🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ивайло Иванов и личното МВР на Фандъкова

Назначението на бившия главен секретар на МВР начело на Столичния инспекторат се случи тайно, но в синхрон с модела на ГЕРБ

Ивайло Иванов, бивш директор на СДВР
Ивайло Иванов, бивш директор на СДВР
Ивайло Иванов, бивш директор на СДВР    ©  Анелия Николова
Ивайло Иванов, бивш директор на СДВР    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"След 22 години да ме освободят в петък след работно време ми дойде в повече." Това заяви бившият шеф на МВР Ивайло Иванов, след като през май беше уволнен от поста главен секретар на МВР заради насилието срещу протестиращи през миналата година. Тогава той сподели, че обмисля да емигрира и категорично няма да се занимава с политика, защото не било неговото нещо. Няколко месеца по-късно обаче Иванов отново е на работа, при това на вярна партийна служба на ГЕРБ - като директор на Столичния инспекторат, който следи за реда и нарушения в София. Назначен е там лично от кмета Йорданка Фандъкова, което стана повод и да се говори, че е "трудоустроен" като други отпаднали от постовете си съпартийци на столичния градоначалник. Такива например бяха загубилите районни кметове от ГЕРБ, които станаха шефове в различни общински дружества или бяха настанени на постове в "Московска" 33.

За назначението на Иванов съобщи вчера общинският съветник от "Демократична България" Симеон Ставрев във Фейсбук, като определи назначението му като "върховна наглост". "Разбрах, че има нов директор на инспектората, от член на "Да България", който работи в едно от районните кметства. После звъннах в инспектората и от там потвърдиха и казаха кой е. Не можах да повярвам, че става въпрос за същия Ивайло Иванов, бившия секретар на МВР", коментира за "Капитал" Ставрев.

Тайното утро на новия директор

Днес от Столичната община потвърдиха назначението му, но към момента така и не са отговорили на въпроса с какви мотиви е избран бившият главен секретар. Не се знае и от колко време Иванов е на поста, след като за назначаването му не са информирани медии, липсва и информация на сайта на Столичния инспекторат. Последно в края на юли на въпрос на "Капитал" от общината обясниха, че все още на поста е Петър Николов, назначен като временно изпълняващ длъжност.

Любопитно обаче е това, че в биографията на Иванов в "Уикипедия" на 21 септември е добавено, че "от началото на месец август 2021 година е спряган за директор на звено Столичен инспекторат към кмета на Столична община". На 1 октомври статията с биографията му в "Уикипедия" отново е обновена, като е записано, че от същата дата той вече заема поста. Редакторът на двете добавени промени е с един и същ IP адрес, но не е вписан с никнейм. Същият той обаче и преди е редактирал статии в "Уикипедия", свързани с кадри на ГЕРБ, както и биографии на други представители на полицията и МВР.

В правилника за дейността на инспектората пише, че директорът се назначава пряко от кмета (в случая Йорданка Фандъкова), очевидно само по преценка и без изисквания и конкуренция. Назначението на Иванов обаче е нещо повече от пореден подпис върху лист. Тук не става въпрос само за качества и опит в сферата, ами за политика. С това си действие общината единствено доказа, че следва модела на управление на цялата държава, но в смален вариант. А единствената цел е запазването на "удобството" в една или друга форма.

"Първо Герджиков беше отстранен, след като кметът Фандъкова е работила с него два мандата и половина. После за директор на Столичен инспекторат назначават Иванов, който е чиста бомба. На мен това ми говори, че мнението на кмета няма никакво значение, тя сякаш е като пионка", коментира за "Капитал" Симеон Ставрев. И добави, че от "Демократична България" ще внесат декларация, с която ще поискат отстраняването на Иванов, като очаква същата реакция и от други общински съветници.

"Очаквах план за реформи на инспектората, от чиято работа зависят много неща в града. Явно назначението не цели ред, а друго. Г-жа Фандъкова продължава да се крие и да не дава отговори пред софиянци. Както се скри и за ремонта на Графа, за убитото дете от токов удар на бул. "Гешов", за пропадането на метрото и за премахването на Елен Герджиков от страна на Бойко Борисов", коментира независимият общински съветник Борис Бонев.

Вие нямате думата

В случая най-притеснителното е, че назначаването на Иванов говори за незачитане на българските граждани - или поне на тази част от тях, която протестираше миналата година. Омаловажава случилото се с битите студенти, преглъща едногодишно прикриване на, меко казано, скандални кадри и предизвиква усещане за безпомощност и безнаказаност - ясно се вижда, че въпреки гражданското недоволство и въпреки едно лято, свързвано с надеждата за промяна, общината в крайна сметка ще действа както тя си прецени - стига да се "съхрани".

Иванов беше уволнен заради побоя от полицаи срещу протестиращи под колоните на Министерския съвет. Именно заради политическото ръководство на МВР обаче не можеше да се разбере отговорът на въпроса кой е виновен, както и защо кадрите се прикриваха повече от година.

След първоначално разпространените в социалните мрежи кадри за побой над протестиращи Иванов заяви, че е имало "наказани". Това обаче не е съвсем вярно - при вътрешното разследване на СДВР бяха посочени четирима полицаи, макар на записите да има поне десет, участващи активно във влаченето, ритането и удрянето на протестиращи. От тях най-тежкото наказание беше за Андон Андонов, който получи забрана за повишение в рамките на две години. Още в рамките на първата година той смени работата си и отиде в Бюрото за закрила на свидетели към главния прокурор Иван Гешев. Иначе казано, този, който е оказвал насилие върху хората, протестиращи срещу Гешев, за наказание е отишъл да пази официално главния прокурор.

А Иванов, който беше отстранен "във връзка с нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство", за наказание отиде да всява ред в столицата.

От голямото към малкото МВР

Сега се очаква Иванов да ръководи близо 400 служители, които контролират чистотата, следят за незаконни сергии, неправилно паркиране, замърсяване от строителни обекти, незаконни реклами, бездомни кучета, неработещи улични лампи, спукани водопроводи, опасни сгради, непочистени от сняг тротоари и още куп други неща. Служителите на инспектората са "очите и ушите" на кмета. Те следят за всякакви нарушения на законите и общинските наредби, могат да налагат глоби и да пращат сигнали в прокуратурата. Затова на практика Столичният инспекторат е като "малко МВР" - служителите му са като градски полицаи, които се грижат за реда в столичния град, въпреки че не носят униформи.

Кой е Ивайло Иванов?



През 1999 г. Ивайло Иванов влиза в системата на МВР в СДВР. През 2001 г. завършва специалност "Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред" във ВИПОНД-МВР. Бил е последователно полицейски командир, началник на група в СДВР, заместник-директор на Регионална дирекция "Гранична полиция - аерогари" и директор на РГДП - Драгоман. От май 2017 г. е директор на СДВР, а от 18 декември 2018 г. - главен секретар на МВР.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 2

    Е-ей, наистина наглостта на Тиквата е безгранична!

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Веднага съм готов да сигнализирам на г-н Иванов за безброй случаи на неработещи лампи и неспазване на общинските разпоредби.

    Така както виждам, според мен тъкмо към него е казусът със "временните постройки" по Витошка, които я превърнаха в нещо като алея с парници.

    Нередност?
Нов коментар