K: Вечерни новини | Нов рунд преговори за кабинет, започват ковид проверки по морето

И още: Директорът на БНР подаде оставка, детската болница ще се забави с 5-6 години

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

И тази седмица започва с въпроса ще има ли ново правителство. След като през уикенда размяната на обвинения между партиите продължи, а лидерът на "Има такъв народ" се показа във видеоинтервю, сега се очаква нов кръг от преговорите. По-долу ще видите просто обяснение на сложната ситуация, както и селекция от другите важни новини от деня.

Какво е водещото при световните новини може да прочетете тук.

А най-важните пазарни и бизнес новини от деня са събрани накратко тук.

Преговорите за правителство продължават с обсъждане на министрите утре

След размяната на остри реплики през целия уикенд между "Има такъв народ", "Демократична България" и част от представителите на "Изправи се БГ! Ние идваме!" председателят на парламентарната група на партията на Трифонов Тошко Йорданов изпрати покани до двете формации и БСП за срещи. В краткия текст на поканата се казва, че на нея от "Има такъв народ" ще представят структурата и състава на бъдещото правителство.

Срещите ще са поотделно с всяка от трите формации и ще се проведат утре в парламента. Първи с "Има такъв народ" в 14 ч. ще разговарят представителите на коалицията около платформата на Мая Манолова. След тях са разговорите с "Демократична България", които ще се проведат в 15.30 ч. И накрая е срещата с БСП, която е в 17 ч.

Защо е важно това?

Номинираният от "Има такъв народ" за премиер Пламен Николов получи миналия петък от президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство и трябва да го върне на държавния глава този петък. От тези срещи до голяма степен ще стане ясно дали предложеният от партията на Трифонов кабинет ще получи подкрепа от формациите, за които от "Има такъв народ" твърдят, че са техни потенциални партньори. Ако "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и БСП застанат зад предложеното правителство, четирите формации ще имат стабилно мнозинство от общо 148 депутати. Ако обаче някоя от тях откаже подкрепа, кабинетът пак може да бъде одобрен от парламента, но това ще стане с помощта на ГЕРБ или ДПС (или с гласове, или с излизане от залата и намаляване на кворума). Възможен е и трети вариант - "Има такъв народ" да се откаже да внася правителството за гласуване и тогава ще се задейства процедурата по връчването на проучвателния мандат на втората политическа сила и на трета по избор на президента.

Как се стигна дотук?

  • Първоначално разговорите между експертните групи на четирите формации преминаха сравнително гладко, но отношенията се изостриха след декларацията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, направена от парламентарната трибуна, в която той поиска да се подпише споразумение за поетите от формацията на Трифонов ангажименти по договорените приоритети, както и в новото правителство да влязат служебните министри на икономиката (Кирил Петков), на финансите (Асен Василев) и на образованието (Николай Денков). Тошко Йорданов му отговори също с декларация, с която обвини Василев в кражба на интелектуална собственост, позовавайки се на фирмен спор отпреди 8 г. Споразумение поискаха и от "Изправи се БГ! Ние идваме!".
  • Малко преди президентът да връчи мандата за съставяне на правителство миналия петък от "Има такъв народ" инициираха срещи в парламента с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", след която според присъствали на тях се разбра, че юристът Петър Илиев ще е кандидатът на партията за министър-председател.
  • Мандатът обаче отиде да вземе друг кандидат - Пламен Николов. Освен че номинацията му беше изненадваща за останалите формации, от "Има такъв народ" ги обвиниха в лъжа, като заявиха, че не са съобщавали името му на двете формации, а кандидатурата на Николов била обсъждана от 12 дни.
  • Начинът, по който беше предложен Николов за премиер - без съгласуване с партиите, от които се очаква подкрепа, предизвика критики от страна на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", а Тошко Йорданов и Филип Станев заявиха в няколко интервюта в различни медии, че ще обявят състава на бъдещия си кабинет по същия начин - без да го съгласуват, както и че не предвиждат да предложат споразумение на потенциалните си партньори.
  • В неделя Слави Трифонов даде "интервю" пред Тошко Йорданов. В него Трифонов нападна Христо Иванов, като го обвини в опит за кадруване в новото правителство. От думите му се разбра и, че "Има такъв народ" ще предложи кабинета си и всяка формация, която желае, може да го подкрепи.
  • Малко след това обаче от "Има такъв народ" изпратиха съобщение до медиите от името на Тошко Йорданов, в което се казваше, че канят на среща в парламента трите формации, за да им представят структурата и състава на бъдещия кабинет.
  • В понеделник съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов каза, че въпросът какви стъпки ще предприеме обединението ще се реши на председателски съвет на трите партии, които влизат в състава на "Демократична България". "Нагласата е да участваме в срещата", заяви той.

Какви са шансовете за подкрепа на кабинета на ИТН

Ситуацията от последната седмица в отношенията между "Има такъв народ", "Демократична България" и част от представителите на "Изправи се БГ! Ние идваме!" се променя толкова бързо, че трудно може да се прогнозира посоката, в която ще се развият.

  • Засега изглежда, че "Има такъв народ" са си осигурили подкрепата на БСП. От социалистическата партия казват, че по време на разговорите с "Има такъв народ" са установили, че имат съвпадение на 90% в приоритетите. Окончателното решение за подкрепа обаче ще бъде взето от националния съвет на партията.
  • В "Изправи се БГ! Ние идваме!" са разделени по въпроса за подкрепата на бъдещото правителство. Мая Манолова констатира съвпадение в обявените от Пламен Николов приоритети. Колегите й Николай Хаджигенов и Татяна Дончева пък критикуваха остро факта, че от "Има такъв народ" пренебрегнаха потенциалните си партньори и не съгласуваха с тях кандидатурата на Николов за премиер. По тези причини и заради сложните отношения вътре в "Изправи се БГ! Ние идваме!" също е трудно да се прогнозира дали от най-малката коалиция ще подкрепят бъдещия кабинет.
  • Голямата неизвестна засега е позицията на "Демократична България". От изявлението на Христо Иванов стана ясно, че въпреки персоналните нападки на Трифонов към него вратата за постигането на някаква договореност за подкрепа все още не е затворена, но от обединението няма да отстъпят от позицията си, че е важно да бъде набелязана пътна карта за това, което ще върши правителството, както и гаранции, че върху решенията в парламента няма да имат влияние ГЕРБ и ДПС.

Започват засилени ковид проверки по морето

Здравните власти ще започнат засилени проверки в курортите по морето и планините, както и по магистралите. Ще се следи за носене на маски в закритите помещения, спазване на отстояния, дезинфекция и почистване, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Това се налага, тъй като при средна заболеваемост от ковид-19 у нас от 30 на 100 хиляди по Черноморието тя вече гони 60 на 100 хил.

Акцент на проверките ще бъдат заведенията, дискотеки и барове, както и бензиностанциите, където също има големи групи хора. "Не може капацитетът да е за 10 души, а вътре да има 100... Така обърнахме нещата, че вече, ако някой носи маска, го гледат накриво", смята Кунчев.

Междувременно напълно ваксинираните в България преминаха границата от 1 млн. души. Страната остава на последно място в Европа по ваксинация.

Детска болница ще има най-рано след 5-6 години

Нова детска болница би могло да има след минимум 5-6 години, стана ясно от изявленията на европейски архитекти, поканени за участие в дискусията за бъдещата болница, организирана в парламента от "Демократична България". Според тях в този период трябва да се направи анализ за нуждата от тази болница, броя легла и отделения, да се проведат конкурси за проектиране и да се строи. Само анализът на необходимостите от детска болница ще отнеме осем месеца, пресмятат експертите.

Служебното правителство прекрати договора за проектиране и строеж на детската болница с консорциума "Детско здраве", в който участват компании от групата на "Главболгарстрой", и сега процедурата трябва да започне отначало, както настояваше инициативата за истинска детска болница, която събра близо 100 хил. подписа в подкрепа на прекратяване на обществената поръчка.

Още новини накратко:

  • Директорът на БНР Андон Балтаков подаде оставка. "Депозирах молба за предсрочно прекратяване на договора ми за управление на БНР, считано от 6.8.2021 г. Мотивите са дълбоко лични, поради което искрено моля за въздържаност от анализи и коментари", заяви той.

Предупреждението "Не записваме деца от ромския етнос" е расова сегрегация и тормоз - това потвърди окончателно в решение тричленен състав на Върховния административен съд по дело, заведено заради съобщение във "Фейсбук" от директорка на начално училище в Благоевград при приема на ученици през 2018 г. "Това е едно от първите, ако не и първото дело, по което е установена расова сегрегация от влизането в сила на Закона за защита от дискриминация до днес", коментира адв. Адела Качаунова, директорка на Правната програма на БХК.