Три "знака" от изборите в Благоевград

Могат ли ниската избирателна активност, успешното машинно гласуване и третото място за ГЕРБ да се приемат като тенденция и за парламентарния вот на 11 юли

Гласуване на частичните кметски избори в една от секциите в Благоевград на 27 юни
Гласуване на частичните кметски избори в една от секциите в Благоевград на 27 юни
Гласуване на частичните кметски избори в една от секциите в Благоевград на 27 юни    ©  Велко Ангелов
Гласуване на частичните кметски избори в една от секциите в Благоевград на 27 юни    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Частичните кметски избори в Благоевград в неделя не излъчиха победител и на балотаж отиват кандидатът на "Има такъв народ" Илко Стоянов и Румен Томов, досегашният кмет, кандидатирал се отново като независим, подкрепен от БСП. Този резултат беше многократно тълкуван като "знак" за изхода от предсрочните парламентарни избори на 11 юли. И най-вече факта, че кандидатът на ГЕРБ Андон Тодоров е останал трети, отпадайки от надпреварата.

Обстоятелствата около вота в областния град обаче не дават твърди основания за очакване на подобно развитие и на парламентарните избори. Най-малкото защото по принцип е некоректно въз основа на един тип избори да се правят изводи за друг тип - местните, парламентарните и президентските имат особености, които правят подобни сравнения подвеждащи.

И все пак в случая с частичния вот в Благоевград такава връзка с предстоящите избори на 11 юли донякъде може да бъде направена по линия на въведеното изцяло машинно гласуване, както и по отношение на избирателната активност. За загубата на ГЕРБ има и специфични причини, свързани с вътрешнопартийни процеси в областния град, затова не би следвало резултатът на бившите управляващи там да се пренасят механично в национален мащаб.

Ето три фактора за резултата от изборите за кмет на Благоевград, които биха могли да бъдат анализирани в светлината и на предстоящите предсрочни избори за Народно събрание:

1. Ниската избирателна активност. Близо 28% от имащите право на глас отидоха до урните в неделя, което изглежда драстично ниска активност в сравнение с редовните местни избори през 2019 г., когато на първия тур беше 58%, а на последвалия балотаж между спечелилия Румен Томов и кандидата на ГЕРБ и дългогодишен кмет Атанас Камбитов - малко над 51%.

Обичайно избирателната активност на частични кметски избори е по-ниска от тази на редовните. И въпреки че не е коректно да се сравняват местни с парламентарни, ако регистрираната в Благоевград слаба активност се дължи на фактори като умора от зачестило гласуване, както и навлизане в почивния летен сезон, може да се направи извод, че такава тенденция се очертава и за предсрочните за парламент. Това от своя страна означава вероятност за преизчисляване на прогнозираните сега резултати от вота на 11 юли, както и на състава на бъдещото 46-о Народно събрание.

2. Успешното машинно гласуване. Това е аспектът, в който проведените в неделя частични избори в Благоевград и още седем кметства в страната могат да се приемат като репетиция за предстоящите парламентарни. Протичането им не потвърди апокалиптичните прогнози от бившите управляващи за провал на въведеното от 45-ия парламент гласуване изцяло с машини в секциите с над 300 избиратели. Още повече, че делът на възрастните хора, участвали във вота, е значителен. Общо 188 машини са били използвани в този ден в страната и нямаше данни за избиратели, които са се отказали да упражнят правото си на глас по тази причина, както и за проблеми със самите устройства.

Съобщението, че една от машините е спряла, се оказа неточно - от ЦИК уточниха, че причината не е техническа повреда, а просто в продължение на 5 минути никой не е гласувал.

3. Третото място на ГЕРБ. Загубата на ГЕРБ в Благоевград може да се тълкува и като предизвестена. Освен общата тенденция за спад в подкрепата за бившите управляващи на национално равнище в областния град партията на Бойко Борисов инкасира и ефекта от проблемите в местната си структура през последните години. От 2012-а до 2019 г. кмет на Благоевград беше издигнатият от ГЕРБ Атанас Камбитов, чието управление беше свързвано най-вече с раздаване на обществени поръчки на близки фирми без търг и конкурс и с видимото западане на града. След загубата на изборите през 2019 г. от независимия кандидат Румен Томов, подкрепен от БСП, Камбитов напусна партията на Борисов и се прехвърли в новоучредената "Републиканци за България" на бившия втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов.

През 2019 г. Борисов каза, че за Благоевград го е яд, защото Камбитов е имал след първия тур около 15% преднина, но тя се стопила само за седмица, след като се видял записът, на който "играят ръченица с пари на челото".

За третото място на ГЕРБ се коментира и друга причина - изборният ден премина, без да е подадена нито една жалба или сигнал за нарушение. Отчетена беше и необичайно ниска активност в ромската махала. Тези два фактора също могат да се окажат тенденция и за предстоящия парламентарен вот.

Кои са претендентите за кмет на Благоевград

Получилият 35% от гласовете на първия тур Илко Стоянов е родом от Благоевград и е адвокат по професия. Завършил е "Право" в ЮЗУ, има и магистратури по "Национална сигурност" и по "Здравен мениджмънт". Стоянов има близо десетгодишен опит в местното управление и доста шарена партийна обвързаност. Бил е два мандата общински съветник в областния град - първия (2011 - 2015 г) от партия "ВОТ Консерватори" (създадена през 2011 г. от бизнесмена и политик Пламен Юруков, председател на СДС в периода 2007-2008 г. ), а втория - от партията на Светльо Витков "Глас Народен". В края на 2015 г година е назначен и за заместник-кмет по финансовите въпроси в община Петрич.

През 2018 г. Стоянов подава оставка от общинския съвет заради отказа на местния парламент да допусне провеждането на референдум по обществено значими въпроси за развитието на Благоевград. Година по-късно напуска и зам. кметския пост, след като става ясно, че е приел да оглави структурата на партията на Слави Трифонов в Благоевград. За кратко той бе и депутат от ИТН в 45-ото Народно събрание.

За настоящите частични избори Илко Стоянов изненадващо получи подкрепа и от СДС - Благоевград, въпреки че партията е коалиционен партньор на ГЕРБ в парламентарните избори. Илков бе подкрепен и от коалиция "Изправи се! Мутри вън!".

Румен Томов, който сега е втори с над 28% от гласовете, спечели последните редовни местни избори през 2019 г. като независим кандидат, подкрепен от БСП, със солидна разлика от над 15% пред дотогавашния кмет Атанас Камбитов от ГЕРБ. Последният завърши мандата си на фона на куп скандали и съмнения за корупция и дори бе директно обвинен за загубата от Борисов, който заяви, че "някои кметове са се превърнали в деребеи".

Скоро след загубата си Камбитов направи опит да елиминира Томов, като поиска отстраняването му заради несъвместимост - че не е успял в законовия едномесечен срок да се заличи едноличната си фирма, както изисква законът. Общинската избирателна комисия обаче отказа да прекрати мандата на Томов и така спорът стигна до Административния съд в Благоевград. В последвалата съдебна битка се оказа, че Томов всъщност е извършил прехвърлянето на фирмата си в срок, но поради технически пропуск заличаването му в Търговския регистър се е забавило. Въпреки това съдът постанови, че Томов все пак трябва да бъде отстранен от длъжност. Спорът стигна до Висшия административен съд, който в крайна сметка през април тази година се произнесе не в полза на Томов и мандатът му бе прекратен.
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо
    • - 8
    • + 1

    Хората срещу машините.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    Доста повече от три са.
    1. Машините ликвидираха невалидния вот.
    2. Активността в гетата падна.
    3. Отново сработи синдрома на месията. С нищо незабележимият зам. кмет на Петрич води в Благоевград единствено защото е от ИТН.
    4. Вътрешните проблеми и междоусобици в Герб се осветиха.
    5. Кандидатът на доскорошната властова гарнитура отиде в канавката.
    6. Въпреки сътресениятя БСП запазва кондиция.
    7. ДБ си е столична партия- 3% в Бл.
    8. Дори Възраждане ги бият - 4,11%.
    9. Аналитичното мислене отсъства.

    Нередност?
  • 3
    crusible avatar :-?
    crusible
    • + 2

    До коментар [#] от "Dr":

    Евала Док, отделил цели две обособени точки на ДБ, a на БСП само една. И всичко това, за да кажеш нещо, което стана очевидно на предните избори, когато и ВМРО събра повече гласове от ДБ. Също така, напомням ти, че Април месец ИТН събра повече гласове от БСП в Благоевград, така че и на този фронт няма изненади. Но пък щом смяташ, че БСП е в кондиция, аз нямам нищо против, защото това означа преко сили 3-ти далеч начад от водещите две партии.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Re: crusible
    Защо такава докачливост?
    Въздържал съм се от коментар и просто съм дал факти.
    И тъй като видимо това не ви стига, ще кажа, че кметските, които по дефиниция са личностни избори, започват да страдат от месианска партизанщина. Томов е много свестен човек, но гражданството (и селянството) в Бл ще си избере (вероятно) магаре по популярната от миналото Бойкова фраза: "И магаре да предложа, ще го изберат..."
    Затова и нукому неизвесният ренегат от Марешки ще им стане кмет.
    Явлението на частичтите в Бл е именно затвърждаването на политическото месианство.

    Откъдето идват и всичките ни трагедии.

    Нередност?
  • 5
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 1

    До коментар [#] от "D-r D":

    Е как точно сте се въждържал от коментари, като точките са пълни с такива. Прочетете си ги отново.

    По отношение на избора на Благоевград, действително има нещо вярно по отношение на политическото месианство. В случая, това показва, че обществото поради една или друга причина дава огромен кредит на доверие на ИТН. Дали ще го оправдае предстои да видим. В същото време, явно вашият кандидат действително е добре разпознаваем след като факта, че е от БСП не му е попречил да стигне финалата права.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    Re: crusible
    Агресирането по повод разлики в мисленето,убежденията, културата и средата са първата крачка към концлагерите и комините им.

    В този смисъл ще си спестявам постовете ви.
    P S. А Томов е от типа хора, които внасят оптимизъм, че не всички са Камбитовци, Томовци (Пд), Икономовци, Портних и подобни.

    Нередност?
  • 7
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    До коментар [6] от "D-r D":

    От години ролята ти в тоя сайт е да препредаваш опорни точки на БСП, да ги подкрепяш и да громиш всякакви алтернативи на статуквото. Естествено, част от цялостната ти дейност се разлива и в анти-западно говорене от всякакъв тип.

    Нищо не те различава от скуби, освен дългият стаж.

    Нередност?
  • 8
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Всякакъв опит да се приписва успехът, изкован от гражданският кандидат Томов върху рухналата аура на столетницата е смехотворен.

    Именно нелеко преглътнатата нужда от издигане на достойни кандидати извън партията е единственият източник на червени успехи в последното десетилетие. Ако бяха на власт, хора като Радев и Томов нямаше да са дори в листите.

    Нередност?
  • 9
    philipo avatar :-(
    philipo
    • - 1
    • + 1

    Цяла статия с анализи за изборите в Благоевград и нито дума, нито думичка за това, че в областния център Благоевград, за градската левица ДБ са гласували точно 628 човека или цели 3.47%!
    Толкова за "свободата на словото", за обиктиваната и честна журналистика!
    Капитал - вие станахте по-зле и от "Работническо дело".
    Жалко - едно време, заедно с Дневник бяхте от съвсем малкото читави медии.

    Нередност?
Нов коментар