🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

K: Вечерни новини | Ще има ли все пак правителство, служебният кабинет внесе актуализация на бюджета

И още: "Има такъв народ" нападна финансовия министър с припомняне на стар спор, търси се шеф на тол системата

Водещата тема от днес са разногласията около преговорите за ново правителство. Бяха разменени обвинения, които поставят под въпрос дали разговорите между "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще завършат успешно. Въпреки напрежението обаче шансовете все още не са загубени. По-долу ще видите просто обяснение на сложната ситуация, както и селекция от другите важни новини от деня.

Селекцията от световните събития, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес новини от деня са събрани накратко тук.

Намаляват ли шансовете за правителство около ИТН, "Демократична България" и "Изправи се БГ..."

Какво стана? Разговорите между "Има такъв народ" и "Демократична България" за избор на правителство днес излязоха извън спокойния тон от последните дни и поставиха под въпрос дали ще може да се сглоби мнозинство, което да избере кабинет:

  • Сценаристите от партията на Слави Трифонов отрекоха каквито и да е връзки с ДПС, за каквито вчера каза, че има съмнения, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.
  • Те обаче направиха това с остър тон и обвинения към потенциалните си партньори.

Защо това е важно? Най-вероятният (засега) начин да има правителство в този парламент е то да се сформира с гласовете на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ...", плюс подкрепа на част от БСП.

  • От седмица насам между четирите партии се водят интензивни разговори, като в няколко работни групи се водят разговори по различни политики - съдебна система, икономика, енергетика и пр.
  • Избухналото напрежение сега показва, че успешният край на тези преговори не е сигурен.
  • Ако четирите партии не успеят да се разберат сега алтернативите са две: 1). нови избори, или 2). (много по-малко вероятно) опит отново да се състави правителство с ГЕРБ и ДПС.

Как се стигна до тази ситуация? Острите изказвания на ключовите фигури в ИТН дойдоха в отговор на декларацията, прочетена в сряда в парламента от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, към която в последствие се присъединиха и представители на "Изправи се БГ! Ние идваме".

  • В декларацията се искаше подписването на споразумение за подкрепа на политики на бъдещото управление като борба с корупцията, съдебна реформа, промени в конституцията и др.
  • Бяха изразени притеснения за евентуално влияние на ДПС върху ИТН и бъдещия кабинет.
  • Христо Иванов обяви, че не разбира защо не се правят опити в бъдещия кабинет да останат министри от служебния кабинет като финансовия Асен Василев, икономическият Кирил Петков и образователния Николай Денков.
  • Икономическите министри от служебния кабинет са сред най-активните да работят срещу икономическите интереси на ДПС във властта.

Загубени ли са всички шансове за правителство? Краткият отговор е "не", макар че в началото на седмицата те изглеждаха по-големи.

  • Въпреки острия тон представители и на двете страни - ИТН и "Демократична България", не затвориха всички врати помежду си.
  • В същото време от партията на Слави Трифонов настояват те да избират без почти никакво съгласуване състава на бъдещото правителство.
  • От ДБ обаче, изглежда, не са съгласни с този подход.
  • Те имат и неофициални резерви към неофициалния кандидат за премиер - юриста Петър Илиев.
  • ИТН обаче вече оттеглиха един кандидат за премиер в името на това да получат по-широка подкрепа и сега не изглеждат склонни на нови отстъпки.
  • Ситуацията ще се развива през уикенда и началото на следващата седмица, когато вероятно ще има повече яснота дали ще може да се сформира правителство.

Верни ли са обвиненията срещу служебния финансов министър Асен Василев

Какво стана? От трибуната на парламента един от лидерите на ИТН, Тошко Йорданов, обвини служебния финансов министър, че едва ли не е откраднал активи от компания, като така е ощетил съдружниците си.

  • "Такъв човек не трябва да бъде министър", обяви от парламентарната трибуна Тошко Йорданов
  • ГЕРБ и ДПС бурно ръкопляскаха на прочетеното от него за Василев.
  • "Виждам дългата ръка на координирана атака на ДПС и Тошко Йорданов", коментира финансовият министър.

Какви са фактите? Става дума за компания, която оптимизира продажбата на самолетни билети.

  • Историята започва през 2004 г., когато четирима предприемачи, един от които Асен Василев, основават lessno - алгоритъм, който рови дълбоко и вади изгодни оферти за самолетни билети.
  • Реално по идеята започва да се работи по-активно три години по-късно, когато управляваният от Павел Езекиев фонд Neveq инвестира 3 млн. долара в начинанието срещу 51% дял. Година по-късно добавя още 1.5 млн. долара.
  • Следва сблъсък през 2009 г. - фондът вижда нарушения и обезсилва акциите на основателите, те контраатакуват.
  • Детайли около развръзката липсват, но двете страни постигат извънсъдебно споразумение, всяка развива успореден проект, който успешно продава - Василев в Китай, а Езекиев - в САЩ.

Има ли в крайна сметка нещо нередно? Ситуацията изглежда като спор между акционери в една компания. Toва е неприятно противоречие, но без данни някоя от страните да е извършила нещо нередно.

Връщане в България от "червените зони" - само с предварителен PCR

Какво стана? От 29 юли българските граждани и гражданите на ЕС, които пристигат от държава в червена зона за заразяване с COVID-19, влизат в България само със сертификат за ваксинация и отрицателен резултат от PCR тест, проведен до 72 часа преди влизането в България, се казва в заповедта на здравния министър, валидна от днес. Ако пътниците не представят сертификат за ваксинация и отрицателен тест, те ще бъдат поставени под 10-дневна карантина.

Защо се случва? Причината за въведеното изискване е бързото разпространение на делта варианта. Освен това сертификатът за ваксинация не гарантира, че пътникът не се е заразил по време на престоя си в съответната страна.

Държавите в ЕС и по света попадат в червената зона, ако 14-дневната заболеваемост на 100 хил. души население е по-висока или равна на 500 на 100 хил., ако липсва достатъчно информация за разпространението на заразата или нивото на изследване е по-ниско от 300 проби на 100 хил. население или ако в съответната държава се разпространява вариант на COVID, който буди безпокойство.

Още важни новини накратко:

Правителството одобри актуализацията на бюджета и тя се придвижва към парламента, където (евентуално) трябва да бъде гласувана от депутатите. Проектът беше изготвен от служебното правителство с аргумента, че така то ще спести работа по подготовката на актуализацията на редовно правителство, ако то бъде избрано.

Промените - средно увеличение на пенсиите с 12.5% от 1 октомври, повече разходи за подкрепа на бизнеса и за здравеопазване в случай на тежка ковид вълна през есента и зимата. Допълнителните разходи в размер на 1.8 млрд. лв. ще бъдат финансирани от очаквано превишение на очакваните приходи (с 2.1 млрд. лв.), което пък трябва да доведе и до малко по-нисък бюджетен дефицит в края на годината.

Служебният кабинет реши още да бъдат спрени всички действия и процедури, свързани с изграждането на нов правителствен комплекс на територията на "София тех парк". Ще бъде създадена Междуведомствена работна група към министъра на икономиката в състав всички заинтересовани ведомства, която да изследва необходимостта и целесъобразността от строителството на нов правителствен комплекс.

Четирима са възможните нови директори на Национално ТОЛ управление. Агенция "Пътна инфраструктура" публикува списък с допуснатите до защита на писмена концепция за тол системата кандидати - това са Иво Иванов, Георги Темелков, Мартин Бранков и Валентина Георгиева. С най-високи оценки от предишния етап са Иванов и Темелков. Първият е сегашният временно изпълняващ директор на тол-а, който бе назначен от служебното правителство. Вторият е дългогодишен служител на АПИ и член на ГЕРБ, който стана известен миналото лято по време на партийна сбирка на ГЕРБ в "София тех парк", при която имаше безредици.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 5
    • + 3

    Аз бях готов да се обзаложа, че кръгът Капитал ще се опита да натрапи насила харвардските лисугери във "втория" кабинет на Трифонов и днес се оказва, че съм бил прав. За сега Трифонов и задкулисието зад него отказват да играят по свирката на ДБ, Прокопиев и посолството, което ги подкрепя. Предстои шоу за което всички после ще платим!

    Нередност?
  • 2
    linderoth avatar :-|
    linderoth
    • - 1
    • + 1

    И сега какво стана? Балъците пак си избраха слуга на дпс. Първо мутрата боко им беше спасител, сега чалгата мутра. Но и двамата ги командва дпс и дълбоката държава контролирана от дс и масква. Е в кочината няма никога да има спасение

    Нередност?
Нов коментар