🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: Президентската битка изведнъж стана интересна; Ще потъне ли корабът?

И още: "Продължаваме промяната" ще подпише коалиционно споразумение с ДБ и "Изправи се..."; Служебният премиер обеща Планът за възстановяване да е в ЕК до 15 октомври; Уличеният в плагиатство Петър Илиев напусна СУ, преди да бъде уволнен

Министерство на отбраната
Министерство на отбраната
Министерство на отбраната    ©  Министерство на отбраната
Министерство на отбраната    ©  Министерство на отбраната
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само до преди три-четири дни президентските избори се очертаваха да бъдат скучни и предизвестени, като официалните кандидати да се изправят срещу Румен Радев и високия му рейтинг бяха по-скоро маргинални и екзотични. В края на седмицата стана ясно обаче, че ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков ще бъде кандидат за държавен глава, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ. Малко след това и председателят на ВКС Лозан Панов също обяви кандидатурата си като независим с очаквана подкрепа от "Демократична България". Така ситуацията коренно се промени, интригата за вота се изостри, а очаквано това бе и основната тема в информационното пространство през уикенда.

Потенциалът на Лозан Панов

Лозан Панов е фигура, която се очаква да консолидира гласовете на привържениците на т.нар. градска десница, за потенциална част от които иначе можеха да се борят и настоящият президент Румен Радев, и проф. Герджиков. Освен това Панов на практика може да привлече не само симпатизантите на "Демократична България", но и по-широк кръг избиратели, които гласуват за т.нар. партии на протеста. Така в изострената конкуренция най-вероятно ще се стигне до балотаж - все още е трудно и рано да се каже обаче кой би участвал в него.

Трендът е да си надпартиен, но подкрепен

Детайлите около кандидатурите разкриват и някои любопитни тенденции в българския политически живот. Формулата независим кандидат, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от партия, по която бе избран Радев, явно се разчита като много успешна, тъй като на нея ще разчитат и проф. Герджиков, и Лозан Панов. В условията на остро политическо противопоставяне между партиите и техните последователи, в които се намира България сега, предимствата на този подход са, че така кандидатът се заявява като надпартиен и "граждански" и избягва имиджовите негативи от директно обвързване с партия. Това разграничаване, разбира се, е силно условно - председател на инициативния кабинет, издигащ кандидатурата на проф. Герджиков, е доскорошният депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков, а самият комитет изобилства от явни поддръжници на партията. Идеологическата близост между Лозан Панов, издигащата го организация "Правосъдие за всеки" и ДБ също е добре известна.

Вицепрезидентът се затвърждава като дамски пост

Интересно е и друго - и Герджиков, и Панов ще разчитат на жени за кандидат-вицепрезиденти, което също изглежда сякаш повтаря успешната формула на настоящата президентска двойка Радев - Йотова. Разликата е в това, че партньорите на претендентите не са партийни кадри. Кандидат за вицепрезидент на проф. Герджиков ще е полк. Невяна Митева, бивш пиар на Военновъздушните сили - избор, който, изглежда, е специално подбран като противотежест на Радев. Кандидат за вицепрезидент на Лозан Панов пък е журналистката и писателка Мария Касимова.

Лидерите на националистите в директен сблъсък

През уикенда стана ясна и още една кандидатура - на председателя на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеон,ов. В надпреварата вече се включи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, а заявки това да направят дадоха още и лидерите на ВМРО Красимир Каракачанов и на "Атака" Волен Сидеров. Така президентските избори на 14 ноември на практика ще бъдат и състезание за "кой е по-по-най" сред националистите.

Кирил Петков смята, че Лозан Панов трябва да е главен прокурор

Интересен коментар направи през уикенда пък съоснователят на новата формация "Продължаваме промяната" Кирил Петков. "В един мечтан за мен свят, който мисля, че може да бъде реалистичен, е 121 депутати в парламента, Румен Радев да си остане президент, а Лозан Панов много бих се радвал да го видя като главен прокурор", каза бившият икономически министър.

"Продължаваме промяната" ще подпише коалиционно споразумение с ДБ и "Изправи се..."

Със значителната подкрепа, която социолозите й отреждат засега - според някои втора сила, формацията гледа вече отвъд самите избори. Петков уточни пред bTV, че с "Демократична България" и "Изправи се..." смятат да подпишат документ, който след изборите да се превърне в коалиционно споразумение. По думите му Министерството на правосъдието трябва да се ръководи от министри на "Демократична България", които имат капацитет в сферата, а социалната дейност - от "Изправи се...", които имат силен ляв фокус. Той добави, че са отворени за разговори с "Има такъв народ".

КАКВО ОЩЕ СЕ СЛУЧИ ПРЕЗ УИКЕНДА

Ситуацията с авариралия край Камен бряг кораб Vera Su остава много сложна, като лошото време изключително ограничава възможните действия по спасяването му. В събота министърът на транспорта Христо Алексиев обяви, че той реално потъва, като му хамбарът се пълни с вода. В неделя по обяд от Морска администрация информираха, че засега плавателният съд е стабилизиран и е в хоризонтално положение. В късния следобед обаче времето рязко се влоши и това засили опасенията, че корабът може да се разцепи и товарът му да причини сериозно замърсяване. В неделя усилията бяха насочени и към доизточването на гориво от кораба, за да се минимализира по-лошият екологичен ефект при най-лошия сценарий. Стана ясно още, че е изградено съоръжение, за да може екипажът да бъде евакуиран спешно при нужда, но капитанът още не давал съгласие за това.

Пред "Нова" любител водолаз, който е правил оглед на кораба, сподели, че той започва да натежава и ще стане по-трудно неговото изместване оттам. Според него на практика корабът вече е потънал, а самата дълбочина на водата не позволява да потъне още повече.

До 15 октомври България ще изпрати Плана за възстановяване в Брюксел, обяви премиерът Стефан Янев. Документът, на базата на който страната ни очаква да получи около 12 млрд. евро в следващите години, е почти готов, но срокът за затваряне на въглищните централи, което е и основната причина за забавянето на документа, още не е изяснен, стана ясно от думите му. ЕК настоява за точно фиксирани дати по години. Предложение на бизнеса бе това да стане през 2035 г. Миналата седмица обаче президентът коментира, че те трябва да продължат да работят и след 2036 г., тъй като са стратегически за България. Янев посочи, че има достатъчно индикации, че Брюксел би приел отлагане на срока отвъд 2036 г., особено на фона на енергийната криза в Европа.

Догодина вероятно отново ще се вдигне минималната работна заплата, обсъжда се и повишение на максималния осигурителен доход. Засега се очаква да остане понижената ставка на ДДС за няколко продукта и услуги, сред които ресторантите и книгите. Това се разбра от интервюто на финансовия министър Валери Белчев пред "Нова". Белчев коментира, че инфлацията може да ни изненада с размера си, въпреки че прогнозите "на книга" изглеждат под контрол, но по думите му няма как извънредните финансови стимули в Европа да не доведат до обезценяване на парите.

Преподавателят по конституционно право Петър Илиев е напуснал поста си в СУ по свое желание. Това стана два дни след като Етичната комисия към СУ единодушно прие, че Илиев е изплагиатствал 92 страници от труд на колега. На практика с подаването на оставка Илиев предотвратява дисциплинарното си уволнение - това е санкцията за плагиатство. Случаят влезе във фокуса на общественото внимание, след като Илиев бе номиниран за вицепремиер и вътрешен министър от ИТН. В петък при откриването на учебната година в СУ ректорът проф. Анастас Герджиков, номиниран за президент с подкрепа от ГЕРБ, заяви, че не е познавал Илиев и че нито той, нито деканът на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев са знаели за случая.

И НЕЩО ВКУСНО

Кои са най-добрите ресторанти на България?

За 20-а поредна година списание "Бакхус" раздаде наградите си в конкурса "Ресторант на годината" в края на отминалата седмица на традиционна гала вечеря, този път посветена на Балканите.

Голямата награда "Ресторант на годината" отиде за втори път в софийския "Космос". Ресторантът взе още и наградата за "Винена листа и напитки". За дебют бе отличен гурме ресторантът на двама италиански готвачи - Анна и Джанфранко Киарини, Dieci, екзотично разположен в почти безлюдното село Девино, област Търговище.

За наградата в категорията "Вкусно място" се пребори ресторантът Ahora на победителя в "Мастър шеф" Севда Димитрова. В категорията "Авторски почерк" статуетката отиде при японския ресторант "Хамачи-ни".

А сред 30 номинирани най-харесван от читателите е отново пловдивският "Паваж". Той печели в категорията за четвърти път.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    voda avatar :-|
    The investor

    Ти цялата държава потъна при хората на Фигуранта и левите червени либерали на подмянара.

    Нередност?
Нов коментар