🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Трифонов оттегли кандидатурата на Николай Василев, ремонтът на "Тракия" приключва в петък

И още: ЕК съди България за несвързване на Търговския регистър с европейските регистри; КПКОНПИ ще проверява "Златния гьол" с 8-годишно закъснение

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов изненадващо обяви в края на деня, че оттегля Николай Василев като кандидат за премиер в следващия парламент и ще предложи "съвсем скоро нов министър-председател с ревизиран състав на Министерския съвет". Причината била в "огромната помия", която се изляла срещу Василев, казва Трифонов, без да уточнява по чия инициатива точно ще е тази рокада.

Иначе четвъртък започна с обърнатото в шоу явяване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов сутринта на разпит в сградата на дирекцията на полицията. За призовката съобщи самият Борисов на брифинг в началото на седмицата, като даде да се разбере, че го определя като политическа репресия. Пред сградата на полицията от сутринта се събраха десетки фенове на бившия премиер, за да го изпратят като Нелсън Мандела с възгласи и плакати. На излизане Борисов каза, че бил разпитван за три стари сигнала, които досега не са разследвани.

На този фон официалното обявяване от ЦИК на резултатите от изборите остана без внимание, още повече че неофициално получените гласове и разпределението на мандатите се знаят от две денонощия. Но пък разнопосочни коментари предизвика среднощното решение на ЦИК все пак да извади Борисов по негово желание от списъците на избраните депутати преди обявяването им. Първоначално снощи ЦИК взе обратното решение, но го прегласува след разправия. Окончателните поименни списъци на избраните депутати се очаква да бъдат обявени в понеделник.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Слави Трифонов оттегля Николай Василев като кандидат за премиер, ще ревизира и проектокабинета

С послание във Фейсбук в края на деня лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че е решил да оттегли кандидатурата на Николай Василев като кандидат за премиер, тъй като само за три дни върху него се изляла "огромна помия". ИТН ще предложи "съвсем скоро" не само нов министър-председател, но и ревизиран състав на Министерски съвет, казва Слави, без да уточни дали ще търси консултации с други политически сили.

Василев бил нарочен "за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината", казва Трифонов. Но понеже страната няма нужда от нестабилност и нови избори, той "оттегля кандидатурата на един достоен човек като Николай Василев, защото никой не е по-важен от проблемите пред нас като общество". А междувременно, в петък, част от политическото ръководство на "Има такъв народ", заедно с г-н Николай Василев, ще дадат пресконференция, на която ще отговорят на всички въпроси на журналисти.

Ремонтът на "Тракия" при Стара Загора приключва в петък

На 16 юли ще бъде пуснато движението по магистрала "Тракия" в платното за Бургас между Чирпан и Стара Загора, което се ремонтира от няколко месеца. В края на следващата седмица се предвижда да бъде възстановен трафикът в платното за София. Дотогава пътуващите от Бургас към столицата ще се отклоняват при пътен възел "Стара Загора" по използвания сега временен маршрут. Обновяването на 23-километровия участък е част от стартирания през октомври м. г. ремонт на трасето, което беше в изключително лошо състояние. Пускането на участъка трябваше да стане още в края на юни, но заради установено некачествено изпълнение се наложи забавяне.

ЕК съди България за четиригодишно забавяне на свързването на Търговския регистър с европейските търговски регистри

Европейската комисия ще предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз (СЕС) за повече от четиригодишното забавяне на свързването на българския Търговски регистър със системата на европейските търговски регистри (BRIS), което е нарушение на европейска директива. Крайният срок за България да се свърже към BRIS беше 8 юни 2017 г.

Забавянето пречи на българските дружества да се възползват от функционалностите на BRIS, затруднява получаването на съответната информация за българските дружества в ЕС, прави невъзможно сътрудничеството на търговските регистри при презгранични сливания, в които участват български дружества, или при процедури, свързани с презгранични клонове на български дружества.

Проблемът бе посочен от екипа на правосъдния министър Янаки Стоилов на брифинг в средата на юни, на който бе отбелязано, че се прави всичко възможно четиригодишното забавяне да се навакса и да се избегне наказателната процедура. В сряда от министерството обявиха, че вече е сключен договор за изпълнение на свързването, изготвен е график за приключване на работата до края на годината и от януари 2022 г. ще бъдат проведени задължителните интеграционни тестове за свързване на българския регистър с европейските регистри.

ЕК обяви и други предприети действия срещу България във връзка с установяване на нарушения в още няколко области.

Осем години по-късно КПКОНПИ реши да проверява "Златния гьол"

Служители на управляваната от Сотир Цацаров КПКОНПИ проверяват т.нар. Златен гьол на "Капитан Андреево" - дезинфекционно съоръжение на граничния пункт, съобщи БНТ. Комисията проверява търга, с който фирма "Пи.Еф.Си" бе "избрана" от БАБХ за изпълнител на дейностите по дезинфекция сред четирима кандидати. Парадоксалното в случая е, че въпросният търг е проведен в далечната 2013 г., а около него имаше редица нередности, които бяха известни още тогава. За осем години обаче, въпреки журналистическите разследвания през годините, никой държавен орган не е обяснил защо и как е назначена фирмата, която събира държавната такса с комисиона от 20%. В момента крайни собственици на дружеството през "Санико България" са Борислав Карев, Атанас Едрев и Милена Георгиева, но при учредяването си то се е свързвало с Красимир Каменов-Къро.

Наскоро при акция на НАП бе "открито", че фирмата държи десетки милиони левове кеш, а половината от касовите й апарати са стари и не са свързани с НАП. В отчета си от 2019 г. например компанията декларира 27.5 млн. лв. в брой. Подозренията на НАП в подобни случаи са, че "кешът" не съществува. Проверка на МВР през юни пък откри в близки до ГЕРБ лица документи на тази фирма, включително книгата за дневните финансови отчети, които бяха укрити от НАП, заедно със списъци с имената на 28 000 избиратели, подредени в класьори по населени места.

Агенцията по заетостта отчита рекордно ниска безработица през юни

Равнището на регистрираната безработица в страната продължава да се понижава и през юни достига нивото си от предкризисната 2019 г., или 5.2%, съобщиха от Агенцията по заетостта, която пресмята показателя на база регистрирани безработни в бюрата по труда. Така през месеца се повтаря исторически най-ниската стойност на регистрираната безработица, отчетена някога от институцията. Понижението спрямо предходния месец е с 0.5%, а спадът на годишна база е с 3.1 пр. пункта. Регистрираните безработни през месеца са почти 170 хил., което е с 37.6% по-малко в сравнение с година по-рано.

Проливни дъждове взеха жертви в Германия и Белгия

Проливни дъждове отнеха живота на поне 33 души в Германия, а десетки са в неизвестност. Разрушени са къщи, наводнени са домове и близо 200 хил. души са без ток. Стотици военни помагат с танкове на пожарната и полицията за разчистване на развалини и свлачища. Хеликоптери евакуират блокираните по покривите хора. Прекъснати са шосета и жп линии, спряно е плаването по част от Рейн, а според метеослужбата се очакват още валежи в горното течение на реката днес и в петък. Поне двама души загубиха живота си в сряда в белгийската източна провинция Лиеж, след като река Маас преля от коритото си. Има съобщения и за изчезнали хора.

Revolut набра още 800 млн. долара капитал и вече се оценява на 33 млрд. долара

Финтех компанията Revolut обяви, че е набрала 800 млн. долара при нов кръг на финансиране, воден от SoftBank и Tiger Global. Revolut, която предлага и търговски услуги през приложението си, достъпно и в България, вече е оценена на 33 млрд. долара - 6 пъти над оценката й в края на миналата година. Най-новият кръг на финансиране прави Revolut втори по големина финтех еднорог в Европа след шведския Klarna, сочат данни на CB Insights. Свежият капитал идва от Vision Fund 2 на SoftBank и американския хедж фонд Tiger Global, които заедно държат по-малко от 5% от компанията. Revolut ще инвестира средствата в маркетинг, продуктово развитие и международна експанзия, обяви главният финансов директор Мико Саловаара.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Борисов излезе излезе жив и здрав от следствието, след като даде показания

"Не знам от Рашков какво мога да очаквам. Нещо трябва да ми направят, надявам се да изляза жив и въобще да изляза, може да ме задържат." Това обяви Бойко Борисов на брифинг преди няколко дни, след като стана ясно, че е получил призовка от МВР да се яви и да даде показания пред инспектор. Опасенията му обаче не се сбъднаха - бившият премиер бе разпитан тази сутрин и излезе от сградата на полицията жив и здрав. Визитата му бе съпроводена от стотина "почитатели", които го чакаха пред Главна дирекция "Национална полиция", начело с председателя на ММА федерацията Станислав Недков-Стъки, бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов, бившия депутат Спас Гърневски и други фенове. Поводът за разпита така и не стана ясен официално, но според самия Борсов става дума за твърденията на анонимен свидетел пред Бойко Рашков, че е бил заплашван от Борисов в далечната 2009 г. с думите: "Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо". Служебният вътрешен министър разказа за случая преди около месец и заяви, че ще сезира прокуратурата.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

7 километра.

Толкова е дължината на най-дългия жп тунел в България, който започна да се изгражда днес. Тунелът е част от трасето между Елин Пелин и Костенец, което се финансира с близо 500 млн. лв. от оперативна програма "Транспорт". Проектните скорости за пътническите превози са 160 км/ч, а за товарните 120 км/ч.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 84 нови случаи на COVID-19 са отчетени в България за изминалото денонощие. 13 968 теста, от които положителни са 0.6%. Към днешна дата броят на настанените в болници пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция е 727, като 94 от тях са в интензивни отделения. За изминалите 24 часа има четирима починали и 361 излекувани. Поставени са 12 034 дози ваксина.

Министерството на образованието ще плаща допълнителни профилактични прегледи за преболедувалите COVID-19 учители, става ясно от публикуваната за обществено обсъждане Националната програма "Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти". Предвидени са 180 хил. лв. за прегледи на 12 хил. учители, както и 200 хил. лв. за рехабилитация за 10 групи заболявания на 2000 учители. Това е поредната мярка за подкрепа на учителите по време на пандемията, след като наскоро МОН даде по два дни допълнителен платен отпуск за учителите, които се ваксинират срещу COVID-19, припомня "Дневник".

Светът е "в начален стадий" на трета вълна на пандемията от коронавирус. Това обяви директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус. Той обясни, че причините са няколко - освен Делта варианта, сред тях са и нарастващата мобилност на хората, "непоследователната употреба на доказани здравни и обществени мерки" в много държави и неравномерното разпределение на ваксините по света.

Ваксинацията срещу COVID-19 става задължителна в Латвия за работещите в сферите на образованието и здравеопазването. От октомври служителите в медицински, обществени и образователни институции ще трябва да показват сертификат за ваксинация. В други сектори работодателите ще имат правото да уволняват неваксинирани работници от 1 октомври съгласно новите правила, приети от правителството в Рига вчера. Спорните мерки трябва да бъдат одобрени от парламента, за да влязат в сила.

Полицията в Париж влезе в сблъсъци с протестиращи срещу плана на президента Макрон в барове, ресторанти и кина от следващия месец да се влиза само с ваксинационнен сертификат или негативен тест. Макрон обяви тази седмица радикални мерки за борба с бързия ръст на новите случаи на коронавирус, включително задължителна ваксинация за здравните работници. С тези стъпки френският президент стигна по-далеч от повечето европейски страни в момент, когато силно заразният вариант делта на вируса разгаря нова вълна на пандемията, а останалите правителства наблюдават с внимание реакцията на френското общество.

Протести срещу предстоящите нови антиковид мерки имаше и в Атина. Около 4000 души по данни на полицията са се събрали пред парламента при засилено полицейско присъствие. "Ние казваме не!", "Оставка!", "Вземете си ваксините и се махайте!", скандираха протестиращите, някои от които са били агресивни. В понеделник премиерът Кириакос Мицотакис обяви, че ваксинацията става задължителна за медиците и персонала в домовете за възрастни хора. От петък, 16 юли, до края на август пък в барове, кина, театри и всички закрити пространства ще бъдат допускани единствено ваксинирани.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-P
    scuby
    • - 4
    • + 2

    Мога да се обзаложа, че харварските лисугери този път ще са в кабинета на Трифонов!

    Нередност?
  • 2
    silverman avatar :-|
    silverman
    • - 1

    Новият Бойко Борисов!

    Нередност?
  • 3
    selofia avatar :-P
    Селофия

    Библиотекарите така могат да пробват с прокси ИТН всякакви ибрикчии..
    Слави си е махнал главата, като си мисли, че е възможно като един тръмп да свежда на МАГА / бг вариант ДНБОВ / аборигените некви тезиси... те двамата си мязат... Шоумени със спадащ рейтинг - решиха да се пробват в политиката - но и двамата са изненадани как лесно може да попаднеш на върха - където обаче духат сурови урагани... Затова - никога не гласувам за доктор, артист, спортист или моделка за кмет или депутат - опаковка лукс, а съдържание и капацитет като меринджей 00.. Но Слави, вместо да се пренесе след гафа си в телевизора - продължава да настъпва мотиката и след обявяването на резултатите... Това говори само едно - зависимости от ДС кукловодите... Дори Сашо Дончев чух днес с подобна мисъл...

    Ники Маус и екипът му няма място в политиката... Да си продава там злато, изкуство и да върти парите на Тилев, Велчев и Севлиевски... Жалко за някои имена - някои могат наистина да са полезни за изкореняване на корупцията, която е / бе/ от агент Гоце до ниво началник отдел в община..
    Но провалено корумпе крадократ, стартирал Експат Капитал със сребърниците от далаверата с БТК– МОЛЯ???...
    Цялата постановка е започнала още от НГ - потърсете как в започва да ръси съвети и мнения в Домуз ТВ ...

    Слави шоа - От вратата за краката - Шат! на патката главата!
    Нема да ни пита нананайнай - с кого ли да правим..
    Няма „не искам!“, няма „недей!„, щом ТОЙ желае - става злодей...

    Това чалгата не прощава... трябва да влезе в списъка на опасните болести, както Ковид 21 делта, деменцията или морбили... Ваксинирайте се!

    А сега вица
    Първият БГ КК каца на Марс. След ред попържни и глухи удари с тесла люкът се отваря. И кво да видиш - марсианци! Говорят български... посрещат с хляб и сол на фона на трикольора, и всички накичени със злата и бижута.
    Та изкарали месец на банкети и откриване магистралата Копитото - маунт Олимпус, и там СеверноМакедонецът с дедо от добруджански произход пита
    - А бе, комшу, сите ли сте така накичени
    - А, не бе, само арменците и македонците сме така.. Другите Грух от ЮЗУ ги преджоби още преди да кацне Мъск...

    Нередност?
  • 4
    qjd24566910 avatar :-|
    Тангра

    харварДски ...

    Нередност?
Нов коментар