След изслушването на Рашков за гласуването с подвижни урни ДБ обещава законови промени

Антоанета Цонева: Трябва да си зададем въпроса какво ще се случи на местни избори, където всеки глас е важен

Фрапиращи нарушения са установени при гласуването с подвижни урни на последните избори, заяви вътрешният министър Бойко Рашков в парламента.
Фрапиращи нарушения са установени при гласуването с подвижни урни на последните избори, заяви вътрешният министър Бойко Рашков в парламента.
Фрапиращи нарушения са установени при гласуването с подвижни урни на последните избори, заяви вътрешният министър Бойко Рашков в парламента.    ©  Велко Ангелов
Фрапиращи нарушения са установени при гласуването с подвижни урни на последните избори, заяви вътрешният министър Бойко Рашков в парламента.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Демократична България" се ангажира да внесе законодателни предложения за ограничаване на нарушенията, свързани с разкриването на подвижни избирателни секции. Това заяви народната представителка от ДБ Антоанета Цонева като обобщение на изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков по темата в пленарната зала в четвъртък.

Изслушването беше по въпрос, формулиран от Цонева, за установените от МВР нарушения, свързани с подвижни секции по време на изборите през юли и ноември. Данните, обявени от Бойко Рашков, напълно потвърждават наблюденията за целенасочено активизиране сред електората на ДПС за разкриване на подвижни секции, като на места явлението стига до абсурдни мащаби и е съпроводено с масови закононарушения. Всичко сочи, че тези действия са осъществени с предварителна организация на партийния актив, като целта е избягване на машинното гласуване и контролиран вот.

Ефектът при местните избори

"Трябва да си зададем въпроса какво ще се случи на местни избори, ако продължава тази вълна, а понеже след две години ще се явим на местни избори, задължително трябва да променим правилата", каза Цонева.

"Изключително важно е да се отчете, че на местни избори и един глас може да има решаващо значение, а същевременно ролята на кметовете в процеса на определяне на подвижните секции е ключова - те приемат документите, те ги преглеждат и в крайна сметка само информират Районната избирателна комисия (РИК) за формирането на секцията", коментира за "Капитал" Цонева. "Така целият процес се ръководи и контролира от местната администрация, съответно от кмета, а РИК само утвърждава предложения брой подвижни секции, които са й подадени, без допълнителни проверки. На практика това означава, че кметът на населеното място, традиционно излъчен от политическа сила, самостоятелно решава дали са налице основания за създаване на подвижни секции".

Предвид чутото днес трябва да се наложат промени в изборното законодателство, които да дадат по-високи гаранции, че приеманите документи отговарят на смисъла на закона, а именно - че се откриват подвижни секции за хора с трайни увреждания, коментира още Цонева пред "Капитал".

Масово инвалидизиране

Още при формулирането на въпроса си Цонева зададе някои параметри на явлението, които сочат необичайния му мащаб. Във Върбица, Шуменско, четири секции от общо седем, са били подвижни, т.е. хората с тежка инвалидност се оказват повече от другите. От представените документи на хората, пожелали гласуване с подвижна кутия, се вижда, че става дума за инвалидизиране на цели семейства. В някои случаи като причина са посочени преболедувана пневмония през 2018 г., високо кръвно и т.н., сочи Цонева.

Данните, изнесени от Бойко Рашков, сочат, че става дума наистина за целенасочена кампания в общини като Сърница, хасковските Стамболово и Минерални бани, разградския и търговищкия регион и др. В хасковско през юли само в няколко общини има 798 заявления за гласуване с мобилни секции, от тях само в Минерални бани са били 313 избиратели, а Стамболово - 351. Заявленията са подавани без медицински документи или с документи с изтекла валидност, има и случаи на издадени медицински документи с невярно съдържание, включително и случаи на огромен брой такива документи, издадени от един и същ човек. При проверките на МВР са констатирани фрапиращи нарушения, много от хората са заявили, че не са подавали заявления за гласуване с подвижни урни, че подписите не са техни, че не познават лекаря, издавал документа, и не са контактували с личния си лекар от много време. В много случаи са образувани дела както срещу издателите на тези документи, така и срещу длъжностните лица в общините, казва Рашков.

Той акцентира на факта, че независимо от проверките и отличната работа на МВР, не може да се образува досъдебно производство без намесата на прокуратурата. По досъдебни производства във връзка с тези нарушения, рекордьор в момента е Разград. Там са образувани 26 досъдебни производства, от които 17 - от прокуратурата, а не от МВР, подчерта вътрешният министър, обръщайки се към ДПС. Другите 9 са образувани в условията на неотложност от полицейските служители, каза Рашков. В Търговище са образувани пет досъдебни производства, като в Попово и Омуртаг са приключили със съдебно решение, с които е признато извършването на престъпление. А в отговор на всичко това, в териториалните звена на МВР са се явили от ДПС със заплахи, включително и за граждански арести на служители, подчерта министърът.

Нещо образователно: Клевета е, когато твърдението е невярно."

Бойко Рашков

министър на вътрешните работи в отговор на обвиненията на депутата от ДПС Станислав Атанасов, че разпространява клевети за нарушенията във връзка с подвижните урни

Депутатите: от "МВР си свърши работата" до "всичко беше известно"

Реакцията на парламентарните групи - с изключение на ГЕРБ и ДПС - на изнесената информация може да се изчерпи в две насоки: похвала за проактивната позиция на МВР по време на изборите, което "направи каквото трябваше", и констатация, че картината всъщност беше известна и преди това.

Тъжното е, че това, което министърът каза, ние го знаехме преди това, заяви Тошко Йорданов от ИТН. Всички, които бяха на изборите в Кърджали, Разград или Шумен знаеха, че имаше рязък скок на заявленията за гласуване с подвижна секция, каза Йорданов. МВР направи каквото трябваше, прокуратурата спираше сигналите, констатира още той.

Всичко това беше ясно още през лятото, когато бе констатиран сериозен ръст на тези заявления, каза и Крум Зарков (БСП) и подчерта, че нито едно изборно нарушение не бива да остава незабелязано, неразследвано и ненаказано.

Но направи и друг акцент: докато в страната има много хора, за които 30-50 лв. са страшно голяма сума, докато има хора, зависещи от кмета или местния велможа, МВР, колкото и да е активно, може само да лекува симптомите, но дълбоките причини са други. Големият въпрос е за масовата бедност и държането на хора в подчинено положение по различни причини, каза Зарков.