🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Туристите от Великобритания от днес не се допускат в страната; IT-секторът е против вдигането на максималната осигуровка

Първият ден от седмицата, в която ще се събере новият парламент, ще има евентуален нов състав на правителство на "Има такъв народ" и вероятно ще бъде публикуван българският план за възстановяване за парите от ЕК, е доста спокоен откъм новини.

Разликата е, че досега бизнесът беше в изчаквателна позиция и не коментираше политическите страсти. Днес обаче една от работодателските организации - АИКБ, призова за работещ парламент и излъчено в диалог правителство и се обяви против нови избори. Според АИКБ има нужда от открит диалог първо по приоритетите и политиките, а след това по персоналния състав на бъдещото правителство, което да ги реализира. А IT бизнесът реагира остро на идеята на служебния кабинет за вдигане на максималните осигуровки.

В понеделник продължиха и протестите на медиците от най-голямата спешна болница в страната - "Пирогов", заради уволнението на доскорошния й директор проф. Асен Балтов. Те искат оставките на здравния министър д-р Стойчо Кацаров и на директора на здравната каса Петко Салчев, както и създаване на клинична пътека за лекуване на усложнения след прекаран ковид.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Граждани на Великобритания, Испания и Кипър от днес не се допускат в България

От днес гражданите на Кипър, Великобритания, Испания, Северна Ирландия, Фиджи и Кувейт няма да бъдат допускани в България. Причината е, че тези страни вече попадат в "червена зона", което означава висок брой заразени с коронаврус. Забраната е валидна и за туристите, а туроператори като Jet2 и TUI отмениха и без това рехавите си чартърни програми за българското Черноморие. Изключение все пак има за българските граждани, пристигащи от Великобритания и другите държави в червения списък, ако представят негативен тест. Има неяснота обаче как ще се процедира с британските партньори - със и без брак, на български граждани, както и с децата им, алармират самите те пред медии.
Гражданите от Русия и Португалия пък ще влизат у нас с отрицателен PCR тест, направен до 72 ч преди пристигането. Тези, които нямат такъв, ще подлежат на 10-дневна карантина или трябва да изпратят негативен резултат от PCR тест по имейл в срок до 24 ч след пристигане.

IT-секторът е против идеите за увеличаване на максималния осигурителен доход

Предложението на служебния кабинет за евентуално увеличение на максималния осигурителен доход (3000 лв. в момента) предизвика остра реакция от страна на IT-сектора в България. Той ще е един от най-засегнатите от приемането на подобна мярка, тъй като на практика тя ще доведе до ръст на разходите за труд на компаниите. "Изразяваме категоричното си несъгласие с идеите за повишаване на максималния осигурителен праг в обмисляните два варианта - на 3300 лв. и на 3600 лв., и сме убедени, че прибягването до най-лесното решение - посягане върху доходите на заетите в секторите изцяло на светло и опериращи при прозрачни условия и високи етични стандарти, не е устойчивото решение", се посочва в отворено писмо на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), което е адресирано до социалния и до финансовия министър.

Шпионски софтуер е бил използван за следене на журналисти и дисиденти

Съвместно разследване на в. Guardian и неправителствената организация Forbidden Stories разкрива, че над 180 адвокати, журналисти, активисти и дисиденти по света са били следени с помощта на софтуер Pegasus, който е произведен от израелската компания за кибер сигурност NSO. Шпионският софтуер позволява на правителствата достъп до всички данни, съхранявани на устройствата на следения. NSO от години настоява, че правителствата, които лицензират Pegasus, са договорно задължени да използват софтуера само за борба със "сериозна престъпност и тероризма". Разследването Project Pegasus открива друго. Десетки активисти и дисиденти в Азербайджан, Индия, ОАЕ и Унгария са станали жертва на правителствено наблюдение. Журналистите, избрани за наблюдение, работят за Wall Street Journal, Financial Times, CNN, Economist и други медийни компании. NSO отрича "неверните твърдения", но уверява, че "ще продължи да разследва уликите за злоупотреба и ще предприеме подходящи действия".

Петролът поевтиня с 5% след сделката на ОПЕК+ за увеличаване на производството

Цената на петрола се понижи в понеделник, след като ОПЕК+ постигна споразумение за увеличаване на производството до 2022 г. Брент отстъпи с 4.5% до 70.25 долара за барел, а американският лек сорт - с 5%, до 68 долара. Страните от групата ОПЕК+, която включва и Русия, ще получат по-високи производствени квоти, след като по-рано през месеца Обединените арабски емирства заплаши да блокира сделката. Споразумението трябва да доведе до по-високи добиви в страните от организацията, след като цените на петрола достигнаха най-високото си ниво от 3 години и се появиха притеснения, че ще попречат на възстановяването на икономиката след пандемията от коронавирус.

Вариантът "Делта" зарази леко европейските борси

Разпространението на индийския вариант на коронавируса - Делта, започва да притеснява все повече глобалните пазари. Причината е, че той може да доведе до ново частично затваряне на икономики и отделни региони на света. Което ще удари икономическия растеж. Логично тези опасения се пренесоха и върху фондовите борси глобално. В Европа пазарите загубиха средно над 2%, като едно от най-големите понижения беше за германския индекс DAX 30 - 2.7%, във Франция и Италия загубите бяха между 2.4 и 2.6% в следобедната борсова сесия.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Пожари в Сибир

Руският град Якутск и още 50 селища в североизточен Сибир са обгърнати в гъст дим заради бушуващи пожари, съобщи Associated Press. Според Айсен Николаев, губернатор на република Якутия, причината за случващото се до голяма степен е горещото време в комбинация със сухите мълнии, които са почти ежедневни в региона. В региона има активни 187 пожара, като заради дима в неделя е затворено и летището в Якутск.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

35 млрд. долара

се очаква да достигне пазарната капитализация на платформата за борсова търговия без комисиони Robinhood при излизането й на борсата. От компанията разкриха в регулаторните документи в понеделник, че очакват цената на акция да е между 38 и 42 долара, а свежият набран капитал ще е над 2 млрд. долара. Все още се очаква финансовият регулатор на САЩ да одобри документите за листването, което да се осъществи в следващите седмици или месеци на борсата Nasdaq. Един от основателите на Robinhood - Владимир Тенев, е роден в България, преди семейството му да емигрира в САЩ.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

От днес отпада 10-дневната карантина при влизане от България в Англия и Шотландия, но остава изискването за негативен тест дори за ваксинираните. Великобритания днес отмени почти всички мерки срещу епидемията, въпреки новия голям ръст на заразата заради Делта варианта. Броят на случаите само за последното денонощие е 54 хиляди, но тежките случаи и жертвите са малко, благодарение на сравнително високото ниво на ваксинации - особено сред възрастните и рисковите групи. Заразените са основно млади хора, неваксинирани и хора с първа доза. Заради това и натрупаната умора в хората и икономиката премиерът Борис Джонсън взе решение страната да преотвори въпреки многото случаи.

Средната възраст на новозаразените с COVID-19 в Италия падна до 28 години, съобщава Reuters. Според властите разпространението на инфекцията сега е основно сред футболните фенове, празнували победата на Италия. В неделя в Италия бяха отчетени само три смъртни случая и над 3 хил. нови случая, при положение че през уикенда повечето лаборатории почиват. Броят на инфекциите се увеличава за шести пореден ден, засилвайки опасенията за нова вълна от зараза.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви в понеделник, че оценява заявление за използване на лекарство за артрит Kineret за лечение на COVID-19 при възрастни пациенти с пневмония, които са изложени на риск от развитие на тежка дихателна недостатъчност. Kineret, който понастоящем има разрешение за лечение на редица възпалителни състояния, се произвежда от шведския производител на медикаменти за редки болести Sobi.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    skn1444807195476646 avatar :-|
    Plamena Mihaylova
    • - 5

    Да, IT секторът би бил засегнат от вдигането на осигурителния праг. Но не може да плащаш на служител 4000лв. на месец, и по време на болничен или майчинство да се опитва да се справя с 2000лв. Знам, че за много хора в България 2000лв. е огромна сума, но не и когато стандартът ти на живот (ипотека, кола и др.) изискват двойно по-голяма сума.
    Капитал, като единствената медия, която уважавам, бих Ви предложила да се свържете с топ 100 IT компании у нас, и наистина да попитате всяка от тях дали са ЗА или ПРОТИВ. Може и резултатите да се разминават с думите на борда на асоциацията, в която членуват.

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#1] от "":

    Наистина ли смятате, че има работодател, който ще иска да плаща повече, без насреща да получава нещо повече (върховенство на закона, сигурност на частната собственост, по-малко бюрокрация, по-подготвени кадри)? Да не говорим, че все още има много хора, които се осигуряват на минималната работна заплата, а получават реално доста повече.

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Пълни глупости пишете, г-жо Михайлова...

    Нередност?
  • 4
    npapazov avatar :-|
    npapazov

    Би било хубаво служебно правителство да представи анализа на който се базира предложението. Ако няма промяна в данните, около 3,5% (110 000 души) от работещите в БГ се осигуряват на 3000+, докато около 75% се осигуряват на 1000-. Трябва да се работи в посока вдигане на ниските заплати, което включва и осветяване на много бизнеси.... Не мился че 110 хил от 3 милиона работещи ще могат да помогнат да данъчната система. Популизъм в най-чиста форма

    Нередност?
Нов коментар