Ръчно преброените гласове няма да влизат в официалните данни от вота

Според ВАС машинният протокол е единственият документ, който удостоверява резултата от изборите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което се предвиждаше резултатите от ръчното броене на разписките от машините да се вписват в официалните изборни протоколи, но остави решението на изборния орган в частта му контролното преброяване да става във всички избирателни секции.

Делото беше заведено по жалби на три политически сили - "Изправи се БГ!Ние идваме!", "Продължаваме промяната" и "Демократична България", както и на двама кандидати за депутати от обединението - Мартин Димитров и Петър Славов. Те оспориха решението на ЦИК, с което беше прието, че ще има ръчно преброяване на разписките от машините във всички избирателни секции и тези резултати да се вписват в отделен протокол, част от методическите указания на ЦИК към секционните комисии. Аргументите на трите формации бяха, че ръчното броене на практика обезсмисля машинното гласуване и противоречи на разпоредбите в Изборния кодекс. Освен това ще затрудни работата на секционните комисии и създава условия за манипулации на вота.

ВАС: Резултатът от ръчното преброяване е само за сведение

В решението си ВАС прие, че единственият документ, който удостоверява резултата от гласуването, е протоколът, отпечатан от машината, а контролното преброяване на разписките е само за сведение и "не е елемент от отчитането на резултата от машинното гласуване". "То служи само за сравняване от СИК на резултата, извлечен от записващото техническо устройство, с установения брой на контролните разписки и е гаранция за сигурността и прозрачността на изборния процес при отчитане на резултата от машинното гласуване", казват магистратите.

Съгласно решението на съда ЦИК ще трябва да премахне от изборните документи протокола с резултата от ръчното преброяване на разписките от устройствата за гласуване. Така ще се избегне вероятността членовете на секционните комисии да се объркат при попълването на резултатите от вота от машинния протокол и този от ръчното преброяване, както и възможността, ако има разминаване между двата резултата, да възниква спор кой от тях да бъде обявен за окончателен.

Заедно с това ЦИК ще трябва да утвърди друга документация за ръчното преброяване, отделна от протоколите, с които се отчитат резултатите от вота. Магистратите приеха, че ЦИК има право да прави контролно преброяване на вота в какъвто обем прецени.

ВАС вече веднъж се е произнесъл по подобен подобен казус. Преди парламентарните избори през юли ГЕРБ обжалва тогавашното решение на ЦИК, което предвиждаше контролното преброяване на разписките от машините да става само в определен брой секции, но жалбата беше отхвърлена.

Сегашното решение на ЦИК броенето да става във всички избирателни секции също беше прието по предложение на ГЕРБ, но за разлика от предишния път за него освен представителите на ДПС гласуваха и членовете на комисията от БСП и "Има такъв народ". Против бяха само представителите на "Демократична България" и "Изправи се БГ!Ние идваме!".

Реакциите

От "Демократична България", които оспориха методическите указания на ЦИК във ВАС, приветстваха решението на съда. "С решението отпадат заплахите от манипулации с контролните разписки, които да доведат до разминаване между електронното и ръчното броене. Предотвратяват се и надеждите на някои политически играчи да всяват обществено недоверие в резултатите от вота за президент и за парламент на 14 ноември", заявиха от обединението.

Съпредседателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова каза, че с това решение ВАС е гарантирал, че гласовете на хората ще бъдат отчетени правилно. Тя обаче призова ЦИК да преосмисли решението си за ръчно преброяване на разписките във всички секции, а те да се броят контролно само в 10-15% от тях, и то не от секционните комисии, а от ЦИК.

На редовната пресконференция на ЦИК в четвъртък говорителите Цветозар Томов и Росица Матева каза, че предстои изборният орган да се запознае с решението на съда.

"Нашите опасения бяха свързани с това, че ръчното преброяване на разписките ще създаде напрежение в изборния процес и ще се върнем към проблемите и опашките, които възникваха на предишни избори поради претовареност на секционните комисии. Вторият аргумент беше, че машинният резултат е този, който трябва да бъде отчетен, защото така е според Изборния кодекс. И третият е свързан с това, че при досегашните контролни преброявания не е засечен нито един случай на машинна грешка. Въпреки това ще кажа, че аргументите на колегите, които имат обратното становище, не са свързани с цел манипулация на вота. Те имат своите опасения, че ако не се направи пълно преброяване, няма да бъдем напълно уверени в коректността на резултата от машините. Надявам се, че в сегашната ситуация, ако вземем ново решение относно броенето на разписките, то ще търси някакъв компромис между тези две мнения", каза Томов. Той изрази и личното си мнение, че може да се приеме вариант контролното преброяване на разписките да става в една добре структурирана представителна извадка от секциите, без да се товарят с тази дейност всички секции.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2

    Някой явно много го е страх от контролното броене

    Нередност?
Нов коментар