Вечерни новини: И ДПС ще участват в преговорите за ново правителство; ВСС отказа да гледа махането на Гешев

И още: Служебното правителство предлага вдигане на пенсиите; ЕЦБ ще запази лихвите ниски

В контраст с хладното време в страната и вторият ден от работата на новото Народно събрание запази политическия градус висок. Първата парламентарна сила "Има такъв народ" изненадващо обяви, че ще разговаря с всички парламентарни партии без ГЕРБ по повод сформирането на бъдещото правителство. Поканата се отнася и за ДПС, от които всички протестни партии досега твърдяха, че ще се държат на дистанция. Депутатите сформираха и три анкетни комисии - по повод казуса "Росенец", за полицейското насилие по време на протестите и за ревизия за управлението на Бойко Борисов.

Заседанието на депутатите утре ще започне с изслушвания на правосъдния и вътрешния министър във връзка с поисканото от ВСС отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Днес, след 7 часа дебат, то беше оставено без разглеждане от Висшия съдебен съвет, според който министърът на правосъдието няма право да предлага такава процедура.

Паралелно финансовият министър Асен Василев обяви, че служебното правителство ще внесе актуализация на бюджета. В нея са предвидени 1.8 млрд. лв. допълнителни разходи, предназначени за подкрепа на здравната система и фирмите при нова ковид вълна, както и за вдигане на пенсиите средно с 12.5% от октомври.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

"Има такъв народ" ще преговаря и с ДПС за подкрепа на бъдещо правителство

Политическата новината на деня бе решението на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" да покани всички парламентарни партии без ГЕРБ - включително и ДПС, на срещи в търсене на подкрепа за правителство, които ще се проведат в събота и неделя. Това се случва, въпреки че в последните месеци от "Има такъв народ" твърдяха, че няма да работят с ГЕРБ, БСП и ДПС, защото те са "партиите на статуквото". В отговор на въпрос защо са поканили и ДПС Филип Станев от партията днес обясни, че заедно с "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" нямат мнозинство от 121 и затова се е наложило да има разговори и с БСП, и с ДПС. "В името на желанието на тези граждани за стабилност се налага да се проведат тези консултации", каза той.

  • В реакция председателят на парламентарната група на "Изправи се. БГ! Ние идваме!" Мая Манолова обяви, че групата няма да подкрепи правителство с участието и подкрепата на ГЕРБ и ДПС.
  • От БСП пък потвърдиха, че ще участват в събота в разговорите за съставяне на правителство, инициирани от "Има такъв народ". Според лидера Корнелия Нинова "всичко, което ще се случи, ще бъде публично" и после ще бъде обсъдено от Националния съвет на БСП.
  • Междувременно президентът Румен Радев изпрати покани до всички парламентарни групи за консултациите, които се изискват по конституция преди връчването на първия проучвателен мандат. Те започват от утре.

Иначе, първият реално работен ден на парламента след откриването му в сряда премина емоционално, с взаимни обвинения и политически нападки по повод формирането на специална комисия за разследване на казуса "Росенец", както и на комисия за полицейското насилие на протестите миналото лято. Остро срещу първата комисия бе ДПС, а срещу втората - ГЕРБ.

Все пак и двете комисии бяха одобрени, а депутатите на ГЕРБ напуснаха залата, след като мнозинството реши, че бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов (сега депутат от ГЕРБ) няма да участва в комисията за полицейското насилие, защото е в конфликт на интереси.

Депутатите също така решиха отново да създадат парламентарна комисия за ревизия на последното управление на Бойко Борисов. Предложението за формирането й беше подкрепено със 145 гласа "за" и пак беше направено от Мая Манолова, която отново ще я оглавява.

ВСС очаквано отказа да разгледа предложението за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев

След близо седем часа дискусия Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да приеме за разглеждане предложението на министъра на правосъдието проф. Янаки Стоилов за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев заради тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Според съдебните кадровици предложението на министъра е недопустимо, т.е. той няма правомощия да предлага такава процедура, но мнозинството в съвета, което подкрепи решението, отказаха да посочат точното законово основание, на което се позовават. В подкрепа това решение гласуваха 12 от членовете на съвета, а 8 бяха против. Иван Гешев, който присъстваше на заседанието, не участва в гласуването. Заседанието премина в интензивно обсъждане на процедурни въпроси. "И след приключване на тази точка тук във ВСС, темата ще продължи да занимава обществото. И днес парламентът се е занимал с нея, утре ще продължи", заяви Стоилов в заключителните си думи.

ЕЦБ ще запази лихвите ниски

Европейската централна банка (ЕЦБ) днес запази основните лихви и цялата си подкрепа за икономиката на фона на безпокойството около разпространението на по-заразния вариант на коронавируса. Програмата за изкупуване на държавни и корпоративни облигации се запазва в обем 1.85 трлн. евро. Тя ще продължи до края на март догодина или докато ЕЦБ не прецени, че етапът на корона кризата е приключил. Банката преразгледа своите насоки за лихвените проценти по време на срещата си днес и обяви, че очаква лихвите да останат на сегашните си или по-ниски нива, докато не се увери, че инфлацията ще достигне 2%.

КАКВО СЛЕДИМ

Олимпийските игри без публика в Токио започват

Отложените с една година заради пандемията от коронавирус олимпийски игри в Токио ще бъдат официално открити в петък. Това ще са може би най-необичайните игри до момента, след като те ще се проведат пред празни трибуни заради влошената обстановка с вируса, която е обхванала японската столица. Различни състезания от олимпийската програма вече стартираха. България ще бъде представена на игрите от 42 спортисти. Тенденцията да пращаме все по-малък брой атлети на най-големия спортен форум продължава, след като в Рио 2016 бяхме представени от 51 спортисти, в Лондон 2012 - от 63, а в Атина 2004 - от 100.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Tesla пак може да приема биткойни при покупка на коли

Илън Мъск обяви, че притежава от криптовалутата етер и това доведе до поскъпването й с над 10% в сряда. По време на конференцията The B Word, чийто домакин е Криптосъветът по иновации, основателят на Tesla отново подкрепи криптовалутите. Тъй като копаенето на биткойн се захранва все повече от възобновяема енергия, милиардерът каза, че Tesla вероятно отново ще приеме плащане с най-голямата виртуална валута. Той допълни още, че към момента единствените публично търгувани акции, които има, са на собствената му компания и каза, че има биткойн, доджкойн и етер.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Проверяват депутат от ГЕРБ по подозрение за пране на пари

Специалните служби на България и прокуратурата извършват проверка срещу народния представител от ГЕРБ Лъчезар Иванов за евентуално пране на пари, съобщава "Свободна Европа". Причина за засиления оперативен интерес спрямо депутата е, че той е извършвал консултантска дейност за американска медицинска компания, получил е възнаграждение в акции, които той по-късно е продал на борсата с огромна печалба. Въпросната щатска фирма е Enzolytics, а печалбата на Иванов, който тази седмица се закле в парламента за шести пореден път, по неофициална информация на медиата е около 1.6 млн. долара. Подробности по темата може да прочетете тук.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Делта вариантът вече преобладава в изследваните проби от коронавирус в България, като почти 60% са от този вариант, докато само преди седмица бяха под 30%. Това показва анализът на коронавирусните проби, които Националният център по заразни и паразитни болести проверява чрез целогеномно секвениране. Само една трета (35%) от общо 86 изследвани проби са алфа вариант, познат като британски, 1% е бета (бразилският), а три проби са друг вариант. Клиничните проби са взети от пациенти с ковид-19 в периода 21 юни - 8 юли от 29 болници в общо 17 области на страната. Данните показват, че най-голямата концентрация - 35 от общо 53 делта проби, е в София. Делта вариантът преобладава и в Бургас, докато в другите области алфа все още е водещ.

И днес България отчита ръст - 52%, на новите случаи на зараза спрямо същия ден миналата седмица, макар броят на случаите все още да е нисък - 96 за последните 24 часа. Това обаче е осми пореден ден на растеж и епидемиолозите смятат, че това е началото на нова вълна, каквато вече има на много места в Европа заради силно заразния делта вариант.

България все още е в зелена зона, но все повече региони в Европа излизат от ниските зони за разпространение според картата на риска от ковид-19, която европейската здравна агенция публикува всеки четвъртък. Цялата територия на Португалия и Испания вече са в червено, а два испански региона са в зоната на най-висок риск с над 500 инфектирани на 100 хил. жители.

В тъмночервено остава и Кипър. Наскоро България взе спорно решение да забрани изцяло влизането на граждани на Испания и Кипър, както и на Великобритания в страната, като не се допускат дори ваксинирани граждани на тези страни. Няколко туристически района на Гърция също преминават в червената зона, сред които Тесалия, Йонийските и Егейските острови. В червено са още Корсика и Ирландия. Към зони със среден риск пък преминават по-голямата част от Франция, Лацио, Сицилия и Сардиния.

Ирландия ще изчака няколко седмици, преди да обмисли следващо облекчаване на ограниченията за ковид-19, заяви вицепремиерът Лео Вараскар. От понеделник закритите части на баровете и ресторантите ще бъдат отворени за първи път от началото на годината. Но само за напълно ваксинираните си клиенти. Засега нощните клубове и концертните зали няма да бъдат отваряни, въпреки че парламентът даде възможност за това.

Засега не се налагат бурстерни трети дози за ваксинираните с Pfizer и Moderna, тъй като двете дози от тези препарати са достатъчно ефективни за неутрализиране и на делта варианта, сочи ново изследване. Анализът на кръвни проби от ваксинирани доброволци показва, че мутациите на делта варианта причиняват само слабо намаление на антителата, които могат да неутрализират вируса. Мутациите в по-малко разпространените "бета и гама варианти намаляват способността за неутрализация на антитела в по-голяма степен, но не толкова, че ваксинираните да бъдат незащитени, съобщават изследователите в доклада, публикуван на сайта medRxiv. Все пак не е изключено в бъдеще да е необходимо да се усилва действието на ваксините, за да се преодолеят някои варианти, смятат авторите на изследването.

Все още няма коментари
Нов коментар