Преговорите за властта: необлагаем минимум, съдебна реформа и противоречие за пенсиите

"Демократична България" поиска от "Има такъв народ" писмено споразумение и ясен състав на правителство, преди да реши за подкрепа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разговори, а не преговори. Под тази формулировка на "Има такъв народ" преминават срещите на експертно ниво между партията на Слави Трифонов и останалите политически сили - "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и БСП, на чиято подкрепа от формацията ще разчитат за подкрепа на евентуалното правителство.

Разговорите започнаха в началото на седмицата, като се водят от страна на "Има такъв народ" поотделно с всяка от трите формации в централата на партията. Макар че са добро начало предвид факта, че първоначално от партията на Слави изобщо не предвиждаха преговори с потенциалните си партньори в парламента, те не преминават без напрежение.

Срещите се водят депутати от "Има такъв народ", които излагат приоритетите си и изслушват колегите си от останалите формации, но според участници в тях нямат правомощията да поемат ясен ангажимент кое от предложенията ще бъде прието. Освен това останалите три политически сили на практика преговарят "на тъмно", защото нямат представа как ще изглежда структурата на новото правителство и кои министри ще изпълняват тези приоритети.

По тези причини от "Демократична България" поискаха в сряда преговорите с "Има такъв народ" да завършат с подписването на документ, в който да бъдат поети ясен ангажименти и всичко договорено да бъде записано в него. Поискаха и да знаят лицата, които ще бъдат предложени в евентуалното бъдещо правителство. До сряда вечерта ИТН не са отговорили на техните искания.

Все пак от проведените досега двустранни срещи се очертаха някои теми, по които има съгласие, както и въпросите, които са дискусионни и засега няма пресечни точки.

Един лев субсидия срещу мажоритарен вот

Стана ясно, че от "Има такъв народ" водят разговорите за подкрепа на управленската програма на бъдещия си кабинет по предизборната програма на партията, а не по приоритетите на обявеното и след това оттеглено от Слави Трифонов правителство, в което за премиер беше номиниран Николай Василев. Това автоматично изключва от разговорите заявените от Трифонов спорни приоритети като приватизацията ББР и отдаването на магистралите на концесия.

От разговорите също така се разбра и, че от "Има такъв народ" са склонни да отложат във времето идеята си за смяна на избирателната система на депутатите от пропорционална в мажоритарна, но няма да отстъпят от друго предизборно обещание за намаляване на субсидията за партиите от 8 лв. на един лев за глас. И двете теми бяха предмет на референдума на "Шоуто на Слави", с който Трифонов обяснява влизането си в политиката и създаването на партията. Предложението за намаляване на субсидията беше внесено от "Има такъв народ" в предишния парламент, но не получи подкрепа. Сега от "Демократична България" смятат, че биха подкрепили такова предложение, но ако се създаде възможност чрез бюджета да се финансират проекти на партиите за партийна дейност. Най-вероятно това предложение ще бъде подкрепено и от "Изправи се БГ! Ние идваме!". Засега не е ясно позицията на БСП, които също бяха против намаляването на субсидията за партиите.

Съгласие за закриване на спецсъдилищата и промени в конституцията

От проведените досега срещи на "Има такъв народ" с "Демократична България" и коалицията около Мая Манолова стана ясно, че между трите формации няма драстични разлики във вижданията за реформа в съдебната система. И трите политически сили са "за" закриване на специалните съдилища, като на следващ етап ще се уточнява начинът, по който трябва да стане това. Трите формации са и "за" Бюрото за защита на свидетели, което е на подчинение на главния прокурор Иван Гешев, да премине към Министерството на правосъдието. По въпроса за промяната на състава на Висшия съдебен съвет (ВСС) от "Има такъв народ" смятат, че това може да стане чрез промяна на конституцията. От "Демократична България" обаче са на мнение, че съставът му може да се промени и по законодателен път чрез поправки в закона за съдебната власт, като например се промени статутът на органа и от постоянно действащ стане непостоянен, което ще позволи и да се променят членовете му.

По време на разговорите с "Демократична България" и "Изправи се БГ" Ние идваме!" са били и обсъдени конкретни промени в конституцията, свързани с разделянето на ВСС на Висш съвет на съдиите и Висш съвет на прокурорите и възможността за индивидуална конституционна жалба. Въпросите за промени в основния закон ще бъдат обсъдени следващата седмица на инициирана от "Демократична България" среща на парламентарно представените политически сили.

Без съществени различия по финансовите въпроси

По време на разговорите на "Има такъв народ" с "Демократична България" по темата икономика и финанси от партията на Слави Трифонов са заявили готовност за въвеждане на необлагаем минимум от началото на следващата година. За това настояват и от другите две формации - "Изправи се БГ! Ние идваме!" и БСП. Засега обаче няма яснота какъв да е размерът на необлагаемия минимум. От коалицията на Манолова и социалистите настояват той да е равен на минималната работна заплата. От "Има такъв народ" обаче смятат, че не е задължително той да е свързан с минималната работна залата.

От партията на Трифонов са посочили, че планират за следващите четири години да има балансиран държавен бюджет, като допускат първата година 2% дефицит, който след това да се компенсира. Изложили са и идеята си 1% от ДОД и данък печалба да остават в общините, като на първо време ще се заделя 1% само от ДОД. От "Има такъв народ" предвиждат промени в Търговския закон, свързани със стартъпите да могат да променят по-лесно капитала си. От преговарящия екип на "Демократична България" казват, че са съгласни с тези предложения. Двете формации са се обединили и около идеята за евентуално листване на борсата на миноритарен дял от ББР.

ИТН иска да строи още два блока в АЕЦ "Козлодуй"

Един от основните акценти при разговорите за сектор енергетика е било желанието на "Има такъв народ" да изгради 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с реакторите за АЕЦ "Белене". От "Изправи се БГ! Ние идваме!" подкрепиха това предложение. Засега не е ясно дали от БСП ще се съгласят с това, защото социалистите имат като приоритет в предизборната си програма построяването на АЕЦ "Белене". Неофициално депутати от БСП казват, че няма да има колизия с това, защото отказът от атомната централа в Белене ще бъде компенсиран с допълнителни блокове в централата в Козлодуй. Заради несъгласието на "Демократична България" с това най-вероятно във финалния документ ще бъде записано, че "ще се проучи възможността" за построяването на още два блока в АЕЦ "Козлодуй".

Противоречия за пенсиите

Най-спорна засега се очертава темата за пенсиите, която е приоритетна за коалицията около Мая Манолова и БСП. От "Изправи се БГ!Ние идваме!" предлагат увеличението на пенсиите да стане в две стъпки. Първата в резултат на актуализацията на бюджета, която предлагат от служебното правителство и след това от началото на следващата година да се направи отново преизчисление. От коалицията смятат, че минималната пенсия трябва да стане 369 лв. За преизчисление на пенсиите настояват и от БСП, като то бъде направено на база средния осигурителен доход през 2018 г. Намерението на "Има такъв народ" обаче е да подкрепи актуализацията на пенсиите, предложена от служебния кабинет, като се увеличи коефициентът за стаж. Корнелия Нинова заяви в сряда, че приветства намерението на "Има такъв народ" за преизчисление на пенсиите, но посочи като разминаване различните мнения кога да стане това.

"Ние виждаме това да стане от 1 октомври тази година, а колегите от "Има такъв народ" го предвиждат за 1 януари 2022 г.", каза Нинова. Тя е отправила покана за срещи с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" в петък и понеделник.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 5

    С две думи - наесен на избори 2 в 1...

    ИТН като асистемна формация си дърпа към пряката демокрация и плаши останалите с избори, на които те ама никак не щат да ходят отново. А и видимо всичките хрумки на Станислав & сценаристите са налагането на отхвърлените от референдума от 2016 г въпроси: мажоритарните избори, субсидията от 1 лв, пряк избор на гл.прокурор и т.н. Кога ли ще се сетят за 120-те депутати?

    В този смисъл съчувствам на представителите на системните партии, защото вероятно говорят на различни езици и зациклилите теми (по същество всички) се замитат под килима с благозвучното "за по-нататък", за да не плашат електората с невъзможността да се договорят за каквото и да било.

    Реално погледнато това НС с тая разстановка на силите няма как да реши нито един от най-афишираните от обединените тук като "протестни партии" преди изборите проблеми:
    1. Не може да смени гл.прокурор, защото това без конституционна промяна може да направи единствено ВСС, а той отказа;
    2. Не може да направи промяна в Конституцията по темата, защото без Герб и ДПС (които ще са против по дефиниция) няма да има конституционно мнозинство;
    3. Не може да смени ВСС и да назначи нов. Виж т.2;
    4. Може да разпусне спецправосъдието с промяна в ЗСВ, ама видимо и там няма единомислие и нищо няма да стане;
    5. Не могат да се договорят за промяна на данъчната система от плоска към пропорционална;
    6. Не могат да си напаснат вижданията за развитието на енергетиката;
    7. Не могат да уточнят макроикономическата рамка;
    8. Ще продават ли ББР или напротив?

    Имам чувство, че гледам репетиция на Изгубена Станка на самодеен състав в селско читалище. Половината "актьори" не са си научили репликите Трактористът иска само да натисне учителката зад завесите. Председателя на ТКЗС-то се бута навсякъде, защото смята, че трябва да играе единствено Желю Хайдутина.

    Доста изгубена е и народната воля на тези избори...
    Наесен - на поправителен.

    Нередност?
  • 2
    ideyazabulgaria avatar :-|
    ideyazabulgaria

    От къде на къде партията на Мая с 5% в парламента ще води преговорите за съставяне на правителството на ИТН и ще чертане неговата програма?Това е чудо невиждано в парламентарния живот на Европа. Но се случва само в бананова държава България.
    Вижте и програмата и и приоритетите в нея?! Те изцяло се покриват с тези на БСП, от което може да се направи извода, че партията на Мая отваря пътя на БСП към властта.

    Всички знаем, че партията на Мая, както и партията на Слави Трифонов, са изкуствени партии,регистрирани повторя начин, без реална членска маса, само с по 2-3 ма членове.
    И понеже нямаме работеща съдебна система и прокуратура да провери легитимна ли е регистрацията им, те си правят каквото искат.
    Слави е привърженик на старото мутростатукво и отваря пътя на старите партии и техните провалени политици към властта, като неговото първо предложение да върне царския клон на БСП( изнесените капитали на Мултигрп в офшорните банки на Лондон сити) във властта с престъпните политици Ники Василев и компания, извършили огромни корупционни приватизационни сделки, крали до насиране държавата и народа и.
    Мая пък отваря пътя на най престъпната партия скроила ни бандитски преход БСП. Самата БСП е с крайно лош авторитет вътре и вън, не смее да управлява самостоятелно, нито да се коалира с някого и за това бута Мая напред и се крие зад нейния гръб, а пред народа си се правят на вода ненапита за евентуална коалиция със Слави, чуваме техни приказки от рода :“ще си помислим“,“ще видим“, „нужно е писмен договор за приоритети“, „склонни сме да подкрепим едно правителство на малцинството“, демек ние задкулисно ще те подкрепяме, стига да лансираш нашата програма и да напълниш с министри от нашите кадри.

    Програмата на Мая е пълен въздух под налягане. Минимална пенсия 369 лева, а социалната остава 163 лева. Това е „лявата политика“ на Мая -една голямата измама и лъжа.
    В целия ЕС с най ниски пенсии е Гърция, там социалната пенсия е 400 евро. Но всички ЕС държави, в това число и Гърция са социални държава, те работят за социална справедливост и неуравновесеност в обществото, работят за хората и в името на хората и техните нужди.
    Социалната държава подкрепя предимно бедните слоеве на населението- пенсионери, деца, безработни и ги подпомага да живеят, като е въвела „реалния социален минимум“(РСМ) или ПРАГ НА БЕДНОСТТА, изчисляван по една определена ФОРМУЛА(за 1 човек месечно-потребителска кошница(храна и облекло)+разходите по жилището(наем,отопление, ток, вода)+здравни разходи=РСМ. За деца и студенти до 26 годишна възраст в РСМ се включват и нужните средства за образование.)
    и на никой гражданин доходите не могат да паднат под РСМ.
    Това значи, че на пенсионерите с ниски пенсии държавата поема както всички здравни разходи, също и разходите за жилище, обозначени във формулата.
    Къде е РСМ в лявата политика на Мая? Няма го! Което показва нейната „лява политика“ е имитация на „лява“ и една голяма лъжа, увеличение на пенсиите няма да има, дори и след преизчисляването.

    Мая щяла да подпомага малкия бизнес? Е как ще го подпомага, след като той не съществува, или ако съществува едва крета, няма пари да си плати данъците, той е изяждан от едрия бизнес. Едрия бизнес с фирмите на 38 руско-български олигарси владее цялата икономика на България, но олигарсите са изнесли регистрацията си в офшорни зони и не плащат корпоративен данък( печалба) на държава България. В това число и фирмите на милионера Слави Трифонов, който стана милионер с чалга и опростачване на младото поколение.

    Сега министър председателят на служебното правителство генерал Стефан Янев рИве, че няма постъпления от данъци в държавната хазна и имало огромен дефицит.
    Ами защо не погнете олигарсите си да плащат данъци в държавата си, ами чакате данъчни постъпления единствено от „данък доход“ събиран от трудовата работна сила в България. И като се има предвид, че 2/3 от трудовата сила на България се намира в чужбина и плаща данъците си в чужди държави и пълни техните хазни, можем да си представим защо има такъв огромен дефицит в постъпленията в нашата държавна хазна.
    Истината лява политика сега е натиска върху едрите фирми да се плащат данъците не в офшорни зони, а там ,където имат дейност. Друга лява политика на Европа е въвеждането на РСМ.
    Нито едното, нито другото го има в програмата на Мая Манолова, оказва се, че тя хабер си няма от „лява политика“ или имитира“лява“ за проЗтия без мислене българин.
    Какво ще направи Моя да върне работната ни сила обратно в България, да създаде на българите възможност за работа и достоен стандарт в Родината? Няма и помен от отговор в нейната смешна програма и „ лява политика“.
    В този случай помощта което ще се дава на бизнеса, ще отива в гърлата на големите фирми на олигарсите и от там ,вместо да бъде РЕинвестирана в икономиката за нейното възстановяване и развитие, ще бъде изнасяна от руско-българските олигарси директно в офшорни банки, без да влезе нито цент в икономиката и държавната хазна.

    Мая и съответно Курнелия възприели предложението на Костовата ДБ, направено от нейния лидер Христо Илиев, за реформи в съдебната система. И тези реформи се свеждат само до закриване на специализираните съдилища и нова структура на ВСС, без Иванов да иска, деполитизиране на съдебната и избирателни системи, т.е прекратяване на политическия избор на съдии и прокурори, най-важното условие да заработи съдебната ни система за обществото, а не за партиите както е до сега. Това ни казва всеки годишен доклад на ЕС, но няма кой да го прочете и разбере. Нито Костовата ДБ, нито БСП нито патерицата и Мая искат деполитизацията на съдебната система, защото добре знаят, че ако се поставят у нас основите на правова държава, то тя първо тях ще подгони за крадене на голямата държавна социалистическа собственост и геноцида на народа ни, който парите му спретнаха през бандитския ни преход.
    А политиците на БСП и отрочето и СДС имат най-голям дял в генерирането на бандитския преход, с огромни престъпления на своите управления.
    Сега всички партии в НС се борят за кокала и това е 18 милиарда евро, които ЕС се готви да даде на България за щетите от пандемията. Но не знаят, че ЕС е поставил УСЛОВИЯ, ще даде парите само на държави, които имат независима съдебна система т.е ПРАВОВА ДЪРЖАВА.
    Ако новото правителство и неговите коалиционни партньори не премахнат политическия избор, ще гледат тези 18 милиарда през крив макарон. А политическия избор е бетониран в сга действащата гиньоганевска конституция правена 1990 г от комунистите на двете първи партии БСП и СДС. Следователно иска се ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА. А това става с 75% квалифицирано мнозинство в НС. Правителството на малцинството със сигурност няма да набере 75 % и няма да извърши промените в конституцията. Пък и никоя от партиите не иска премахване на политическия избор, защото той добре ги топли.

    Нередност?
Нов коментар