НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Трифонов оттегли правителството си и пое към нов предсрочен вот

"Има такъв народ" ще подкрепи Румен Радев за втори президентски мандат, но не и вариант служебното правителство да продължи като редовно

Тошко Йорданов и Слави Трифонов обвиниха останалите две политически сили - "Демократична България" и "Изправи се БГ!Ние идваме!" в предателство след като те отказаха да подкрепят правителството на "Има такъв народ"
Тошко Йорданов и Слави Трифонов обвиниха останалите две политически сили - "Демократична България" и "Изправи се БГ!Ние идваме!" в предателство след като те отказаха да подкрепят правителството на "Има такъв народ"
Тошко Йорданов и Слави Трифонов обвиниха останалите две политически сили - "Демократична България" и "Изправи се БГ!Ние идваме!" в предателство след като те отказаха да подкрепят правителството на "Има такъв народ"    ©  Цветелина Белутова
Тошко Йорданов и Слави Трифонов обвиниха останалите две политически сили - "Демократична България" и "Изправи се БГ!Ние идваме!" в предателство след като те отказаха да подкрепят правителството на "Има такъв народ"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството на "Има такъв народ" трябваше да бъде гласувано от парламента в сряда, но гласуване няма да има. Лидерът на партията Слави Трифонов направи изявление, в което каза, че оттегля внесения в Народното събрание кабинет, а два часа след това кандидатът за премиер Пламен Николов внесе в парламента декларация, с която оттегля съгласието си да бъде номиниран за поста "по лични причини". Заедно с това Трифонов заяви, че формацията му няма да подкрепи правителство, излъчено с мандата на третата политическа сила, което на практика означава нови парламентарни избори - втори предсрочни и трети поред за годината.

Тъй като вторият мандат по закон ще бъде връчен на ГЕРБ и вероятно отново върнат, лидерът на ИТН изрично визира мандата, който президентът ще връчи по свой избор на една от останалите формации - БСП, ДБ, коалицията около Мая Манолова и ДПС. Корнелия Нинова и Мая Манолова вече заявиха, че ако получат третия мандат, ще предложат сформираният от Румен Радев служебен кабинет да остане като редовен за определен период. От днешното изявление на Слави Трифонов стана ясно, че партията му няма да подкрепи такова предложение, като в същото време Трифонов съобщи, че ще подкрепят Радев на президентския вот през есента.

Трифонов обвини ДБ и ИБНИ

Обръщението на Трифонов, излъчено по телевизия "Седем осми" и фейсбук страницата му, беше направено малко след като "Демократична България" и БСП обявиха, макар и с различни мотиви, че няма да подкрепят предложения от "Има такъв народ" кабинет. Ден преди това същото решение взеха и депутатите от най-малката парламентарна група "Изправи се БГ!Ние идваме!".

Така единствената възможност кабинетът да мине остана подкрепата от ГЕРБ и ДПС и Трифонов предпочете да го оттегли. Заедно с това обаче лидерът на "Има такъв народ" бламира лансираната днес идея на "Демократична България" за започване на разговори между четирите партии за обединение около кабинет с мандата на третата политическа сила. В същото време Трифонов обяви, че "Има такъв народ" ще подкрепи кандидатурата на Румен Радев за втори президентски мандат. Това би могло да се разчете като опит от страна на лидера на "Има такъв народ" да запази мястото на партията си сред т.нар. партии на промяната, въпреки взаимните нападки от последната седмица, разчитайки очевидно на авторитета на президента, с който той се ползва сред тези формации.

Иначе съвсем очаквано в близо четириминутното си изявление Трифонов се опита да хвърли вината за несъстоялото се правителство (второ поред след оттеглянето на първия проектокабинет начело с Николай Василев) на двете обединения, с които партията му водеше разговори за подкрепа - "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". "Те отказаха да подкрепят правителството на "Има такъв народ". Това означава следното: протестът срещу ГЕРБ и всичко свършено от ГЕРБ са останали в миналото, а в настоящето и в сегашния парламент има политически амбиции, всякакви амбиции, лицемерие, лъжи, предателства, игри, абсолютно неприемливи за мен и моите колеги от "Има такъв народ", каза Трифонов. Преди това и председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов нарече "предатели" колегите си от "Изправи се БГ!Ние идваме!", които в понеделник взеха решението си за неподкрепа на предложения от формацията на Трифонов кабинет, а тези от "Демократична България" - "политически джендъри".

Защо ДБ отказа подкрепа за правителството

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов посочи няколко причини за отказа на обединението да подкрепи предложеното от партията на Трифонов правителство. Едната е, че то не може да се нарече правителство на промяната. "Ние се явихме на изборите и на 4 април, и на 11 юли с много ясната заявка, че трябва да бъде излъчено правителство на дълбоката промяна, което да има програмата, капацитета и личния състав да промени България. Беше много ясно казано още преди изборите какви са приоритетите на "Демократична България", посочи Иванов. Другата причина по думите му е липсата на категорична заявка, че "Има такъв народ" няма да разчита на плаващи мнозинства в парламента. "Можем ли да подкрепим едно мнозинство, което се дефинира като мнозинство на промяната и в същото време "Има такъв народ" заедно с ДПС внесоха анкетна комисия, която обслужва опорните точки на ДПС", запита той. Според него в предложената от "Има такъв народ" декларация липсват редица приоритети като предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, конституционна реформа на ВСС, както и преструктурирането на КПКОНПИ и прекратяването на мандата на Сотир Цацаров.

Предложения от партията на Трифонов състав на правителството и начина на водене на разговорите от страна на "Има такъв народ" чрез "извиване на ръце" бяха сред основните мотиви за неподкрепа, които бяха посочени и от "Изправи се БГ!Ние идваме!".

Блокиран вариант с третия мандат

Христо Иванов лансира и възможността правителство да бъде излъчено с мандата на третата политическа сила и призова трите формации - "Има такъв народ", "Изправи се БГ!Ние идваме!" и БСП, да започнат разговори по въпроса. Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече заяви, че ако получат третия мандат, ще предложат служебното правителство да продължи като редовно, без промени в състава му.

Идеята на съпредседателя на "Демократична България" е евентуалното правителство да имат ограничен времеви мандат от между 6-8 месеца с ясни цели, които трябва да бъдат постигнати. В него биха могли да продължат работата си част от успешните министри от служебното правителство, както и експерти, посочени от четирите формации. За такъв вариант се обявиха и от "Изправи се БГ!Ние идваме!". Татяна Дончева дори предложи четирите формации да започнат разговори, но от тях "да се изолират сценаристите на Слави".

След изявлението на Слави Трифонов във вторник реализирането на тази идея изглежда невъзможно.

Какво следва

При това положение остават парламентарни избори през есента. Тогава ще има и президентски и сега основният въпрос е дали парламентарните да предхождат президентските или двата вота да са в един и същи ден. Проблемът е, че ако предсрочните предхождат президенските, това ще означава, че хората ще трябва да гласуват през две или три седмици. Предишният президентски вот беше на 6 ноември, но има възможност сегашният да бъде изтеглен по-рано. Датата обаче ще трябва да се определи от парламента. А датата на парламентарните избори пък се определя от президента и тя в случая ще зависи от бързината, с която ще протече процедурата по връчването на останалите два мандата.

След неуспеха на "Има такъв народ" да състави кабинет мандатът ще бъде връчен на ГЕРБ. Бойко Борисов обаче заяви неотдавна, че формацията му ще го върне веднага. Тогава президентът ще трябва да избере на коя от останалите парламентарни групи в парламента да го връчи. И след това е въпрос на тактика дали връщането на мандата да стане веднага, за да може предсрочните парламентарни избори да бъдат изтеглени по-рано и да не съвпаднат с президентските, или процедурата малко да се забави, за да имаме избори 2 в 1, чиято най-ранна дата може да бъде 24 октомври. Ако и с третата политическа сила не може да бъде реализиран управленски мандат, президентът в един и същи ден разпуска парламента и насрочва дата за предсрочния парламентарен вот.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 19
    • + 4

    Очаквано. Ще има правителство на всяка цена с третия мандат с единствена цел манипулации и фалшификации на президентските избори в полза на Радев и очерняне на другите кандидати. След това ще разпуснат парламента и ще насрочат нови избори. В това мога да се обзаложа! В момента държавата става заложник на втория мандат на Радев и всички решения на участниците в политическите процеси се водят от това.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-(
    evpetra
    • - 5
    • + 14

    Е-ей, голям мръсник се оказа този чалгар! Не съм му слушала мръснишките шегички по телевизията, но се чудя как може да са толкова много хората, на които това им харесва. Няма да се учудя обаче, ако сега са доволни, че любимецът им е натрил носа на всички (те самите сигурно не се смятат за част от тези всички глупаците!).

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 10

    Никой участник в политическата система не е допускал, че указ на президента ще увисне в правен вакум. Е, оказа се, че може!

    Всъщност тези, които желаят да помислят по казуса, неминуемо ще стигнат до извода, че в битката на асистемното срещу системата правила няма. Затова няма какво да се нарушава. Това е някаква форма но политически кеч.

    Ходът на асистемната партия ИТН е напълно очаквано асиметричен.
    Но освен това той показа на публиката нещо, което системните партии смятат, че тя не бива да вижда в никакъв случай.
    А това е, че в битката за оцеляване на БГ политическата система доскорошните декларативни противници - всеки с всеки: Герб, ДПС, БСП, ДБ, кохортата на Мая забравиха балаганните си вражди и противопоставяния и се изправиха един до друг срещу заплахата от пробив в системата.

    ДБ и Маината дружина абсолютно забравиха, че им трябва парламентарно мнозинство, за да сменят ВСС, да изгонят Гешев и да започнат разграждането на бацевото наследство и се обединиха с тези, които месеци наред сочеха като основа на всичките ни злини, за да не допуснат асистемните във властта.

    БСП като Марийка: колкото му се искаше, толкова и не му стискаше да се декларира някъде и достигна върха на малодушието като оттегли подкрепата си за предложеното от ИТН правителство веднага, след като Станислав обяви, че партията му оттеглу предложението си.

    Затова няма никакъв смисъл и в този форум да си дерем очите, защото независимо дали някои твърдят, че са умни и красиви жълтопаветници, черевени бабички, преяли в сласт гербаджии и т.н. всички ние сме неразделна част от осмърдяната политическа система в БГ.

    И пак ще повторя, това, което написах онзи ден: ИТН хвърли в БГ политическото блато не камък - канара - и концентричните вълнички на всичките системни политически партии започнаха да се движат в синхрон.

    Герб и ДБ в синхрон?! ДБ и БСП в синхрон!? ДПС и ДБ в синхрон?!
    Ти да видиш чудо...

    P.S. По-скромните ментално ще ме заподозрат в симпатии към Слави Трифоновистите. Тцъ. Възпитан съм ляв. Гласувам единствено за БСП.
    Но страстта ми са асистемните движения.
    Нашето е изключително кьопаво, но тъй като и системните партии са на същото ниво, етюдите са изключително интересни.

    Ще пробвам утре да гледам цирка от балкона в НС. Ще е незабравимо.

    Нередност?
  • 4
    xqk131070381 avatar :-@
    xqk131070381
    • - 1
    • + 12

    Очевидно просташкият тон на кандидата Илиев е бил режисиран. Сценаристите така и не разбраха, че истинската политика не е шоу. Долно театро и пошло шоу я правят такива като тях!!!

    Нередност?
  • 5
    vmware18 avatar :-?
    vmware18
    • - 1
    • + 5

    Сбогом, и благодарим за рибата.

    Нередност?
  • 6
    vasilangelov avatar :-P
    Vasil Angelov
    • - 3
    • + 7

    До коментар [#] от "scuby":
    Трудно ще се получи това "правителство на всяка цена".
    А другите "предположения" няма какво да коментирам... със всяко едно действие (ама със всяко едно!) Слави и 'екипът' му показаха, че са долни, мазни, тесногръди и самовлюбени лекета, които нямат никаква работа в управлението на държавата ни. Ама точно никаква. За две седмици ми станаха по-антипатични от Тома Биков, Корнелия и ББ взети заедно.

    От друга страна, действията и думите на Радев, още от протестите 2020та та до днес, са абсолютно премерени, последователни и според мен - доста разумни и управленски.

    Някак си, това са фактите - всичко друго е ла*номет в стил ПИК.бг

    Нередност?
  • 7
    demokoko18 avatar :-?
    demokoko18
    • + 2

    До коментар [#] от "Dr D":

    Всико е точно във Вашия коментар, но аз имам въпрос -

    Кога една антисистемна партия играе срещу системата и кога в нейна полза? Как се разбира кога антисистемното е просто етикет и кога е истинска позиция, която се отстоява ?

    Нередност?
  • 8
    bst avatar :-|
    Стефан
    • + 4

    До коментар [#] от "":

    Ни на антисистемен доктор ли ходиш, или на антисистемен сервиз за колата, въобще какви са тези идиотщини като антисистемна партия!? Няма такова нещо. Славчо е смешник, още по смешни са тези 10% които гласуват за него.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 10

    До коментар [#7] от "": demokoko18

    Първото условие да видите гората е да престанете да броите дърветата!

    В този смисъл забравете емоциите, които предизвикват вида, предисторията и изказвания на конкретни лица и опитайте да уловите закономерностите в процесите, които те задвижват.
    Само тогава нещата стават пределно ясни.

    Нима официализираните като анти Герб ДБ и Маините приятели не знаят, че без НС не може да се промени нищо в тая превзета от баце държава? Защо тогава провалят единственото възможно правителство, без което иначе НС се разпуска? Без парпламент няма законодателна дейност, няма промени и всичко си остава така, както си го е натъманил баце.

    Парламентът и правителството в БГ Конституцията са в §22 - едното без другото не може. Пък и колкото и вредно да е едно правителство, парламентът във всеки един момент може да му иска вот на недоверие и да го разкара. Още повече при сегашното разпределение на силите.

    Кандидатете на ИТН по-комични ли са от самия Борисов, от Цецка, Дани Ръбъла, оная русата от Враца, Валето Симеонов, шофьора на Мето Илиенски, куфара Нанков, намерената на магистрала д-р Ана-Мария и т.н.? Не си спомням тяхното мърсуване в политиката да е предизвиквало толкова бурен взривен ропот.

    В горния коментар са мои изводи, стъпили на база (доколкото ги познавам, естествено) практиките на Суидадос в Испания, на 5 звезди в Италия, на партията Меланшон във Франция, на Левите на уникалната Сара Вагенкнехт в Германия и на комичния Зеленский със Слуга на народа в Украйна.
    Общото между асистемните движения са няколко неща:
    1. Отричат стандартните за системата форми на представителна демокрация:
    а) пропорционални избори с партийни листи;
    б) квотно участие на партийци в държавни органи;
    в) неясни назначения на властови позиции;
    г) партиен контрол върху регулаторни органи и пр.

    Вместо всичко това те предпочитат пряката демокрация:
    а) мажоритарни избори на НЕПАРТИЙНИ кандидати, което в чистия му вид е класическия замисъл на мажоритарността: необвързани личности с високи експертни и морални качества. И това за всички възможни държавни позиции: депутати, гл.прокурор, областни управители, окръжни полицейски началници и пр.
    б) референдуми по всякакви важни теми: присъединяване към политически съюзи, приемане на еврото, строителство на стратегически инфраструктурни проекти от национално значение (АЕЦ, газопроводи).

    Да, и аз нищо не разбирам от енергетика, но за АЕЦ-референдума четох достатъчно, изградих позиция и гласувах убедено.

    Всъщност това е най-същественото, към което асистемните тикат народонаселението:
    1. Да изостави стадния инстинкт, че някоя политическа бонза се грижи и мисли вместо него;
    2. Да се приучи да формира позиция на база мислене;
    3. Да изразява и отстоява тази позиция.

    Какво противоестествено има в това?!

    Вие четете ли бюлетините, с които гласувате?
    Помните ли кой беше вторият в листата, за която гласувахте?

    Е, за какъв съзнателен избор става дума на подобни избори?
    Просто се прехвърля доверие на партиен вожд да решава вместо т.н гражданин.

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 5

    До коментар [#8] от "": Стефан

    Ти за алтернатимна медицина чувал ли си? За хомеопатия? За акупунктура? за фитотерапия? За озонотерапия? За...
    Е, това е асистемното в медицината. Удължило и облекчило е живота на милиони.

    Мислене. Мислене. Мислене.
    А не гълтане и преповтаряне на чужди словесни сонструкти, Стефане.

    Нередност?
Нов коментар