🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Партийните листи: повече стари имена, малко нови и няколко назаем

Промените в списъците на кандидат-депутатите от основните партии са по-скоро козметични

Съставът на новия парламент в голяма степен ще повтаря този на предходния
Съставът на новия парламент в голяма степен ще повтаря този на предходния
Съставът на новия парламент в голяма степен ще повтаря този на предходния    ©  Цветелина Белутова
Съставът на новия парламент в голяма степен ще повтаря този на предходния    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Месец преди предсрочните парламентарни избори на 11 юли листите на партиите, които се очаква да минат бариерата за парламента, вече са регистрирани и очаквано в тях не се забелязват значителни промени. Водачите са почти същите като през април, а на челни и избираеми места в списъците са основно познати партийни и непартийни лица, бивши министри и депутати. Новите имена са малко, особено разпознаваемите. Сред тях все пак се открояват няколко познати от други партии от миналото лица: бившият здравен министър в кабинета на Иван Костов и член на ДСБ (до 2014 г.) Илко Семерджиев се оказа в листа на ГЕРБ, а Милен Керемидчиев, бившият зам.-министър на външните работи в правителството на Сакскобургготски, е на избираемо място в партията на Слави Трифонов.

ГЕРБ, която е в изолация и под водопад от скандали, опитва да противодейства с известно кадрово освежаване и подмладяване на листите, но то е по-осезаемо в по-задните редове. Изборът на кандидат-депутати на БСП пък отново мина със скандали и конфликти по места, което едва ли ще мотивира уморените от вътрешнопартийните кавги леви избиратели. Малко по-съществени промени има при "Има такъв народ" (ИТН), която като нова партия все още "намества" титулярите и състава си. Интересът към нея разбираемо е най-голям на фона на големите очаквания и новината че самият Слави Трифонов няма да е депутат.

ГЕРБ - млади лица, но на задна линия

В последните седмици ГЕРБ упорито лансираха тезата, че ще заложат на младите хора в листите, а лидерът Бойко Борисов проведе показни срещи с младежи от формацията. Въпреки това обаче първите места в листите остават за част от доскорошните министри за коалиционните партньори от СДС и представители на гражданската квота. Младите кадри са на по-задни места, а в някои листи има и размествания.

Няколко дългогодишни депутати и бивши министри от ГЕРБ са изпаднали този път от списъците като Вежди Рашидов, който дълги години се кандидатираше от Пловдив. В листите не е и дългогодишният депутат и бивш съдружник на Бойко Борисов от времето преди той да влезе в политиката - Пламен Тачев (който се кандидатираше в Плевен), както и бившият член на ръководството на ГЕРБ Пламен Нунев (в Русе). Няма я и досегашният правосъден министър Десислава Ахладова, която се върна на съдийското си място и се отказа от вота.

Като наказание за бургаската структура пък изглежда отстраняването от листата на бившия екоминистър Ивелина Василева. През април от ГЕРБ - Бургас, не одобряваха поставянето начело на местната листа Любен Дилов-син, който и сега е водач там, и явно се противопоставиха на махането на кмета на Бургас Димитър Николов от зампредседателското място в партията.

Разместване на челните места има само в столичния 24-ти избирателен район, където за водач е поставен предложеният от Борисов за премиер Даниел Митов. Бившият транспортен министър Росен Желязков, който оглавяваше листата на предишния вот, остава да води тази в Благоевград. Борисов отново ще е начело на две листи - в 25-и район в София и в Пловдив. На третата избираема позиция е юристът от гражданската квота Радомир Чолаков, който беше депутат в последния парламент, както и бившият министър на здравеопазването от правителството на Иван Костов и бивш член на ДСБ Илко Семерджиев, също от гражданската квота. Такива са и водачите на листите в Пловдив-област Дани Каназирева и във Видин - Росица Кирова. Бившият здравен министър Костадин Ангелов отново води във Варна и Велико Търново, а колегите му Младен Маринов и Красен Кралев - в София-област и в Русе. Бившият регионален министър Петя Аврамова пък е във Враца.

Интересна е ситуацията в Хасково, където през април бившият депутат Георги Станков направи прецедент, като измести с преференции водача на листата Делян Добрев. Сега Станков отново е втори след Добрев, а трети е още един кандидат, който получи голям брой преференции, но не успя да влезе в предишния парламент - Стефан Димитров, прокурист на "Неохим".

"Има такъв народ" ще е без лидера си в парламента

Втората по големина политическа сила от последното Народно събрание "Има такъв народ" ще се яви на предсрочните избори без лидера си Слави Трифонов, който няма да е в депутатските листи на партията. Трифонов обяви решението си във фейсбук, като не посочи мотиви защо се отказва от мястото си в парламента. Само обясни, че "има и други начини, по-които може да носи отговорност" като председател на формацията, която според последните социологически проучвания скъсява дистанцията с ГЕРБ и вече е на 2% от партията на Борисов по данните на "Алфа рисърч".

Освен Трифонов в следващия парламент няма да са и трима от сценаристите на Слави, които бяха депутати в последното Народно събрание - Драгомир Петров, Александър Вълчев и Йордан Стоянов съответно от Разград, Смолян и Шумен. Обяснението е, че те ще се концентрират в работата си в телевизията на Трифонов "⅞" . Другите сценаристи, които са и в ръководството на формацията, отново са водачи на листи. Тошко Йорданов, който беше председател на групата на "Има такъв народ" в предишния парламент, отново е начело на листите в Пловдив-град и Пловдив-област. Филип Станев е начело на листата в столичния 25-и избирателен район и във Варна, където водач беше Трифонов. Водач на две листи - в Бургас и Силистра, е и сценаристът Ивайло Вълчев.

Като цяло по-голямата част от депутатите на партията от предишния парламент запазват шансовете си отново да влязат, като при част от водачите има размествания, а някъде на избираеми места са поставени и нови лица. Нови хора има и на по-задните позиции в листите. Те обаче няма как да изместят поставените напред, защото по неофициална информация всеки от кандидати е подписал декларация, че ако бъде избран за депутат с преференции, ще се откаже от мястото си.

Бившият председател на парламента Ива Митева е водач в централния столичен 24-ти район и в Разград. На предишните избори в софийския район първа в листата беше синдикалистът Мика Зайкова, която сега е начело в Смолян и на второ място в Хасково. Ново име в листите на ИТН е Милен Керемидчиев, бившият зам.-външен министър в правителството на Симеон Сакскобургготски, поставен на избираемото четвърто място в 24-и МИР.

За размирните за партията райони от предишните избори са взети мерки гафовете да не се повторят. В София-област отново водач е организационният секретар Виктория Василева. В Кюстендил спорният кандидат Никола Кръстев, син на собственика на компанията "Олинеза" Христо Кръстев, когото партията искаше да оттегли на изборите през април, но не успя, сега е поставен на неизбираемата шеста позиция.

Почти цялата листа на Кюстендил е с нов състав. Там имаше напрежение след вота, когато Василева дълго се чудеше от кой район да стане депутат - вероятно защото в парламента трябваше да влязат Кръстев и вторият от местната листа Антон Адамов, свързан с комплекса "Делта хил" до Кладница и близките до Трифонов пернишки бизнесмени Добри Владимиров и Станислав Любомиров. Проблемът беше, че той беше изместен с преференции от дупнишкия бизнесмен Николай Златарски. Това наложи експертът по национална сигурност Николай Радулов да отстъпи мястото си на депутат, за да може Адамов да влезе от София, а Василева - от Кюстендил. На тези избори Радулов ще води листата в столичния 23-ти район.

Любопитна е ситуацията с водача в Благоевград Илко Стоянов, който на предишния вот стана депутат. Стоянов е и кандидат за кмет на града от "Има такъв народ" на частичните кметски избори на 27 юни.

Какво ново при "Демократите"

След доброто представяне през април, сега очакванията са "Демократична България" (ДБ) да затвърди и дори да разшири резултата си, а подредбата на листите показва, че по-голямата част от депутатите от предишния парламент вероятно ще намерят място и в новия. Най-важен център остава София, където тя бе първа сила през април, и в столичните листи са концентрирани и ключовите кадри на обединението. Тримата лидери - Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев, отново водят трите столични района. Малки размествания има по-надолу в листите, като на избираеми места този път са и познати имена като музиканта Васил Гюров, компютърния специалист Божидар Божанов и педиатъра Таня Андреева. С по-добър шанс е и бившият депутат от РБ Петър Славов, който е пети в 25-и МИР - оттам през април влязоха четирима депутати на ДБ.

Тогава формацията успя да излъчи представители от още 11 области в страната и очакванията сега са този резултат най-малкото да се повтори. Сред водачите на листи в тях има малки промени. Дипломатът Стефан Тафров, който не успя да стане депутат от Пазарджик, сега води листата в Русе. Начело в Пазарджик пък е изборният експерт Антоанета Цонева, която отново е втора в 23-ти МИР в София.

В Благоевград водач е общинският съветник и юрист Иван Димитров, който през април бе втори след Атанас Атанасов, но сега лидерът на ДСБ ще води само в 23-ти МИР в София. Подобна е и ситуацията в Монтана, където експертът по сигурността Цвятко Георгиев става водач на мястото на Велизар Шаламанов, който сега ще е начело само в Пловдив-област.

Ново лице е водачът в Ловеч - политологът и магистър по дипломация и национална сигурност Свилен Андреев. Също и този в Шумен - адв. Николай Христов, учредител и член на ръководството на "Да, България!". Там през април ДБ не успя да спечели мандат.

Листите на БСП след компромиси и скандали

След лошия резултат на изборите през април залогът за БСП сега е огромен. И вместо декларациите, че партията не е част от статуквото, сега Корнелия Нинова избра да заложи на "обединена левица". Това минава и през вид помирение с тази част от вътрешната опозиция, която лансираше колаборация с ГЕРБ. Такъв жест вероятно е поставянето на Драгомир Стойнев, който е от лагера на Кирил Добрев и през април беше втори в Стара Загора, като водач в Пазарджик, измествайки Пламен Милев.

Въпреки отстъпките отново имаше шумни скандали. Запазеното водаческо място във Велико Търново на юриста Явор Божанков от гражданската квота предизвика отвода на Весела Лечева, която през април не оспори позицията си. Общо 7 от 10 местни организации в областта отказаха да подкрепят Божанков и се наложи ръководството на БСП служебно да нареди листата. Гинеколожката Анета Маноилова зае второто (избираемо) място на Лечева.

В Пловдив - друг бастион на опозицията срещу Нинова, също имаше напрежение. На последните избори ръководството пренареди листата там, за да се бори с влиянието на изгонения от БСП бизнесмен Георги Гергов. Самата Нинова зае водаческото място, а втори беше проф. Иво Христов. Сега Христов е водач, но градската конференция на партията отказа да гласува листите в знак на протест срещу действията през април. Така се наложи ръководството да нареди служебно и тях - втори ще е Илия Гатев, а трети - Костадин Палазов, които досега не са били на избираеми места.

В Добрич "Позитано" 20 наложи за водач икономиста от София Димитър Данчев, което не се приема добре от местните активисти, а втори е предишният водач и местен лидер Мая Димитрова. Нов водач има и в Разград - местната директорка на училище и член на общинския съвет Елка Неделчева заема мястото на бившия депутат Таско Ерменков, спуснат начело там през април, когато БСП не успя да вземе мандат от града. Ерменков се връща в листата в столицата на неизбираема позиция.

Корнелия Нинова този път освен в 25 МИР в София е водач и във Варна, следвана от местния лидер Борислав Гуцанов - така тя опитва да потуши търканията в партията в града, откъдето на последните избори БСП взе само два мандата.

В листите се виждат и жестове към новите коалиционни партньори - в Стара Загора водач е Георги Кадиев ("Нормална държава"), който измества Георги Гьоков и това също подразни местната структура. В Хасково, където БСП взе само един мандат, водач ще е зам.-председателят на АБВ Владимир Маринов вместо Велизар Енчев, който водеше през април. Самият Енчев, вече като коалиционен партньор с партията "Българска пролет", е поставен начело в Кърджали, където БСП не успя да вземе мандат през април с местната водачка на листата Петя Михалевска. Дъщерята на покойния бивш депутат от БСП Димчо Михалевски сега ще води в Смолян вместо близкия до Нинова дългогодишен журналист от вестник "Дума" Александър Симов, който пък заема челната позиция във Враца.

Нови хора на задна линия в "Изправи се! Мутри вън!"

"Изправи се! Мутри вън!" като цяло запазва същата формула с известни рокади. Обединението ще разчита на комбинация от познатите лидери на партиите в коалицията и по-непознати досега в политиката лица - представители на местния бизнес и активисти за местни каузи. Доколкото обаче социолозите не предвиждат значително увеличение на местата за коалицията, нови лица трудно ще попаднат в парламента и повторение на състава на групата е много възможно.

В трите софийски района водачи остават Мая Манолова (23 МИР), Арман Бабикян (24 МИР) и Николай Хаджигенов (25 МИР). Манолова пак ще води две листи, като сега сменя Стара Загора с Благоевград на мястото на председателя на ДБГ Димитър Делчев, който води в Добрич. Хаджигенов и Мария Капон отново са първи и втори в Пловдив-град, а Бабикян води и във Велико Търново, където коалицията на Манолова не успя да вземе мандат през април. Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева пак е начело във Варна, където ще влезе в битка с Корнелия Нинова, а също и в Русе. Друг партньор на Манолова - лидерът на партия "Волт" Настимир Ананиев, чието име нашумя покрай скандала с подслушването на политици, повежда листата в Пазарджик.

Размествания без особено значение при ДПС

В листите на ДПС също няма значителни промени във водаческите места в сравнение с предишните избори, но все пак има размествания. Зам.-председателят на партията Йордан Цонев, който на вота през април оглавяваше листата във Враца, сега е начело в Пазарджик, откъдето преди се кандидатираше Делян Пеевски. Запазва и второ място в Благоевград. На мястото на Цонев във Враца водач е изпълнителният директор на сдружението на кметовете на ДПС "Толерантност" Цветан Енчев. Той води и листата в Софийска област, където втори е бившият финансов министър на кабинета "Орешарски" Петър Чобанов. Чобанов е лидер и в Ямбол, където през април бе втори. Зам.-председателят на движението Станислав Атанасов, който на предния вот не успя да влезе като депутат от Видин, сега оглавява листа в Ловеч. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е водач в Кърджали и Шумен. Начело на две листи е и другият зам.-председател Халил Летифов - в Стара Загора и Благоевград. По темата работиха Велина Господинова, Деян Димитров, Ани Коджаиванова