🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Обискираният от прокуратурата полицай: Не знам в какво ме обвиняват

Ангел Папалезов е категоричен, че не познава Васил Божков и няма никакви контакти с него, за което намекват близки до прокуратурата медии

Ангел Папалезов    ©  Скрийншот БНТ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От около седмица прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на МВР. Изпращат се дълги списъци с имена на служители, за които ултимативно се иска справка в непосилен краен срок. Масово се призовават служители за разпит, най-вече от ръководния състав, включително на дирекция "Вътрешна сигурност". Във вторник, деня, в който встъпил в длъжност новият директор на ГДБОП Калин Стоянов, той получил призовка за разпит на другия ден в Националната следствена служба при следователя Людмил Георгиев. Справка за новия председател на ДАНС Пламен Тончев била изискана веднага след назначаването му.

Тази картина очерта вицепремиерът и служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков в блицинтервю за сайта bird.bg във вторник вечерта. Поводът да бъде потърсен е информацията в някои медии, че същия ден в кабинети на служители от МВР са проведени лични обиски и претърсване на помещения.

Става въпрос за човек, който миналата седмица е бил определен да участват в комисията за проверка на скандала с подслушването, поясни Рашков. И не скри мнението си, че по този начин прокуратурата целенасочено осъществява натиск върху новоназначените на ръководни постове, за да ги стресира и да се разстрои работата на ведомството. Изглежда, че една от целите е да се осуети проверката на подслушването, включително като се забави този процес, каза Рашков. По тази причина той е бил принуден да подмени двама от членовете на комисията по проверката за използването на СРС с други служители, за да не компрометира проверката.

Обичайно словоохотливата прокуратура, която прави обществено достояние всяка кокошкарска кражба, за която е повдигнала обвинение, този път обаче запази мълчание и остави жълтите сайтове да "информират" публиката. Едва в сряда сутринта на сайта на държавното обвинение се появи много кратко съобщение, според което Специализираната прокуратура е повдигнала обвинение на началника на сектор "Културно-исторически ценности" в Главна дирекция "Национална полиция" главен инспектор Ангел Папалезов след претърсване в дома и в кабинета му. Той е обвинен за участие в организирана престъпна група за трафик на културно-исторически ценности и пране на пари.

Но пък кафявия сайт ПИК, който често играе ролята на пиар на прокуратурата, още във вторник вечерта оповести - разследваният и подложен на обиск висш полицай от ГД "Национална полиция" Ангел Папалезов е свързан с Васил Божков по линия на културните ценности и бил наблюдаван отдавна.

От 10 години съм началник на сектор "Културни ценности", никога не е имало каквото и да е съмнение в моята работа, заяви за "Капитал" Папалезов, когото потърсихме за интервю. И добавя, че ако е имало и най-малката причина за съмнение в него, няма логика да бъде оставен на работа година и половина след като делата срещу Божкова са бил образувани. Започва да говори без подкана и без въпрос дори.

Служител съм на МВР от 2001 г., а от 2003 г. се занимавам с престъпления, свързани с културно-исторически ценности. В Главна дирекция "Национална полиция" съм от 2007 г., вече 14 години. До момента никой по никакъв начин не е имал причина да се съмнява в моите професионални и морални качества. Напротив от 10 години съм началник на сектор "Културни ценности" и мисля че аз и екипът ми се справяме прекрасно. Няколко министри - както на вътрешните работи, така и на Министерството на културата - ни разпознават като едни от най-добрите партньори. Предметът на дейност на нашия сектор е както от оперативен характер, така и методически проверки и консултации на законодателни инициативи. Аз съм участвал в работни групи на Министерството на културата от 2008 г. досега. Пряк свидетел съм на приемането на Закона за културното наследство, неговите промени, изработването на всички наредби вътре. Познавам целия арт пазар, повечето колекционери, антиквари, както и голяма част от криминалния контингент по линия културни ценности, който се занимава с незаконно придобиване, сделки и трафик на културни ценности. Досега не се е намерил никакъв повод за съмнение аз да имам някакъв нерегламентиран контакт с тях.

Изключително много ме притеснява фактът, че бях изваден от комисията за проверка за нерегламентираните подслушвания, за което аз не разбрах защо се случва, както и извършените процесуални действия срещу мен - личен обиск, претърсване и изземване в служебния ми кабинет във вторник.

Обясниха ли ви на какво основание се извършват тези действия?

Определение на Специализирания наказателен съд по досъдебно производство на следствения отдел на Специализираната прокуратура.

В качеството ви на обвиняем?

Ами все още нямам някакво качество, но съм призован на 7 юни да се явя на разпит, ще видя в какво качество.

От думите ви дотук се налага изводът, че до момента нямате дисциплинарни нарушения, нямате провинения?

Абсолютно никакви.

Досието ви е чисто?

Да.

И в момента, в който ви назначиха за член на Комисията по проверка на подслушванията?...

От миналата седмица съм включен със заповед от министър Рашков в Комисията по проверка на исканията за СРС от страна на МВР - за тяхната законносъобразност и законно приложение. С изненада разбрах в началото на седмицата, че излизам от тази комисия, неизвестно по каква причина. На следващия ден започват процесуални действия спрямо мен.

Изведнъж се намериха данни, че по някакъв начин съм подпомагал незаконната дейност на някаква организирана престъпна група. Как толкова години до момента не ги откриха?

Добре, до момента имаше ли някакви проверки срещу вас?

Не.

А с Васил Божков имали ли сте срещи някога?

Личен контакт с Васил Божков съм нямал.

Никога през живота си?

Никога.

Включително и телефонни разговори ли?

Включително и телефонни разговори съм нямал.

Контактувал съм с хората от неговата фондация "Тракия" във връзка със законопроекти и наредби, защото те са активна страна като Съюз на българските колекционери. През 2018 г. в Народното събрание беше внесен от група народни представители Закон за изменение и допълнение на Закона за културното наследство. В Комисията по култура се яви представител на Съюза на българските колекционери, който обясняваше законопроекта.

А някакви допирни точки с Васил Божков, каквито и да е?

Само с хората от неговата фондация в чисто професионален план. Кирил Христосков ми е бивш колега. С него се познаваме от 2004-2005 г. С проф. Инкова, която е реставраторката, съм се срещал и на работни групи, и в чисто служебен план по отношение на реставрацията на археологически предмети. С хора от тази фондация имам контакти, но това е нормално.

В моята длъжностна характеристика е написано, че аз трябва да контактувам с професионални организации по сферата ми на дейност.

Правилно ли разбирам, че в момента вие нямате никаква яснота в какво сте обвинен и въз основа на какви факти. Въпреки че са ви направили обиск и претърсване?

Все още нямам, да. Не са ми показвали никакви материали...

И само дойдоха и ви показаха разрешение за обиск от Специализирания съд по досъдебно производство?

Дойдоха двама следователи и наблюдаващ прокурор. Полицаи нямаше.

Вижте, аз нямам притеснения нито за професионалната си, нито на личната си дейност. Знам, че нещата ще си дойдат на мястото си в течение на времето. Просто силно ме разтърси това, че по незнайни за мен причини някой ме набеждава в нерегламентирани контакти или престъпления, подпомагайки лица от криминалния контингент.

Наистина ли не може да си обясните причините? Защото излязоха твърдения за участие в организирана престъпна група за трафик на културни ценности и пране на пари?

Аз съм служител с опит и със самочувствие, че имам логиката на нещата, но не искам по никакъв начин да правя публични изявления в сегашния момент. Смятам, че прокуратурата ще стигне до истината възможно най-бързо и ще разбере, че е била много грубо подведена от определени лица.

Кои определени лица?

Такива, които най-вероятно се притесняват от моята професионална дейност. Или пък искат да опетнят репутацията ми, контактите ми с политици, с хора от висшата администрация. И по този начин да предотвратят някакви положителни развития по опазване на културното наследство. С настоящия министър на културата г-н Минеков се познаваме над 10 години, имаме много разговори както по проблемите от административен капацитет, така и от правно-нормативен, така и от организационен капацитет, какво може да се подобри в работата и във взаимодействието между Министерството на културата и Министерството на вътрешните работи. Откакто е избран за министър на културата, сме правили няколко срещи и няколко телефонни разговора, които коренно да променят системата на работа в МВР по отношение на този вид престъпления.

Аз в годините до момента никога не съм се притеснявал да се срещам с хора от професионалната сфера в културата, независимо от техните политически възгледи и моментно състояние. Поддържам контакти и с Вежди Рашидов, с г-н Боил Банов, с Петър Стоянович, с всичките им началници на кабинети до момента поддържам някакъв контакт. На мен това ми е професионално задължение. Това ми е във функционалните компетентности аз да подобрявам средата за работа в тази сфера. И всичко, което може да допринесе по някакъв начин да се образуват повече досъдебни производства и да има повече задържани неща на територията на България и по-малко кражби на културни ценности и съвременни произведения на изкуствата в България, толкова по-добре. И може да попитате Националния исторически музей, Археологическия музей, НКГ, регионални музеи, Министерството на културата, в самото МВР може да попитате за отношението към мен.

Според вас каква е причината за това, което се случва в момента - с работата ви в отдела по отношение на културните ценности или с включването ви в тази група за проверка на СРС, от която сега министърът ви изключи?

Аз не мога да гадая. Но действително възможните причини са две - или включването в проверката и общ опит за дискредитиране на министерството или дейността във връзка с културните ценности. Аз мисля, че ако е имало някакви опасения, че мога да съм свързан с работата на Фондация "Тракия", с Васил Божков, то е абсурдно да ме държат на тази работа година и четири месеца след началото на наказателното производство.

Имало ли е някакво отношение вашата работа и на вашия отдел към наказателното производство за колекцияте Васил Божков?

От образуването на тези дела и започването на процесуалните действия по делото на Божков не съм бил привличан нито като експерт, нито в каквото и да е друго качество.

Не са искали и някакви документи от нас, така че нямам никакво вмешателство както по разследването така и по оперативната информация, която е подкрепяла това разследване. По никакъв начин нито съм затруднявал, нито съм отклонявал, а и преди образуването на тези дела - никога не съм имал отношение с фондация "Тракия" по отношение на предмети, действия или нещо друго. Единственият контакт, който съм имал с тях, е във връзка с промени на нормативни документи, в които те са били участници в работни групи чрез Съюза на българските колекционери.