🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БСП поразмества водачи на листи и се надява на президентска засилка

В левицата не се притесняват, че новата формация "Продължаваме промяната" ще отнеме от резултата й през ноември

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

БСП променя водачите на листи в 9 избирателни района за парламентарния вот на 14 ноември. През уикенда Националният съвет, широкото ръководство на партията, гласува предложените от Изпълнителното бюро (ИБ) водачи на листи. Промените представляват главно разместване по райони на хора, които и на предишните избори са оглавявали листи, без нови лица. Пред "Капитал" член на ИБ обясни, че те са предприети след консултации с общинските и областните структури на левицата, за да се намали напрежението между водачи и структури в районите, където резултатите на миналите избори са били незадоволителни. Само по себе си това обаче не е сериозна причина да се очаква БСП да промени значително представянето си на предстоящите.

Реванш на местните структури

Трима приближени на Нинова водачи от вота през юли влизат във въртележка. Зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова заменя Атанас Костадинов в Монтана, секретарят на ИБ Вяра Емилова заменя Анастасова в Ловеч, а Костадинов заменя Емилова в Силистра.

Георги Кадиев, лидер на коалиционния партньор на БСП "Нормална държава", изпада от списъка с водачите - през юли той оглавяваше листата в Стара Загора, което предизвика ропота на местните структури, тъй като Кадиев, освен че не е от партията, не е и от града. В понеделник пред БНР той коментира, че няма проблем с това, но очаква истински партньорски отношения с БСП. По думите му споразумението с БСП е било само за предишните избори, а за следващите все още се водят преговори. Кадиев каза още, че няма да участва в други листи, въпреки че е получил предложения.

Коалицията на БСП с АБВ на Румен Петков обаче изглежда сигурна. Зам.-председателят на АБВ Владимир Маринов остава водач в Хасково и през ноември.

В Добрич, където икономистът от София Димитър Данчев водеше през юли, първата позиция се дава на лидера на местната структура Мая Димитрова. Пред "Капитал" Данчев обясни, че поради лични ангажименти на тези избори няма да се кандидатира за депутат, но остава председател на Съвета по икономика към Националния съвет на БСП.

Велизар Енчев, който през юли оглавяваше листата в Кърджали, също отпада от списъка с водачите и е заменен от Милко Багдасаров, който е водил за БСП в Кърджали в предишни години. Петя Михалевска, която през април водеше в Кърджали, а през юли в Смолян, отпада като водач в Смолян, въпреки че левицата взе мандат оттам. На нейното място ще е вторият досега в листата Емил Хумчев, председател на Общинския съвет в Златоград.

"По мои наблюдения местната кампания и водачът влияят 3% над или 3% под средния резултат за страната, но не повече. Националната тенденция не можеш да я обърнеш само с водача. Ние разчитаме по-скоро в кампанията да задържим тенденцията от плюс няколко процента подкрепа, която получихме в последното НС", коментира за "Капитал" водач на листа от левицата.

Има ли притеснения в БСП

Засега не изглежда БСП да има сериозни планове за промяна в придстоящата кампания, въпреки твърденията на социолози, че тя ще е сред най-засегнатите от новата формация "Продължаваме промяната" на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, която наблюдателите позиционират в център-лявото пространство.

"Ние си продължаваме по същия начин кампанията - среща с хората, доколкото е възможно, вероятно повече участия в интернет, фейсбук и телевизии, и оттук нататък диалогичност, разговори с всички политически субекти, естествено без ГЕРБ, за постигане именно на тези неща, които ги говорим вече 4 месеца", обясни водачът на 24 МИР в София Георги Свиленски. Според него БСП по-скоро не е заплашена от "Продължаваме промяната", защото по думите му новата формация е "с десни политики и с изразен десен профил".

Според Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл", БСП наистина не е особено застрашена от проекта на Петков и Василев, но по друга причина. "При БСП каквото вече се е отронило, се е отронило. "Продължаваме промяната" тъй или иначе атакуват по-слабите звена, перифериите на партиите. А при БСП такава периферия като цяло няма. Всичко е твърдо вещество", смята политологът.

Очаквания от президента

Пред "Капитал" представители на БСП коментират, че листите нямат никакво значение, защото, от една страна, на хората вече им е писнало от парламентарни избори, а от друга - защото изненадващо интригата се оказа в президентските избори, което ще повлияе и на парламентарните. "Реално погледнато, БСП се оказва не основната партия около президента, ами част от една мрежа. Тук може да има политическа ревност. Те искат да използват президентската засилка", казва Симеонов.

В неделя изказване по БНР на водача на листата в Пазарджик Драгомир Стойнев прозвуча като поставяне на някакво не много ясно условие на президента. По повод очакваната реална битка за "Дондуков" 2 след включването в надпреварата на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков (подкрепен от ГЕРБ) и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов (подкрепен от "Демократична България"), Стойнев заяви: "Хубаво е президентската институция да има по-голямо очакване от нас, а не толкова от другите политически сили като "Продължаваме промяната" и ИБГНИ, защото социалистите очакват да получат и в замяна на това, което дават."

Не стана ясно какво може да даде президентът на БСП в замяна на подкрепата. "Капитал" не успя да намери Стойнев за коментар. А също и на какъв етап БСП би обсъждала правителство с ГЕРБ и ДПС. В същото предаване той каза, че "на този етап" пред БСП не стои такъв вариант.

"Много е ясно, че Радев не може да се ограничи само до БСП. Той разказва себе си като представител на цялото общество срещу статуквото. Не може да се ограничиш само до една партия, при това почти партия на статуквото", коментира Първан Симеонов.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1

    Сменят бардаците , пардон , листите !?

    Кел файда - кур...те едни и същи ...

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Наистина, БСП няма какво да се плашат от нови партии. Те вече загубиха големият си коз - илюзията за основна опозиционна сила. Вече няма да могат да разчитат на анти-ГЕРБ настроенията.

    Единствената по-голяма опасност за социалисите е да се повиши рязко избирателната активност, защото те просто няма да привлекат никакви нови избиратели. Съответно ще загубят пропорционалната си тежест.

    Останалото ще свърши времето - 60% от вота са соцносталгици в напреднала възраст. Дори занапред да се наложи някоя българска лява партия - това няма да е безкрайно опорочената и корумпирана столетница.

    Нередност?
Нов коментар