🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Според депутата от ДПС Хамид Хамид Ахмед Доган няма връзка с Росенец. Да, добре!

Дружествата - собственици на морската база, от години са на големи загуби. Но не я предлагат на публиката, а само на почетния лидер

Хамид Хамид    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Г-н Доган няма връзка с резиденцията в Росенец. Това е една база за водни спортове, която е собственост на две търговски дружества."

Това са думите на депутата от ДПС Хамид Хамид пред bTV. Той е юрист и (когато му е угодно) обича да изпада във формализъм. Така че наистина, както е описвано нееднократно, собственици на сградите и имотите наоколо по документи са "Хермес солар" и "Стрейтлайн", като в никоя от тях Ахмед Доган няма участие. Нещо повече, на хартия двете нямат връзка и една с друга.

Следващият логичен въпрос обаче е каква е дейността на тези две търговски дружества извън това да осигуряват местопребиваването на Доган за съществена част от годината.

Нека по примера на Хамид Хамид стъпим на официалните документи. "Стрейтлайн" е собственик на огромен терен, заобикалящ резиденцията, но няма никаква дейност и служители. Самата тя е собственост на архитект Калин Тихолов, който е проектант на самото морско имение, а също и управител в дъщерно дружество на контролираната от Ахмед Доган "ТЕЦ Варна", притежаващо имоти в района и яхти. В пет от последните десет години "Стрейтлайн" отчита нулеви приходи, като това важи и за 2018 и 2019 г. Само през 2014 г. има по-съществен еднократен приход и печалба (тогава прехвърля имоти на "Хермес солар") - през останалото време генерира по няколкостотин хил. лв. загуба годишно. Резултатът е, че компанията има -2.4 млн. лв. капитал при 6.5 млн. лв. дълг неизвестно към кого и неясно как обслужван.

Но очевидно това няма как да е стопанинът на спортна база. Затова да погледнем "Хермес солар" - за разлика от "Стрейтлайн" тя има дейност и дори сайт. Там всеки може да научи, че ""Хермес Солар" ООД е една от водещите европейски компании и единствената Българска компания производител на висококачествени кристални фотоволтаични модули." А също и че от създаването си 2013 г. успешно се разраства Има каталози и брошури, снимки на соларни панели и от производствената площадка в София - въобще, всичко каквото подобава.

Никъде обаче не се споменава, че компанията е инвеститор и в туристически обект в Росенец, който се отдава под наем. Това все пак може да се обясни, тъй като е съвсем различна сфера. Но въпросната база няма собствен сайт и не се вижда никакъв опит той да се промотира и маркетира.

А това вече е странно, защото според отчетите на "Хермес солар" от създаването си през 2013 г. тя е неизменно на немалка загуба, варираща между 3-5 млн. лв. годишно - за 2019 г. малко над 3 млн. лв. Не се знае каква част от приходите са платен от Доган наем, но общо оборотът на компанията за 2016-2017 г. е по 200-300 хил. лв. годишно, а за 2019 г. 1.6 млн. лв. Дружеството има 24 млн. лв. отрицателен капитал и 51 млн. лв. задължения, от които 44 млн. лв. са в графата "други". Не е ясно към кого са те, само е известно, че при затварянето на КТБ през 2014 г. фирмата е имала 18.7 лв. задължения към нея. Но както би ни изтъкнал Хамид, фалиралата банка няма нищо общо с ДПС или с доскорошния му колега Делян Пеевски, макар той публично да твърдеше, че собственикът й Цветан Василев му е готвил покушение. За разлика от Росенец при КТБ името на Доган все пак фигурираше, но като обикновен вложител с 880 хил. лв. депозит и държател на кредитна карта с 40 хил. евро лимит.

Въпреки пламенната защита на Хамид все пак парламентарната комисия за "Росенец" реши да покани Доган и да го изслуша на 14 септември, което обаче е съмнително дали ще се случи, тъй като дотогава парламентът има вероятност да бъде разпуснат. Естествено, в духа на здравословния формализъм сме длъжни да уточним не е работа на депутата от ДПС да коментира как се управлява една частна спортна база, в която почетният лидер на неговата партия обича да почива и да посреща посетители - ту с агресивна охрана, ту с учтивото "Да, добре!"

Но може би поне в житейски план за него ще се появи любопитство как там биха могли да отседнат и други хора. Защото ако две фирми функционират на перманентна загуба в името на един единствен високопоставен клиент, може би има някакъв проблем? Може би все пак има възможност някой да контролира и нещо без да го е декларирал в Търговския регистър? Все пак дори и митичният и често споменаван от ДПС кръг "Капитал", който контролира всичко, го няма там - не ли?

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 5

    ОПГ ДПС ГЕРБ ... нищо общо ни с Мултигруп, ни с Грух.. ни с Доган..
    Гиди Стоян Дренчевски библиотекари...
    Сигурно и с Гюнай Сефер нямате общо - един от двамата, осъдени за корупция заедно с Митхат Табаков..
    Едни противни-ци на Миро Мазното и Джевдет Чакър..

    Те турците вече накриво ви гледат под око...

    Нередност?
  • 2
    voda avatar :-|
    The investor
    • + 1

    На Росенец се оказа имот контролиран от Фигурантът.

    Нередност?
Нов коментар