Как гласуваме на изборите за президент и парламент

Какво е важно да се знае за вота 2 в 1 в неделя

В малко над 9 000 секции избирателите ще гласуват с машина на изборите в неделя
В малко над 9 000 секции избирателите ще гласуват с машина на изборите в неделя
В малко над 9 000 секции избирателите ще гласуват с машина на изборите в неделя    ©  Георги Кожухаров
В малко над 9 000 секции избирателите ще гласуват с машина на изборите в неделя    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 14 ноември ще се проведат избори 2 в 1 - за президент и за парламент. Вотът за държавен глава е редовен, а този за Народно събрание - извънреден (трети за тази година), след като последният парламент не успя да излъчи правителство.

Подобно на извънредния парламентарен вот през юли в 9391 секции в България с над 300 избиратели ще се гласува само с машини, а в малко над 2000 от тях заради по-висок брой избиратели устройствата за гласуване ще бъдат по две в помещенията. (Избирателите могат да проверят номера и адреса на секцията, в която ще гласуват на сайта на ГРАО тук или чрез sms на номер 18429). С машини ще се гласува и в секциите с над 300 избиратели в чужбина.

В останалите секции с под 300 избиратели гласуването ще бъде с хартиена бюлетина.

Гласуване с машина

Гласуването и за двата вота ще става на една машина и с една карта, която избирателят ще получи от членовете на секционната избирателна комисия (СИК). След като тя се постави в устройството, на екрана ще се появят три опции, от които ще трябва да се избере една в зависимост от това дали ще се гласува и в двата вота, или само в този за държавен глава, или за парламент.

След като се избере единият вариант и се потвърди изборът, ако е избрано да гласува и в двата вота, на екрана се появява първо електронната бюлетина с кандидатите за президент и вицепрезидент. Ако предпочетената кандидатпрезидентска двойка не е на първата страница, избирателят ще трябва да премине на другата страница чрез бутона "следваща стр.". След като изборът се направи чрез докосване на имената на избраните от него кандидати, които трябва да се оцветят в по-тъмен цвят, с бутона "към избори за НС" се преминава към вота за народни представители. Ако на първата страница не се открива предпочитаната партия или коалиция, с бутона "следваща стр." отива на втората страница. На електронната бюлетина за избор на депутати освен номера и името на партията, които са изписани вляво, вдясно има и кръгчета с номера, започващи от 101, които съответстват на номера на даден кандидат за народен представител от съответната партия, и чрез отбелязване може да се гласува преференциално за предпочитан кандидат за депутат. Преференциалното гласуване може да пренареди листата на дадена партия, ако за даден кандидат в нея са гласували 7% от избирателите за съответната формация.

За изборите за президент и за парламент на електронната бюлетина може да се гласува и с опцията "не подкрепям никого". Тя не влияе на резултата от вота, а само на избирателната активност, която може да се окаже важна за първия тур на президентските избори, защото условието някой от кандидатите да спечели още на първия тур е да има над 50% избирателна активност и за дадения кандидат да са гласували повече от половината избиратели.

След като гласува, избирателят трябва да натисне бутона "преглед" и на екрана ще се изпишат имената на кандидатите за президент и вицепрезидент, за които е гласувал, както и името на партията и на кандидата за депутат, ако е гласувал преференциално. Избирателят може да промени вота си, като натисне бутона "промени избора". Ако иска да потвърди вота си, трябва да натисне опцията "гласуване". Веднъж натиснал този бутон, избирателят не може да промени избора си. След като гласуването приключи, избирателят ще получи от машината две разписки, които трябва да пусне в една непрозрачна кутия. На разписките ще бъдат изписани имената на кандидатите за президент и вицепрезидент, за които е гласувал, както и името на партията и кандидата за депутат, ако е гласувал преференциално. (Може да гласувате пробно на симулатора тук)

Избирателите в чужбина гласуват само за определена партия на парламентарните избори и не могат да гласуват с преференция за даден кандидат за депутат. Това е така, защото няма отделен избирателен район "Чужбина", а подадените гласове за дадена формация се прибавят към резултата на съответната партия в България. (Местата за гласуване в чужбина може да видите тук)

Гласуване с хартиена бюлетина

В секциите с до 300 избиратели ще се гласува с хартиена бюлетина. За парламентарните избори тя е интегрална, като вляво са изписани номерата и имената на партиите и коалициите, а вдясно в кръгчета са номерата на кандидатите за депутати на съответната партия, за която може да се гласува преференциално. На бюлетината за президентските избори са изписани номерата и имената на кандидатите за президент и вицепрезидент.

Вотът в хартиените бюлетини за президент и парламент се отбелязва със знак "Х" или "V" с химикалка със син цвят. Ако цветът е различен, бюлетината се счита за недействителна. Тя е такава и ако отбелязването със знаците е излязло извън очертанията на квадратчето с номера на партията или кандидата за президент, както и кръгчето с преференцията за кандидата за депутат.

Кой още може да гласува с хартиена бюлетина

С хартиени бюлетини ще се гласува и в секциите в болниците, както и хората, които ще гласуват с подвижните урни. Право да гласуват с подвижна кутия имат избирателите с трайни увреждания, както и болните от ковид на домашно лечение и карантинираните. Изборите за президент и нов парламент съвпадат с пика на четвъртата вълна на епидемията, а според данните на Единния информационен портал към сряда броят на активните случаи на установени болни от ковид към момента е малко над 115 000 души. Тези избиратели, както и карантинираните могат да подадат заявления за гласуване с подвижна урна в до кмета на общината чрез саморъчно подписано заявление, подадено от пълномощник или изпратено по електронната поща или чрез факс. Подаването на заявленията може да стане и по електронен път през интернет страницата на ЦИК. Заявления за гласуване чрез подвижна урна може да се подават и в деня на вота - 14 ноември, като условието е три дни преди изборите да има подадени най-малко 7 заявления за гласуване по този начин.

При гласуването в избирателните секции ще се спазват същите противоепидемични мерки, каквито имаше и на предходните два парламентарни вота през април и юли.

Изборният ден започва в 7 часа сутринта и приключва в 20 часа. Ако до този час пред секциите има все още желаещи да гласуват, изборният ден може да бъде удължен с още един час.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uys1511761111541407 avatar :-@
    Emil Dimov
    • + 1

    Как да гласуваме на изборите за президент и парламент (2в1) не "винаги добра комбинация"?!!!

    Като ден преди вота оформилата се коалиция в Ц(В)ИК върна "ръчното" броене във всички секции?!!! За тез' май няма решение на Административен съд, защото си мислят че са над закона, но точно той требе да ги прати там дето им е мястото?!!!

    Нередност?
Нов коментар