🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пиши "зелени сертификати" и да бегаме

След въвеждането на новите мерки част от бизнеса опитва да се самоорганизира със собствени пунктове за тестване на клиентите си. Но не е лесно.

Опашка за антигенни тестове
Опашка за антигенни тестове
Опашка за антигенни тестове    ©  Велко Ангелов
Опашка за антигенни тестове    ©  Велко Ангелов

В средата на седмицата България се събуди с нови мерки срещу поредната вълна от COVID-19. Въвеждането на зелените сертификати като пропуск за много обществени места и дейности на закрито събуди недоволство сред бизнеса и потребителите. От Министерство на здравеопазването обещаха, че ще осигурят безплатни тестове (а потребителите да заплащат само цената за услугата, чийто таван пък да е фиксиран), но до момента такива още няма. На този фон част от бизнеса опитва да се самоорганизира и да предостави по собствена инициатива достъпни тестове на клиентите си. Но не е лесно.

Бизнесът срещу правителството, част поредна

В края на седмицата два от големите молове в столицата инсталираха пунктове за бързи тестове на входовете си, които осигуряват достъп на неваксинирани служители и посетители до сградите. Целодневно пред тях имаше опашки от желаещи да си направят тест. Кой плаща и как е била организирана тази дейност от търговските центрове предпочетоха да не споделят информация.

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) от своя страна откри свои пунктове за бързи тестове още преди мерките да влязат в сила. Стоян Радулов, съдружник в кафе веригата "Мементо" и клуб "Карусел", казва пред "Капитал", че вече от десeтина дни клиентите му са задължени да представят зелен сертификат при влизане, а за тези, които не притежават такъв, заведението е осигурило пунктове за бързи тестове.

Към момента за клиентите един тест струва 10 лв., а заведението плаща още толкова, коментира Радулов. "Идеята беше да плащаме, докато се намеси държавата. След като осигурят безплатните тестове, да могат да използват инфраструктурата, която ние вече сме им осигурили. По този начин ги склонихме да ни помогнат и да няма пълно затваряне", казва той. Инициативата е организирана от собствениците на няколко заведения в столицата, сред които е и Радулов. Той коментира още, че планират да разположат общо 12 пункта в града, като два от тях ще са на територията на Студентски град, а останалите в центъра.

Радулов сподели пред "Капитал", че за последната седмица в два от пунктовете са направени повече от 1200 бързи теста, като само четири от тях са били положителни.

Той твърди, че 100% от служителите му са ваксинирани. И споделя опасенията си, че при ново затваряне ще загуби още 30% от персонала си. "Вече загубихме половината. Много от хората се замислят да заминат да работят в чужбина, защото там вече всичко работи нормално", допълва бизнесменът. И добавя: "На този етап не искаме компенсация, но не искаме и да ни затварят, дайте само безплатните тестове."

След въвеждането на сертификатите посещаемостта в заведенията на Радулов е спаднала с близо 40%. Процентът на ваксинираните клиенти, коментира той, е приблизително равен на тези, които се тестват пред заведенията. "Около 20-25% от посетителите на нашите заведения са чужденци, но сред тях всички са ваксинирани", коментира още собственикът на "Карусел".

Оправяй се, ние ще ти пречим

През последната седмица два от пунктовете пред заведенията на ул. "Леге" и в близост до НДК са станали обект на нападения. "Започват да ни атакуват, започват да казват на клиентите ни, че ги тровим, идва полицията, която обаче започва да проверява пък нас", коментира още Радулов. "От Икономическа полиция ни санкционираха, защото нямаме право да сме позиционирани на тротоара. Работата е такава - оправяй се, ние ще ти пречим", обобщава той горчиво ситуацията.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 1
    • + 4

    Пише "Бизнесът срещу държавата", а се оказва че става дума за нощни заведения и кръчми.

    Нередност?
  • 2
    dondrakona avatar :-|
    dondrakona
    • - 12
    • + 4

    Явно наивниците от заведенията не осъзнават, че и те ще изгорят при налагането на цифровия концлагер, вместо да му се противопоставят. Всеки, който от малодушие и желание да си запази работата се инжектира със съмнителната течност играе в "Руска рулетка" с пълен револвер. Уви, твърде късно ще го осъзнае.

    Нередност?
  • 3
    drkskwlkr avatar :-|
    Иван Арнаудов
    • + 3

    Държавата да дава 20 лева, за да може някой да седи на столче и някой друг да му налива питието. Не останаха нормални хора тука...

    Нередност?
  • 4
    44bond_street avatar :-|
    14_Bond_Street
    • - 1
    • + 2

    Полицията трябва да пипа по-здраво с вредителите с мисия да пречат на нормализацията в страната. Като антиваксърите, които се навъртали около пунктовете за ваксинация, за да агитират против.
    Не мога да повярвам, че го пиша аз това, но ситуацията е вече абсурдна.

    Нередност?
Нов коментар