🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Прокуратурата призна за подслушвани протестиращи, ще има преговори за нов кабинет, Безос в Космоса

И още: САЩ и Германия преговарят за "Северен поток", България бе осъдена в Страсбург за екстрадиция на турски журналист

Денят накратко: най-богатият човек на света излетя в Космоса, а България влезе в световните новини.

След това обобщение ето и малко по-подробно. За Джеф Безос ще прочетете по-надолу в новините, а за това как израелският шпионски софтуер, послужил за следене и подслушване на десетки журналисти, дисиденти и политици, е бил легализиран през България - в текста на "Капитал" във вечерната ни емисия.

Друго, което е минало в България, е разследването на прането на пари по случая с къщата в Барселона. След като испанските власти започнаха разследване за къщата, в която живееше Борислава Йовчева, за която се твърди, че има дете от бившия премиер Бойко Борисов, сега се оказа, че това разследване е прехвърлено в София и по него се работи. Говорителката на специализираната прокуратура Валентина Маджарова за първи път си позволи коментари по делото днес, като каза, че по него тече "интензивно разследване". Досега органът мълчеше упорито по всичко, свързано с този случай.

Ето и другото от днес.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Още едно признание на спецпрокуратурата: подслушвани са протестиращи миналото лято, но било по разследване срещу Васил Божков

Укриващият се в Дубай Божков е получил още едно обвинение - 19-о на брой, за организиране на безредици по време на антиправителствените протести от миналото лято, съобщиха от специализираната прокуратурата. Към настоящия момент били събрани достатъчно доказателства, че бизнесменът ръководил група, чиято цел била да ескалира напрежението на площада пред президентството.

Съобщението на спецпрокуратурата идва два дни след като в неделя служебният вътрешен министър Бойко Рашков съобщи, че проверка на ведомството, която приключва, е показала, че "стотици български граждани" са незаконно подслушвани, а службата, която прилага СРС, "е започнала да пуши от напрежение". Сега от спецпрокуратурата признават, че наистина са приложени "множество специални разузнавателни средства", но те били именно в рамките на въпросното разследване срещу Божков. Оттам твърдят още, че са подслушвани само хора, "за които са били налице данни за обвързаност с извършващото се престъпно деяние" и че така е било предотвратена прекомерна ескалация на напрежението по време на протестите.

Ден преди началото на новия парламент партиите заемат позиции

  • Изборът на председател на парламента ще бъде първата задача. След заседанието на групата на "Има такъв народ" не бе обявено кой ще бъде предложен. По неофициална информация по време на заседанието Тошко Йорданов косвено е потвърдил, че това ще бъде отново Ива Митева, но без да каже името й директно.
  • Това, разбира се, ще е по-маловажно от големия въпрос: ще има ли правителство на "протеста". Ивайло Вълчев от ръководството на партията на Слави каза пред журналисти, че ще проведат консултации с формациите, от които очакват подкрепа, но не даде повече подробности.
  • По-рано стана ясно, че ГЕРБ ще предложи за зам.-председател Росица Кирова, която беше начело на листата на коалицията във Видин.
  • ГЕРБ и лидерът им Борисов поставиха като основни цели засилване на ваксинационния процес, двойно увеличение на заплатите на медиците, продължаване на програмите в образованието, радикално подобряване на средата за правене на бизнес и довършване на големите инфраструктурни проекти.
  • "Изправи се! Мутри вън!", ще има ново име в сегашния парламент - "Изправи се БГ! Ние идваме!", тъй като "Отровното трио" създава гражданско сдружение, което ще се казва "Ние идваме!". Парламентарната група, която ще има 13 депутати, ще предложи за зам.-председател на Народното събрание Татяна Дончева. Приоритетите за работата, представени от Мая Манолова, са дълбока съдебна реформа, повишаване на доходите, а още в първия ден ще внесат законопроект за преизчисляване на пенсиите и промени в закона за личната помощ.

  • Отново комисия за управлението на Борисов. Бившият премиер вероятно няма да е очарован, че формацията на Мая Манолова ще предложи отново комисии за ревизия на управлението на Борисов, както и за полицейското насилие и подслушването на протестите.

Заседанията на другите две парламентарни групи - на "Демократична България" и БСП, започнаха в късния следобед и новините и посланията от тях предстоят.

България бе осъдена в Страсбург заради екстрадиция на турски журналист

Според решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) София е нарушила забраната за нeчoвeшĸo и yнизитeлнo oтнoшeниe, не е предоставила и eфeĸтивнo cpeдcтвo зa зaщитa пo Eвpoпeйcĸaтa ĸoнвeнция зa чoвeшĸитe пpaвa на турския журналист с инициали М.Д. Мъжът, който е журналист от в. "Заман", е бил екстрадиран през 2016 г., откогато се намира в турски затвор. Той е бил заловен на българско-румънската граница и върнат в Турция въпреки молбата му за международна закрила и опасенията, че може да бъде обект на насилие. По това време правителството на Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров масово връщаха турски граждани по искане на Реджеп Ердоган въпреки очевидната заплаха за сигурността им. България е осъдена да плати на журналиста от опозиционния вестник "Заман" сумата 15 хиляди евро.

САЩ и Германия се приближават до споразумение за "Северен поток 2"

До няколко дни Германия и САЩ ще подпишат споразумение за "Северен поток 2", съобщават източници на Reuters. Преди седмица германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Джо Байдън разговаряха във Вашингтон за проекта, но не успяха да изчистят различията си. Двамата обаче смятат, че не трябва да се допуска Русия да използва газа като оръжие срещу съседни страни. Засега няма яснота какво са се договорили двете страни, но според очакванията на специалистите в споразумението ще има планирани инвестиции в енергийния сектор на Украйна. Сред приоритетите са енергийният преход на страната, подобряването на енергийната ефективност и на енергийната сигурност.

СНИМКА НА ДЕНЯ

И Джеф Безос полетя успешно в Космоса

Само девет дни след историческия полет на милиардера Ричард Брансън в Космоса на аналогично успешно суборбитално пътешествие се отправи днес и най-богатият човек в света и основател на Amazon Джеф Безос. Безос се качи на борда на напълно автоматизирана пилотирана капсула, която беше изпратена на височина 100 - 110 км с ракетата за многократна употреба New Shepard на компанията Blue Origin. Приблизителното времетраене на полета бе около 10 мин., като Безос и останалите трима пасажери прекараха около 3 мин. в безтегловност, преди да се завърнат на земята. Ракетата New Shepard също се приземи безаварийно за 16-ти пореден път.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

България регистрира тенденция на лек ръст на случаите за последните седем дни, като броят им се увеличава от 56 на 76 среднодневно на седмична база. Все още числата са ниски, но тревогите са свързани с по-голямата заразност на делта варианта на вируса и ниските нива на ваксинация в страната - под 15% от населението е с поне една доза, а 12.5% са с две дози. На този фон главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че до седмица-две се очаква да започне по-осезаем ръст в заболеваемостта и в зависимост от това колко е интензивен, оптимистичният вариант е да има нова вълна през септември-октомври, но това според него може да стане и доста по-рано.

Епидемичен взрив от COVID-19 е регистриран на товарен кораб с екипаж от 20 души - филипински граждани, на пристанище Бургас, съобщи здравното министерство. Първият заболял е бил с оплаквания от 7 юли, а на 14 юли е диагностициран и хоспитализиран в бургаската болница. Няколко дни по-късно се е влошил и починал.

Междувременно 11 от останалите 19 души от екипажа са дали положителна проба и са в изолация на кораба, като състоянието им се следи ежедневно. От понеделник един от тях също е хоспитализиран.

Франция е навлязла в четвъртата вълна на коронавирусната пандемия с по-високи темпове в прираста на заразените, обяви говорител на правителството. Вчера кабинетът е приел нов план за борба с COVID-19, който цели да се увеличи нивото на ваксинациите. Той предвижда въвеждането на "здравен паспорт", който ще се изисква за посещаване на различни обществени места като търговски центрове, ресторанти или кина, а също задължителна ваксинация на здравните работници.

Европейската лекарствена агенция започна предварителна оценка на ваксината срещу COVID-19, разработена от Sanofi Pasteur. Тя съдържа получен в лабораторни условия spike (шипчест) протеин като този, който се намира на повърхността на SARS-CoV-2, и адювант, който спомага за засилване на имунния отговор към ваксината.

Първите резултати от изпитването върху на експериментална интраназална ваксина (приемана през носа) срещу COVID-19 са обнадеждаващи, съобщава Reuters.

Ваксината е показала съпоставими резултати на защита с вече разрешените за употреба мускулни ваксини при изпитвания върху животни. Но интраназалната ваксина също стимулира производството на антитела върху лигавичните повърхности, покриващи дихателните пътища, където вирусът за първи път влиза в контакт и попада в тялото, съобщава изследователският екип, който е изпратил доклада си за публикуване. Пилотното проучване при хора е започнало през март със 130 доброволци. Разработчикът на ваксината Meissa Vaccines смята, че тя има потенциал да сложи край на пандемията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-@
    evpetra

    "... бизнесменът ръководил група, чиято цел била да ескалира напрежението на площада пред президентството."

    Това беше Бойко Борисов, бе-е!

    Нередност?
Нов коментар