НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Вечерни новини: Правителство до 15 дни или нови избори

И още: Девет законопроекта бяха внесени в първия ден на парламента, бившият председател на ДАНС е задържан за бракониерство

Четиридесет и шестото Народно събрание официално започна работа. Партията с най-много представители "Има такъв народ" даде заявка за две седмици да се сформира и гласува правителство. "В следващите 14-15 дена, ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове са верни, би трябвало да има правителство, което да продължи работата, която започна служебният кабинет, защото това е посоката, в която трябва да се развива държавата", каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. Засега от партиите, които искат промяна на статуквото, дават индикации, че са готови на преговори. Йорданов обаче не изключи и нови предсрочни парламентарни избори, в които според него "няма нищо неправилно или недемократично".

Ето какво още се случи в първия парламентарен ден:

  • Депутатът от "Има такъв народ" Ива Митева беше избрана отново за председател на 46-ото Народно събрание. Тя получи подкрепа от 137 народни представители - от ИТН, "Демократична България", ДПС и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", както е новото име на коалицията. "Въздържал се" бяха от ГЕРБ, БСП и един депутат от "Демократична България", а "против" бе един - от БСП. За нейни заместници бяха гласувани Виктория Василева ("Има такъв народ"), Росица Кирова (ГЕРБ), Кристиан Вигенин (БСП), Атанас Атанасов ("Демократична България"), Муккадес Налбант (ДПС), Татяна Дончева ("Изправи се.БГ! Ние идваме!).
  • "На председателския съвет ще поставя въпроса за отмяна на лятната ваканция на депутатите. Не е редно народните представители да почиват, след като нямаше толкова дълго парламент, но е въпрос на гласуване", заяви в кулоарите Митева. По правилник почивката трябва да е от 1 до 31 август.
  • Депутатите от "Има такъв народ" и ГЕРБ отказаха да се включат в традиционната "семейна снимка" от първата сесия на новия парламент. Най-голямата група беше представена единствено от председателя на парламента.
  • Утре първата задача на парламента ще е сформирането на комисия за изработване на правилник за работата на Народното събрание. Очаква се също да бъдат създадени и временни анкетни комисии - за ревизия на предишното управление и за полицейското насилие по време на протестите през 2020 г. (по искане на "Изправи.БГ! Ние идваме!"), както и за разследване на казуса "Росенец" и имението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган (по искане на "Демократична България").

Девет законопроекта в първия ден на парламента, сред тях е и за закриване на спецпрокуратурата и спецсъдилищата

Част от партиите още в деня на откриването внесоха общо девет законопроекта.
Един от тях е на "Демократична България" - промени в Закона за съдебната власт, с които се предлага закриването на специализираните прокуратура и съдилища.

Първите внесени от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" законопроекти са за преизчисляване на пенсиите и за подкрепа на хората с увреждания. Редом с това адв. Николай Хаджигенов и още няколко депутата от коалицията са внесли и промени, с които на практика се възстановява контрола на правосъдния министър върху Бюрото за защита на свидетелите.

Останалите пет законопроекта са на БСП и са в социалната сфера - за промени в местните данъци и такси, за преизчисляването на пенсиите, за възрастните хора, за семейните помощи и деца, както и за обезщетенията за отглеждане на дете.

АРЕСТ НА ДЕНЯ

Бившият председател на ДАНС е задържан за бракониерство

Компания на Димитър Георгиев са правили още четирима души, сред които действащ служител на ДАНС, собственикът на футболния отбор "Витоша" (Бистрица) Сергей Ташков, където играеше бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, и горски служител. Полицията ги е арестувала близо до благоевградското село Сушица след подаден сигнал за незаконен лов в района.

"С два джипа и с убито диво прасе в една от колите са заловени да осъществяват нощен лов. По случая е образувано досъдебно производство. Младият служител от ДАНС е колега на Бойко Борисов от спортния клуб "Бистришки тигри". Играят мач, те спортуват заедно", каза по повода и служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. В края на май служебният кабинет предложи на президента Румен Радев да освободи от поста шеф на ДАНС Димитър Георгиев с аргумента, че е вземал политически мотивирани решения. На 26 май държавният глава подписа указ за освобождаването му.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Проливни дъждове взеха жертви в Китай

Поне 25 души загинаха в китайската провинция Хънан, като половината от тях станаха жертва на потопен от поройни дъждове тунел от метрото на столицата Джънджоу. Около 100 хил. са евакуирани от града, хиляди военни са хвърлени в помощ на пострадалите, а на места речни диги и язовири са пред преливане. Причината са валежи, каквито според властите не е имало поне от хиляда години. Те започнаха в края на миналата седмица и се очаква да продължат още 3 дни. Учени, с които разговаря Reuters, казват, че екстремното време, горещите вълни и наводненията, които се наблюдават в САЩ, Канада, Западна Европа и Китай, почти сигурно са свързани с глобалното затопляне. "И това ще се случва по-често в бъдеще", казва проф. Джони Чан от City University в Хонконг.

КАКВО СЛЕДИМ

ВСС ще разгледа искането за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев

Първа точка в дневния ред на утрешното заседание на Висшия съдебен съвет е разглеждане на предложението на министъра на правосъдието Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Сигналът, подаден от вътрешния министър Бойко Рашков, съдържа данни за злоупотреба с информация, придобита със СРС, което е престъпление, нарушаване на презумпцията за невиновност и изискването за безпристрастност и политическа неутралност, нарушаване на принципа на случайно разпределение на делата и други злоупотреби с правомощия. Шансовете ВСС да се отнесе сериозно към този сигнал не са големи, доколкото именно този състав на ВСС избра Гешев на поста въпреки силните критики срещу избора му.

Служебният кабинет ще представи предложението си за актуализация на бюджета

Предложението на служебното правителство за актуализация на бюджета за 2021 г. ще бъде представено в четвъртък. Това ще стане на Третия обществен съвет към министъра на финансите. Очакванията са в проекта да бъде заложен вариант за увеличение на пенсиите, както и средства за нови мерки при евентуална нова пандемична вълна.

ИЗБОР НА ДЕНЯ

Австралийският град Бризбейн беше избран за домакин на летните олимпийски игри през 2032 г. Градът беше единственият кандидат и спечели гласуването на Международния олимпийски комитет със 72 гласа "за" от 77 гласували. Това е третата лятна олимпиада в Австралия след Сидни през 2000 г. и Мелбърн през 1956 г. Според предварителните оценки ще струва на организаторите около 5 млрд. долара. Преди нея ще има олимпийски игри в Париж през 2024 г. и Амстердам през 2028 г.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Почти 60% ръст на случаите на коронавирус са регистрирани през последното денонощие на седмична база, като броят на заразените за вторник достига 145. Макар бройката все още да е ниска, тенденцията на растеж е факт вече седми пореден ден, а за пръв път процентното увеличение е толкова голямо. И днес държавният здравен инспектор Ангел Кунчев предупреди, че България е в началото на нова вълна и от август може да се очаква по-значително повишение на заболеваемостта. Това развитие е очаквано на фона на бързото разпространение на делта варианта и в други европейски страни.

Новите правила за ограничаване на четвъртата вълна от COVID-19 във Франция влизат в сила от днес, като се разширява обхватът на т.нар. "здравен паспорт" (сертификат за ваксинация, преболедуване или негативен тест) - той вече се изисква на публични места, в които се събират повече от 50 души. Досега се прилагаше за събития с над 1000 участници. Към културните, развлекателни, спортни и празнични мероприятия и религиозните места се добавят и музеите и библиотеките. По-късно депутатите ще обсъдят дали да разширят използването му през август и за влизане в кафенета, ресторанти и търговски центрове.

По-голямата част от новите случаи - над 83%, на COVID-19 в Испания през последните пет седмици са сред неваксинирани хора, съобщи министърът на здравеопазването Каролина Дариас, цитирана от Reuters. Само 5.5% от новите случаи са сред напълно ваксинирани, а 11.4% са били частично ваксинирани. Броят на новите случаи на COVID-19 в Испания се увеличава непрекъснато от края на юни, като 14-дневната заболеваемост на 100 хил. жители надхвърли 622 във вторник. Над 27 хил. нови случая дневно бяха потвърдени в началото на седмицата. Общо 51.3% от испанците са вече напълно ваксинирани и 62.1% са поне с една доза, като по този показател страната е сред първите в Европа.

Броят на новите случаи на COVID-19 в Турция почти се удвоиха във вторник до 8780. Новите инфекции засега остават значително по-ниски от вълната през април-май, когато дневно потвърдените достигнаха над 60 000, но тенденцията на растеж е осезаема. Правителството отмени повечето от последните ограничения този месец.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    Що се отнася до диалогичността, това е най-дефицитното качество на хора, които от 20 години са свикнали да водят единствено монолози пред камера.

    И пак ще повторя: ИТН се появи като асистемна опозиция на системните политически партии. На ВСИЧКИ системни политически партии без изключение. И с анти говоренето спечели над 600 хил. наивни и объркани противници на БГ политическото.

    Единствената сила на асистемните е пряката им връзка с народа. Затова и Шоуто получи тласък да се включи в политиката след гаврата на политическата система с инициирания от тях референдум през 2016 г.
    Всъщност Шоуто контактува (и зарибява) поддържниците си недиалогично, а императивно, но поради спецификата на човешката психика им оставя усещането, че те така са решили САМИ. Това въздействие е познато от изключително възпламеняващите речи на Хитлер, Гьобелс, Сталин, Мао...

    Влизайки в правилата на играта на системните партии - разговори/договорки/пазарлъци - асистемното умира, защото :
    1.Губи пряката връзка с електората си и я подчинява на принципите на системата: представителната демокрация;
    2. Отблъсква и разочарова последователите.

    Както десетки хиляди участници в миналогодишните протести бяхме използвани за тор за политическото цъфтене на асистемните (тогава) , а вече част от политическата система Бабикян/Хаджигенов/Минеков.

    Същото, но върху 600-хилядно гюрбе, се случва сега с властоманията на Станислав &сценаристите.

    Защо толкова очебийни неща не се виждат?!

    Нередност?
  • 3
    eli.mih avatar :-|
    Elena Mihailova

    Пенсиите е справедливо да се преизчислят единствено чрез актуален осигурителен доход.Няма да се оставим пенсионерите да се гаврят с нас с втория вариант на герберските синдикати,не знам как подвели и Гълъб Донев.Не е ли гавра пенсия отпреди 10г.да е 2 пъти по- малка от тазгодишна пенсия на колега.Това ли е новото,което носи служебния социален министър?Да се предлага несправедлив закон!

    Нередност?
Нов коментар