🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо ДПС си върна гласовете в Турция

Вотът в югоизточната ни съседка изкачи партията до трета политическа сила в новия парламент

В опит да задържи спада на гласове за ДПС председателят Мустафа Карадайъ се кандидатира за президент
В опит да задържи спада на гласове за ДПС председателят Мустафа Карадайъ се кандидатира за президент
В опит да задържи спада на гласове за ДПС председателят Мустафа Карадайъ се кандидатира за президент    ©  Юлия Лазарова
В опит да задържи спада на гласове за ДПС председателят Мустафа Карадайъ се кандидатира за президент    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ДПС се оказа големият победител на изборите в чужбина, където партията и кандидатът й за президент Мустафа Карадайъ събират най-много гласове при преброени 94% от протоколите на секционните избирателни комисии. Към този момент резултатите сочат, че ДПС от печели 83 хил. гласа от вота зад граница, като основната част от тях са от Турция.

Така след поредица от парламентарни избори през последните шест години, в които движението беше намалило чувствително подкрепата си в чужбина, сега си връща първата позиция.

За сравнение - на предишните избори през юли ДПС получи 30 хил. гласа от чужбина, а през април - 23 хиляди.

Как гласуваха изселниците в Турция

За разлика от предишните на тези избори ДПС направи много по-мащабна предизборна кампания в югоизточната ни съседка. Турските медии масово отразяваха кандидатирането на председателя на движението Мустафа Карадайъ за президент, а членове на движението проведоха масирана предизборна кампания в Турция чрез срещи с изселническите организации и с избирателите.

"Турската държава направи изборите в Турция", каза за "Капитал" представител на една от политическите сили, които също водеха кампания там. Според него сега е била създадена доста по-стройна организация за гласуването на изселниците. "В нея участваха областните управители (валиите) на градовете, където имаше секции за гласуване, кметовете, както и изселническите дружества, които имат голямо влияние сред българските турци и които зависят изцяло от държавата, защото се финансират от нея и получават помещения за дейността си", казва още той.

Заедно с това чрез областните управители и изселническите дружества са се организирали безплатните автобуси от Турция за хората, които са искали да упражнят правото си на глас по родните си места в България. А в деня на вота в българските медии имаше информации за изпращане на sms-си до изселниците в Турция с призиви да гласуват.

Според представители на други политически сили бомбардирането с sms-и с призиви за гласуване за ДПС е започнало още седмица преди вота. Един от основните акценти в агитацията е бил, че за пръв път етнически турчин се кандидатира за президент и дори, че ако бъде подкрепен масово, Карадайъ има шанс да излезе на второто място в изборите за държавен глава.

ДПС игра ва банк

Твърде вероятно е една от причините за масовото пренатягане на вота в Турция да е загубата на гласове за ДПС в България. На тези избори изглежда, че движението игра ва банк в опита си да получи максимален брой гласове, като първо върна в депутатските си листи санкционирания за корупция по закона "Магнитски" Делян Пеевски, а след това проведе и доста агресивна кампания в Турция. През юли движението спечели близо 293 000 гласа, а на тези при близо 76% от преброените протоколи от ЦИК има 262 хил. гласа. При ниската избирателна активност този резултат изстреля ДПС до трета политическа сила в новия парламент, като изпревари дори БСП.

Всъщност резултатът на ДПС в Турция на тези избори повтаря този от изборите през 2009 г., когато движението спечели в югоизточната ни съседка около 90 хил. гласа, а на изборите през 2013 г. резултатът беше значително по-малък - около 54 хил. гласа. През 2017 г. обаче след изключването на тогавашния председател Лютви Местан от ДПС, който основа своя формация - ДОСТ, гласовете на изселниците бяха разделени. На парламентарния вот тогава движението успя да спечели само 13 хил. гласа срещу около 19 хил. за партията на Местан, която се ползваше с подкрепата на управляващата партия в Турция, чийто лидер е президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Заради разрива с Местан почетният председател на ДПС Ахмед Доган, Делян Пеевски, както и други ключови фигури от движението дори имаха забрана от турската държава да посещават страната. След провала на политическия проект на Местан обаче хладните отношения между ДПС и управляващите в Турция започнаха да се затоплят. Първо Ердоган поднесе официално приветствие на националната конференция на ДПС в края на миналата година, а в навечерието на парламентарните избори през юли Мустафа Карадайъ беше на среща с Ердоган в Турция.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 3
    • + 1

    "Снежанка" от "Осемте джуджета" имала тежка проверка от НАП, а имотите ѝ в Гърция са купени с печалба от търговска дейност като "консултант".
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160377018326189

    Нередност?
  • 2
    zox45646655 avatar :-|
    zox45646655
    • - 6
    • + 6

    Къде са сега либералните дървени философи, които след миналите избори обясняваха колко излишно било ограничението за брой секции извън ЕС, прокарано от ВМРО, и как нищо страшно не последвало в Турция след отпадането му? Над 80 хиляди гласа за ДПС в Турция или 4 пъти увеличение от април! И недопустима намеса на турската държава в изборния процес. Защо сега мълчат? Очевидно ВМРО са били напълно прави.
    Не се съмнявам, че т.нар. протестни партии ще опитат да продадат българските интереси и по други въпроси като македонския, енергетиката и пр.

    Нередност?
  • 3
    grayeagle avatar :-|
    grayeagle
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "Наблюдател":

    Абе, нахалн.к десебарски, виж статията за какво е. Ясно е, че си с връзки и затова не те санкционират. Не е за Снежанка. Стига с твоята пропаганда. И Снежанка следва да отговаря и да е в затвора и гласувалите за разкриване секции в Турция трябва да са вън от политиката. Предатели, предатели на независима България.
    https://www.dnevnik.bg/izbori_2021/2021/06/28/4226277_mantrata_za_120_000_glasa_za_dps_ot_turciia/

    Ето и предателството на една, уона би българска медия. И да........и Пеевски и Борисов и Доган и Снежанка и Еврото са за тежки присъди, и да .... и Каракачан и подобните са корумпирани, но изменението в закона е гласувано от Партиите на протеста.......... , които ние спокойно може да наречем п-р-е-д-а-т-е-л-и. Има и поименно гласуване на депутатите, понеже всеки от тях е имал избор, да не последва предателството на партията си.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    "Вотът в югоизточната ни съседка изкачи партията до трета политическа сила в новия парламент..."

    Не е вярно!
    Пълен идиотизъм е да се твърди, че 60 000 изселници и челядта им определят българската политика!

    Делът на изселническата армия на Доган/Ердоган (защото цялата турска държава реално стоеше зад организацията и управлението на тези избори в Турция) наклони везните в полза на ДПС по няколко причини:

    1. Българите в България не си направиха труда да гласуват.
    Така се повиши в процентно отношение купениу и контролирания вот. Защото вотът в турските общини в БГ и този в Турция е почти 100% контролиран.
    а) в стотиците секции в Турция СИК се сформираха от изселническите организации. Нямаше командировани от българската държава представители на БГ политическите партии. И всичко си беше и стана махленско. Е, имало е някакви 100-200 гласа на 4П и за Слави...
    б) а в Турция се откриха стотици безконтролни от българската държава секции, чиито резултати, обаче, бяха приети от българската държава, защото неолибералните партии (вече партийки) отмениха ограничението на ВМРО в Изборния кодекс изборни секции в страни извън ЕС да се откриват единствено в дипломатическите, консурските и търговските представителства. Войводите визираха Турция. Приятелският огън изгори българите в САЩ и ОК, но войводите там електорат нямаха...
    Неолибералите, обаче имаха. Затова една от първите им греже в първото късо НС беше да отпаднат това ограничение. Да, получиха гласовете на емигрантите от САЩ и ОК, но с тях върви и анадолската армия на ДПС.

    Видимо от вчерашните резултати, неолибералите отново сбъркаха, но лай**та ще ги ядем всички;

    в) Изборният кодекс предвижда в секции с до 300 избиратели да се гласува с бюлетини, а не с машини.
    Та това са всичките турски и помашки села от Разложко до Ивайловградско! И обикнатата изборна схема "индианска нишка", когато на неграмотната и неможеща да говори на български Зайнеб й се дава попълнена бюлетина, тя я пуска в урната и предава на тартора празната, която й е дала комисията.

    Неолибералното разбиране за правата и свободите скоро може да ни лиши от държава.

    Всъщност в историята е описано, че българската държава винаги досега е изчезвала от картата с помощта на българи.

    Нередност?
Нов коментар