🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Парламентарни игри: Какво стои зад политическия хаос

В действията на политическите сили прозират сметки, които могат да се окажат погрешни за всички

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Третите за тази година парламентарни избори се задават с пълна сила, но представените в 46-ото Народно събрание политически сили всячески се опитват да създадат илюзия за пред публиката, че все още има шансовете за сформиране на правителство между иначе сериозно скараните помежду си т.нар. партии на промяната - "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!", и БСП. Вече цяла седмица между лидерите на две от тях - Корнелия Нинова и Мая Манолова, тече бясна надпревара коя да получи от президента Румен Радев третия проучвателен мандат с обещанието да направят всичко възможно правителство да има. Останалите две формации - "Има такъв народ" и "Демократична България", играят поддържаща роля, която далеч не накланя везните към такъв резултат.

Лидерът на спечелилата изборите "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви групата на ИТН за опозиция, но въпреки това оттам се опитаха да задвижат процедурата за избор на управител на БНБ с ясното съзнание, че соченият за евентуален кандидат от партията Любомир Каримански няма шансове да бъде избран.

На този фон от депутатите в сегашния парламент се очаква да приемат само актуализацията на бюджета, преди Народното събрание да се разпусне, и да определят датата за президентските избори. Към този момент обаче те упорито се опитват да затруднят тези решения - по силата на някакви свои тясно партийни сметки, които са напът да излязат криви за всички.

Кой е по-по и най-виновен за провала на мнозинството

На пръв поглед действията на парламентарните формации в тези сюжетни линии изглеждат хаотични, но за това има логично обяснение. Политическото говорене как с третия мандат може да се състави кабинет с напразните към този момент надежди, че "Има такъв народ" ще преосмисли отказа си да преговаря за друго правителство, различно от това, което предложиха при втория опит, не е нищо друго освен тактика от страна на останалите да изтъкнат вината на спечелилата вота през юли партия за задаващите се нови предсрочни избори. Същия прочит има и предварително обреченият на провал ход на партията на Трифонов с опита да се задвижи процедурата за избор на управител на БНБ. Нейното разглеждане беше отложено във времето с гласовете на депутатите от "Демократична България", БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!", което пък се превърна в удобен повод за представителите на "Има такъв народ" да твърдят в кулоарите на парламента, че след като трите партии са бламирали предложението им, те пък няма да се съгласят на разговори за съставяне на кабинет с третия проучвателен мандат.

Паралелно с отлагането във времето на определянето на датата на президентските избори парламентарните формации се опитват да държат в шах президента и да му наложат да приеме удобния за тях вариант на избори 2 в 1.

Кой да вземе третия мандат

Смисъл от дебата около това коя от останалите политически сили да получи третия мандат би имало само ако беше налице някакъв реален шанс наистина да се сформира правителство. Такъв обаче към този момент няма, защото след провала на разговорите около предложения от "Има такъв народ" кабинет на малцинството четирите формации се скараха помежду си и започнаха да поставят червени линии за евентуални преговори за сформиране на кабинет с третия мандат. Първо от "Демократична България" поставиха условието мандатът да бъде даден на "Изправи се БГ! Ние идваме!", защото част от избирателите им нямало да приемат добре подкрепата за правителство с мандат на социалистите, а и в коалиционното споразумение между трите партии от обединението е записано, че формацията няма да подкрепи кабинет, излъчен с мандата на ГЕРБ, ДПС или БСП. От тази гледна точка коалицията около Мая Манолова изглежда равноотдалечена от всички, но пък след разговорите за правителство с първия връчен от президента мандат от "Има такъв народ" ги обявиха за "предатели".

От тази гледна точка по-надежден мандатоносител с шанс да върне отново ИТН на масата на преговорите изглеждаше БСП, защото само те не излязоха скарани с партията на Трифонов от разговорите за предложеното от нея правителство, но тази седмица председателят на парламента Ива Митева заяви, че "шанс" за сформиране на правителство има, ако мандатът бъде даден на "Изправи се БГ! Ние идваме!". Всичко това се случваше на фона на изявлението на Трифонов, че партията му няма да участва повече в разговори за съставяне на кабинет, както и на официалните изявления на ключови фигури от формацията, че позицията им по този въпрос си остава непроменена, включително и след лансираното предложение Митева да бъде излъчена за премиер.

Пълен шаш

Междувременно битката между Нинова и Манолова кой да получи третия мандат се изостри. Първо Манолова обяви в края на миналата седмица, че ще покани на разговори останалите три политически сили, за да се разберат на коя той да бъде връчен. Нинова отказа поканата с аргумента, че това е намеса в правомощията на президента, който единствено трябва да реши на кого да го даде. Впоследствие Нинова на свой ред покани другите три формации на среща, само че за актуализацията на бюджета. От "Има такъв народ" отказаха с аргумента, че това е "предизборен политически жест". От "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" все още не са заявили дали ще се отзоват, но излязоха с оферта към партията на Трифонов - тя да излъчи премиера в евентуалния кабинет с мандата на третата политическа сила и дори посочиха като кандидат-премиер председателя на парламента Ива Митева.

Макар че на фона на отказа на "Има такъв народ" за разговори с другите формации тази своеобразна "номинация" звучи меко казано нереалистично и може да се определи по-скоро като тест дали сред депутатите на партията на Трифонов се е оформила опозиция на политиката на ръководството от БСП отговориха с контрапредложение Нинова да бъде номинирана за поста. "Изправи се БГ! Ние идваме!" подсилиха офертата към партията на Трифонов с предложението освен премиер да излъчи и ключовите министри от бъдещия кабинет. "Ако третият мандат бъде даден на нашата парламентарна сила, ние ще го дадем на "Има такъв народ", за да имат нов шанс да направят правителство. Почтено е те да посочат премиера и основните министри. Служебният кабинет е много добра база, оттам също може да бъдат използвани експерти. Ние не искаме властови позиции, искаме хората да получат стабилност, спокойствие в лицето на един почтен редовен кабинет", заяви в сряда Мая Манолова.

Сметките кой какво ще загуби

В крайна сметка президентът Румен Радев даде третия мандат на БСП, а от "Има такъв народ" продължават да твърдят, че при никакви обстоятелства няма да променят позицията си за неучастие в разговори с мандат на друга политическа сила, но тези изстрели в тъмното означават и още нещо - че формациите, от които се очакваше да сформират мнозинство в този парламент, изглеждат сериозно притеснени. Защото всички те може да се окажат губещи от още едни предсрочни избори. Според последното социологическо проучване на агенция "Маркет ЛИНКС", направено по поръчка на bTV, тъкмо трите заявили се като формации на промяната - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", губят подкрепа, като при партията на Трифонов пропадането е най-голямо. Според данните на агенцията от първа позиция на предсрочните парламентарни избори през юли "Има такъв народ" вече е трета политическа сила заедно с БСП. Освен това според данните на агенцията създадената патова ситуация работи изцяло в полза на ГЕРБ и ДПС. Заедно с това се е сринало и доверието в парламента с между 10% и 13%, докато подкрепата за служебния кабинет се е увеличила с още 3% и вече се ползва с 54% доверие.

Към тези притеснения се прибавя и още едно. Неофициално все по-усилено се говори за създаването на евентуален нов политически проект, който се свързва с името на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев. Засега двамата не дават ясен отговор на въпросите за евентуално такова развитие, но подозренията в тази посока се засилиха и от обръщението на Петков към участниците в създадената във фейсбук в негова подкрепа група, която за кратко време достигна близо 77 000 членове към сряда. "Промяната е започнала и няма връщане назад! Тази промяна е отборна задача и заедно с Асен Василев сме много мотивирани да я ускорим. Вашата подкрепа е важна за нас, защото чувстваме, че отборът ни става все по-голям с всеки изминал ден", написа многозначително той във вторник в същата група.

Ако такъв проект бъде създаден за евентуалните предсрочни избори, той буквално би могъл да промени съществено политическата картина в един бъдещ парламент, защото е вероятно да черпи подкрепа както от формациите на протеста, така и от симпатизантите на "Има такъв народ", БСП и от огромната армия на негласувалите на последните парламентарни избори. И разстановката на силите да се окаже много различна от сегашната.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-?
    Селофия
    • - 5
    • + 4

    Предложение - да се основе ПП България БЕЗ Граждани... Вътре в границите може да живеят само селяни, селендури, цигани, мангали и малцинствени... чалгажии.. Също женските варианти..
    Гражданите на БГ - навън...

    София да се прекръсти на Селофия, а столицата да се пренесе във Филибето или Габрово... майна..

    Нередност?
  • 2
    srx1422179444388858 avatar :-|
    Димитър Димитров
    • - 3
    • + 4

    Радев цели да бъде преизбран и разпознат като алтернатива на Статуквото . Със служебният кабинет спечели протеста и в дясно , а като даде мандата на Нинова показа лоялност на електората на БСП . Има интерес от избори две в едно , а не от съставяне на правителство . Не виждам грешка в неговото поведение . Колкото до новият политически субект , той ще се появи за четвъртите предсрочни избори напролет . Сега целта е да бъде преизбран Радев и той може да си говори каквото иска колко е важно да има правителство в каква криза се намираме , но всъщност не иска да има правителство . Така цената му расте , шансовете му растат.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 7

    Докато най-малката парламентарна клоунада вресливо и до изнемога жонглира с мазни приказки, обливана от студена пот, че електоратът я гледа строго и може да не се дореди до следващото НС, е редно да се видят реалностите.

    Никой не иска да си "играе" с Герб и ДПС. О.К., но зад тях стоят почти 40% от избирателите.
    Тия "неправилните" к`во ше ги пра`име?

    Шумната оперетата в миналото и сегашното НС е всъщност "Спасяването на редник Мая&Co" първа и втора серия.
    ММ и дружина не са нужни не никого от политическите субекти, защото са въздух под налягане, но са изключително шумен и полезен лубриканта в съешаването им. Пък и като Марийка от стария виц са винаги съгласни. За букви става въпрос.

    Според мен в най-силна политическа позиция са:
    1. Герб, които никой и не прави опит да разследва за престъпленията им и така създава усещането, че "който е*бал, е*бал, важното е, че не са го хванали". Демек - юнаци.Сондажът на Маркет линкс показва тъкмо тая електорална оценка.
    Реално Герб е камъкът на шията на БГ държавата. Не го ли свалим, удавени сме.
    Но новите ПП имат други сметки. Вероятно да седнат на обща трапеза с баце, презрамчили ленти "спасители на съвременна БГ";

    2. ДСП има константен електорат, пък и ограниченията за секции в Турция паднаха. 30 мандата са им О.К., още повече съдебната система им е на синджир, много от икономиката, т.н. тайни служби. А бе - да не ги мислим;

    3. Ицо Иванов направи медийни чудеса и влезе от телевизора във всеки хол. И измести Слави като спасител. Според мен ще е също толкова спасител, колкото е и Слави. Но тъй като се учим по трудния начин, ще го видим след 2-3 години;

    4. БСП в политическия хаос на миналото и това НС (а и на следващото, вероятно) е най-трезвата антигерб полит.сила. Слуховете за политическата й смърт отново се оказаха преждевременни и тя качва подкрепа. Напълно заслужено, макар в шумното надвикване за медийното внимание между Мая и Ицо сериозните предложения на БСП за разговори за актуализация на бюджета и за стартиране на реформата на съдебната система да останаха нечути.

    Всъщност мнозинството българи на два пъти даде доверие на някакви протестъри,които велеречиво го убедиха (мен също до едно време), че ще сменят системата, Гешев, Магдалинчев и вся остальная. Пък се хванаха за дръжката на властта и я стискат с побелели пръсти.

    Ако Халвата реши да направи Рачков президент наесен, и на него ли ще се доверите масово, сънародници?

    Егати....

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 4
    • + 2

    Как какво стои ?
    Тънкажни сметки за по голямо парче от баницата !
    Всъщност в следващия парламент парчетата ще са още по малки щот за тях се облизва и Костя Копейкин !!
    Но по важното е да се смени зеления десен на чорапите !!!

    Нередност?
  • 5
    ibm25648486 avatar :-|
    ibm25648486
    • - 6
    • + 5

    Време е да признаем, че Парламентарната република се изчерпа и да спрем този фарс - колкото по-скоро, с толкова по-малко щети. В следващия парламент може да влязат дори 7-8 партии/коалиции, още по-несъвместими. Когато всички искат едно и също, а не могат да се разберат поради его, параноя и инфантилизъм, значи има нещо сбъркано в самия модел.

    Само пряк избор на изпълнителната власт в лицето на президенто-премиер ще донесе политическа стабилност и максимална представителност. Тоест, т.нар. Президентска република, от която някои толкова се плашат. Време е за носене на лична политическа отговорност, а не криене по дивани, джипки и сараи с издигане на подставени лица в последния момент.
    Така ще се засили и ролята на парламента като коректив на изпълнителната власт, просто тя няма да бъде избирано от него след договорки и пазарлъци, а от самия народ с пълно мнозинство.

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf
    • + 2

    До коментар [3] от "D-r D":

    Как не се бях сетил, че БСП са най-можещите и най-далновидните... Разбира се, че борбата със статуквото трябва да включва партията, чиито хора гласуваха за Гешев и Цацаров!

    Добре, че си вдигат подкрепата. Нека да видим и на изборите, вдигнатата подкрепа на кое място ще ги отреди. Само да не стане като преди месец-два, че Нинова пак ще трябва да консолидира яко.

    Нередност?
  • 7
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf
    • + 3

    Нинова, време е да печелиш изборите, че миналия път дори D-r D-тата бяха минали на отсрещния бряг и те канеха за ибрикчия на ИТН!

    Нередност?
  • 8
    zro111073215 avatar :-|
    LA
    • - 2
    • + 1

    Циркът в държавата е пълен. Задкулисието печели. Геналите и от ДС също

    Нередност?
  • 9
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 2
    • + 2

    Мафията извърши държавен преврат.

    Нередност?
Нов коментар