Какво иска да постигне Слави Трифонов?

Предложението на Слави Трифонов за правителство отблъсква реформистките партии и ако не бъде прието от ГЕРБ и ДПС, ще бъде началото на третата предизборна кампания

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

24 минути. Точно толкова време трябваше на Слави Трифонов и неговият екип да заемат водещата роля в политиката часове след изборите и да зададат тона на разговорите за властта поне за близките дни. За 24 минути лидерът на "Има такъв народ" заяви, че няма да участва в коалиция с никого и предложи правителство, оглавявано от ветерана в два кабинета, доминирани от НДСВ и ДПС, Николай Василев.

В добре режисирано видео Слави Трифонов предложи кабинет на малцинството - даже на много дълбокото малцинство, защото партията му ще има само около 64 депутатски места, наполовина на необходимото мнозинство.

Буквално до вчера най-близките хора около него категорично отричаха, че той ще направи това. "Нашето мнение е, че да се прави правителство на всяка цена също не е добра идея, защото то може да бъде свалено всеки момент в парламента. (...) По-добре е да се отиде на избори, което е нормален демократичен процес, и да има избори дотогава, докато хората наместят така съотношението, че може да има стабилен кабинет", каза в интервю за "Капитал" вторият човек в "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Такава позиция предполагаше, че Трифонов ще търси подкрепа от други партии за съставяне на мнозинство, и доколкото цялата му кампания беше базирана на "изчегъртването" на ГЕРБ, като естествени негови съюзници се очертаваха другите протестни партии.

Рязката смяна на стратегията сега дава изцяло нова динамика на ситуацията след изборите. С начина, по който обяви проектокабинет - ако искате, ме подкрепяйте, ако искате, недейте, Трифонов съзнателно постави в трудна ситуация останалите партии. Позата му е унизителна за тях, но ако не подпишат "празния чек", оставен на масата, ще изглеждат неконструктивни и вторачени в тесните си партийни интереси.

В изброените от него приоритети отсъстваха сериозна част от основните цели на "Демократична България", като например за реформа в съдебната система (с изключение на премахването на специализираното правосъдие, което е необходима, но далеч не достатъчна промяна в тази област). Каквито и да е сериозни реформи не биха били възможни при липса на твърдо мнозинство. Всяка реформа нарушава интереси, които имат сериозно политическо представителство в новия парламент: съдебната - на ДПС, промяната в службите - на ГЕРБ, реформите в регулаторите - на ГЕРБ и ДПС. Така "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" трябва или да подкрепят кабинет, който няма възможността да направи сериозни промени в държавата, или да рискуват краткосрочно загуба на политически капитал.

Честно е да се каже, че доколкото протестните формации не успяха да съберат мнозинство и нямат 121 гласа, задачата по договаряне на правителство с тях плюс събирането на още няколко гласа оттук-оттам щеше да е тежка и да вкара партията на Слави Трифонов в пазарлъци и вероятно компромиси. Докато ходът, който предприе, оставя шоумена в двойно печеливша ситуация - ако правителството му бъде подкрепено - добре, ако не бъде - виновни са другите.

Защото проектоправителството изглежда почти отлично на картинка и първо впечатление - млади хора, образовани, без тежък политически багаж, с по няколко езика. Нещо като юпитата на Симеон Сакскобургготски едно време, от чийто кабинет тръгна политическата кариера на номинирания за премиер Николай Василев. Точно като при Сакскобургготски обаче неясна, извън обявените ключови думи (детски градини, хеликоптери, дигитализация, еврозона и прочие), остава мотивацията на Слави Трифонов.

Защото, от една страна, наблюдавайки поведението му, можем подобно на доскорошния премиер Бойко Борисов да заключим: "Той не иска да има правителство."

Днешното изявление на Трифонов означава, че не иска да има правителство и това е прах в очите на хората.

Бойко Борисов
Бойко Борисов

лидер на ГЕРБ

От друга страна, както пак Борисов каза, най-големият номер ще е всички да го подкрепим.

Ето как изглежда дилемата от гледна точка на Борисов и Доган.

  • първата възможност е да не подкрепят Слави Трифонов и да удължат управлението на служебното правителство и Румен Радев до края на годината. За "Има такъв народ" още нищо не знаем, но ако някой реално разобличава ГЕРБ и ДПС, то е служебният кабинет. Борисов театрално обвини шоумена, че точно това иска да постигне и че заговорничи с президента. Което по информацията, която имаме, е невярно. За сметка на това,
  • втората възможност пред досегашния премиер е уж да направи "големия номер" и да подкрепят кабинета на Слави Трифонов - това би дало стабилно мнозинство от поне 128 места (само с ГЕРБ), защо не 157 (с ДПС) - останалите, ако искат, да подкрепят, ако искат, да не подкрепят. Бойко Борисов и Ахмед Доган имат най-голяма изгода от сформиране на мнозинство различно от това, което би предложило сериозни реформи и по този начин би застрашило дълбоките им позиции в държавата. Всички други обещания на Слави Трифонов - хеликоптери, детски градини, детска болница, включително мажоритарно гласуване и намаляване на партийните субсидии, ще бъдат веднага и силно подкрепени, стига заедно с тях да не вървят и опити за истинска промяна в държавата. Иначе казано - изчегъртването на ГЕРБ и ДПС от държавата няма как да стане с правителство, подкрепено от тях.

Така през следващите дни и може би седмици ще се развива особена политическа игра. Партиите на статуквото, които имат интерес от запазване на контрола върху съдебната система, службите и част от икономиката, ще се опитват да дават подкрепа, без това да си личи. Реформистките партии вероятно ще трябва да играят обратния танц - да не дават подкрепа, без това да се вижда ясно.

Слави Трифонов, разбира се, прекрасно осъзнава и най-вероятно е изчислил всичко това. Остава големият въпрос - какво реално иска да постигне и как би реагирал, ако бъде подкрепен от партиите на статуквото. Второто ще стане ясно скоро.

22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 3
    • + 41

    Все повече започвам да се питам КОЙ стои за Слави, а миналото му допълнително хвърля сянка върху това - опит да се сформира правителство тип Сакскобурготски 2, от излъскани хора, но със съмнителни качества да вършат истинска работа; без желание реално да се барне най-голямата рана на българската демокрация - съдебната система и регулаторите; повече популзъм тип 800-те дни, вместо реална визия; нежелание за диалог, а говорене през собствената телевизия; Николай Василев пък прилича на Орешарски 2.

    Въобще, промяната се отдалечава, докато циркът е съвсем реален.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 7
    • + 20

    Колко пророчески се оказа колажът на Капитал с тримата космонавти. Мъж, жена и маймуна в Космоса. Нека всеки сам прецени кой е маймуната в колажа!

    Нередност?
  • 3
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • - 2
    • + 24

    Сега ще чакаме още веднъж 800 дни ,за да ни оправи слави по учиндолски ,със същите хора дето ни оправи царя , нито нещо ново ,нито невидяно ,но пак дано не са милиционери поне .

    Нередност?
  • 4
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо
    • - 9
    • + 18

    Министерство на циганите е голяма глупост. Всички граждани имат едно правителство, което работи за всички. Не е редно да има министерство за всички видове фрагментации, ще трябват сто министерства.
    Но виж министерство по космическите въпроси би било на място.
    Нищо, че ракетата е картонен макет.

    Нередност?
  • 5
    oww16261172541065551 avatar :-|
    Зоуи Ива
    • - 2
    • + 29

    УЖАС, ужас , ужас....

    Толкова ли няма кой да е премиер та Николай Василев ....

    Празни детски градини има извън София ... мисли как да върнеш хората по родните места, а не да се блъскат всички в София.

    Космонавти добре ... Но като оправите другите проблеми.

    Проблемите са ясни - корупцията, липса на сериозни инвеститори, неработещ съд и прокуратура.
    Но всичко идва от корупцията, как Румъния изплуваха и ни подминаха ... а ние седим в блатото.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 16
    • + 24

    Винаги чета с удоволствие г-н Лазаров, защото е единствен на Иван Вазов, който не преписва и не преразказва.
    Когато не споделям тезата му, също го чета с внимание, защото носи вода от девет кладенеца, но умее да развива завършена теза.

    Затова сега го моля да прочете предишния си текст. И да си припомни, че написаното слово остава...

    В тоя ред на мисли, гледам, че вече е загърбил обикнатото обединително (айде всички на черешата!) клише "партии на протеста" заради демонстративното отцепване днес на ИТН от тендерите си ДБ и ИМВ и се е върнал на старото "реформистки партии".

    Смятам това за поредното му прибързване, защото:
    а) така отново припомня колаборацията на десницата от Реформаторския блок с Борисов във втория му кабинет;
    б) каква реформистка партия може да е онзиденшната ИМВ, чиито началнички преди избори (2019;2021) задължително пробват да се продадат скъпо на БСП?

    Не мога да не съм съгласен с г-н Лазоров, че Станислав постави в смешно положение ДБ и ИМВ, които вече бяха решили, че ща са му мозъка (и черпака) на управлението.
    Постави в жалко положение и БСП (Корнелия), които смятаха, че държат ключа от бараката на следващото управление.

    Дългия го каза изключително ясно: предлагам България да се управлява от учили в чужбина и ЗАВЪРНАЛИ СЕ в БГ и успели ТУК млади хора. За докторката от Перник специално ще го поздравя при случай.

    Всъщност кандидатите за министри на ИТН са еманацията на електората на Станислав - млади, образовани, успяващи.
    Това не са юпитата на царя, събирани с метлата по роднинство или приятелство!

    И тук е пързалката за класическите партии. Станислав отказва:
    а) да има назначения на партийци заради подкрепа за кабинета му в НС;
    б) или се пренастройвате да работите pro bono за България, или ако държите на делкането във властта, обяснете обструкцията си към така предложеното правителство на хората си на изборите наесен.

    За разлика от Израел при изборния маратон на Нетаняху, в България електоратът се изнервя от чести избори.
    И започва да мисли защо му причиняват това мисловно усилие.
    И започва да търси виновния.

    А виновният ще са партиите, които видимо искат да я карат по старому, ако, че г-н Лазаров ги кръщава "реформистки". Да, там са и бацевата, и Догановата, и Корнелиевата, ама за тях си знаем.

    Сега виждаме наживо гърченето на "реформистките партии", на които властта отново им се размина.

    А и не им се ходи на избори, защото електоратът ще им задава неудобни въпроси преди да им обърне гръб. И сбогом, НС...

    Нередност?
  • 7
    m_todorov avatar :-|
    m_todorov
    • - 5
    • + 21

    Зад хода на ИТН прозира едно послание към хората - преодолейте мързела си, гласувайте за 1 минута, осигурете мнозинство на протестните партии в парламента, ако искате промяна.

    Иначе е дълбоко разочароващо хора като Асен Василев, Кирил Петков, Бойко Рашков да не бъдат осигурени в управлението.

    Нередност?
  • 8
    ehm16261545321065623 avatar :-|
    Tato Dedo
    • - 3
    • + 21

    Слави клекна на доган

    Нередност?
  • 9
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 18
    • + 6

    Ако Слави направи коалиция с ДБ и ИМВ ще извърши харакири - чиста проба самоубийство.

    Нередност?
  • 10
    vhb36542954 avatar :-|
    kancho
    • - 15
    • + 8

    В политически аспект ходът на ИТН е много добре премислен и е оптимателен за сегашните резултати. Тук не става въпрос да се търси "перфектно" решение, а да се намери прагматичен подход да започне демонтирането на предишния модел. И това което харесвам най-много е, че ИТН правят точно, ама точно, това което са заложили в програмата си.

    Колкото до евентуална подкрепа от други партии - приоритетите на ИТН не изключват напълно желанията на другите партии на протеста. Например ИТН не е против реформа на съдебната система по начина по който ДБ предлагат. Това не изключва кооперативната работа между двете партии. Същото важи и за ИМВ.

    Нередност?
Нов коментар