🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хаирли олсун, Борисов

Кой беше преводачът на бившия премиер при срещата му с Ердоган

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Бейзи, ела да превеждаш". С тези думи бившият премиер Бойко Борисов се обърна към мъж по време на срещата си с турския президент Реджеп Ердоган. Изненадващата визита на лидера на ГЕРБ в Турция в разгара на предизборната кампания се състоя миналата седмица и не беше обявена предварително. За нея се разбра от кратко видео, което беше публикувано на фейсбук страницата на бившия премиер, както и от снимки от срещата между Борисов и Ердоган. От ГЕРБ оправдаха визитата с предизборната кампания и срещи на Борисов с изселническите организации в Турция, но според неофициална информация такива не са провеждани, а Борисов е бил в югоизточната ни съседка специално за разговора с Ердоган, който, пак по неофициална информация е станал по настояване на лидера на ГЕРБ.

На фона на обвитото в пълна мъгла посещение на Борисов в Турция интерес предизвика човекът, който беше в ролята на преводач. Една от причините за това беше, че от начина, по който превеждаше стана ясно, че той не е професионален преводач, а пък според някои и преводът му не е бил съвсем точен. Впечатление направи, че през цялото време, докато превеждаше думите на турския президент той вмъкваше глагола "вика", в смисъл, че това го казва Ердоган. "Специално, вика, за миграционната политика, вика", започваше той да превежда. По време на продължилото около три минути видео въпросният преводач стои зад кадър, но представители на политически сили го разпознаха като бившия председател на управителния съвет на Североизточното държавно предприятие и бивш виден активист на ДПС в Шуменско Бейзат Яхя. Неофициално от ГЕРБ предположиха, че причината Борисов да използва услугите на Яхя, вместо професионален преводач, е, че най-вероятно е искал по време на разговора му с Ердоган да присъства негов доверен човек. Преди в тази роля влизаше бившият културен министър от второто правителство на Борисов и бивш депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов, който превеждаше на лидера на ГЕРБ при срещите му с турския президент дори когато те бяха официални в качеството му на премиер. А приятелството между Борисов и Яхя е от дълги години.

Из ловните полета на Делиормана

"Преводачът" на Борисов освен че беше в управителния съвет на Североизточното държавно предприятие, което управлява държавните горски територии в четири области - Шумен, Варна, Добрич и Търговище е и зам.-директор на Държавното ловно стопанство "Паламара", стопанисвано от фирма на бащата на бившия генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев, където лидерът на ГЕРБ обичаше често да отсяда особено в първите си два премиерски мандата. Златев е кум на сина на Яхя - Илтер и на сватбата му през 2008 г. присъства и Борисов, който тогава беше кмет на София. Шест години по-късно пък местни медии писаха за организиран от Яхя голям събор с конни надбягвания и народни борби в чест на обрязването на двамата му внуци, на което виден гост отново е Борисов. Според шуменския сайт "Shmoko.bg" наградата за победителя в кушиите била 1000 лв. и 500-килограмово теле, връчено лично от лидера на ГЕРБ, а познати и непознати поздравявали щастливото семейство на Бейзат Яхя с "Хаирли олсун" (Хаирлия да е). Организаторите на събора по повод обрязването на децата специално уточняват, че Борисов е бил там в лично качество - като приятел на Яхя, а не като политик.

До преди две години Яхя беше член на ДПС, два мандата председател на общинския съвет на община Венец и се считаше за една от силните фигури на движението в Лудогорието. След местните избори през 2019 г. обаче той беше изключен от ДПС, а посоченият от движението официален мотив за решението беше "за уронване престижа на партията". Като неофициална причина обаче се сочеше излъчената от местната структура на ДПС във Венец номинация на сина на Яхя Илтер Бейзатов, която не получила одобрение от ръководството на ДПС, а чашата преляла, когато Яхя се опитал да оказва влияние върху избора на председател на общинския съвет във Венец.

Подаръците на Борисов

Вероятно като компенсация за изключването на Яхя от ДПС Борисов реши да осигури политическа кариера на сина му чрез ГЕРБ и да използва влиянието му в региона в полза на партията си. Илтер Бейзатов беше поставен на второ място в листата на ГЕРБ в Шумен на парламентарните избори през април като получи малко под 7 000 преференции и стана депутат. За тези избори Илтер Бейзатов е на същата позиция в листата на бившата управляваща партия.

В края на мандата си Борисов направи и още един подарък на Яхя. Малко преди третият кабинет на Борисов да си тръгне от властта, бившият земеделски министър Десислава Танева преназначи целия управителен съвет на Североизточното държавно предприятие, чийто председател е Яхя за нов мандат от пет години. Това обаче се оказа за кратко, защото в началото на юни служебният министър на земеделието Христо Бозуков освободи целия директорски борд горското предприятие.

Преди година Яхя стана главен герой в разследване на в."Сега", според което той е дал голям паричен заем на фирма, която е придобила от ДЛС "Паламара" парцел от 12 дка, върху който са построени три масивни сгради за сумата от едва 83 200 лв. без ДДС като разрешението за продажбата е взето от управителния съвет на Североизточното държавно предприятие, чийто член е Яхя. Освен това се оказа и, че оценителят на имота е свързан с Яхя чрез едно сдружение, в чиято управа са двамата. След публикацията КПКОНПИ се самосезира по случая и започна проверка, но така и не откри конфликт на интереси.