъв народ" ще върне веднага мандата за съставяне на правителство (вижте по-надолу какво следва).

ГЕРБ внесе жалба в Конституционния съд за наложения от парламента мораториум върху определени действия на правителството, а следобед делото беше образувано. Искането е той да бъде обявен за противоконституционен, а партията желае съдът да се произнесе бързо.

Бизнес новината от деня е, че "Еврохолд България" е наел германското поделение на американската банка J.P. Morgan да организира и структурира дълг от около 300 млн. евро, с който да се финансира сделката по покупката на бизнеса на CEZ в България.

Русия продължава натиска срещу най-известния критик на Путин - сега прокуратура спря дейността на щабовете на Алексей Навални, след като поиска да се обявят за "екстремистка организация".

Кризата с недостига на чипове продължава да затруднява автомобилния сектор - японската Mitsubishi ще свие производството, а Volkswagen предупреди своите мениджъри да се подготвят за още по-голям удар върху производството през второто тримесечие.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Партията на Слави ще върне мандата, избори през юли са най-вероятният сценарий

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви днес от страницата си във фейсбук, че предложението на партията му за премиер е шахматистката Антоанета Стефанова, но тя "веднага" ще върне мандата за съставяне на правителство.

Причината, която той посочи, е, че няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави стабилно правителство, тъй като не приема "подкрепа от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани". Така, изглежда, страната се движи почти сигурно към сценарий с формиране на служебен кабинет през май и нови избори през юли.

  • Не е ясно кога точно президентът ще връчи втория мандат на формацията на Трифонов. Той не е обвързан със срокове за това и през уикенда Радев намекна, че е готов да даде повече време на "Има такъв народ" да се опитат да сформират правителство. Основната причина е, че новият парламент има нужда от време, за да приеме промените в изборното законодателство и още няколко спешни задачи.
  • След като вторият мандат бъде върнат, Радев има право да избере третата формация, на която да връчи последния мандат. Неофициалните очаквания са това да е третата по големина сила БСП. Партията няма официална позиция какво ще прави, но е по-вероятно също да върне мандата, тъй като едва ли ще намери подкрепа за кабинет сред силите в настоящото Народно събрание. Възможно е третият мандат да отиде и при някоя от другите "партии на протеста", но няма очаквания и преговори за мнозинство.
  • Така президентът следва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори. Очакванията са датата за тях да е 11 или 18 юли, т.е парламентът ще има време до 11 или 18 май да приеме промените в Изборния кодекс, преди да бъде разпуснат, което е постижимо.

Без ограничения за ваксината на Johnson&Johnson в България

Ваксината срещу COVID-19 на Johnson&Johnson ще се прилага без ограничения в България, съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседание на Националния ваксинационен щаб днес. Решението идва, след като преди седмица американският регулатор поиска да спре употребата на препарата заради регистрирани случаи на кръвни съсиреци. Европейската агенция по лекарствата потвърди, че има връзка между случаите и ваксината, но ги нарече "много рядък страничен ефект". Разпределението на препарата в страната ще започне след два дни, когато се очаква да пристигне втората пратка от 14 400 дози. С нея България ще разполага с около 30 хил. дози. Тъй като ваксината е еднодозова, част от количествата ще се използват в туристическата индустрия, за да може бързо да се подсигури безопасен летен сезон. Поръчката на България към този производител е за общо 2 млн. дози, но график за доставките засега не е представян.

Германският бизнес климат се подобрява с по-малко от очакванията

Германският бизнес климат се подобри с по-малко от очакванията през април, защото третата вълна от заразени с COVID-19 и проблемите с доставките на компоненти за индустрията забавиха възстановяването в най-голямата европейска икономика. Индексът на бизнес климата на Института за икономически изследвания Ifo нарасна до 96.8 пункта, докато анкета на Reuters сред анализаторите предвиждаше по-голямо увеличение - до 97.8 пункта. Данните за индекса на мениджърските поръчки PMI от миналата седмица показа, че заводите продължават да произвеждат стоки с почти рекордни темпове през април, докато активността в сектора на услугите още е забавена.

ЕС поиска Чехия да върне 11 млн. евро заради конфликт на интереси на премиера Бабиш

Европейската комисия установи, че чешкият премиер Андрей Бабиш е в конфликт на интереси, съчетавайки публична длъжност с притежаван частен бизнес, и поиска Чехия да възстанови в бюджета на ЕС неправомерно получени от холдинга му "Агроферт" европейски средства. Окончателният одит на Брюксел по сигнал за конфликт на интереси установи, че Бабиш е продължил да контролира управлението на бизнеса си, докато е бил финансов министър, а по-късно и премиер, нарушавайки правилата. Това означава, че всички евросредства, отпуснати на компанията след февруари 2017 г., се считат за нередовни и трябва да бъдат върнати. За последните 4 години 320-те компании, влизащи в холдинга, са получили 11 млн. евро финансиране от европейския бюджет.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

"Земя на номади" спечели най-много оскари

За 93-ти път Академията за киноизкуства на САЩ връчи най-прочутите отличия в света на киното на церемония, необичайна заради пандемията. Тя се проведе на открито, а само няколкостотин номинирани и водещи присъстваха лично на събитието. Някои от предложените за награди се присъединиха по сателитна връзка от различни места по света. Най-много награди спечели филмът "Земя на номади" - за най-добър филм, за най-добра актриса - Франсин Макдорманд, и най-добър режисьор - Клоуи Жао. Сър Антъни Хопкинс влезе в историята като най-възрастния, отличен с награда за най-добър актьор за участието му във филма "Бащата". Мария Бакалова беше първата българка, номинирана за "Оскар" - за най-добра поддържаща женска роля заради играта си в "Борат 2". В тази категория наградата спечели южнокорейката Юн Ю-джин за участието си във филма "Минари".

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

35

години се навършват днес от ядрената трагедия в Чернобил. На 26 април 1986 г. в 01:23 часа местно време в реактор номер 4 на централата в Чернобил, в Северна Украйна, близо до руската и беларуската граница, избухва пожар. Последва най-голямата ядрена катастрофа в историята на човечеството.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 400 са новите случаи на ковид-19, отчетени в страната за изминалото денонощие. Направени са 5454 теста, от които положителни са 7.3%. Традиционно в понеделник числата са по-ниски, тъй като отразяват данните за почивната неделя. Към днешна дата активните случаи са 56 650. В болница се лекуват 8080 души, от които 746 в интензивни отделения. За последните 24 часа са починали 48 души с потвърдена коронавирусна инфекция, излекуваните са 557. Поставени са 2070 дози ваксина.

Нидерландия стана първата държава в ЕС, която забрани пътническите полети от Индия от понеделник. Ограничението ще продължи до 1 май заради опасения, че новият вариант на COVID-19, който предизвиква коронавирусна буря в Индия, ще проникне в Европа. В петък Обединеното кралство съобщи за 100 потвърдени случая на индийския вариант и наложи забрана на индийски граждани без британски паспорти и постоянно местожителство да влизат в страната. Австралия също обяви, че ще ограничи директните полети от Индия.

Ваксинирани туристи от САЩ ще имат правото да посещават ЕС в идните месеци, заяви в интервю за NYTimes председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. "Едно е ясно: 27-те държави членки ще приемат безусловно всички, които са имунизирани с ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата", увери тя. Председателят на еврокомисията не уточни кога точно ще стане това, но според вестника новите правила могат да влязат в сила това лято.

Казахстан започна кампания за ваксиниране със собствена ваксина, наречена "КазВак". Препаратът сега е в трета фаза на клиничните изпитания и се прилага в две дози. Министърът на здравеопазването Алексей Цой получи първата си доза директно по телевизията. Той каза, че се чувства добре, и добави, че казахстанското правителство преговаря с Турция за производството на още повече партиди от препарата.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Хеликоптерът на НАСА с трети успешен полет на Марс

Малкият хеликоптер Ingenuity на НАСА извърши трети успешен полет на Марс. Тежащият едва 1.8 кг хеликоптер със захранване от слънчеви батерии се издигна на височина 5 метра и се движи в продължение на 50 метра, след което се върна обратно на мястото на излитане. Полетът продължи 80 секунди и беше заснет от марсохода Perseverance, с който хеликоптерът пристигна на Марс.