🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БСП връща мандата във вторник

Президентът ще реши кога да разпусне парламента

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки заявката на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ще върне третия проучвателен мандат за съставяне на правителство между 10 и 15 септември, за да даде възможност на парламента да приеме актуализацията на бюджета, социалистите ще го върнат по-рано - следващата седмица във вторник, на 7 септември. Това реши Националният съвет на БСП на заседанието в четвъртък. То беше свикано ден преди изтичането на срока, в който социалистите трябваше да решат дали да представят кандидат за премиер, на когото да бъде възложено съставянето на правителство. Тъй като конституцията не е посочила конкретен срок за това, парламентът можеше да разполага с повече време за гласуване на актуализацията на бюджета, за която настояват президентът и служебният кабинет.

Всичко ще е в ръцете на Радев след вторник

Социалистите обаче избраха другия вариант - да не изчакат окончателното приемане на актуализацията, като така върнаха топката в полето на Радев, който ще трябва да реши колко дни още ще работи парламентът, както и кога да са извънредните парламентарни избори. Според конституцията президентът няма срок, в който да разпусне парламента след връщането на третия проучвателен мандат. В нея е записано, че "ако не се постигне съгласие за сформиране на кабинет, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори". С указа, с който се разпуска парламентът, се определя и датата на парламентарните избори.

Връщането на мандата на 7 септември дава възможност на Радев, ако реши, да разпусне парламента още същия ден, което би означавало, че извънредният вот може да се проведе на 7 ноември - седмица преди президентските избори, които парламентът насрочи за 14 ноември.

Най-вероятно обаче държавният глава ще забави разпускането на Народното събрание, защото за следващата седмица във вторник има насрочено извънредно заседание, на което ще се обсъжда актуализацията на бюджета на здравната каса и Държавното обществено осигуряване. Актуализацията на държавния бюджет пък ще бъде гледаната на второ четене в ресорната бюджетна комисия в сряда, защото до вторник е крайният срок за събиране на предложенията между двете четения. А това означава, че може да влезе за обсъждане в пленарната зала най-рано в четвъртък. Ако до края на следващата седмица актуализацията бъде приета, Народното събрание може да бъде разпуснато и извънредните избори да се проведат заедно с президентските - или на 14, или на 21 ноември, когато ще е вторият тур на вота за държавен глава.

Защо БСП реши да не бави връщането

Социалистите стигнаха до това решение, след като при срещите на лидера на БСП с останалите три политически сили - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", не беше постигнато съгласие за сформиране на кабинет. От коалицията около платформата на Мая Манолова отказаха да участват в правителство с мандата на БСП. Срещата с "Има такъв народ" продължи само пет минути, като от формацията я обясниха с това, че връщат "жест" на социалистите, които приеха тяхната покана за разговори при първия мандат. От "Демократична България" пък отказаха да отидат на срещата с БСП.

Впоследствие Нинова предложи да бъдат съкратени сроковете за внасяне на предложенията между първо и второ четене на актуализацията на бюджета до края на тази седмица и законопроектът да бъде приет окончателно от депутатите в началото на следващата. Това обаче не беше прието от останалите парламентарни групи, които обвиниха БСП, че се опитват да изтеглят приемането на бюджета, за да дадат възможност изборите за Народно събрание да не се проведат заедно с президентските. В отговор на нападките депутати от БСП заявиха, че няма да търпят повече обиди, и заговориха за връщане на мандата по-рано, като някои от тях настояваха това да стане още този петък.

След заседанието на Националния съвет Корнелия Нинова потвърди, че по време на обсъждането е имало различни мнения по въпроса. "Имаше предложение да върнем мандата още днес. Други колеги предложиха това да стане утре. Трети - да го задържим дълго. Не приехме веднага да го върнем, защото искаме да дадем възможност да се приеме актуализацията на бюджета", обясни Нинова. По думите й забавянето е безсмислено, както и предлагането проформа на кандидат за министър-председател, след като останалите т.нар. формации на промяната са отказали да водят разговори с БСП за сформирането на правителство.

Решението на Националния съвет на БСП за връщането на мандата във вторник е било взето със 108 гласа "за", 6 "против" и 8 "въздържали се".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Обидена.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 3

    И вторият хаотичен парламент изпълни функцията си - да натърти пред електората параноичната съпоставка между свободията на протестърите в последните две НС и стабилността при баце през последните 11 г.

    Разбира се и двете понятия трябва да се сложат в кавички, защото нито свободията е свободия, а преднамерено изглеждащ хаос, нито стабилността - стабилност, а десетилетно пладнешко крадене.

    От изпуснатите реплики за задължително сформиране на правителство в следващия парламент (Слави) и възможните разговори с Герб - явно пак тогава (Ицо Иванов) - става пределно ясно, че заедно или поотделно двете им формации ще намерят начин след изборите наесен да са сдушат с Герб и отново да ни подложат под баце.

    Просто всички други начини да се облажат във властта се оказаха нефелни.
    Пък и двамата лидери са яли от софрата на баце - единият като сърдечен приятел, другият като негов министър.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [2] от "D-r D":

    При всеки случай, статуквениците от БСП повече няма да са мандатоносител за ново правителство. От партията-вековница ще остане само упоритото родоотстъпническо русопоклонничество.

    Нередност?
Нов коментар