НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Първо правителство, първа засечка: до какво доведе грешката на Слави Трифонов

С 65 депутати и срив в отношенията с "протестните партии" всеки кабинет на ИТН ще е зависим от подкрепата на Борисов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

* Текстът е част от темата на новия брой на "Капитал", приключен редакционно в сряда. В четвъртък от "Има такъв народ" съобщиха за решението на Слави Трифонов за смени в предложеното правителство, включително на номинирания за премиер Николай Василев.
Темата накратко
  • С начина, по който обяви проект за правителство, Слави Трифонов допусна грешка и изгуби контрол върху ситуацията.
  • Изгорените мостове към "Демократична България" и коалицията около Мая Манолова оставиха Борисов в позиция да реши съдбата на правителството.
  • Важните реформи в новия парламент засега изглеждат невъзможни.

Един човек тича, защото друг го преследва и когато опира в стена и вече няма къде да избяга, започва да крещи ужасен. "Ама моля ви се, казва му другият, аз нищо не ви правя, вие ме сънувате."

Само петнайсет часа след края на изборния ден в неделя и много преди обявяването на окончателните резултати от тях мнозина се оказаха в ситуацията на сънувалия от вица, а Слави Трифонов - на преследвача.

Подобен ефект предизвика скоростно предложеното от него самостоятелно правителство на ИТН сред голяма част от хората, свързали надеждите си за по-дълбока промяна в управлението на държавата с "трите партии на протеста". Тази опаковка на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" в нещо като отбор не се превърна в самосбъдващо се пророчество и мястото й вече е в кошчето за боклук. Но доколкото политическото противопоставяне продължава да е по линията на протеста срещу статуквото, изваждането й от употреба разбива повече от една илюзии.

За намерението на Трифонов да обяви кабинет начело с Николай Василев, бивш вицепремиер и министър в двата последователни кабинета - "Сакскобурготски" на НДСВ и ДПС и "Станишев" на тройната коалиция, се говореше неофициално още преди изборите, но малцина допуснаха тази вероятност като реална. Същото се повтаря сега със спекулациите за гласуването в парламента на правителството на ИТН с парламентарни техники, които може да осигури единствено ГЕРБ. Подобно развитие зачерква идеята за каквито и да било съществени промени в държавата.

Така по-големият политически залог остава в изборите за президент през есента, на които ще се реши дали ще бъдат запазени последните остатъци от разделение и взаимен контрол на властите.

Стъпи ли накриво Слави Трифонов

Като лидер на спечелилата изборите на 11 юли партия шоуменът има пълното право да постъпи както намери за добре с мандата си за властта. Освен това той лично не се е ангажирал формално с нищо друго освен с идеите си от референдума и въвеждането на изцяло мажоритарна избирателната система, както и с това, че няма да се коалира с ГЕРБ, БСП и ДПС.

По тази причина не би следвало да му бъде търсена "протестна" сметка за неговите решения. И все пак през изминалата година зад изборния му успех имаше и втори, неформален план. Въпреки че партията му не участваше в протеста с искане за оставка на правителството на ГЕРБ и на главния прокурор, телевизията му канеше непрекъснато негови говорители (с което увеличи и гледаемостта си) и даваше думата на зрителите да си кажат тежненията в същата протестна посока. Така всъщност "Има такъв народ" се възползваше от случващото се на площадите, налагайки впечатлението, че е част от него.

Затова ходът на Трифонов с обявяване на самостоятелно правителство, без преговори с двете пряко участвали в летните събития и смятани дълго време за негови евентуални партньори формации, предизвика обвинения за "приватизиране на протестния вот", както обобщи пред БНР проф. Анна Кръстева от Нов български университет.

Масови критики събра и начинът, по който беше съобщен проектът за кабинет. Вместо в Народното събрание или дори на пресконференция правителството беше обявено от ефира на ⅞ TV, при това със заявката на Трифонов, че иска да върне достойнството на парламента.

Съставът на правителството също се прие като противоречив знак - с липсата на представляващи исканията на протеста лица, с това, че освен номинирания за премиер сред предложените министри много повече са свързаните с управлението на НДСВ и ДПС, отколкото със собствената му партия. Отказът на тримата служебни министри, включително най-популярните, на отправеното им предложение да се включат допълнително засили съмненията към целите на този кабинет независимо от качествата на хората в него.

За неясната линия говори и изчетеният от Трифонов списък с "приоритетите" на правителството - смесица от популизъм на дребно, няколко така или иначе задвижени проекта и два двусмислени акцента - приватизацията на ББР и концесиите на магистрали.

Това, което веднага се забелязва, е отсъствието и на "кодови" за статуквото думи като корупция, правосъдие и прокуратура, които биха се отнесли примерно към реформа на регулаторите, както и на статута на известната вече и в Европа недосегаема фигура на главния прокурор.

С обещания като това за 1 млн. таблета на практика е финтирана основната тема, по която минаваше разделението в двата парламентарни вота - моделът, по който институциите на държавата са били заставени да работят за тесен кръг интереси, и наглият начин, по който към него са насочвани милиарди от публичните ресурси.

В обявените приоритети са финтирани основните теми, по които минаваше разделението в двата парламентарни вота.

В дните преди предсрочните избори посланията бяха други. В интервюто си за "Монд" Трифонов изтъкна именно исканията на протеста, на които партията му трябва да отговори. Чуха се и твърдения за необходимостта от "преосноваване на държавата" и отнемане на възможността на прокуратурата да се намесва в политическия живот на страната. В деня след изборите обаче вторият човек в "Има такъв народ" Тошко Йорданов заговори за необходимостта българските граждани да проявят реализъм и да приемат възможността сегашният главен прокурор да изкара докрай мандата си.

Несъстоялите се партньори: Без нас

Начинът, по който Слави Трифонов пое "отговорността" за управлението на държавата, постави пред свършен факт останалите три сили в парламента, от които се очакваше заедно с "Има такъв народ" да продължат курса от 45-ото Народно събрание към намиране на мнозинство по договорени законодателни реформи. При общ брой от 112 депутатски места за пакетираните като "партии на протеста" за такова мнозинство щеше да е необходима и подкрепата на БСП, с която по важни промени бяха намерени допирни точки. Ходът на шоумена обаче с правителството беше еднозначно разчетен от тях като париране на възможността за това.

"Демократична България", БСП и коалицията около платформата на Мая Манолова отговориха по единствения начин, който им беше оставен - че няма да подкрепят предложените от Трифонов правителство и приоритети. От ИСМВ и БСП лансираха друг вариант - ако се стигне до трети мандат за съставяне на правителство, получилата го формация да предложи служебният кабинет да продължи да работи като редовен. Идеята обаче би могла да се осъществи само ако бъде гласувана и от групата на "Има такъв народ", но до такава развръзка едва ли би се стигнало.

"Предложението за кабинет на "Има такъв народ" е шокиращо и като начин на действие, и като съдържание, и като персонален състав. Очевидно не се търси подкрепа на онези граждани, които промениха България. Те поискаха изхвърляне на ГЕРБ от властта, но и оставка на Иван Гешев. И протестираха срещу сарайския модел и точно този модел на еднолични решения, взети някъде извън институциите, представляващи неясни интереси. Не можем да сменим джипката с кабеларка", каза Христо Иванов пред bTV.

Той обаче все още дава шанс да бъде излъчено управление на промяната: "Това сме обещали на хората и те много ясно казаха какво представлява тя и кого разпознават като неин носител. Надявам се да става дума за грешка, а не за план. Няма да изгоря мостовете, но призовавам тези, които влязат в парламента, да проявят разум." Иванов уточни, че "Демократична България" няма да води разговори за постове, а за програма и приоритети. По думите му целта е изобщо да не се стига до гласуване за или против така предложения от ИТН кабинет. "Не можем да допуснем страната да влиза в спирала от избори в избори", посочи съпредседателят на демократичната коалиция.

Мълчанието на ДПС и дилемите на Борисов

ГЕРБ и ДПС са основните потърпевши от променената политическа ситуация след вота на 4 април, както и от действията на служебното правителство на президента Радев. Разкритията за злоупотреби в редица публични сектори, за работилите като черни каси Българска банка за развитие, "Автомагистрали" и ДКК, започналите промени в управлението на ключови държавни структури могат да бъде спрени само от друго правителство. За каквото ГЕРБ и ДПС дори и да искат, нямат парламентарен ресурс.

От ДПС запазват мълчание по предложения от Слави Трифонов проектокабинет, но оттам отдавна са показали, че стоят зад два варианта. Единият е правителство на малцинството, което да зависи от подкрепата им, както беше при първия мандат на ГЕРБ и за което настойчиво призоваваха Борисов да развали коалицията с патриотите през третия. Другият е експертен кабинет, подкрепян от шарени мнозинства, както беше през 90-те години при злополучното управление на Любен Беров с мандата на ДПС. Правителството на Слави Трифонов пасва и на двата модела, проблемът е, че сега ДПС може да играе само поддържаща роля.

На практика съдбата на предложеното от Трифонов правителство е в ръцете единствено на ГЕРБ и Борисов. Бившият премиер, управлявал в последните 12 години, е наясно с това и изглежда едновременно стимулиран и изнервен от трудния избор как да постъпи.

След телевизионното обръщение на Слави Трифонов в понеделник Борисов всеки ден изнася комедийни моноспектакли, в които между атаките срещу президента, служебното правителство и всички, които са против ГЕРБ, дава разнопосочни сигнали за намеренията си по отношение на кабинета на "Има такъв народ".

В понеделник от думите му се разбра, че ГЕРБ твърдо няма да го подкрепи, но също така, че "най-големият номер ще е всички да го подкрепим". В сряда след поредното изявление, че ГЕРБ по никакъв начин няма да подкрепи правителство на Трифонов, Борисов продължи с дилемата, пред която е поставен - ако не го подкрепи, "остава Рашков", ако го подкрепи, идва Трифонов. И изпрати сигнал: "Ако искат подкрепа, да дойдат и я поискат."

Евентуалният успешен избор на правителството на малцинството, което Трифонов предложи, с аргумента че коалиция е мръсна дума, ще зависи и от играта с кворума в парламента. Разполагайки с половината от необходимите за управленско мнозинство депутати, кабинетът на "Има такъв народ" неизбежно ще трябва да разчита на коалиция, само че неофициална и договаряна "на парче".

Като начало, за да бъде гласуван съставът му, Слави Трифонов ще трябва да помоли Борисов. Това се налага, тъй като за започване на заседанието е необходима регистрацията най-малко на 121 народни представители, но за избора са нужни половината плюс един от присъстващите в пленарната зала. Колкото повече са депутатите в нея, толкова по-голямо става мнозинството, с което правителството трябва да бъде избрано.

Различните сценарии на поведение със сигурност се обсъждат във всички партийни централи, но така или иначе за "Има такъв народ" няма вариант без подкрепа от ГЕРБ. Дори само това развитие е достатъчно унизително за победителите, заканили се да "изчегъртат" бившите управляващи. Оттам нататък следва резилът с изнудването и в случая с правителството на ИТН - нуждата от цял куп "златни пръсти".

За законодателните решения на "Има такъв народ" няма вариант без подкрепа от ГЕРБ.

Трудно е да се повярва, че Слави Трифонов и хората около него не са били наясно с това, преди да обявят решението си. Затова е още по-трудно да се провиди разумен мотив за него. Разбира се, остава вариантът "Има такъв народ" да оттегли в парламента предложението си за правителство и да прехвърли върху останалите партии отговорността за третите парламентарни избори, които най-вероятно ще последват.

По-големият политически залог остава в изборите за президент - дали ще бъдат запазени последните остатъци от разделение и взаимен контрол на властите.

ГЕРБ и Борисов биха се възползвали и от такова развитие, което би дало по-реален смисъл на лозунга им за хаоса, в който те единствени могат да са вносители на ред и стабилност. И от своя страна да хвърлят вината върху "партиите на протеста" и президента Радев. Проблемът е, че битката им ще продължи да е със служебното правителство, от която пораженията на ГЕРБ до момента са загуба на близо 200 хил. гласа за два месеца.

Какво загубиха победителите

Има достатъчно причини да се смята, че и в политическите си действия телевизионният водещ е толкова автентичен, колкото е пред камерата. В този смисъл задаваният напоследък въпрос кой стои зад него вероятно е невалиден. Той може да има подкрепата на приятелските си кръгове и на бизнесмени, които гравитират около всички с потенциал да вземат властта. Но това все още не означава, че изпълнява нечий проект. Обратното би означавало да е безогледно употребен.

С избързването си да обяви самостоятелно правителство и начина, по който го направи, Слави Трифонов си навреди най-вече с това, че загуби контрол над ситуацията. Каквито и решения да вземе тепърва, е изправен пред риска да получи реакции от типа на Грешка 404 - стандартният отговор, с който сървърът в интернет съобщава, че не може да намери търсената страница или файл. Така както той самият връщаше 404 по време на цялата кампания и е отрязал комуникация към всички други участници на политическия терен, към собствените си депутати, вероятно и към министрите, които излъчва.

С изгорените мостове към "Демократична България" и коалицията около Мая Манолова Трифонов постави хода с правителството си в зависимост от Борисов. Няма данни за задкулисно споразумение помежду им - по-скоро сме свидетели на ключов етап от продължително състезание между двама егоцентрици. Възможно е лидерът на ГЕРБ още да не е решил как да постъпи, но със сигурност ще избере това, което стратегически му е по-изгодно - дали да сложи край на служебния кабинет, или да подхлъзне Трифонов.

С държанието си Слави Трифонов рискува проблеми и в партията си - през последните дни започнаха да се появяват информации за гнезда на недоволство. Не е ясно и как е комуникирано предложението към министрите в обявеното от него правителство - дали са знаели на чия точно подкрепа в парламента ще могат да разчитат.

Резултатът от създалата се ситуация е, че и в този парламент възможността за реформи по основните искания на протеста, подкрепяни според проучванията от над две трети от обществото, изглежда бламирана. Трифонов подведе избиратели - това винаги има политическа цена. Предстои да видим колко голяма.



Кое зло да избера?

Бойко Борисов, след като заяви, че по никакъв начин ГЕРБ няма да подкрепи кабинета на Слави Трифонов

Кое зло да избера - има Рашков, има Слави. Не подкрепяме - остава Бойко Рашков, подкрепяме - идва Слави. Ако има по-малко зло, да избереш някого

Ако имат 111 депутати и се нуждаят от подкрепа, ще им дадем, но само ако дойдат тримата (показвайки корицата от предишния брой на "Капитал" с Христо Иванов, Мая Манолова и Тошко Йорданов) дойдат и си поискат.

При трети избори няма да има шанс да се разберем, защото след седмица ще са президентските избори и всеки ще има кандидат.

Затова аз умолявам те, Христо, вие надробихте тая попара, гореща, горчива, гадна, ще я сърбате. Ако вие, водени от Радев, ни вкарате в трети избори, няма никакво значение какво ще се случва с ГЕРБ. Две държави останахме без план, но едната е най-богатата. Две, бе, некадърници такива.

Аз съм се науправлявал. Личното ми его е толкова удовлетворено, няма българин, който да ме стигне в следващите 20-30-40-50 години като успехи, изборни резултати.
11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-P
    scuby
    • - 23
    • + 3

    Мога да се обзаложа, че харварските лисугери този път ще са в кабинета на Трифонов!

    Нередност?
  • 2
    yp123 avatar :-P
    yp123
    • - 2
    • + 10

    До коментар [#] от "":

    А ако "лисунгерите" не са? Хващам се на бутилка черно джони, ако мога да цитирам Каролев и съм сериозен. Много ви е страх от интелигентни хора, герберугите... Сигурно, защото всички се равнявате по вожда.

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 9
    • + 9

    До коментар [#] от "yp123":
    С удоволствие щях да ви взема черното джони. Понеже съм живял малко повече от теб и помня събитията много добре ще ти кажа, че този номер с "интелигентните хора" за министри винаги минава пред полезните идиоти. В момента събитията се повтарят 1:1. Трифонов окаля Костов ви едно време както сега Борисов, кънчовци и райчевци точно както сега, медиите на същото задкулисиие в момента Труд, Тошо Тошев направиха Костов по черен и от дявола, ние вярвахме, че Костов ви има 600 милиона долара в швейцарски банки както вие сега вярвате на къщи в Барселона, на пачки в чекмеджета, вярвахме, че Костов е най-корумпирания политик в цял свят. И ето юпитата Милен Велчев, Никито Василев, Катев и т.н. Образовани, завършили престижни унивеситети, министри мечта. След това приложиха същото с Дянков за финансов министър. Сега идват Харвардите. За съжаление всички пак по трудния начин ще разберем, че това са лисугери вмъкнали се в кокошкарника. За по-голямо съжаление с времето тези "интелигентните" стават все по-алчни и все по-безкрупулни :(

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 20

    Ако бъдат накарани насила да бачкат за Доган, Спас Русев и Стоян Библиотекаря, хората на Слави ще се разцепят и ще се разбягат за 2 месеца. За разлика отпреди 20 години, днес всеки знае за лондонските перачи около Стоян Марков, зам.-министър на Огнян Дойнов и тъст на Милен Велчев, а особено за шофьора на Стоян Марков - Спас Русев, селекционера на юпитата на Царя и на днешния клуб "Милениум". Кой нормален човек с име на 30-35 години ще иска да се похаби, да го свързват с ченгета, перачи и червени куфарчета, докато накрая не цъфне в някой списък по "Магнитски".

    Нередност?
  • 5
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 2
    • + 16

    Да обобщим:
    - Лидерът на първата политическа партия отказва да говори с медии, общество и предпочита монолога на Фейсбук. Предлага провалени и корумпирани лица от миналото вместо промяна

    - Лидерът на втората политическа сила прилича на сърдито старче, което само стои в ъгъла и се кикоти, критикува, но най-вече прилича на деструктивна сила, като дори няма реална преценка за собственото си падение

    - Третата политическа сила си държа на някаква консервативни идеи и все за доходите говори, но откъде пари след като 8,6 млрд. са потънали за няма и две години, не е ясно

    А точно сега имаме нужда от лидери, които да запретнат ръкави. Защото както през 2001 година дойде Царя и следващите 8 години бяха безвремие, както през 2014 година окрадоха КТБ и последваха 7 години безвремие, така и в момента се решава какво ще бъде това десетилетие за България. Не може да се съгласяваме с подмяна на приоритетите за реформа на прокуратура, съд и регулатори, защото постигнатото през последната година не бива да бъде похабено.

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 3
    • + 8

    Трети избори не ни мърдат. Да - някой може и да предложи служебния кабинет за постоянен, но така разграждане няма как да има. Такъв кабинет ще е доста временен. Честно казано, бих гласувал приоритетно за движение около Кирил Петков.

    Една конспирация може скоро отново да види бял ден - Слави и Радев да играят заедно. Ще бъде страховита политическа врътка, ако Радев реши да се включи в партийната надпревара по някакъв начин, предвид че мандатът му изтича.

    Пак ви казвам, ходът на Слави - добър или лош, открива новата предизборна кампания. Лошото е, че именно откраднатите от него гласове позволиха Бойко да падне от власт. Ако неговото движение залинее, не се знае какво ще го замести. ДБ ще получат още проценти, това е сигурно.

    Аз като гражданин нямам никаква драма през кризата да ме води служебно правителство. Хората показаха, че се справят по-добре от на Боко гавазите.

    Нередност?
  • 7
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 6
    • + 2

    Република България ползва левове с неправилност, която създава щети. Ако не е злокобната парична процедура, Република България нямаше да има днешните дългове.
    При държавната парична грешка, всеки вариант на предложени от политическа партия „Има Такъв Народ“ министри е в политически капан. Правителството няма полезен ход за устойчиво развитие и (дори при пълна подкрепа от народните представители) се създават нови щети. Тези щети подсигуряват политически провал.
    Защо политическа партия „Има Такъв Народ“ е с реално съгласие за запазване на паричната грешка?

    Нередност?
  • 8
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 2
    • + 6

    Много добра статия, прекрасен анализ! Браво Капитал!

    Нередност?
  • 9
    aussie avatar :-P
    aussie
    • - 4
    • + 4

    Статията е написана в стил все едно да обвиняваме Григор Димитров че не е на първо място при положение че нито държавата нито народа са допринесли за професионалното му израстване. Шит статия.

    Нередност?
  • 10
    dfo1428934627397709 avatar :-|
    Людмил Трифонов
    • - 1
    • + 3

    Щрих за Предложението. Харвардските нашенци на Запад ги броят за цветни. Харвардските като си дойдат у нас, не ни броят за бели.
    Ще прави Агенция за преводи със служители с по 5-7 езика. И с по три "висши", щото не знае, че не се назначават Световни шампиони по вдигане на тежести за конструктори на кулокранове. Хипотетични TV етюди.

    Нередност?
Нов коментар