🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Ще получим ли най-накрая услугата «Правосъдие»

Борисов, Златев, Барселона: какво пише в искането за имунитета на бившия премиер

Новото в "Барселонагейт" е, че фирма на бившия директор на "Лукойл България" е купила луксозната къща в каталунската столица

Бойко Борисов беше разпитан по "Барселонагейт" в прокуратурата в края на май
Бойко Борисов беше разпитан по "Барселонагейт" в прокуратурата в края на май
Бойко Борисов беше разпитан по "Барселонагейт" в прокуратурата в края на май    ©  Велко Ангелов
Бойко Борисов беше разпитан по "Барселонагейт" в прокуратурата в края на май    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Внесените от прокуратурата в парламента документи по разследването "Барселонагейт" са над 600 страници
  • Фирма на бившия директор на "Лукойл България" Валентин Златев е купила къщата в Барселона, която след това е придобита от Александър Чаушев по договор за мандат и веднага апортирана в едно от двете испански дружества, чийто управител е била Борислава Йовчева
  • В разследването на прокуратурата за участие в организирана престъпна група е включен и бившият директор на Североизточното държавно предприятие Бейзат Яхя

"Посочени са данни, че имотите, ползвани от Борислава Йовчева и нейния баща [в Барселона - бел.ред.], всъщност са закупени със средства, осигурени от Бойко Методиев Борисов. Средствата са в размер, който превишава многократно възможен законен произход. Същевременно съществуват данни, че в същия период Борисов е придобивал средства в големи размери като подкуп - дар, който не му се следва за това, че той е извършил действие по служба в качеството му на министър-председател на РБ или за това, че е повлиял на други длъжностни лица".

Това е краткото описание на причината прокуратурата да поиска имунитета на Бойко Борисов в 600-те страници документи, които бяха внесени в парламента преди седмица. В друга ситуация това щеше да предизвика огромен скандал, но напрежението сега не е толкова голямо, защото твърденията на прокуратурата идват на фона на едномесечните опити на ГЕРБ и ДПС да освободят Иван Гешев от поста главен прокурор. През седмицата Висшият съдебен съвет гласува това да се случи, но депутатите тепърва ще трябва да се занимават с искането за имунитета на бившия премиер.

"Капитал" се запозна с част от документите и говори с няколко от депутатите, които са чели всички, за да опише какви са твърденията и доказателствата на прокуратурата.

Накратко: Делото "Барселонагейт" е за луксозната къща в каталунската столица, в която допреди две години и половина живееше бившата Мис Бикини от 2006 г. Борислава Йовчева заедно с родителите си и дъщеря си. Както и за притежаван от нея и баща й луксозен бутик на най-скъпата улица в града. Всичко това са имоти, които нито тя, нито семейството й могат да си позволят. За Йовчева има подозрения, че е била в интимни отношения с бившия премиер Бойко Борисов и има дете от него. Борисов от години отрича да има дете от нея и да има нещо общо с къщата в Барселона. Според запозналите се с документите в тях няма нещо радикално ново в сравнение с публикуваната до момента информация, нито категорични доказателства за твърденията. Има обаче и някои малки, но интересни детайли.

Какво съдържат документите

Според депутати внесените от прокуратурата в парламента документи по делото "Барселонагейт" са над 600 страници. Това са основно показания на свидетели, извлечения от преводи на фирми и финансови отчети на дружества, извлечения от сметки от офшорни дружества, ревизии на фирми, чиито собственици са замесени пряко в закупуването на къщата в Барселона, както и разследването, което е било проведено от испанските власти. Депутатите обаче трудно се ориентират в документацията, защото финансовите данни от дружествата са заличени. Имената на свидетелите също, като е оставена само фамилията им.

Онази къща в Барселона

"Капитал" разполага с малка част от тези документи. Според тях разследването на прокуратурата е за организирана престъпна група с цел да се извършат съгласувано престъпления, която е действала на територията на България и в чужбина от октомври 2012 г. до края на 2015 г. Първоначално се знаеше, че собственик на къщата в Барселона е бизнесменът Александър Чаушев, който в различни свои интервюта по темата твърдеше, че е закупил имота за 3 млн. евро с инвестиционна цел, а Борислава Йовчева и семейство й са били само наематели, които той не познава. От документите на прокуратурата обаче става ясно, че имотът е придобит от фирмата "Тера тур сервиз" ЕООД, а след това от Чаушев по договор за мандат. И непосредствено след придобиването му на 19 март 2013 г. имотът е апортиран в регистрираното в Испания дружество NUMIN INVEST, S.L., чийто управител била Борислава Йовчева, а впоследствие нейният баща Георги Йовчев.

Действителен собственик на дружеството "Тера тур сервиз" е бившият директор на "Лукойл България" Валентин Златев, а баща му Васил Петков е един от управителите. Фирмата движи хотелиерския бизнес на Златев - в Правец, Свети Влас и хотел Hyatt Regency Sofia в столицата. "Тера тур сервиз" държи от 2009 г. и ловното стопанство "Паламара" в община Венец, Шуменско.

Валентин Златев в продължение на много време е в най-близкия приятелски кръг на Бойко Борисов, включително и част от карето му за белот.

Според документите по време на разпита в рамките на досъдебното производство Петков (бащата на Златев) първоначално твърдял, че къщата в Барселона е закупена с инвестиционна цел, впоследствие обаче променил показанията си като заявил, че имотът е придобит с цел служители на фирмата да провеждат обучения в него. В показанията си пред прокуратурата Валентин Златев заявил, че дружеството е на баща му, но също развил версията, че къщата в Барселона е закупена с цел в нея да се провеждат обучения на персонала на "Тера тур сервиз", понеже фирмата имала намерение да закупи хотел в Барселона.

Това според прокуратурата обаче не отговаря на истината, защото къщата е обитавана от Йовчева и семейството й, които никога не са били служители на "Тера тур сервиз". В показанията си пък Чаушев обяснява, че е бил помолен от дружеството да закупи къщата в Барселона с техни средства. Той се свързал с испанско адвокатско дружество и те му препоръчали да апортира имота в местно дружество, като му обяснили, че това била обичайната практика. "Съгласно договора за мандат между "Тера тур сервиз" и Чаушев дружеството трябва да посочи на кого да продаде недвижимия имот и Чаушев твърди, че му е предложено дружеството NUMIN INVEST", се казва в документите на прокуратурата. В тях те твърдят, че действителната цел на придобиването на къщата е "осигуряването на луксозен живот на Йовчева, чийто действителен източник е лицето Бойко Борисов". Според прокуратурата той отрича за такава връзка, защото такива доходи за покупката на къщата и за издръжката на Йовчева "не могат да бъдат осигурени с действителните му доходи". По тази причина според прокуратурата фирма на Валентин Златев е поела да извърши покупката. В документите на прокуратурата присъства и името на Асен Найденов, за когото първи писаха сайтовете BIRD и "Биволъ". Според разследващите той е състудент на Златев и Чаушев от Москва и е правил трансфери на средства на Чаушев, Златев и Борисов от "престъпна" според прокуратурата дейност, като ги е превеждал към офшорни сметки. В документите е приложен и опис на иззети вещи на Найденов от обиск в дома му - компютри и мобилен телефон.

Според депутати, чели документите на прокуратурата, никъде в тях няма пряко доказателство, че бившият премиер е дал средства за закупуването на къщата. От документите става ясно, че прокуратурата си е изградила версията за близки отношения между Йовчева и Борисов на базата на свидетелските показания на бившата манекенка Ивайла Бакалова, която нееднократно в свои интервюта е заявявала това, както и на "налични в публични източници - средства за масова информация твърдения, че двамата са имали интимни отношения". В интервю за Антикорпуционния фонд преди време Ивайла Бакалова твърдеше, че е помогнала за преместването на Йовчева от Барселона в Дубай след излизането на информацията за къщата. Според депутати, които са чели документите, в разпитите си Бакалова твърдяла, че не познава лично Йовчева, а е контактувала с нея чрез приложението WhatsApp и по време на тези чатове Йовчева й била споделила, че бащата на детето й е известно в България лице и по тази причина той не може да се афишира като родител на дъщеря й. Впоследствие, когато в медиите се появили информациите за къщата в Барселона и евентуалната връзка на Борисов с имота, Бакалова разбрала, че става въпрос за бившия премиер. В показанията си пред разследващите бившата манекенка разкала й, че Йовчева споделила с нея, че освен в Дубай, тя има още две опции за преместване - Абу Даби и Сингапур като няма лимит за цената, на която ще закупи имота. Въпросните чатове обаче изчезнали след ареста на съпруга й Веселин Денков, когато полицията иззела мобилните им телефони.

Валентин Златев беше разпитан от прокуратурата в края на май, но на въпроса дали с негови средства е закупена къщата в Барселона, той посъветва журналистите "да не вярват на слухове".

Финансовите инжекции към EMA

Според документите на прокуратурата другото дружество, чийто управител е бащата на Йовчева Георги - EMA BGS SL е увеличавало капитала си на два пъти чрез кипърското офшорно дружество "Палмс ентърпрайсиз оувърсийз". Пълномощник на дружеството е Йордан Христов, който след като гръмна скандалът, сключи брак с Йовчева, но не след дълго се разведе и призна, че детето на Йовчева не е негово. Пред разследващите той обяснил, че около 2015 г. представител на кипърското дружество го потърсил, като заявил, че има намерение да инвестира в бизнес проект в Барселона, който представлявал моден бутик за дрехи. Преди това въпросното дружество участвало във фирмата "Спортни имоти Приморско" АД, но постепенно загубило интерес към проекта и се оттеглило. Пълномощно от кипърската офшорка да движи проекта в Испания получила Силвия Николова, която според документите на прокуратурата е "имала интимни отношения с Христов в годините назад и от връзката си имат две деца". Николова твърдяла, че се свързала с адвокатска кантора в Барселона, която била упомената в пълномощното, и встъпила като акционер в предварително учреденото дружество EMA BGS SL с управител Георги Йовчев, като средствата - 1 750 000 евро, с които бил увеличен капиталът на дружеството, дошли от кипърската офшорка. Според документите прокуратурата е поискала разкриването на банковата тайна на физически и юридически лица от "Спортни имоти Приморско" АД, където според разследващите кипърската офшорка все още е акционер, за да се види дали имат паричните средства, с които е увеличен капиталът на испанското дружество.

Кръгът "Банкя"

Йордан Христов живее в Банкя и се счита за близък до приятелския кръг на Бойко Борисов от родния му град. Сред известните от този кръг имена е още Иван Саздов, който през 2005 г. оглави инициативния комитет за издигането на кандидатурата на Борисов за кмет на София.

До 2011 г. Саздов е в управлението на дружеството "Спортни имоти Приморско" АД заедно с Йордан Христов. Първоначално собствеността на фирмата е смесена - между община Приморско и споменатата кипърска офшорка PALMS ENTERPRISES, но впоследствие дружеството е преминало изцяло в ръцете на Христов чрез контролирани от него фирми.

Саздов е бил съдружник и с братовчеда на Борисов Радослав Иванов, който управлява охранителната фирма "Ипон" докато Борисов беше премиер и се сочи за негово доверено лице. Саздов държи тенис клуба в Банкя, където преди време Борисов можеше често да бъде видян.

В документите на прокуратурата има и разпити на Саздов и Иванов, известен като братовчеда Ради. Според депутати, които са чели показанията им Саздов бил представил пред следователите медицинско свидетелство, че е прекарал инсулт и на повечето въпроси отговарял, че не си спомня. Радослав Иванов пък бил питан дали знае какво е Авиоотряд 28 и дали е летял със самолетите му, на което той отговорил отрицателно.

И преводачът на Борисов в разследването

В депозираните в парламента документи на прокуратурата от случая "Барселонагейт" има приложена и молба за правна помощ от Върховната касационна прокуратура до съдебните власти в Турция. В нея се изисква информация за притежаваните в южната ни съседка банкови сметки на Бейзат Яхя, както и банките, към които са открити. Мотивите за искането са, че той е участник в организирана престъпна група. Прокурорите молят колегите си и да им бъде предоставена информация за движението на тези сметки за периода от 2018 до юни 2023 г., както и какво имущество притежава Яхя на територията на Турция. Какво е връзката на Яхя със случая "Барселонагейт" засега е неясна, защото според депутати, чели документите, в тях се съдържа само тази молба за правна помощ.

Бейзат Яхя беше в продължение на 10 г. несменяем член на управителния съвет на Североизточното държавно предприятие, което отговаря за управлението на горите в няколко области - Шумен, Варна, Добрич и Търговище, по време на управлението на Борисов. Преди това беше директор на ловното стопанство "Паламара", което има договор за съвместно управление с фирмата "Тера тур сервиз". В първите два премиерски мандата на Борисов ловното стопанство беше едно от любимите места за неофициални срещи и вероятно още от този период са и приятелските му отношения с Яхя. През юли 2021 г. по време на предизборната кампания за парламентарните избори Борисов се срещна с турския президент Реджеп Ердоган, а в ролята на преводач беше Яхя. Синът му Илтер Садъков е депутат от ГЕРБ и член на изпълнителната комисия на партията. През февруари миналата година полицията обискира три имота на Яхя в шуменските села Венец и Осеновец, като при обиските бяха открити над 100 документа за собственост на различни недвижими имоти, документи за продажба на държавни имоти, банкови извлечения, ловни пушки и голямо количество алкохол. По случая беше образувано досъдебно производство, което първо се водеше от прокурор в Шумен, след това във Варна, а накрая делото беше прехвърлено в националната следствена служба и в началото на тази година беше прекратено. В края на май обаче беше възобновено.

По случая с искането на имунитета на Борисов в парламента тази седмица беше създадена временна комисия, която ще трябва да прецени въз основа на внесените от прокуратурата документи дали да бъде снет имунитетът на бившия премиер. Същата комисия ще разглежда и исканията на останалите депутати, чиито имунитети поиска прокуратурата - на съпредседателя на ПП Кирил Петков, на народния представител от ГЕРБ Даниел Александров и на колегата му от ДПС Димитър Аврамов.