🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България: Силно напрежение заради опита да се овладее епидемията, учениците в София минават онлайн

И още: Валидността на сертификатите за преболедуване ще бъде удължена; офшорка на Бареков излезе в досиетата "Пандора"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Днешният ден премина изцяло под знака на новото събуждане на ковид кризата. Опитите на служебното правителство да овладее кризата с въвеждането на зелен сертификат предизвикаха днес политическа буря и масово недоволство. През това време броят на заразените продължава да расте остро и вероятно здравната криза тепърва предстои да се разгръща през следващите дни.

Кои са водещите световни новини в сряда може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Протести срещу зеления сертификат, болниците са претоварени

Обявените във вторник здравни мерки, които въвеждат т.нар. зелен сертификат за ваксинирани и преболедували за достъп до определени места, предизвикаха бурни реакции от граждани, браншови организации и политически сили. В същото време броят на регистрираните заразени остава изключително висок, а работата на болниците вече започва сериозно да се затруднява. Две от най-големите лечебни заведения в София - "Пирогов" и "Александровска", обявиха, че спират плановия прием и операции. Ето най-важните събития от този сюжет през деня:

  • Още от сутринта пред пунктовете за ваксинация в София се извиха опашки от желаещи да се ваксинират. Подобна беше ситуацията и в други областни градове - Бургас и Пловдив.
  • Две от големите партии - БСП и ГЕРБ, поискаха оставката на здравния министър Кацаров, а друга - "Възраждане", организира протест срещу мерките пред сградата на Министерски съвет. В позицията на БСП се посочва, че ваксинирането е доброволен акт и не трябва чрез изискването за сертификат да се ограничават конституционните права на гражданите. "Тези мерки се прилагат в европейски държави, където висок процент от населението е ваксинирано, но е неприложимо за България. Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново. Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме да подаде оставка", се казва още в позицията на БСП. ГЕРБ пък дадоха брифинг, на който обявиха, че "всеки час, в който министър Кацаров продължава да стои на поста", е "груба злоупотреба с доверието на хората". Бившият министър Костадин Ангелов заяви, че Кацаров е "забъркал голяма каша, а ефектът от мерките ще е нулев".

Партия "Възраждане", чийто лидер Костадин Костадинов е кандидат за президент и за депутат, организира протест пред сградата на Министерски съвет. По време на протеста се стигна и до агресия от страна на протестиращите към образователния министър Николай Денков. Нито една от партиите не предложи алтернативни действия, които да разрешат здравната криза. Министър Кацаров отговори, че с предложените мерки се предпазват хората и определи исканията за оставката му и протестите като "политически".

Всички ученици в София ще учат онлайн от утре

Министърът на образованието и науката Николай Денков издаде заповед, с която всички ученици в общини с двуседмична заболеваемост над 750 на 100 000 души преминават към онлайн обучение от четвъртък (21 октомври). В момента това са София-град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник. На заседание на Столичния оперативен щаб по-рано днес директорът на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев обяви, че заболеваемостта в София в момента е 812 души на 100 000 души.

Щабът предложи на МОН учениците в началните курсове (I-IV клас) да останат на училище присъствено до петък, за да имат време родителите им да организират грижата за децата си. От МОН обявиха, че са предложили мярката за най-малките ученици на Министерството на здравеопазването, но не са получили съгласие от здравното министерство до 16 часа в сряда. По тази причина заповедта за обучение от къщи важи за всички ученици в столицата и другите засегнати общини. Така за пореден път заповедта за преминаването на образователната система онлайн се случва от днес за утре без реално време за образователната система или родителите да се подготвят адекватно. Засега детските градини и ясли остават отворени.

Валидността на сертификатите за преболедуване ще бъде удължена

Здравното министерство скоро ще издаде заповед сертификатите за преболедуване да са валидни за една година. Това е с шест месеца повече от сегашния срок. Това съобщи пред БНР проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването. Заедно с това ще бъде удължен и срокът на сертификатите за ваксинирани - от една година те ще са валидни безсрочно.

КПКОНПИ: Панайот Рейзи е бил в конфликт на интереси

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е установила, че бившият кмет на Созопол Панайот Рейзи е бил в конфликт на интереси, докато е управлявал морския град. Според решението той е подписал лично шест превода за субсидии от общината към Сдружение "Футболен клуб Созопол", на което е бил председател на Управителния съвет от 2009 г. до 2019 г. Рейзи твърди, че не е получавал възнаграждение от футболния клуб и че действията му са въз основа на взети решения от общинския съвет. Той обаче ще трябва да плати глоба в размер на 5000 лв. Отнета е и сумата от 155 хил. лв., представляваща размера на субсидията, разпределена на футболния клуб през 2018 и 2019 г. Според КПКОНПИ, за да няма конфликт на интереси, Рейзи е трябвало да си направи самоотвод и да делегира подписването на субсидията на клуба на свой заместник.

Pandora Papers: Бареков не е декларирал офшорка на партньорката си

Мария Календерска е била собственик на създадената през октомври 2014 г. Sirius Investing, която няколко седмици по-късно придобива българското дружество "Инвестиция.БГ". Това съобщи българският партньор в разследването BIRD.bg, като припомни, че последното на свой ред притежава къща в Драгалевци за 1 млн. лв., в която живее по това време изгряващият като политик доскорошен журналист и директор на TV7 Николай Бареков. Новината не е особено изненадваща, предвид че още от началото на 2017 г. "Инвестиция.БГ" се управлява от родителите на Бареков, а от 2019 г. Календерска е и директно едноличен собственик на компанията.

Проблемният момент е, че Sirius Investing не фигурира в декларациите на двете политически лица, живеещи на семейни начала. В свои постове във Facebook Календерска и Бареков заявяват, че нямат банкови сметки, трансфери, кредити или имоти в чужбина - неща, които в статията не се твърдят. "Всичко налично винаги и точно съм декларирал. Проверено! Мария Календерска е декларирала всичко по закон надлежно и коректно пред българските власти и си е платила за това и с пари за данъци, и с много гнусни незаслужени атаки срещу нея през годините", пише Бареков, който твърди, че това е "претопляне на стари манджи", а себе си описва като "безработен от години".

Още от деня

Правителството направи рокади в областните администрации в Пловдив и Кюстендил. С решение на МС от поста областен управител на Пловдив се освобождава Ангел Стоев. На негово място е назначена Даниела Николова-Кършева, която до момента беше зам. областен управител. Със заповед на премиера Стефан Янев от длъжността заместник областен управител на Кюстендил е освободен Йордан Гогев.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал