Вечерни новини: МиГ-29 се разби в морето при учение; Подкрепата за ГЕРБ спада след санкциите на САЩ

И още: На магистрала "Хемус" се строи незаконно; Световната банка запази прогнозата за ръста на българската икономика; ЕЦБ може да помисли за свиване на паричните стимули

Срядата мина под знака на трагичния инцидент с падналия в Черно море по време на учение български МиГ-29. Надеждите за намирането на пилота не са големи, макар операцията да продължава, съобщи служебният премиер Стефан Янев на брифинг следобед. Макар точната причина за инцидента все още да не е ясна, случаят възбуди отново разговора за поддръжката на старите руски самолети и дългогодишните проблеми на военната авиация, които водят и до периодични инциденти.

Усещането за институционална война в България се засилва все повече, след като Агенцията по вписванията отказа да регистрира и новото ръководство на Александровска болница с мотив за неспазена процедура. Блокирано е и вписването на ново ръководство на Правителствена болница след скандала с търговията на органи, а досегашният директор Любомир Спасов обжалва отстраняването си въпреки шокиращите разкрития.

Здравният министър Стойчо Кацаров обвини агенцията в произвол и поиска да бъде проверена от министъра на правосъдието и директорката й да бъде отстранена. Откази на агенцията да узакони кадрови промени, направени от служебния кабинет, обаче има и в други сектори, а усещането е за защита на статуквото.

Интересна новина от предизборния поток е оттеглянето на най-големия финансов донор и зам.-председател на "Републиканци за България" - предприемачът с бизнес в САЩ Павел Вълнев, което поставя въпроси за бъдещето на политическия проект на Цветан Цветанов.

Австралиецът Джок Полфрийман пък е осъдил България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург по дело за нанесен му побой от надзиратели в Централния софийски затвор, докато изтърпяваше присъда по обвинение в убийство на студента Андрей Монов, съобщи адвокатът му.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Инцидентът с МиГ-29 отново повдига горещите въпроси за бойната авиация

МиГ-29 от състава на българските ВВС е аварирал и се е разбил по време на тренировъчна мисия над Черно море през нощта. Бойният самолет, който участва в тактическите стрелби "Шабла 21", е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00.45 ч., като засега не е ясно дали пилотът е успял да катапултира. Изтребителят е бил управляван от майор Валентин Терзиев, началник-щаб на ескадрила в авиобаза "Граф Игнатиево". Провежда се операция по неговото издирване и спасяване, но надеждите по думите на служебния министър Янев не са големи.

Търси се черната кутия. Според военния министър Георги Панайотов българският МиГ-29 е бил сам и е изпълнявал тренировъчна стрелба по светеща мишена. Причините за инцидента не са ясни - дали става дума за технически проблем или евентуална човешка грешка. До момента черната кутия на авариралия МиГ-29, която потенциално би дала отговори в тази насока, не е намерена. Търсенето й ще продължи с участие на водолазни групи, като евентуалното местонахождение на останките от самолета е на дълбочина около 70 м. Учението "Шабла 21" е прекратено, а също така и плановата летателна дейност в цялата армия.

Водеща версия за инцидента все още няма. Знае се, че въздушната мишена, която изтребителят е поразил, е падала към земята с по-голяма скорост, което е накарало пилота да коригира курса. Това навежда на мисълта, че може да става дума за дезориентация, тъй като е провеждан нощен полет над морска повърхност. Според Янев авариралият МиГ-29 е бил в добро техническо състояние и преди инцидента с него е извършен друг полет. Премиерът не пропусна да отбележи, че българските пилоти имат критично нисък нальот в сравнение с колегите им от другите натовски армии и подготовката им е на границата на санитарния минимум.

Горещите въпроси. На дневен ред стои и въпросът с техническата поддръжка на старите ни съветски МиГ-29, чиито ремонти се извършват от Русия срещу десетки милиони левове и които от години са свързани със системни проблеми и забавяния. Авиационни експерти допускат и възможност за експлозия на ракета под крилото на изтребителя, тъй като боеприпасите за нашите МиГ-29 също са стари.

Световната банка оставя без промяна прогнозата си за ръста на българската икономика - 2.6%

Световната банка оставя непроменена прогнозата си за ръста на българската икономика през тази година и залага на 2.6%, които ще се ускорят до 3.3% през 2022 г. Числата за България са по-ниски в сравнение с останалите страни от региона, но и спадът на БВП през 2020 г. беше по-малък (-4.2%). В Централна Европа, която включва България, Хърватия, Унгария, Полша и Румъния, се очаква среден ръст от 4.6% както през 2021 г., така и през 2022 г., подкрепен от възстановяване на търговията.

На магистрала "Хемус" се строи незаконно

Регионалният министър Виолета Комитова направи инспекция по трасето на автомагистрала "Хемус" в района на Велико Търново и констатира, че въпреки липсата на строително разрешително там се работи и има струпани машини. На компании са превеждани милиони авансово, а реалното строителство по думите на Комитова може да започне след 4-5 години. Доклад на Сметната палата откри, че за отсечки без строително разрешително са преведени 800 млн. лв. Министърът реши да смени ръководството на държавната "Автомагистрали", но за момента старите директори не искат да напуснат компанията.

ЕЦБ може да помисли за свиване на паричните стимули

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да даде сигнал след заседанието си в четвъртък, че планира да свие паричните стимули на фона на ускоряването на икономическото възстановяване в еврозоната след пандемията от коронавирус. Анализаторите смятат, че банката ще задържи водещите си лихви на рекордния им минимум близо до нулата, но може да намекне, че до края на годината може да намали програмата за изкупуване на облигации, защото най-лошото от кризата и за еврозоната, и за световната икономика вече е отминало. Засега програмата би трябвало да продължи до март догодина. "Според мен сега, през май и юни, сме в повратен момент. Отсега нататък икономиката ще расте бързо, но започвайки от слаби позиции", заяви наскоро икономистът от ЕЦБ Филип Лейн.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

След обявяването на санкциите на САЩ срещу Делян Пеевски и Васил Божков вотът за ГЕРБ намалява с 2% до малко над 20%, което е най-същественият му спад за толкова кратък период. Партията на Борисов остава първа сила, но разликата с ИТН е все по-малка, въпреки че партията на Слави Трифонов не увеличава съществено подкрепата си в сравнение с вота през април. Това е един от изводите от проучване на "Алфа рисърч", направено в периода 30 май - 7 юни. Според данните на агенцията отново може да се очаква парламент с шест формации, но този пък т.нар. протестни партии ще са в още по-добра позиция. Националистите пък остават под бариерата дори след новото си обединение.

ОЩЕ ИЗБОРИ 2021

ЦИК изтегли номерата, с които партиите и коалициите ще бъдат вписани в изборната бюлетина. Сред основните претенденти за парламента ГЕРБ ще е под номер 5, а точно над нея с 4 е коалицията около БСП. "Има такъв народ" ще е под номер 22, а "Демократична България" - 23. На ДПС се падна номер 7, а на "Изправи се! Мутри вън!" - номер 8. Патриотичното обединение между ВМРО, НФСБ и "Воля" е номер 16.

Зам.-председателят на партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" Павел Вълнев обяви, че излиза от проекта. Във фейсбук бизнесменът, който живее и работи в САЩ, пише, че е убеден, че може да реализира идеите си за единение на българската нация и завръщане на голяма част от българската емиграция, "без да прибягвам до средствата и методите на партии", и добавя, че скоро ще представи идеята си "за голям граждански проект". Вълнев бе сред големите дарители на "Републиканци за България", като за вота през април подкрепи формацията с 1 млн. лв.

Всички български граждани могат да проверят по електронен път номера и адреса на избирателната секция, в която ще гласуват, в сайта на ГРАО, както и със есемес с ЕГН на номер 18429 на цена 25 ст. без ДДС или на безплатен телефон 0800 1 4726.

КАКВО СЛЕДИМ

Американският президент Джо Байдън започна европейската си обиколка

Президентът на САЩ Джо Байдън започва обиколка в Европа и това е първото му посещение в чужбина, откакто е поел поста. Той ще участва на срещата на Г-7 във Великобритания в петък, а след това в Брюксел ще участва на лидерската среща на НАТО и на форума ЕС - САЩ. Според проект на заключенията от срещата лидерите на ЕС и САЩ двете страни ще се ангажират да прекратят своите търговски спорове и да призоват за ново проучване на произхода на COVID-19. Европейската визита на американския президент ще завърши следващата седмица в Женева със среща с руския му колега Владимир Путин.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Турските власти обявиха война срещу най-големите до момента струпвания на морска слуз в заливите на Мраморно море. Водолази и лодки започнаха почистването на дебелия лигав слой от органични вещества, разпространил се в морето на юг от Истанбул. Това е естествено създадена органична материя, резултат от претоварването на водораслите с хранителни продукти заради топлото време и замърсяването на водата. Слоят е заплаха за морския живот и риболовната индустрия. Експерти смятат, че вина за ставащото имат замърсяването и климатичните промени, а по-рано през пролетта подобни наноси имаше и по крайбрежието на Северна Гърция.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 178 са новите случаи на COVID-19 за последното денонощие. Положителни са 1.17% от направените 15 149 теста. Към днешна дата в страната са активни 14 583 случаи на коронавирус, като 2467 души са в болница, а 267 от тях са в интензивни клиники. Починалите за денонощието са шестима, а излекуваните 723. Поставени са 21 771 дози ваксина.

Pfizer ще тества ваксината си сред по-голяма група деца - до 4500, на възраст под 12 г. и с по-ниска доза от използваната при по-ранните изпитания. Във възрастовата група 5 - 11 години ще бъде тествана доза от 10 микрограма, а при децата от 6 месеца до 5 г. - от 3 микрограма. Резултати от изпитванията при 5-11-годишните се очакват през септември и още същия месец вероятно ще бъде поискано разрешение за употреба, съобщи говорител на компанията. Данните за деца на възраст от 2 до 5 г. ще са готови малко по-късно, а тези за групата от 6 месеца до 2 г. - през октомври или ноември.

Русия съобщи за 10 407 нови случая на коронавирус през последните 24 часа, което е най-големият брой ежедневни инфекции от началото на март. Общият брой на заразените от началото на пандемията наближава 5.2 млн. души. През денонощието са починали 399 души, с което броят на регистрираните жертви достигна 124 895. Федералната агенция за статистика изчислява починалите на 270 хил. между април 2020 г. и април 2021 г.

Франция и Белгия отварят закритите части на заведенията от днес. Увеличава се допустимият брой на клиентите в магазините във Франция - правилото вече ще е 4 кв.м на човек вместо досегашните 8 кв.м. Кината, театрите, концертните зали и музеите ще могат да приемат до 65% зрители от капацитета си вместо досегашните 35%. От сряда ваксинираните от определени държави, сред които и България, ще могат да влизат във Франция без PCR тест срещу документ за завършен ваксинационен цикъл. В Белгия подобна мярка ще влезе в сила от 1 юли.

САЩ облекчиха условията за пътуване на свои граждани до над 110 държави. За 61 от тях оценката за риска за пренасяне на COVID-19 е подобрена от най-опасното "ниво 4", като забраната за пътуване е заменена от препоръка да бъдат посещавани само от напълно ваксинирани. За други 50 държави индексът е свален до "ниво 2" или "ниво 1", като в тази група са Сингапур, Израел, Южна Корея, Исландия, Белиз и Албания. България е преместена в "ниво 3", където още се намират Франция, Еквадор, Филипини, Индонезия, Малайзия, Южна Африка, Канада, Мексико, Русия, Испания, Швейцария, Турция, Украйна, Хондурас, Унгария, Полша, Дания и Италия.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Салвадор направи биткойна официално платежно средство

Биткойнът вече е официално платежно средство в Салвадор, обяви президентът Наийб Букеле. Според него тази мярка ще увеличи заетостта и ще накара повече хора да се обърнат към банките. Букеле, който е най-младият президент в Латинска Америка и е известен с бунтарските си виждания, обяви, че решението е било одобрено от депутатите със "супермнозинство", съобщава Bloomberg. Президентът в миналото е заявявал, че биткойнът може да стимулира икономиката на страната, да помогне да се увеличи слабото проникване на банките и да ускори трансфера на извършваните годишно парични преводи за 6 млрд. евро.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    samsum avatar :-|
    Deputat 241

    Въпросът е кой свали нашия самолет?

    Нередност?
Нов коментар